Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včely v rozhlase
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Včely v rozhlase? Co říkaly?
Asi nic pro včelaře potěšujícího.
https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-lidoz...#player=on

O včelaři je zmínka cca po 26 minutě Sad
no tak pamatuju si video s jednim znamym chovatelem matek - nejmenovanym - z moravy, ktery je profi chovatel matek a pusobi jako chovatel matek i za hranicemi a ten popisoval katastrofalni dopady vlhy pestre prave na chod a vysledky chovu matek, jakmile se vlhy objevi v arealu chovatelske stanice, v jeho pripade v zahranici. dokonce hovoril v tom smyslu, ze uvazuji o konci ci spise premisteni dane chovatelske stanice.

nerikam ze to co popisovali v te rozhlasove reportazi je v poradku a ani to zrejme nebyl tentyz vcelar, ktereho mam na mysli, nebot to podle reportáže bylo na morave, ale soucasne ten host v poradu mel dost zjednodusujici pohled na vec a asi nebyl komplexne obeznamen s celou problematikou.
To je právě ten jednostranný pohled, po druhých chceme, aby se chovali šetrně k životnímu prostředí, i když na tom bude ztrátný, např. po zemedelcich, aby ošetřovali pole tak, ať neubližují včelám, ale když někdo kope do našich hraček, tak nerozumí problematice a zjednodušuje...
(04.09.2021 14:21)marek. napsal(a): [ -> ]To je právě ten jednostranný pohled, po druhých chceme, aby se chovali šetrně k životnímu prostředí, i když na tom bude ztrátný, např. po zemedelcich, aby ošetřovali pole tak, ať neubližují včelám, ale když někdo kope do našich hraček, tak nerozumí problematice a zjednodušuje...

Je vlha v seznamu chráněných živočichů kde MZe hradí škody? Čemu se divíte? Pokud dojdete na stanoviště a budete mít z úlů ptačí budky. Kdo tu škodu zaplatí? Ten pán co pozoruje nory těžko. Toto je realita! Předesílám ale že. Tento druh který vypadá jak papoušek a dělá i pěkný randál jsem zahlédl vloni najaře v jednom chko v kterém včelařím, z úlů ptačí budky zatím nemám, v hnízdišti které si vyhlížely je plno jiných predátorů i bez debilní PU pěny, takže letos zatím nic nespatřeno.
marku, rozumím tomu jak si to myslel, ale zrovna v případě toho chovatele matek ten tvůj příměr není příliš vhodný. Zemědělcům kvůli ohleduplnosti k přírodě neklekne celý byznys.

Když ti ta vlha bude lovit "jen" včely, tak ti jich sice asi pochytá hodně, možná i nějakou matku ztratíš při návratz ze snubního letu, ale pokud tě živí jen prodej medu nebo včelaříš pro zábavu a radost, tak ti to s nějvětší pravděpodobností vadit nebude, a asi ani tu radost ti to nezkazí, pokud ti zrovna neodloví poslední včely.

Ale pokud ti loví na stanovišti, kde chováš matky, nějak je šlechtíš, zároveň si tam další včelaři nechávají oplodňovat své matky tvými trubci, protože to stanoviště je izolované, tak se dá čekat, že se zachová čistota trubců, a ty matky se ti začnou kvůli vlhám ztrácet, tak seš se svojí plemenářskou a chovatelskou prací v háji a poškodí tě to tedy podle mne dost....protože i kdyby jen jeden rok a jen jedna generace matek ti byla takhle odlovena, tak to naruší celý ten plemenářský postup. Nejsem profi chovatelem matek, tak se možná nevyjadřuju přesně, ale snad je jasné, co mám na mysli, co je ta škoda, kterou ty vlhy (anglicky Bee eaters - požírači včel) mohou způsobit.

A přemístit takovou chovatelskou stanici asi také není jednoduché, protože musíš zase najít lokalitu, kde to bude izolované od ostatních včelstev nebo okloní včelaři budou aspoň všichni brát matky od tebe aby se vytvořila jednolitá oblast.

a jak píše gupa....když pastevcům vlci roztrhají ovce, tak mají myslím nárok na nějaké kompenzace od státu, podobně je to asi u medvěda nebo třeba i rysů, ale nevím, jestli rys si troufne na ovce. To je ale fuk, jde o princip. Tak něco obdobného by mělo platit i v případě včelařů. Jenže problém je s tím prokázat, že ti tu matku sezobla vlha....tak jak se to musí prokazovat v případě vlků a ovcí.


vlha pestrá nebude nejspíš chráněná, viz. Wikipedie, tak asi srovnání s vlky a ovcemi není na místě:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vlha_pestr%C3%A1
Ten zemědělec bez pesticidů taky bude strátný, alespoň to tvrdí...

Vlha loví letní matky, jarní, před příletem a začátkem hnízdění jsou v poho..
Obávám se, že v případě škod na plemenném materiálu včelař utře nos. Sice lze lehce díky různým mapám a sdělení ornitologů, fotopastí atp prokázat škody, ale právě u plemenáře včelích matek, tz. nejvyšší chov, jsou škody nedozírné. Úředník si těžko může převést na peníze 10-30ti letou práci matkaře který díky různým testům se propracovává k výsledku pro oblastní a rozmnožovací chovy. Což znamená, že to je materiál pro dalších třeba 100-300 chovatelů matek co provádí množení.
TomasK1 i ten zemědělec v případě vlku je výrazně ztrátový. Pro příklad chovatel v Krkonoších přišel o berana kterého pořídil jako chovného za 90t a od státu po dvou letech od složitých žádostí dostal 1,5t a za bahnici kde je cena běžně 4t a více stát zaplatí 800kč a to si chovatel musí ještě zaplatit posudek zda to byl skutečně vlk.
Stejně je to i u chovatelů matek jen ty náklady jsou o dost nižší. Holt v zemědělství se musíme přizpůsobit a nehledět jen na výdělek. Příroda je někdy nevyzpytatelná a někteří ochranáři dělají i více škody jak užitku. Žijeme v době kdy je i kravský hnůj vedený jako nebezpečný odpad a musí se s ním nakládat podle přesně sepsaných pravidel.
Nejhorší je že o přírodě mnohdy rozhodují lidé z kanceláří, kteří do přírody ani nedojdou pěšky.
Pořad o životě včel, medu atd., určeno spíš pro laickou veřejnost, ale některé informace zajímavé.

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/dvoj...2021-09-04
(04.09.2021 15:20)gupa napsal(a): [ -> ]Obávám se, že v případě škod na plemenném materiálu včelař utře nos...
Vlha pestrá ukončuje chovnou sezonu tak, že pochytá trubce a tak znemožní kvalitní spáření matek. Tak to popisuje onen chovatel matek.
https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-prvni...#player=on

O včelách (obecně hmyzu) a slunečnicích cca od 34:45.
m.
ČRO 2, Meteor, minuta 9:00

https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-vunic...#player=on

Indiáni z jakéhosi kmene podle vůně rozliší 56 druhů včel a jsou schopní podle vůně stopovat roje.

Věřím, že poznají i nemoci...
Teď jenom, aby nás to naučili, nebo se některý z nich nechal adoptovat, jako pomocník Smile
m.
vcely medonosne a jejich tajemny zivot v lese...z knihy ....
https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-amund...el-8644155

od 43 minuty
(02.12.2021 9:41)marek. napsal(a): [ -> ]ČRO 2, Meteor, minuta 9:00

https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-vunic...#player=on

Indiáni z jakéhosi kmene podle vůně rozliší 56 druhů včel a jsou schopní podle vůně stopovat roje.

Věřím, že poznají i nemoci...
Teď jenom, aby nás to naučili, nebo se některý z nich nechal adoptovat, jako pomocník Smile
m.

Když to zvládnou indiáni, zvládnou to i psi. pes vyčuchá i nemoc lidskou, když je na to cvičený. takže by teoreticky člo cvičit psy na mor, viry, nosemu...
Včely jsou vysoce inteligentní. Podle vědců rozeznají lidské tváře, umí počítat a nejlépe se učí pozorováním

https://wave.rozhlas.cz/vcely-jsou-vysoc...-a-8790370
Pro dnešní pohodový sváteční den, zde dávám k poslechu vyprávění s Evženem Bachorem na Rozhlasu Pardubice.
https://pardubice.rozhlas.cz/vcelar-foto...-v-8895966
Zdravím. Na Rádio rozhlas. Pořad Meteor byli včelky: Proč je těžké zmást včely? čas 34:17
https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-jader...ou-8986617
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's