Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastová přepravka pro rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Rozměrově je to asi stejné pane Krušino.
A co takhle nějakou fotečku vašeho "udělátka" by jste nepřihodil do placu?Wink
Třeba je to lepší řešení pro včelo-vinaře.Big Grin
Míro, díky za fotky. Já sám používám tyto bedny už cca 6 let. Osadil jsem je dole klasickými střihacími plastovými kohouty a používáme je v medárně na věškeré manipulace s medem. Dokonce i při domácí zabijačce našly své uplatnění - řezník mi nechěl v plechových hrncích dělat. Dále jdou použít i při mytí veškerého včelařského herberku pro jejich velmi snadnou manipulaci a velikost. Postě mnohoúčelová bedna. Pokud se mi to povede, přidám několik fotek.
iRP
Tyto bedny používám na odvíčkování, v horní liště mám šroub osoustružený došpičky,o něj opírám rámky při odvíčkování. Na stáčení v nich mám upravený kulový ventil na vodu.
[Obrázky: Fotografie0029.jpg]
Mirek, pri menšom počte včelstiev ja to dobrá pomôcka, hlavne ten odviečkovací tŕň, ale! Bolo by to skoro dokonalé, keby si do debny vložil kovový rám so sieťou s okami 2-3x2-3 mm umiestnený na 4 držiaky namontovaný na steny debny vo výške 8 cm nad dnom.Med uchytený na viečka stečie postupne do priestoru pod sieťou a ten med bude čistý! Ja nechávam viečka (môj stojan na odviečkovanie má oveľa väčší objem na 140 kg medu pod sieťou) po skončení medobrania aj týždeň na site, nemám sa kde ponáhľať? Anton
Samozřejmě, přesně tak jak napsal Anton. Jen bych ze zkušenosti poradil - použít místo rámu se sítí nerezový děrovaný plech s otvory cca 6 mm (čistí se podstatně lépe, než jakékoliv síto). Poblíž rohů plech podepřít 4-mi šrouby s větší hlavou tak dlouhými, aby byl plech min. 5 cm nad vrchem plastového střihacího kohoutu.
Celé to ještě můžeš vylepšit tím, že do přepravky vyvrtáš nahoře 4 díry o průměru 6 mm, do kterých osadíš odvíčkovací "áčko". Já jsem plech měl doposud posazen na 2 dřevěné hranolky. Pak jsem zapoměl vypustit vykapaný med, ten bleskově zkrystalizoval a já měl o zábavu postaráno.
No a pokud bys ještě měl možnost celý tenhle harapák po skončení odvíčkování vložit na noc do termostatu s teplotou kolem 50 st. C, máš víčka prakticky bez medu připravená na vyvaření na vosk. Pozor ale - pokud dáš plech níž, bude se koupat ve vykapaném medu!!!!! Ve "studených" víčkách (teplota cca 20 - 25 st.) je totiž více než polovina hmotnosti nevykapaný med!!!!!! Ráno jen otevřeš kohout, stočíš vykapaný med do konve a vyklopíš suchá víčka do kýble. Ten pak uzavřený můžeš uskladnit do doby, než budeš vyvářet vosk. Mimochodem, celé tohle je můj velký úkol na zimu - jen ten čas.
iRP
Poměrně hojně ve včelařství využívám drátěné police z mražáků či lednic.Ve zběrných dvorech velice dobře dostupné.Dobře se dezinfikují prostě je nechám pořádně povařit v brutaru s kapkou tý chémie.Vybírám jen nepoškozené.Dobře se to udržuje vařící vodou.Jako podložka pod rámek při odvíčkování ideální a hlavně dostupné.Také jedno řešeníSmile
Zdravím.
Chtěl bych se vás zeptat jestli jste někdo kupoval ten kartonplast.
Kolik stojí a kde se prodává-stavebniny atd.Už se tu asi někde tuším probíral ten "včeláček" z časopisu a tak bych zkusil udělat něco podobného.
Měl by to být ultra lehký roják který by mi posloužil stejně dobře na té mojí sklepávací tyči na malování.Ten kýbl je na konci dobrej ale lepší by bylo udělat lehkou plastovou krabičku s rámky upevněnými aby nemohly při třesení vyskočit ven.No a pak ho klidně zaháknout a nechat viset na té větvi.ConfusedHuh
Trochu mě to vrtá v hlavě a nápady už se objevují jen by to chtělo ten materiál.Čtyři rohové lišty,nýty přichytit boky,dvě nosné kontra lišty pro rámky a jejich upevnění.Váha minimální což je na té tří metrové tyči zapotřebí.
Dáte mi někdo tip?
(20.12.2011 12:56)Míra.P napsal(a): [ -> ]Rozměrově je to asi stejné pane Krušino.
A co takhle nějakou fotečku vašeho "udělátka" by jste nepřihodil do placu?Wink
Třeba je to lepší řešení pro včelo-vinaře.Big Grin

Zkusil jsem to vyfotit, ale moc se mi to tím telefonem nepovedlo.
Stačí takto?
Já když jsem to u kamaráda viděl, tak jsem si to hned udělal. Shy
V podstatě se dají udělat rámy na jakoukoliv délku rámků.

[Obrázky: 01012012027.jpg] [Obrázky: 01012012026.jpg] [Obrázky: 01012012028.jpg]
Ano to je ono.
Sice se mi nechtějí obrázky zvětšit ale i z těchto miniatur jde poznat o co jde.
Na další bednu si tenhle rám udělám také.Bude se mi perfektně hodit na zavěšení odvíčkovaných rámků čekajících na vytočení.
Dalo by se to upravit i jako rozebíratelné na čtyři kusy a tudíž i stavitelné na dvě rámkové míry.Něco už se mi v hlavě honí a tak to udělám asi tak.
Když budu vytáčet Langa tak to přesadím-udělám širší a je to.Materiál buk + hliník (asi).Confused

Tak už to zobrazování funguje.Wink
nejlepší jsou tyhle, přesné na rámky 39x24.
já je používám na rámky 39x27,5.
Nevíte náhodou, kde se dají sehnat?
http://www.curver-shop.cz/box-ulozny-30l...ts-showAll
No moje zkušennost je s těma velkejma s víkem a už bych neměnil.Ono takhle převážet rámky otevřeně v době slídění to musí bejt něco.Měl bych asi plné auto včel.Mám pár těch velkejch beden.Do nich rámky naložím,krásně na sebe pasujou takže mi nekloužou a nepadají z kolečka a když se to povede jako letos tak do nich pak rámky s cementem ještě namáčím.Odvoz víček atd.Žádnej problém včelky se tam nedostanou.Víka mi zatím z káry při převozu ještě také neulítla.
Ještě koukám že u těchto malejch beden bude asi problém dostat do těch uší pořádně i prsty když tam jsou rámky tak přesně.Možná se pletu ale vypadá to tak.Confused
Rodiče používají plastové bedny, které se používají pro zásobování lékáren a lékařů. Jsou to takové zelené s oddělitelným víkem a stohovatelné.
Vejde se do nich 7-8 rámků 39x24.
Poptejte v lékárně či u lékaře. Jsou zálohované, ale myslím jen 50 nebo 100 Kč.
Zkus je prosím Tě vyfotit, když si vzpomeneš.
Je to něco podobného jako tyto, ale Lang se tam nevejde.
Tak ta záloha byla 100 Kč.
Jak jsem koukal na ty přepravky, tak do té většína se sklápěcími madly by se Lang vešel a madla by se dala použít jako závěs na rámky - jen trochu upravit na přesnou délku rámku, ale ta cena za tu 70 + madla + víko - to už je asi docela dost.
ale ta cena je jak za operační stůl
(13.09.2013 8:10)Míra.P napsal(a): [ -> ]No moje zkušennost je s těma velkejma s víkem a už bych neměnil.Ono takhle převážet rámky otevřeně v době slídění to musí bejt něco.Měl bych asi plné auto včel.Mám pár těch velkejch beden.Do nich rámky naložím,krásně na sebe pasujou takže mi nekloužou a nepadají z kolečka a když se to povede jako letos tak do nich pak rámky s cementem ještě namáčím.Odvoz víček atd.Žádnej problém včelky se tam nedostanou.Víka mi zatím z káry při převozu ještě také neulítla.
Ještě koukám že u těchto malejch beden bude asi problém dostat do těch uší pořádně i prsty když tam jsou rámky tak přesně.Možná se pletu ale vypadá to tak.Confused

Míro, ty tvoje bedny jsou nejlepší, víka v době slídění k nezaplacení. Ale odrazuje mě to dodělávání, shánění hliníkovejch lišt a nýtování do beden.



(13.09.2013 8:59)PetrM napsal(a): [ -> ]Rodiče používají plastové bedny, které se používají pro zásobování lékáren a lékařů. Jsou to takové zelené s oddělitelným víkem a stohovatelné.
Vejde se do nich 7-8 rámků 39x24.
Poptejte v lékárně či u lékaře. Jsou zálohované, ale myslím jen 50 nebo 100 Kč.

Díky zkusim se zeptat v lékárně, ale pochybuju, že mi bednu za 700 kč nechaj za 100 kč.
A taky musím zkusit jak tam pásnou rámky 39x27,5.
Kto potrebuje debny na prenos a uchovávanie plástov, je nejlepšie debna zhotovená ľahká a lacná debnička zo sololitu podľa svojej rámikovej miery. Stačí narezať sololit s rozmemi úľovej debničky, ktorú používa, latky s rozmermi 20x20 mm a dĺžka podľa už odrezaného sololitu, tieto latky pribite z vonkajšej strany sololitu a tak isto stredu steny ešte vložte latky 20x20 aby sa steny časom nevydúvali, keď máte zbité steny, na tie pribijete dno, znovu to môže bať sololit a dno olištujete latkami 20x20 mm, debničku nakoniec natrite farbou. Vrchnák sformujte z plechu, najlepšie hliníkový, ale i zo sololitu.

Takéto dve debničky vám elegantne pomôžu vyriešiť váš problém npr. na ukladanie medových plástov, aj vytočené môžete do nich nabaliť a previesť k úľom do ktorých ich budete vracať. Sliediace večely nebudú mať šancu. Toto by mal dokázať aj začiatočník, čím nemusíte vyvaliť majland za drahé "bedny" z umelej hmoty npr. môžu byť plytké pre vaše plásty, ktoré navyše nespĺňajú všetky parametre.
(13.09.2013 7:28)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Snad tady
http://www.tbaplast.cz/manipulacni-prepr...uct_id=105

tady taky
http://www.obaly.cz/multibox-velky-p32922/

Děkuji Ti mnohokrát, skutečně v TBAplastu je měli skladem za pouhých 115 Kč Smile
Stran: 1 2 3
Referenční URL's