Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krádež včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
to Havelka: Včelařit s 5ti, 50ti, 500sty 5t včelstvy není o nenažranosti nebo mezilidských vztazích. Je to o profesionalitě dokázat to. Včelař co najede se stovkami včel na jedno místo buď se snaží oto vyzimovat takže má své zimoviště což je praxí podložná věc a jsem na takovém katastru které je statisticky převčelené, ale v sezoně tam mám včelstva já a další tři místní, nebo je to kokin co si neuvědomuje v sezoně, že nejen nájezdem místní ale i on může chytit infekci a dojít o celé stovky včelstev bez náhrady.

Sdílet lokalitu je o sdílení nejen snůšek, ale i nemocí ale hlavně problémů s destrukcemi.

Merkuri: Je to prima když máš dvůr plný včelstev a do sousedství o cca 100-500m dál se ti nastěhuje stejně velký včelař jako ty. Asi jsi to nepoznal co to je převčeleno. A klidně si piš nesmysly že ti to neva. Va. A hodně to vadí když docházíš o práci když musíš fur lít ten roztok dotěch svých krmítek. Asi zase takový ráj pro včely nemáš. A navíc se ti do okolí nakvinduje další jako ty. Takže to je situace jako nic moc bez dokrmování a zvýšeném léčení.

marek120:Pokud někomu někdo zapálí maringotku, je ho hajzlovina. Zapálit maringotku může pouze inspektor SVS při zamezení nebezpečné nemoci při řízení o likvidaci ohniska. I když to bylo dávno. Pokud to někdo schvalujete. Jen to ukazuje jakou máte v hlavách anarchii a nefunkční veterinární inspekci. Takže bych se touto kauzou moc nechválil že byli místní v právu. Je to ubohost.

Tom-Z:
Nyní se rozběhla dvousečná zbraň zvaná LPIS. Je to opravdu dvousečné. Stačí aby se někdo nějak dohmátl, kdo z místních provedl něco včelstvům po kterých mu má být hovno, a může shořet sám i s barákem, autem, vyhazov v práci, atd. kdyby se někdo opravdu hodně nasral a nikomu odvetu za jeho debilitu tímto nepřeji. Ale musí stím počítat že bude prozrazen! A časem poražen. Pokud někdo začně válčit, musí pořítat s odvetou a horší zbraní než sám použil. Je to jako s bouchačkou. Je lepši ji nevytahovat a více myslet než udělat něco čeho do smrti může někdo litovat.
Gupa. ja sa tým nechválim, len mi to tak zarezonovalo v pamäti.. Možno by si sa na vec pozeral inak keby si mal takého bezohladného "kolegu" s klinikou MVP za humnami s ktorým si nikto nevie dať rady.. Možno by aj z teba bol včelársky anarchista keby išlo o tvoje včely. Idea
(29.04.2018 20:08)gupa napsal(a): [ -> ]Merkuri: Je to prima když máš dvůr plný včelstev a do sousedství o cca 100-500m dál se ti nastěhuje stejně velký včelař jako ty. Asi jsi to nepoznal co to je převčeleno. A klidně si piš nesmysly že ti to neva. Va. A hodně to vadí když docházíš o práci když musíš fur lít ten roztok dotěch svých krmítek. Asi zase takový ráj pro včely nemáš. A navíc se ti do okolí nakvinduje další jako ty. Takže to je situace jako nic moc bez dokrmování a zvýšeném léčení.
No to ta asi sklamem! Kolko včelstiev mám v záhrade toľko je aj vonku vyvezených.
Zvýšene liečenie? Ako kdo lebo aj u nás sú taký čo im polovica alebo aj 90% padne do jara a teraz ich včelstvá tiež nie sú ružové.
Včelaři,
objevili se opět krádeže včelstev. Píšu včelstev, ne úlů. Není to ani VD, ani vir, na fotopasti člověk. Přijede v noci a přesype, odjede.
Jak skončila ochrana proti krádežím? Pokročil v této věci někdo nějak zajímavě? Nové zkušenosti? O fotopasti už se ví.
Co takhle doplnit "včelařskou Wifi váhu" o alarm na výraznou, krátkou změnu hmotnosti ? Je to možné, nebo blbost ?
IMHO by stačilo jednoduché čidlo, nebo spínač, který by probudil MCU a ten to poslal dál (podle možností).
(11.09.2018 10:12)Ali napsal(a): [ -> ]Včelaři,
objevili se opět krádeže včelstev. Píšu včelstev, ne úlů. Není to ani VD, ani vir, na fotopasti člověk. Přijede v noci a přesype, odjede.
Jak skončila ochrana proti krádežím? Pokročil v této věci někdo nějak zajímavě? Nové zkušenosti? O fotopasti už se ví.

Ale no tak Antoníne. Včely nejsou brambory, aby se daly v jen tak snadno přesypat. To také trvá nějakou dobu. Také to postrádá logiku. Dal by se vložit snímek z fotopasti? Neumím si totiž představit, že by se s tím zloděj tak babral. Obvykle se jedná o podletní vytracení napadených včelstev. Pak přijde vyděšený "včelař" a říká: "představ si, mě někdo ukrad včely a vše ostatní tam nechal".
JK
U nas prej driv chodil jeden "strejka" a ten kradl jen ramek s matkou nebo s oplodnackem ne teda pres noc normalne pres den..a dost vcelaru vedelo o koho jde.pak jednoho dne narazil na mladeho "pritele" jenz nedbal na etiketu a uctu ke stari a deda dostal par pres drzku a od te doby byl klid....celkem bych veril tomu ze nekdo vybere jen vcely...ono dneska nikdo uz na fotopas moc neda ani gsm moc nepomaha dost casto si to tipujou a zkousej co se bude dit.....
že někdo vybere jen rámky to bych chápal.......ale aby vyklepával do něčeho jen včely?........to mi přijde jako velkej úlet......tolika práce......tolika rizika, že tě někdo načapá......
Včely sice nejsou brambory, ale dotyčný úlů přesypal docela dost. Bylo na to povolené časové období 24 hod do osobního vyřešení. Připravená hlášená ztráta cca 20.000,-, údajně sazba 3 -5. Snímky proto nebudou. A v noci v polích nikdo nemóňá, aby někoho načapal. To by musela byt sakra náhoda. A nehodlám tu řešit případ, bylo-li něco nebo nebylo.
Jen se chtěl zeptat na jednoduchý, elegantní způsob ochrany úlů či stanoviště, mimo dosah běžných energií. A je-li to při počtu do 20-ti úlů ještě řešitelné i ekonomicky. Už se tu o této věci asi rok nemluvilo. A kde jsou jaká stanoviště se ví.
Je nabíledni, že jsou mezi náma tvořiví šikulkové. Možná někdo už něco zajímavého vymyslel a odzkoušel. Třeba dá vědět.
Obranyschopnost včelstva může sehrát svou roli i v tomto případě a není třeba nic vymýšlet.
Pokud někdo vymyslí nějaké zabezpečení, nebude vytrubovat do světa jak funguje.
Spojovat vahu s alarmem je blbost bo to hlida vetsinou jen jeden ul a vaha je snadno rozpoznatelna. Smysl ma: gsm fotopast s upozornenim, jsou i pohybova cidla co promluvi, mechanicke senzory pohybu co volaji na mobil napr. silonem spojene s vikem. No a pak pasivni prvky jako cejchovani i ramecku, prisroubovana dna, kurtovani, kamery, fotopasti s IR prisvitem, cedulky, povidani o druhu zabezpeceni verejne pred prateli atd.

Vubec nejlepsi je skryte stanoviste, nikoho tam zbytecne netahat a v lpisu prehlasit vcelnici bokem do hlubokejch lesu. At si tam hleda..
U nás to už napadlo 3 včelaře - nenahlásit stanoviště. Na Ipisu už nejsou vidět.
to by mě zajímalo,jak takoví včelaři řeší administraci dotace a hlavně léčení
za sousedy bych je mít nechtěl...
to nevím, ale je mezi nimi i funkcionář...
hezkýýýýý,ten jde příkladem...
(12.09.2018 20:39)pavelA napsal(a): [ -> ]to by mě zajímalo,jak takoví včelaři řeší administraci dotace a hlavně léčení
za sousedy bych je mít nechtěl...

Já zas za sousedy nechci organizovaný svazáky, kteří mají všechna hlášení, "léčí" nad rámec bez ohledu na potřebu včel a přitom "vyrábějí" pro okolí rezistentní roztoče.
Zdravé včely mají i neorganizovaní, naopak to bývá žel častěji..
Tak ono je celkem jedno, co chceš nebo nechceš. Od toho je zákon, v tomto případě veterinární. Když by nastal průšvih typu vyhlášení OP a následné prohlídky, budou mít s tímto partyzánským přístupem asi trochu problém.
Kdo budou mít? Ti kteří nutí včelaře svými přístupy a vyhláškami k onomu partyzánskému jednání? Tak ti ať problém klidně mají, pro mne, coby praktikujícího včelaře, je jejich problém zcela bez významu.
Referenční URL's