Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace na obnovu včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Zdravím členy a návštěvníky fóra.
Jsme v období, periodě výskytu masivních úhynů včelstev. Můžeme předpokládat, že přijde na pořad dne snaha našeho včelařského lobby o prosazení státní dotace na obnovu včelstev. Ptám se tedy, je taková dotace oprávněná, přispěje taková dotace ke zlepšení situace ve včelařství? Má taková dotace kladný či záporný dopad? Kdo na ni především vydělá? Není náhodou prázdná státní kasa příležitostí k radikálnímu řezu - nic!?
Mám obavy, že dotácie na obnovu včelstiev by sa stali predmetom špekulácii. Stačí sa pozrieť na iné subjekty, napr. chov matiek. U nás nedávno sa prevalila taká "menšia aférka". Podpisovala sa kúpa matiek, ktoré sa nikdy nevyliahli.... Žiaľ, pár "zlatokopov" vie pos..ť dobrú vec. Angry
Pevně doufám, že žádné dotace na uhynulá včelstva nebudou. Nemá přece smysl podporovat lajdáky! Huh
Souhlasím s předchozími dvěma příspěvky. Dotace by opravdu mohla motivovat k lemplovitosti, nebo k spekulacím, nebo k obojemu. ( No co tak mi spálili včely- a hele ještě za to dostanu peníze- vždyť on je to docela dobrej byznys).
Radek
Nezaměňovat "odškodné" za spálené úly při moru s dotací na obnovu uhynulých včelstevExclamation
Pokud jde o dotaci na obnovu po MVP tak zatím nevidím důvod ji rušit (za současného stavu, kdy se pálí celé stanoviště bez ohledu na to jestli je nakaženo klinikou 1 nebo všechna včelstva). Pokud by mělo jít o dotaci při úhynech na VD (protže se zat o kolikrát schovávají i další virozy, atd.) ta tak tam je můj názor jasně znám stejně jako můj obecný názor na dotace - ZRUŠIT VŠUDE A VŠEM.

V obecné rovině a zejména zemědělství by se ukázalo jaký je kdo hospodář a jak se dokáže poprat s reálnými nepokřivwenými (relativně) podmínkama trhu (když nám to ta EU všude vykládá , že je pro volný a trh, který má být hybnou silou ekonomiky).
(09.01.2012 23:11)Petr L napsal(a): [ -> ]Pevně doufám, že žádné dotace na uhynulá včelstva nebudou. Nemá přece smysl podporovat lajdáky! Huh

Já to vnímám trochu jinak.
Letošní rok podobně jako rok 2007 zřejmě trochu očistí některé včelnice od včeltev nejméně odolných kleštíkovi a virům.
Když se podíváme do chovatelského řádu a chovatelské příručky, tak tam mezi požadovanými vlastnostmi nejsou žádné povinné, které by měli vztah k odolnosti proti roztočům. O virech se zatím zřejmě zatím neví, jaké parametry by se dali sledovat.
Parametry, které mají vztah k odolnosti jsou zatím logicky pouze v doporučených, protože při stávající metodice aplikované v nařízeních veteriny, jsou tyto vlastnosti silně zkreslované.

Pokud by tedy byla dotace na obnovu včelstev po úhynech na varroázu a včelaři nakoupili oddělky s ušlechtilými matkami, s velkou pravděpodobností by na tom s odolností proti roztoči a virům byli ještě hůř, než kdyby rozchovali to, co jim přežilo.

Lepší by tedy bylo využít těchto úhynů, které mohli pomoci poodhalit odolnost některých včeltev a postupně obnovit stav ze včeltev, která v místních populacích při prokazetelném tlaku roztočů (ve sledovaných včelstvech s velkými spady) přežijí a nebudou oslabená. Ještě by také mezi těmito včelsvy chtělo udělat selekci a sledovat je co nejdelší dobu bez ošetření (což ale bohužel nařízení veteriny nedovoluje).

Takže pokud by včelaři obnovili rozumně včelstva z přeživších a proto pravděpodobně odolnějších, mohlo by to místní populaci včeltev pomoci.

Pravděpodobnější scénář je ale takový, že se opět včelři zaměří na jiné vlastnosti, a mohou paradoxně odolnost místní populace včeltev zhoršit.
Když dostanou dotaci, koupí oddělky. Když jí nedostanou, otevřou česna a budou čekat. Ať mi vypráví kdo chce, co chce, taková je realita. Snad jim přiletí z těch, co tu pohromu přežily. Bude méně volně žijících včelstev. Bude přehled o zdravotním stavu v území. Samé výhody.
Skôr by som povedal, že najprv otvorí česna a bude čakať. Potom sa s niekym dohodne, že od neho kúpil oddelok. Dotáciu dostane až po "nákupe". Dnes už nikto nedá dotáciu vopred. Asi sa poučili.

Ozaj, a koľkokrát sa dá taký oddelok predať. A čo imaginárne oddelky.

A potom sa hneváme, že treba veľa administratívy....
(10.01.2012 10:18)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Když dostanou dotaci, koupí oddělky. Když jí nedostanou, otevřou česna a budou čekat.

A kolikrát budou čekat na roje i když tu dotaci dostanou. Babča finance zabaví - "však oni ti dědku ňáký včely přilítnou, nebo dojdeš pro roj k Frantovi" - to mi vyprávěl důvěrník ze sousední vsi. I taková je realita, proto nevidím v dotaci na včelstva uhynulá díky VD (a liknavosti včelaře) žádný přínos.
Naopak při MVP a nařízené likvidaci to svůj význam má, ale to je jiná kapitola.
Zatím to vypadá, že se celkově na myšlence a poskytování dotací po úhynech celkem shodneme. Teď bude ještě potřeba, aby takováto shoda panovala mezi velením se členskou základnou (nedělám si iluzi, že členskou základnu tvoří pouze členové tohoto fora). Pokud by se se povedlo i toto a velení navíc dokázalo odolat i lobistickému tlaku (v případě dávání dotací obrovská poptávka po oddělcích) a peníze takto ušetřené by se mohli věnovat místo do hašení problémů po požáru do prevence a předcházení těmto stavům. Toto by podle mě byla pomoc, která by včelstvům a potažmo včelařům v konečném důsledku pomohla daleko více .

Mělo by to ztafungovat shodně jako v přísloví:

Nedávej hladovému rybu, ale nauč ho ryby chytat (tady sem trochu zafilozofoval, asnad jsem to napsal pochopitelně i proi někoho jiného než jsem já sám Wink )
(15.03.2015 10:43)NB1 napsal(a): [ -> ]...
Osobně jsem zvědav jak ministr financí zareaguje na škemrání předsedy ČSV o vyjímečnou dotaci na uhynulá včelstva neznámého důvodu, protože za vše nemůže varroóza! Asi by bylo na čase aby včelařské spolky a hnutí, které takovou formu dotací neschvalují, protože ji dostávají i ti, kteří "neléčili" nebo "léčily zprostředkovaně zástupcem až fumigací tedy už zbytečně", začli aktivně reagovat a informovat o záporu tohoto státního výdaje.

Jde vlastně o jediné= házení klacků pod nohy včelařům, kteří docíli i bez nařizování SVS v jarním a letním období - stavu, že včelstva neuhynula.

Když tak koukám na 3 roky starý poslední příspěvek v tomto vláknu je to stále stejné.
Nojo tak se zase bude přilévat do děravého hrnce bez toho, aby se před tím opravil. I když tuto zimu to byl spíš cedník než hrnec. Čas dělá své a rez si ten metodický kotlík nahlodává čím dál víc. Já bych koupil nový - nerez. Pochopitelně z dotace (na obnovu metodiky).
Obnovu metodiky? Spíš asi v mnoha případech obnovu včelařů. Bez dotace.
(15.03.2015 11:08)JKL napsal(a): [ -> ]
(15.03.2015 10:43)NB1 napsal(a): [ -> ]...
Osobně jsem zvědav jak ministr financí zareaguje na škemrání předsedy ČSV o vyjímečnou dotaci na uhynulá včelstva neznámého důvodu, protože za vše nemůže varroóza! Asi by bylo na čase aby včelařské spolky a hnutí, které takovou formu dotací neschvalují, protože ji dostávají i ti, kteří "neléčili" nebo "léčili zprostředkovaně zástupcem až fumigací tedy už zbytečně", začli aktivně reagovat a informovat o záporu tohoto státního výdaje.

Jde vlastně o jediné= házení klacků pod nohy včelařům, kteří docíli i bez nařizování SVS v jarním a letním období - stavu, že včelstva neuhynula.

Když tak koukám na 3 roky starý poslední příspěvek v tomto vláknu je to stále stejné.
Nojo tak se zase bude přilévat do děravého hrnce bez toho, aby se před tím opravil. I když tuto zimu to byl spíš cedník než hrnec. Čas dělá své a rez si ten metodický kotlík nahlodává čím dál víc. Já bych koupil nový - nerez. Pochopitelně z dotace (na obnovu metodiky).

Nevím jestli se bude nalévat, ale tvůj předseda se o to snaží! To jsi nevěděl?
Věděl, ale ten kdo je žádán asi neví, že při současně nastaveném systému je to poněkud sysyfofské snažení.
Právě tu "sisyfovskou práci" učiněnou z neznalosti problematiky by mohly spolky veřejně pojmenovat a na ministrerstvu přednést! Nestačí jen iniciativa tří včelařů v dotaci 1.D jako Nás to štve!

Jinak v současném nastavení systému má prsty jako kdo? Wink No když je víc ohnisek MVP tak se jmenují viníci Přidal, Klíma, Čermák tak na koho ukazovat a jmenovat při vyšších úhynech Huh
Mohu se Jaromíre zeptat, kdo označuje při více ohniscích MVP jako viníky výše zmíněné tři osoby? jsou to oficiální "obvinění" na adresu výše jmenovaných, nebo jen nějaké pokoutné "odplivnutí" na jejich adresu? Ptám se proto, že si všech tří velmi vážím a nějaké oficiální výtky v tomto směru jsem nezaznamenal. Možná, že jen špatně filtruju informace, tak bych si rád v tom udělal jasno. Ptám se mj. i proto, že pokud by to bylo nějaké oficiální sdělení nějakých funkcionářů ať již jakéhokoliv spolku, rád bych zaslal dotyčným nesouhlasný mail, či se jinak proti takovémuto tvrzení vymezil. Dík.

P.S. samozřejmě mi je známo, že v ČSV existuje klika, která tvrdě prosazuje opětovné pálení všeho při výskytu MVP. Tak třeba máme na mysli tu samou grupu.
(15.03.2015 20:31)long.burda napsal(a): [ -> ]Mohu se Jaromíre zeptat, kdo označuje při více ohniscích MVP jako viníky výše zmíněné tři osoby? jsou to oficiální "obvinění" na adresu výše jmenovaných, nebo jen nějaké pokoutné "odplivnutí" na jejich adresu?

Probíralo se to na Facebooku, když jsem tam dal odkaz na přednášku Zd. Klímy! Pár těch lidí, kteří se shodovali na vinících jsou i zde (nebudu je ale jmenovat). Více se asi nemá smysl rozepisovat. Třeba já tam sklidil označení "lhostejný včelař" za komentář k tématu: Stát vyhazuje miliony a včelařům to nepomůže.

Citace:Napsal jsem: A co kdyby si to dál dělali (a ze svého platili) ti z druhé strany barikády (a byl by klid), kteří to potřebují nebo vyžadují. Mapy mě nikdy nezajímali a neřekli jestli je VD problémem i u mých včelstev i kdybych byl v okresu kde je nejhorší celorepublikový výsledek - třeba díky lednovým krásným dnům s prolety a vymetením zapadlých samiček. Zajímalo by mě jestli nám toto nařízení taky svět závidí!
Milos Vondruska - je to marný Soukup jen uráží, lže a odkazuje do obecné roviny kde nenajdeš nikde napsáno, že se vedení PSNV vyjádřilo, že usiluje o administraci dotace!

...a dostal reakci od administrátora:
divím se, že nahlas řeknete, že vás mapy vás nikdy nezajímaly. (mapy ..myšleno situace v oblastech) to by jen potvrzovalo oprávněnost striktně direktivního řízení podobně lhostejných chovatelů (čehož nejsem příznivec) ale možná se pletu a vy máte včely, které ovládáte povely. Tohle nepovažuju za konstruktivní dialog. Doufám jen, že zvítězí zdravý rozum a motorem změn nebude umíněnost jednotlivců, ale shoda více včelařů.
Aha...tak tomu rozumím. Ten FCB myslíš FCB ČSV? Či nějaké místní organizace?
Řekl bych, že dotace způsobují víc úhynů než brouk.
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's