Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včely v rozhlase
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
(15.07.2015 16:42)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]nebudete věřit svým uším

Poslech jsem to. Čemu konkrétně nemám věřit.
já sem taky na lánu řepky neviděl žádný blanokřídlý hmyz,ale bylo mi vysvětleno,že mezi druhy řepky není žádný rozdíl a že jsem hysterický protože se přece se vůbec nejedná o žluto smrt a vůbec kdyby lovecké spolky řádně krmili zvěř a mi léčily správně varroázu.ConfusedSurprisedSad
Já neviděl ani ten lán. Proto se ptám.
Záleží na postřikovém plánu a počasí. Letos to bylo vidět, po postřiku tam nebylo nic, přišel pak deštík a pole hučelo. Včelami i dalším hmyzem. Med jsem z těch pár hektárků neměl, ale včely to docela slušně podnítilo.

Ta řepka je populárně nepopulární díky Babišovi nebo co.
Jen doufám že si Babiš pořídí bioplynky, aby se pak vědělo co dělá s pastvou - a hlavně pylovou druhovou pastvou - jedna bioplynka v okolí.
Moje zkušenost je taková, že nemám důvod výrokům pana Baranyka nevěřit. Proč? Před asi pěti šesti lety klesaly moje výnosy z řepky až na hranici 50% minulých výnosů a včelstva v řepce přišla o létavky (proto tak malý výnos). Zimní generace prostě předčasně odešla. Myslím si, že to nebylo způsobeno postřiky, ale zdravotním stavem včelstev (přegabonováno a převariodolováno). Prostě imunita na nízké hodnotě. Možná i nosemy, které jsem nekontroloval. Od té doby, co jsem změnil systém léčení, je vitalita včelstev a výnosy zase lepší. Já kočuji a zažil jsem loni i letos, že mi zemědělci stříkali řepku v 11 hod. před včelíny. Neříkám, že to včelám nevadí, ale přežily to s velmi dobrým výnosem. Prostě je třeba hledat východiska.
(16.07.2015 7:28)Jiří V. napsal(a): [ -> ]Já kočuji a zažil jsem loni i letos, že mi zemědělci stříkali řepku v 11 hod. před včelíny. Neříkám, že to včelám nevadí, ale přežily to s velmi dobrým výnosem. Prostě je třeba hledat východiska.

To ale rozhodně nestříkali insekticidy. Za to jsou takové pálky,že si to dnes každý agronom rozmyslí. Ne vždy postřikovač na poli značí nebezpečí pro opylovače,ono se tímto způsobem aplikuje i hnojivo.
Není to sice klasický rozhlas - jde o podcast.
Rozhovor s Randy Oliverem - anglicky; 1:14:30; 35,5 MB; MP3
Pálenica Borisa Filana z 5.9.2015. Mám tú reláciu vcelku rád , je to celkom dobré.
Človek sa dozvie všeličo okolo Smile
http://www.rtvs.sk/radio/archiv/1107/283374

HeartHeartHeart
Dnes na rozhlasu dvojce Leoš Dvorský. Zde odkaz včetně psaného záznamu. http://www.rozhlas.cz/dvojka/kupredudomi...u--1533804
Jindro:

Leoš Dvorský: Včelaři preferují pouze výkon. Chtějí po včelách med, případně další produkty, ale ta přírodní selekce probíhá jinak, komplexně. Tam je prvořadé, aby včelstvo přežilo. Aby si roj našel obydlí, aby si ho uhájil, aby si vystavěl dílo, přinesl si zásoby a mohl přežít, mohl projít zkouškou vitality a tou je první zima.

My vybíráme úplně jiným způsobem, chceme, aby byly včely mírné, chceme, aby přinesly hodně medu, ale už se nedíváme na to prioritní, jestli je včelstvo schopné přežít, a jestli přináší další geny do budoucna. Ty zaručují to, že včelstvo bude žít, že včely tady budou dál.


Chápeš že jsou včelaři co včelaří někde jinde než ty?
Když už jsi na to, Karle, zareagoval, tak se k tobě s dovolením připojím. Připadá mi značně úsměvné a pikantní, že odkaz na rozhovor s Leošem sem umístil Jindřich. Možná ale, že si uvědomil, že je prototipem včelaře, o kterých Leoš v rozhovoru mluví a přidání odkazu je od Jindřicha jistý způsob pokání.Smile A dovolím si citaci, která se hodí do jiného threadu, kde se někteří s Jindřichem přete o úhynech (byť si myslím, že je to jako házet hrách na zeď):

Včelaři se někdy chlubí tím, že jim za celých 10 let nebo více neuhynulo včelstvo, ale to není podle mého názoru vůbec zásluha, ale nepochopení zákonitostí nebo principů přírodní selekce.
Umístil jsem pouze včelařský zaměřený odkaz, Bez dalšího komentáře. Neboť toto téma je jen o informovaní o včelách v rozhlasu a nikdo o něm neinformoval.
Pardon, že se snažím, a každý dobrý čin musí být po zásluze potrestaný.
To bylo přátelské škádlení a ten odkaz byl fakt dobrý.
Big GrinBig GrinBig Grin pasterizované blekotání o tom jak zákazník pozná kvalitu, tak, že je to kvalitní, propolis je z jarních pupenů a pyl z medu vdechujeme.
Školitel a zástupce okresuHuh
Dnes v radiu Leonardo, mluvil. ing. Titěra.
Téma Ochrany včelstev 18.11
http://www.rozhlas.cz/leonardo/dnes/_zpr...a--1555559

a zde starší 19.2
Zde odkaz: http://www.rozhlas.cz/leonardo/dnes/_zpr...o--1456563
Téma Třetina včelstev je ohrožena Varroazou a virovými onemocněními.

Děkuji za upozorněni . Již je vše OK.
Problém je, poznat která třetina to je, ta ohrožená. Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's