Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Klid, Tome, dýchejte zhluboka.
Říkáte, že stran kraňky se vás Svaz zastal, ale sám Peroutka vám přece říkal, že Svaz s tím nemá nic společného, a proto se nemá důvod k tomu hlásit Wink. Nebo jsem něco špatně pochopil?
Sám tvrdíte, že jste informaci o úpravách medu dostal od Svazu, ale pan Peroutka ji překroutil a svedl na ty, jimž nemůže zapomenout, že se odtrhli od Svazu.
Nějak vám asi zapomněl říct, že to vše, včetně předpisů týkajících se VLP a residuí a pod. (MRL např.) je také záležitost EU a nějací telefonisté či leštiči klik na MZe či kde ještě s tím moc nenadělají. Ani ČSV, jakkoli právě ti leštit a mydlit umí dobře.
Já jsem ale rád, že máte informace, jaké jste chtěl mít. Nebýt Peroutky, nemáte je. Big Grin
S Peroutkou ostatně souhlasím, že Čechy často ničili právě Češi. Akorát se asi nedohodneme, jestli myslíme oba ty samé ... Big Grin
Je období výroček a vedení jezdí do terénu a mezi členy, tak co se začít ptát?
Jiří
(12.02.2017 22:38)zdenda napsal(a): [ -> ]tom50: Po přečtení se u mě objevil úsměv. Pak podiv a hlava se pohybovala ze strany na stranu. Tak a teď o Červené karkulce.
P.S. Chlapy vy jste rychlí. Nestíhám odpovědět.

Vaše úsměvy mi připomněly jednu populární píseň kde se zpívá:

"Jen blázni se radujou, když v loďce voda jim stoupá"

dodám jen tohle Wink
Ono je lepsi je nikam nezvat.Tome,jak Vam clenum prospeje dovoz medu Vcelpem,to pan Peroutka neprozradil?
Ten Tomův bod č. 2 je pravda. Jednali o tom profíci v říjnu (listopadu? datum mám v mailu, hledat to nebudu). Ale není pravda že se to podařilo zažehnat Svazu. Je to neprůchodné i bez něho jak píše Hyju. Je to jen mazání peroutkou kolem huby. Museli by se k tomu vyjádřit všechny členské státy EU. Ne schválit nebo neschválit, pouze vyjádřit. Celé by to trvalo dva až tři roky. Profesionální včelaři to vědí, nic nezmůžou. Jsou tu na fóru, někdo z nich vám to vysvětlí.
Já se už mohu usmivat, jiní budou plakat nad rozlitým mlékem.
Taky tome pro vás mám jedno přirovnání. Kapitán opouští potápějící loď jako první (výletní loď Concordia). To už tu bylo ne?
Já to nepochopilConfused
Tak už konečně, potřetí.
Je podání pozměňovacího návrhu iniciace, nebo ne????

Nějak to zamlouváte.
(12.02.2017 23:28)JosPr napsal(a): [ -> ]Ono je lepsi je nikam nezvat.Tome,jak Vam clenum prospeje dovoz medu Vcelpem,to pan Peroutka neprozradil?

Neříkal že prospěje. Říkal, že není pravda, že by Svaz za Včelpo ručil pozemkama v Praze, nebo Křemencárnou, ale jen těmi pozemky, co na nich stojí ty budovy Včelpa a okolní stráně. A dovozy medu jsou proto, prý, neumím to posoudit, že řetězce, se kterými je smlouva, trvají na dodávkách, sjednaných v dlouhodobých smlouvách a tak není pravda, že Včelpo či Český med ztratil kredit, protože řetězce ho berou dál. Snad jsem to pochopl dobře, že Včelpo vyrábí med vesele dál. Hele, jsem jen člověk a fakt to byla spousta info najednou a něco jsem třeba nepochopil. Vlastně mě to moc nezajímá a tak jsem zbystřil jen proto, že se tady to Včelpo furt propírá.

(13.02.2017 0:14)KaJi napsal(a): [ -> ]Tak už konečně, potřetí.
Je podání pozměňovacího návrhu iniciace, nebo ne????

Nějak to zamlouváte.

To oslovujete mě? Mě dr Peroutka řekl, že to nebyl Svaz, kdo podal ten návrh. Tečka, nic víc o tom nevím, když se to stalo, měl jsem tu zaracha a nevím co se tu o PZ psalo a je mi to jedno, protože co se tady píše je pro mě nevěrohodné.

Nevím zda říkal kdo to podal, jen řekl, že se k tomu měli vyjádřit a tak se asi vyjádřili.

Jo a taky říkal, že je celkem naivní si myslet, že zákony tu navrhuje či tvoří Svaz. Když vůbec něco, tak jsou nanejvýš žádáni o názor či stanovisko.
To zní i logicky.

A ptám se teda já, kdo dal ten návrh? Někdo z PC v Nasa? Vrátnej? Nebo kdo? Nečetl jsem tady to povídání od začátku, nebaví mě to, mě PZ, tedy tahle jeho část vyhovuje.
Už vám tady dal odkaz Matl. Poslanec tvrdil, že jej o to požádalo vedení ČSV.
Ovšem, není mu co věřit, on je od Babiše.

A jak Svaz zařídil tu danovou úlevu pro včelaře, 500 na včelstvo, prodej ze dvora atd atd - to nebyly změny v zákonech?

Ano, Vás, tady píšete.
(12.02.2017 21:50)tom.50 napsal(a): [ -> ]No, patrně nerozumíte úplně slovu iniciace. Pro mě je rozdíl se připojit a nebo s něčím začít.

Takže to asi pan Peroutka mluvil pravdu jako obyvkle, že?
Nerozumím vám a popravdě se ani nesnažím, dal jsem sem argumenty a samosebou nečekám, že tomu někteří budou věřit, naopak, bylo by to divné.

Já byl na vážkách, docela jste mě tu nahlodali, ale některým tady prostě věřit neumím a o čistotě úmyslů by se tu u mnohých dalo úspěšně pochybovat.

Pro mě je nejdůležitější info, že Svaz nabral v posledním roce 2 tisíce nových členů, přesněji, že počet členů ČSV vzrostl o 2.000. Tečka. Tady na něj plive 20, 50 nebo 100 lidí? No ale pro desetitisíce je stále atraktivní a pro 2 tisíce nových členů taky. Kecy a nebo čísla, co si kdo vybere nechám samosebou na každém.

Jo a ještě si vzpomínám, taky jsem se dověděl, že nikdo, žádný jiný svaz nemá tak nízké členské příspěvky s tolika výhodami a už žádný svaz nemá svůj časopis. Mě se servis, který mi poskytují vyplatí. A to i když něco občas zaskřípe.

Konec, víc nevím, nějak se s tím popasujte.
s tolika výhodami ?, mohl byste ty výhody pro základní organizace ČSV vyjmenovat, když je jich tolik?
Pár komentářů jak to vidím.
(12.02.2017 22:28)tom.50 napsal(a): [ -> ]1- ČSV neinicioval nic kolem PZ, tudíž není pravdou, že se Svaz neptal na stanovisko základny, nebylo nač se ptát = iniciativa nevzešla od něj.
Fakta - návrh byl sepsán na PC sekretářky v Nasavrkách spadající pod ČSV. Poslanec Čihák tvrdí, že byl osloven vedením ČSV.
Senátoři byli ujištěni, že ČSV to podporuje.
Nikdo se k tomu nyní nezná - buď si za tím nestojí, nebo je prostě intrikánský srab a vzhledem k okolnostem se to pak jeví, že to je z pera ČSV a předloženo a podporováno ČSV

(12.02.2017 22:28)tom.50 napsal(a): [ -> ]2- Před vánocemi 2016 oslovili vládu (asi MF, nevím přesně koho) zástupci profesionálních včelařů a požadovali aby byla drobným včelařům zrušena daňová úleva 30.000 Kč ročně a 60 včelstev proto, že oni takovou úlevu nemají a že ostatní občani republiky též ne. Zatím se to prý podařilo Svazu zažehnat. A to i přesto, že se toho chytil sám ministr Babiš a volal kvůli tomu Machové.
Patrně, chtěly zrušit tu včelařskou vyjímku, která v případě, že není žádný příjem (neúroda) tak musí včelaři stejně odvádět daň ze včelstva, která je dána tím paušálem na jedno včelstvo. Těch 30 000Kč, které platí pro všechny co mají příležitostné příjmy by se samozřejmě nezrušila a tedy včelařů s malým počtem včelstev by se nedotkla. Připadá mi to jako hledání nepřítele.

(12.02.2017 22:28)tom.50 napsal(a): [ -> ]3- V lednu 2017 požadovali titíž profesionálové, aby byly prolomeny limity pro v ČR nedovolené obsahy reziduí léků v medu, hlavně antibiotik tak, jako je to legální ve vyspělém světě (odpustil jsem si uvozovky u slova vyspělý). Z 28 zemí EU jsou při nás jen Slováci a další dvě země (nepamatoval si které) a tak se to stěží podaří udržet.
O tom zatím nic nevím. Vím, že se spekuluje v EU zda by nebylo možné přehodnotit použití antibiotik proti Nosemě C, která snižuje výnosy a úhyny. Možná to s tím souvisí.

(12.02.2017 22:28)tom.50 napsal(a): [ -> ]4- Začátkem února 2017 se titíž profesionálové snažili u vlády (nebo na nějakém ministerstvu či jiném orgánu -fakt si nepamatuju, možná SVS či potravinářská inspekce) prosadit zákaz prodeje medu ze dvora drobným chovatelům včel v ČR. Tedy všem!
Argumentovali tím, že když včelaři ztekucují med, tedy ho tepelně upravují a tím pádem ho zpracovávají ve smyslu zákona, pak musejí mít stejná oprávnění jako ostatní zpracovatelé potravin.
V praxi by to znamenalo, že by všichni malovčelaři museli žádat a vybavit si ta samá oprávnění a disponovat tou stejnou technikou a prostorami jako všichni zpracovatelé medu.
Toto souvisí s novou legislativou EU a nikoli s profesionálními včelaři. Je pravda, že zrovna oni by s tím problém neměli a trochu jim to hraje do karet. Nicméně házet to na ně jako, že jde o jejich požadavek a tvořit si nepřítele je poněkud nesportovní.

To, že se svaz snaží z profesionálů udělat nepřítele, jsem zaznamenal i já již před 2 roky v ZO. Jde o klasickou strategii mít nepřítele, co stmeluje lidi proti nepříteli. Možná je to i oboustranná kamufláž, kdy si profesionálové nechají kálet na hlavy a při tom zůstávají pod ČSV a to i ve vrcholových funkcích, neboť vědí, že svaz je vlastně dobrým bičem na malovčelaře co se týká léčení a tím pak mají menší problémy s nějakou nákazou od těch nesamostatných taky včelařů.
Ať už jednu nebo druhou stranu (profi-hobby) vede cokoli, tak je k zamyšlení proč vlastně APV setrvává pod ČSV, když svaz si z něj udělal fackovacího panáka. Možná by si měl založit vlastní UCHS a jet si po své linii.

Díky Tome, že si nám tu vyjevil jaké postoje zastávají lidé ve vedení svazu. Je dobré si udělat obrázek a mít možnost se vyjádřit. Každý si to může přebrat a okomentovat jak to cítí on - to není vnucování názorů, to je vyjadřování myšlenkového postoje, se kterým se může ale nemusí někdo ztotožnit.
Ja bych Tome tak duverivy nebyl,vzpomente jak vedeni tvrdilo,ze nase vcely opyluji exoticke rostliny a proto je med ze Vcelpa v poradku.Vysvetleni nalezu exotickych pylu bylo na svete,prozrazeni faktu,ze Vcelpo pres prostredniky nakupuje med v UA bylo zazehnano skoro o rok,do nalezu atb.Kazdy fakt se da vylozit z ruznych uhlu pohledu,pouzijete to,co se neda zpochybnit,pridate k tomu ten "spravny" uhel pohledu a obratne cely vyklad faktu nasmerujete dle potreby jinam,pripadne tam prilejete aktivitu nazoroveho oponenta a je to.Pokud je clovek zdatny manipulator,dokaze podstatu veci obratit ve vlastni prospech..Podobna tvrzeni nezbyde nez cist mezi radky a hledat pravdivost faktu.A ty se ne vzdy daji dohledat.Proto uz jsem k tvrzeni nasich celnych predstavitelu opatrny,uz jsem si nabehl na vyrocce,kdy jsem na dotaz clenu pouzil odpoved pana Dlaba o exotickych pylech v medu ze Vcelpa a ejhle,za par mesicu se to ukazalo-lez jako vez pred cleny a celou verejnosti.Nemam jediny duvod vedeni CSV verit.

JKL-pod CSV je sekce komercnich vcelaru,APV stoji mimo svaz.
(17.09.2014 0:47)tom.50 napsal(a): [ -> ]Vlákno je o členství v ČSV. Místo abyste se snažili uradit, jak vykydat augiášův chlív a přinutit svaz fungovat ve prospěch včelařů, opouštíte ho a kydáte hnůj na něj.
Takže dobré.
Předpokládám, že jste za své výrazy vůči vedení omluvil když jste prohlédl svůj omyl a nyní už je to ve Svazu v pořádku, jak to tak čtu.
To se mi ulevilo.
JKL.

Asi sám cítíte, ve svých bodech, že obhajujete stěží obhajitelné. Váš rozbor není moc přesvědčivý.

PZ - dohady, něčí nějaké tvrzení a nic víc. Ostatní body podobně.

No a že se Svaz snaží udělat nepřátele z profíků? No, to já vidím už několik let jinak, přesně naopak, nakonec proto mám ty na VF tak nepopulární postoje.

Není to Svaz kdo furt straší a apeluje s převčelením a podsouvá tím názor, že je včelařů moc a tím pádem, že je moc včelstev a jejich vč pak živoří a nemají dostatečné zdroje snůšek (a pak jsou vč nemocná). To jsou vše úplně nesmyslné informace, neboť za soudruha Kodoně ve zlaté éře českého (Československého) včelařství bylo v ČR 980.000 včelstev a nikomu a ničemu to nijak nevadilo, žádná ekologická a ani ekonomická katastrofa se nestala a tak pro mě laika je z toho jasné, že jsou tyto apely lživé a nesmyslně a že tedy protagonistům jde ve skutečnosti o něco jiného. No a oč by jim asi tak mohlo jít je fakt hodně jednoduchá hádanka.

Takže, profíci se staví nepřátelsky už několik let. Neumím a nevím kde a jak hledat důkazy, jak šel čas objevovalo se to na netu, v časopise, říkalo se to mezi lidmi a mě nenapadlo, že by bylo potřeba si ty zdroje jednotlivých událostí nějak archivovat, měl jsem za to, že to je každému jasné v té době, kdy se to dělo.

Hlavně ale JKL, vy fakt věříte že jsme já a pár členů venkovské MO skutečně tak rozhodující "silou" aby místopředseda falešně "tvořil" nové pravdy? On tam přijel jen proto, že byli vyznamenáni tři funkcionáři za 45 let vykonávání funkce, což je obdivuhodná a úctu si zasluhující skutečnost. A při té příležitosti, protože je sám předsedou sousední MO a s lidmi se zná, byl dotazován a tak odpovídal. Nebyl na to připravený, měl připravený referát o informacích z konference v Litvě a Kazachstánu o nových škůdcích a nemocech a taky o obchodu s medem, mimochodem víc než zajímavé.
Ale samosebou může mít připravené "představení", se kterým objíždí venkovské spolky, pak by to byl obdivuhodný herecký výkon. Ovšem takto tvořit "nové pravdy" po vesnicích by byl běh na hodně dlouhou trať a tak by trvalo roky...
Tomu může věřit jen velmi naivní člověk.

Úplně cucat z prstu si to nemohl.
To, že se ke Svazu hlásí stále víc nových lidí je přeci logické.... Jako začátečník - neovlivněn nikým - bych přeci automaticky vstoupil.( I neovlivněnej Jirka Matl by vstoupil do ČSV....a jen málokdo přes Svaz neprošel). Jestli začalo včelařit dalších 100 mimo svaz, je optavdu bezvýznamné.
Svaz nabízí ZO, která je vždycky někde blízko v dosahu , nabízí dodání léčiv, dotací, nějaké minimální rady od těch hodnějších v ZO...atd. Spolky, které mají lokální působnost na tom budou asi taky tak - bohužel omezeni tou lokalitou. Spolky, které se liší od Svazu přístupem, názory a stupněm odbornosti nejsou pro nováčky tak zajímavé, jak by se mohlo zdát. Nováček většinou názory na vedení nemá a po odborné stránce mu to bude taky šumák. Servis docela funguje a ostatní ho nezajímá.Samozřejmě nelze opominout tu malou část,která chce žít zdravě, která nechce z principu léčit a popírá jakékoliv autority a od začátku jsou odborníky...Big Grin Zajímavější by byla statistika, kolik že lidí to vlastně od Svazu dobrovolně odešlo....za poslední rok. I statistiky s dvojím....trojím členstvím by byly zajímavé.
(13.02.2017 0:45)tom.50 napsal(a): [ -> ]Pro mě je nejdůležitější info, že Svaz nabral v posledním roce 2 tisíce nových členů, přesněji, že počet členů ČSV vzrostl o 2.000. Tečka.

Machová říká 1000. Že aspoň na tomhle se nedohodnou. Schválně kdo a kdy přijde s třemi tisíci.
Rozšiřovat Peroutkovy pravdy jde i zde na VF. Už se to děje od soboty.Big Grin
Těžko soudit o číslech, ale je v některejch případech sou ty vstupy do vorganizace docela kuriózní. Např. rodič 11 letýho kluka ze včelařskýho kroužku vstoupil do svazu - poté co synovi sehnal starej dvouprostorovej oul - s cílem získat dotace pro začátečníky. Takže určo kvalitní materiál, co v budoucnu obrodí spolek...
Aha, to ani komunisty nenapadlo že by lidem vzali dotaci a proti jejich vůli za ty peníze budovali jakési stáčírny medu. Máte komunističtější nápady než jsem si uměl představit.
Nikdo nikomu nebrání v budování čehokoliv.

Ale ta hořkost, ta vás trápí, no jo no.
Referenční URL's