Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelomorka obecná
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Že Gabon PF 90 obsahuje 90 mg tau-fluvalinát a působí proti včelomorce je ověřené.
Co Gabon Flum 4 mg proužky do úlu, taky ji zabíjí?
Muze se na vcelomorku použít tabák teď když probíhá snuska? Nepohlti pach tabáku med ktery ještě neni zavickovany?
Hlásím další výskyt na včele a v jiném včelstvu. Myslel jsem si, že to je VD, ale byla to jasná vcelomorka, když jsem na ni trochu více zakouřil, lítala po včele jako šílená a nakonec spadla z rámku... Jinak od té doby co ji měla jedna z matek jsem ji neviděl na žádné a ani na včelách.
První zkušenost se včelomorkou v jednom oddělku.
Tak to je šílený, chudák matka.
To je fakt šílený. Zakouření pomohlo? Jak v takovém stavu matka plodovala? U mě se včely i matka hrozně ošívaly, když ji měly na sobě. Od té doby jsem ji naštěstí už nikde neviděl.
Při lednovým odevzdání měli jsem měl u jedněch včel spad asi 10 VD (100% VD to jsem ji jist) ostatní včelstva měla 0-1 a tak mi to dnes nedalo a chtěl jsem se do těch včel podívat jestli špatně nezabrala fumigace a aerosol. Docela jsem byl překvapen, kleštíka jsem na první pohled žádného neviděl ( možná už by mohl být na zavíčkovaným plodu ale to teď neřešiím), řeším, že včely jsou napadeny včelomorkou (Smile taky jsem si jist na 100% že je to včelomorka). A tak se ptám co v tuto dobu s tím? Mám udělat znovu fumigaci, zkusit v podmetu zapálit tabák? Poraďte. Díky.
Já bych udělal fumigaci MP10 FUM.
Braula coeca= včelomorka obecná. Má na VF svoje vlákno.

A.Turčáni napsal(a):Očistenie M od brauly prebieha takto: pripravíme si čistý papier, čistý dvojdecový pohár, do ruky zapálenú cigaretu. Pripravenú postihnutú matku braolou vložím pod pohár na bielom papieri, potiahneme si dym do úst a ten fúknem pod nadvihnutý sklený pohár, takto to urobíme 2-3 razy a necháme prikrytú dotiaľ kým brauly z matky nespadnú. To všetko pozorujeme cez sklo, ak by M upadla do kómy, musíte pohár nadvihnúť a premiestniť, skontrolovať či ešte M má na sebe bezkrídle muchy, ak áno urobíme to ešte raz, ale opatrne. Matka po zbavení sa ektoparazita, začne znovu silno klásť vajíčka. Anton

Zdeněk Klíma napsal(a):Braula coeca patří mezi mouchy, amitraz nic moc, pokud máte potíže s včelomorkami buď organické kyseliny nebo pokud se držíte konvenčních zbraní, tak na fumigaci použijte MP-10 Fum. Ten je mimo jiné určen na fumigaci při výskytu včelomorek.
Jiran.
Za sebe říkám, byt to u mě, držím a rady Antona Turčaniho.

Jo s jednou chybičkou já nekouřím, tak nezbývá než pozvat kámoša na štamprli.
Ale ten dýmí jak idiánská stařena.
Teď jsou larvičky pod víčky a ty fumigace nezničí. Jedině ještě odvíčkovat zásoby.
Tabák do podmetu rozhodně ne zkusil jsem to loni a docela jsem si naběhl nic to neřeší .Co jse mi osvědčilo KM 65% dlouhodobý odpařovač funguje na 100 % ,ale musí se opakovat na poprvé se nezničí vše a sledovat podložky kde padaj pozor jsou hodně podobné varroa destructor rošlišit podmínkou jsou dobré oči a nepadali mi všude pouze u 4 včelsvech z 33 .
Včelomorku jsem viděl na včelách v dětství. Od té doby vubec. Vyděl jsem čmeláky obalené takovými parazity ale nevím jestli je to to samé
Parazit na čmelácích není včelomorka, viz. http://muzeum3000.nm.cz/clanek/nejzajima...e-cmelakem
Někde mám hezké snímky takto napadeného čmeláka, bohužel uhynutého.
Tak jsem se vyděsil, že mám jedno včelstvo zamořený vd. Pak jsem mluvil s Honzou Voleskym a ten mi poradil ať na to mrknu pod lupou, tak jsem učinil a zjistil, že to je vcelomorka. Jsou normálně na dělnících a opravdu hodně snad každá 20-30 včela si nějakou veze na zádech. Má smysl použít tabák? A nebo je lepší někde sehnat MP-10?
Ještě otázka můžou ty vcelomorky nějak ohrozit včelstvo? Na matce kupodivu nejsou.
No chlapci poraďte jak na vcelomorku ucine, mám ve dvou ulech pěkně vcelomorek
Včelomorka byla dost dobře probírána v Moderním včelaři, myslím v únorovém čísle, včetně dokonaých fotek z el. mikroskopu a popisu biologie. O vlivu na včelstvo to napsal hezky Broněk Gruna v článku "Nech Braulu žít", kde zhodnotil vliv napadení včelomorkou na výnos u svých včelstev. Osobně jsem ji nikdy neviděl...
Pane Střelec bomba! Super sdělení (PR pro MV?)

Kvituji s povděkem, že už vím (nevím) že pan Gruna má (nemá) včelomorku rád (nečtu MV) a že někdo ví o jejích životních projevech. Ale furt nevím, jestli, kdybych jí ve svých vč objevil jako tazatel, bych se měl radovat, křižovat a nebo co bych měl já, případně tazatel dělat? A co, i přes to, že jí pan Gruna má asi rád, co jako kdybych jí já rád neměl? A nebo bych jí třeba měl i rád, nakonec dneska je populární mít rád vše špatné, cizí, invazivní, co si vleze kam se tomu zamane a neptá se, ale co když bych to já ve včelách nechtěl?

To se ne a ne dozvědětSad
Slavík , ján, tom...
To si chcete pokecať alebo vás naozaj zaujíma čo proti včelomorke robiť?
Lebo rád v tomto vlákne je nespočetne. ..
Dokonca priamo na túto stránku kde píšete vám pán doktor urobil "výcuc ". ..
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vcelo...#pid212302

Tak si zvoľte postup podľa toho či ste priateľmi kyselín alebo niečoho tvrdšieho...
No já si myslím že tu toho zase tolik není. Například stačí kuřák s tabakam jak jsem slyšel? A hlavně mě zajímá jestli vcelomorky můžou nějak ohrozit včelstvo a nebo jo to "jen" obtěžuje? Docela rád bych si přečetl studií co napsal pan Gruna.
Ale chápu že spoustu lidí to může obtěžovat, když jsou často zaneprázdněn osobními útoky.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's