Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Převzetí starého včelína
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Vážení přispěvatelé a čtenáři tohoto fóra

rád bych Vás všechny poprosil o vyjádření názoru a rady k převzetí starého včelína po včelaři, který již dlouhodobě vzhledem ke svému stáří a zdravotnímu stavu se nemůže delší dobu o svá včelstva řádně starat. Jedná se o odkup starého včelína, umístěného na Bouzovské vrchovině v nadmořské výšce 385 m n.m. na jižním svahu. Včelín je umístěn cca 20 m od okraje lesa a je lehce přístupný z lesní cesty.
Původní osazení včelína bylo 15 včelstev v Moravských univerzálech, na podzim již pravděpodobně přežívala jen 2 včelstva. u včelínu je ještě několik samostatných úlů a pravděpodobně oplodňováček.
Celý včelín je umístěn na pozemku obce, lesní správce předběžně neměl námitek proti případným opravám a opětovnému osazení včelami.
pro dokreslení situace přikládám odkaz na foto z dnešního dne.

http://postimage.org/gallery/c5sm4tes/

Rád bych dál včelín provozoval, ale jako začínající včelař nedohlédnu všechny aspekty tohoto rozhodnutí. Rád bych také, aby tato diskuze byla případně návodem a povzbuzením pro další včelaře, kteří možná nad podobným krokem uvažují.

Budu tedy rád za každou připomínku, která mi v mé zatím nejasné cestě pomůže
Já teda také nejsem žádný nestor včelaření,ale musím napsat,že ty univerzály jsou podle mne překonaným typem úlu. Sad Ty je ale používáš,jak máš v profilu...... Ale ten včelín je hezký.Já bych ho osadil normálně nástavkovými 39tkami.Je to hezké,ten včelín.Záleží v jakém je stavu,ale takhle podle té fotky je celkem ok.Úplně vidím co je za tím práce a těch let se včelami.......
Jdi do toho, celý to dej do kupy a jednou, až přijde čas to taky předej Smile

Ne, opravdu to je tutovka. Místo podle fotografií, vypadá velice dobře....od severu chráněno, na jich otevřeno....louky, lesy, no krása. Včelín poskytne zázemí pro rámky a vlastně celé vybavení které ke včelám potřebuješ (kromě medometu=nevýhoda). Zatím bych využil včelín a ty ostatní stanoviště třeba až za čas. Trošku bych to i prořezal, ať tam toho slunka jde trošku víc.
Stanoviště u lesa, to bude i více mravenců, tak na to myslet a zkusit proti tomu udělat ochranu aby jsi mohl monitorovat a měl klid na práci a včely taky. Za sebe bych do toho šel, taková krásná schovávačka před civilizací Rolleyes
Moravské univerzály jsou jen do jara, pak přechod na Optimal 42x17 kvůli hmotnosti a problémům s bolavými zády
No a nebo Optimal. Bylo by škoda to nechat schátrat.To stanoviště vypadá opravdu hezky........
Jak napsal Miko, z fotek to vypadá pro včelaření velmi pěkně. Pokud je rozumná cena, koupi bych zvažoval.
Bylo by ale vhodné
  1. požádat majitele pozemku o příslib souhlasu s umístěním včelína, nebo, ještě lépe, příslib pronájmu toho místa.
  2. Zkontrolovat, zda ve včelíně mohou být na výšku úly alespoň se 4 nástavky 39x24, neboli manévrovací výška od podstavce ke stropu alespoň 1,5 m, raději víc.
  3. Z několika úlů po pořádném pobouchání do stěn sebrat směsný vzorek svinstva na dně úlů a nechat ho vyšetřit na mor včelího plodu
  4. Pokud bude mor negativní, zvážit zda úly nevyměnit tak, jako doporučuje Miko , nebo další.
    Včelařit je možno i v Moravských univerzálech - najděte si na tomto foru příslušné téma. Předtím by byla nutná řádná desinfekce( vyžíhání, Savo, louh).
    Na moravácích se sice ledacos naučíte, ale nástavkový úl je modernější a byl by pro Vás pohodlnější.
  5. Pokud tam zůstala nějaká včelstva, požádejte místní včelaře, jestli by Vám je nepoléčili aerosolem. V lednu odevzdat měl!
Mnoho štěstí a napište, jak to dopadlo.
(18.12.2011 19:31)miko napsal(a): [ -> ]Já teda také nejsem žádný nestor včelaření,ale musím napsat,že ty univerzály jsou podle mne překonaným typem úlu. Sad Ty je ale používáš,jak máš v profilu...... Ale ten včelín je hezký.Já bych ho osadil normálně nástavkovými 39tkami.Je to hezké,ten včelín.Záleží v jakém je stavu,ale takhle podle té fotky je celkem ok.Úplně vidím co je za tím práce a těch let se včelami.......

Páni, bol so po operácii srdca a páni lekári i radili nevčeláriť. To bol proti mojej vôli, preto som hľadal so spôsob, ako mať včely zásahy robiť z posedu. Pripravil som 6 úľov zmontovaných zo sololitového panelu z hrúbkou stien 25 mm.
Úle boli prístupné zozadu , štvorpriestorové, z možnosťou včeláriť v nich ako v nadstavkoch,ale z jednotlivými rámikmi a s možnosťou odoberať obnôžkovaný-rouskovaný peľ. Dno prístupné zozadu, jeden hlavný letá a tri očká do každej etáži.

Zrušil som ich po 16-tich rokoch, mali konštrukčnú vadu, každý rok som zimoval aj záložné včelstvo z medzidnom. Celkovo to bol dobrý úľ, pre starších alebo chorých ľudí, aj výnosy bili dobré Tento typ úľa by bol ako stvorený do včelína, malo by svoju poéziu.

Napriek týmto úľom som sa nevzdal nadstavkových úľoch, srdce si privyklo na prácu , pretože nadstavkové úle na včelnici je to najlepšie čo nám možnosti ponúkajú. Ale i včelín má svoju poéziu, dokonca si včelár má kde oddýchnuť.Raz som mal také nutkanie postaviť si včelín, ale nie tradičný, využil by som rozšírenú strechu na rady úľov a včelín by som orientoval S-J. Orientácia letáčov tradičným smerom na J-V alebo Juh nie je potrebné. Anton
Osobně bych jako začátečník neváhal. Jak již napsali ostatní, hlavně udělat poctivou!!!! inventuru. Vše, co je živé, tomu pomoci, vše, co může být ještě alespoň krátkodobě k užitku, ponechat a důkladně vydesinfikovat. Nejlepší desinfikací je ale pro ostatní nepotřebný herberk oheň. A jak krásně voní propolis a vosk např. z krbu!!!!! Než to vše dáš do pořádku, zkus ale alespoň 1 rok věci z tohoto stanoviště používat jen tam, jakousi karanténu.
Pokud máš představu, že na jaře úlový systém vyměníš, můžeš s klidem likvidaci nepotřebného provést i trochu větší.
A pamatuj si, nejcennější na včelařině nejsou včelstva ani úly. To si můžeš kdykoliv pořídit v jakémkoli množství. Možná to může chvíli trvat, ale....
NEJCENNĚJŠÍ NA VČELAŘSKÉM PROVOZU JSOU STANOVIŠTĚ!!!!!
Bez něj můžeš mít super úly, super včely, super technologii... ale stejně nedosáhneš nic. A to Tobě nabízené vypadá velmi dobře.....
iRP
Přechod na NN bych si možná důkladněji promyslel. Na venkovních stanovištích myslím bez prolémů, ale ve voze, bez možnosti používat očka v nástavcích si tím nejsem tak jistý. Pokud by byly univerzály ok, nechal bych si je do začátku a postupně je měnil za úly s oddělitelným dnem. Preferoval bych vysokou rámkovou míru.
Nevahat a brat, krasne misto....
Koncem léta jsem o této alternativě s Mirkem mluvil při mé neplánované, krátké návštěvě u něj ( předpokládám, že to je ono zmiňované stanoviště ). Na fotkách to vypadá fantasticky. Tenkrát jsem také navrhoval toto stanoviště vzít pod křídla, je to ověřené lety, že se jedná o dobré stanoviště. Podle skutečného stavu technického zázemí bych viděl dvě alternativy:
  • kompletní likvidace stávajícího zařízení a postupné vybudování nového. Co se tím získá? Žádné přizpůsobování stávajícímu stavu, který byl budován pro Mor. univerzály, nic nebudeš muset lepit a dodělávat. Prostě využiješ stanoviště a přizpůsobíš si ho k obrazu svému. je to dražší a pracnější verze, ale z dlouhodobého hlediska efektnější.
  • přebudování a osazení novými úly s využitím stávajícího zázemí. Pokud je konstrukce včelína po technické a hygienické stránce v pořádku a osazení novými úly bude bezproblémové, proč likvidovat vybudované.
P.S. tiše závidím...
Já bych volil první možnost, hned od začátku bych šel do moderních úlů. Ponechal bych jen ty co jsou se včelami, abych měl co osadit do těch nových úlů.
Současné úly by neprovozoval, viz. příspěvek 4, jde o to, jak se k celé akci postavit. Hodně záleží a finančních možnostech a volném čase.
Nádherné stanoviště!!! Jsem také začátečník a souhlasím se zkušenými včelaři že dobré stanoviště je na prvním místě!!!! Jenomže najít takové místo je velmi velmi těžké. Buď jsou dávno obsazená a nebo těžko přístupná.
Ještě bych se zeptala, jak je to v okolí se zavčelením???? Mám podobné plány, hledám opuštěné staré včelíny a dohledávám příbuzné, zda by pozemek neprodali nebo nepronajali...ale když už nějaký najdu, většinou je v okolí cca 5km vzdušnou čarou několik dalších včelínů v nic moc stavu a riskovat, že se mi do nových NN úlu zalétávat cizí včely...ale kdo hledá ten najde. Držím palce a budu se těšit na další fotky, jak se bude stanoviště dávat do kupy.
zavčelení není nijak veliké, v okolí je sice pár včelařů, ale základní organizace má celkem 25 členů, ale velkoprovoz žádný. přímo ve vesnici jsme 3 včelaři, z toho jeden má v úmyslu včelstva předat synovi a přestěhovat a druhý je můj soused, od kterého mám letos 2 roje (zazimovaná včelstva). Ve vesnici za kopcem pak 2 včelaři asi po 6 včelstvech v Moravských univerzálech. o úrovni a problémech s varroázou nikdo nemluví nebo nechce mluvit, ale bohužel jsme v ochranném pásmu MVP.
MVP je mnohem větší průser pro profesionální včelaře - velké finanční ztráty. Med ani oddělky neprodávám, protože nic nemám a pokud bych takové stanoviště našla, asi bych šla do desinfekce ohněm...jistota je jistota a stejně jste rozhodnutý pro optimaly. Nastěhovala bych tam své vlastní oddělky a přitom dávala stanoviště pomalu dohromady.
Vypadá to tedy velmi dobře a nadějně po všech stránkách a žádný problém nevidím!!!
Do budoucna to bude velká výhra a skvělá investice, držím palce!!!
(19.12.2011 10:49)Tanula napsal(a): [ -> ]..... do desinfekce ohněm...jistota je jistota a stejně ....

Ale predsa aj starý včelín, ako stavba by potom mala prejsť ohňom ....
A najväčším zdrojom moru je zem .....

Ale teraz vážne. To, čo som napísal je extrém. Odporúčam zistiť si u miestnych včelárov, či v danom okolí bol za posledných 33 rokov MVP a zvlášť v uvedenom včelíne. No a podľa výsledku sa zariadiť, akú "veľkú" očistu budem robiť. Čo sa dá opáliť ohňom, očistiť mechanicky drôtennou kefou a potom umyť roztokom hydroxidu sodného so Savom. Tak isto týmto roztokom vystriekať alebo umyť podlahu. Ak si odmyslíme včelstvo priamo nakazené spórami MVP, tak ďaľším najväčším zdrojom nákazy je zem.
Desinfekci ohněm jsem myslela jen úly,včely co přežijí přemést na nové mezistěny do nových úlů..proto jsem psala, že když je rozhodnutý pro optimaly, nebude je stejně potřebovat ani kdyby je desinfikoval nějak jinak.
Všechno spálit by byla škoda a včelín opravit, je krásný a bylo by ho škoda...
Špatně jsem to napsala a jinak myslela....
(19.12.2011 11:13)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]A najväčším zdrojom moru je zem .....

Mohlo by stačit řádně posypání vápnem?
U nás po pálení včelař desinfikoval vápnem. Včely ze sousedství do něj nalétávaly, možná ve vidině pylu či co. Zaživa je to pálilo, byl to prý hodně smutný pohled. Už by to nikdy neudělal.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's