Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Délka horní loučky Langstroth
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Petře máš pravdu.

P.S. i fotka je v pořádku Big Grin, Petr ví...
Mám takový praktický poznatek:
Rámek Langstroth pasuje přesně do bedny od banánů. Ve velikosti 2/3 se jich tam vejde přesně 14

[Obrázky: bedna.jpg]

Není to sice nic světobornýho, ale dá se to využít - já v bednách skladuji stlučené rámky a rámky se zatavenými mezistěnami - těch se tam dá umístit jen 10, aby byly svisle.
A když se prokládají otočené vzhůru nohama a posunuté o šířku boční loučky, tak se jich tam vejde myslím ještě víc.
Já je dávám navíc ve dvou patrech, protože i tak je to stabilní a lze takto dát na sebe více beden.
Taky používám banánovky, rámečky dávám jen v jednom patře - posouvám každou sudou též o tloušťku boční loučky. Používám u banánovky víka i dna. Nejdříve naplním víko rámky v jedné řadě (nedávám rámky vzhůru nohama) pak vložím dno naplněné taky rámky v jedné řadě - dojde k zafiksování rámků při přepravě a dobrá stabilita při štosování během skladování.

Prostě co včelař, to jiný postup Big Grin
Tak trochu mi uniká důvod, proč řešit bedny na rámky. Pokud rozšiřuji, k rámkům si pořídím odpovídající množství nástavků. Při obměně díla se mi uvolní místo ve stávajících nástavcích a nové rámky uložím tam. To je jejich místo, ne v bedně. Své úly zatím počítám na prstech jedné ruky a už to zabírá slušného místa. Přidávat k tomu bedny mi připadá divné. A v nástavcích budu skladovat vzduch Tongue.
A co třeba situace, kdy si objednáš přířezy, které stlučeš, ale ještě ti nedorazí nástavky? Wink
Pak je taková banánovka k nezaplacení. A to i bez reklamy na platební kartu Smile
I tak bych to řešil pomocí malířské pásky nebo strečové fólie. Krabice musím někde nastřádat, dovést, po použití likvidovat. Moc strastí pro pocit, že je mám dočasně poskládané.
mám nápad a čo tak urobiť z banánovej krabice dočasný úľ???? to by šlo ....
Dextre, čekal jsem, kdo s tím přijde. Určitě by to šlo, stačí přisponkovat dvě lišty, aby měly rámky na čem viset, možná trochu zkrátit víko, aby se lépe sundavalo a zadělat některá "očka".Smile.

Kolega Nerad chová oddělky v těch přepravních krabicích (tady aspoň si to myslím). které se dají koupit.

Já mám bedny proto, že už mi došly přířezy, tak stloukám, ale nástavky zatím "lidi" nevyrobili, protože teprve slepují spárovky - situace, kterou popsal Petr
(22.02.2012 7:43)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Tak trochu mi uniká důvod, proč řešit bedny na rámky. Pokud rozšiřuji, k rámkům si pořídím odpovídající množství nástavků. Při obměně díla se mi uvolní místo ve stávajících nástavcích a nové rámky uložím tam. To je jejich místo, ne v bedně. Své úly zatím počítám na prstech jedné ruky a už to zabírá slušného místa. Přidávat k tomu bedny mi připadá divné. A v nástavcích budu skladovat vzduch Tongue.

No v prázdných nástavcích OPTYMAL budeš skladovat opravdu jen vzduch díky čtvercovému rozměru - prázdné nástavky 2/3 LANGSTROTH díky obdélníkovému rozměru zaberou polovinu místa (dva nástavky na sebe - a do nich dáš zase dva) - ze vzdáleného stanoviště si postupně odnesu rámky na vytavení díla a v zimním období zatavení mezistěn. Naskládání do banánovek a přeprava klidně na sedadle v autě. Další případ, když ke krmení nepoužívá včelař rámkové krmítko, ale sklenice potřebuje prázdné nástavky.

Jinak nikoho nemíním přesvědčovatBig Grin kdo chce vyzkouší, kdo nechce zapomeňte že jste četli tento příspěvekIdea
Asi je to bedna stejného standartu z jakého Langstroth vyrobil svůj první úl. Smile

JInak před mnoha lety byl ve Včelařství dopis člena,co měl banánové včeličky (v době TV pořadu Banánové rybičky). Z beden mělůmedníky (ale na 39cm,myslím napříč). Bylpokárán, ale mě se ten nápad líbí, asi je hygieničtější každý rok dá včely do nového a v zimě spálit.

Já právě tyto a pak velké papírové bedny na zeleniny používám na skladování přířezů.

Ale škoda že se v létě moc banánů neprodává, v nástavkové nouzi by tomohlo být skvělé řešení.

Musím vyzkoušet, mohly by se v tom prodávat oddělkySmile A nebo usazovat roje, až nebude kam .-)
(22.02.2012 7:43)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Tak trochu mi uniká důvod, proč řešit bedny na rámky. ...

Banánovky na rámky mají své opodstatnění:
  • u dadantů
  • u rozšiřování oddělků, které ještě nedorostly do 1 nástavku
  • při používání rámkových krmítek
  • při používání rámkových odpařovačů

V zimě pak na loučky před kompletací rámků. Či jiné podobné přířezy.

Hlavní výhoda je ve váze. A i v "ceně" Wink
Kdo ale včelaří oprvadu po nástavcích a výše uvedené nepoužívá, nepotřebuje banánovky.


Doplněno: Karlův příspěvek jsem "neviděl" - tak se omlouvám za opakování se.
Tak jsem si se zájmem přečetl i toto téma na které jsem úplně náhodou narazil a musím říci, že při nedostatku nástavků a potřebě uskladnění rámků - mám 2/3 langa, je ta banánovka výborná. Smile
Po koupi přířezů jsem si tam naskládal nestlučené, po stlučení jsem je tam měl připravené k zatavení mezistěn, po zatavení na převoz ke včelám připravené k přendání do nástavků. Prostě pořád stejná bedna, která se dobře skladuje, je pevná, lehká a stohovatelná a hlavně vždy stejná ať je od banánů odkudkoli. Wink Jen k využití jako rojáku a úlu jsem se zatím nedostal, ale kdo ví, třeba to taky přijde. Big Grin Prostě každý vymýšlí jak si to ulehčit.
Tak to já mám již premiéru s banánovkou a včelstvem uvnitř za sebou.
Stačí bednu rozložit, do víka vložit kus plastové mřížky na sběr propolisu a vsunout spodek, ale obráceně - tím vznikne "nástavek s kočovným dnem", pak vyříznout česno, protože takto obráceně do sebe zasunuté dno a víko překryje všechny otvory.
Pak ještě uříznout dva kusy lepenky - stejně široké jako bedna a o dva centimetry nižší - po vložení do bedny budou tvořit drážku na ouška rámků.
No a na to normální víko.
V pohodě to vydrželo 14 dnů v lese na dvou kusech střešní latě. Na víko jsem jen fixem napsal, že tam jsou včely a datum, kdy si je odvezu.
Včely to začnou rozkousávat, ale myslím, že to měsíc nebo dva odolá.
Tak tohle bych chtěl vidět alespoň na fotce, nemáš nějakou ?
O víkendu ti to složím a vyfotím - za 5 minut mini úl jak fík Big Grin
Páni, ja sa vrátim, k dĺžke rámika, každý má hádam niečo pre a niečo proti nej, preto nemôžeme názory niekoho za to hneď odsúdiť alebo vyzdvihnúť. Vo svojom živote som sa stretol s niekoľkými prípadmi v prírode žijúcimi včelstvami, ktoré žili skôr v dlhom a úzkom priestore, priemer sa pohyboval od 15 do 20 až 25 cm, teda žiadne dĺžky langovhp rámika, dokonca nei ani nášho B-ečka a vášho národného úľa s latkou dlhou 37 cm a predsa prežili vraj viac miliónrokmi ako my ľudia.

V Langu nevčelárim, ani v miere 39 či 37 cm, ktoré dobre poznám, prieteľ v nej včelári celý život, ktorý má 84 rokov, ja včelárim v B-ečku. Včely v týchto dvoch úľov, nikdy nezimujú v strede úľa, ale zimný chumáč zakladajú pri studenj stavbe ale i pri teplej stavbe, pri prednej (najviac prípadov), bočnej alebo i zadnej stene (najmenej prípadov). Včelstvo dokaže žiť aj v priestore me medzi domovými hradami, takže pri výške 20 cm má na ploche komplet to, čo v nadstavkovom úli.

U langa je to iné, tie môžu utvoriť zimný chumáč vstrede dlhých rámikov uhádnite prečo, preto že lang má rámiky v prevžnej väčšine na nízkych rámikoch (156 mm), medzi ktoými je včelia medzera 6-10 mm, Už silnejšie včelstvo pred zimou obsadá dve debničky v strede, ale medzi nimi je medzera, preto môžu včely prechádzať zuličky do uličky až k matke, kde aj v zime sa môžu k materskej látke, pri vysokom rámiku sa včely z uličky do uličky môžu dostať medzi prednou stenou a rámikmi. Práve toto je najvúčší prínos dlhej latky rámika ale hádam ešte viac včelia medzera.

Takže každý typ rámika má svoje výhody a nevýhody, no a včelstvo zimu dokáže prežiť aj v extémoch (v úzkych dutinách) a človek to využíva, čo je dobré a preto musí mať z úľa, ktorý obsluhuje čo najväčšie výhody a ľahkú obsluhu..
Už jsem si udělal na všechny podobné problémy ve včelaření svůj názor - nejlepší je to, co má každý doma a není potřeba to vysvětlovat ostatním, zvláště těm, kteří mají něco jiného, nebo to dělají jinak. Včely jsou naštěstí přizpůsobivé a nevadí jim, do čeho je zavřeme.

Já už jsem si přestal odůvodňovat co je na které soustavě a vybavení lepší než na jiné - je to ztráta času.

Spousta lidí včelaří v Langách, spousta v Optimálech, Bčkách, 39x24 a dalších a každý v tom svém má i své výsledky, se kterými je spokojený.
Když bych měl radit někomu, kdo chce začít včelařit, tak mu řeknu ať si vybere Langa, nebo 39x24 a že to dopadne dobře. Mám Langa, takže při porovnání těch dvou soustav doporučím Langa rovnou s nabídkou pomoci při radách, jak to dělám já, nebo dodání oddělku.
Zde je fotoreportáž o skládání "krabicáku" Big Grin :

[Obrázky: image003.jpg] [Obrázky: image005.jpg] [Obrázky: image006.jpg] [Obrázky: image007.jpg] [Obrázky: image008.jpg] [Obrázky: image009.jpg] [Obrázky: image010.jpg] [Obrázky: image011.jpg] [Obrázky: image013.jpg]

Jen ještě vyříznout česno.
Nebude to izolačně lepší, jak dřevo? Je tam dost vzduchu bez možnosti průvanu.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's