Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud bych uvažoval o restartu Včelpa a napravení pošramocené pověsti jak mezi včelaři tak mezi zákazníky. Pak by dodávky medu do škol mohli být součástí komplexnějšího řešení. Věřím, že by si v tomto případě ohlidali kvalitu i původ medů. Nějaký schopný obchoďák by do toho klidně mohl zapojit regionální včelaře, které by tímto i podpořil. Zdraví, med a včely mají vysoce pozitivní hodnotu v rámci jakékoliv PR kampaně. Mě se to jeví jako hezká věc a i ne příliš složitá.

Co se týče kvality ovoce a zeleniny, napojení na kamarádíčky, tak jak je vidno problémem je postižená celá společnost, nejen včelařství.. Důvody si každý pojmenuje sám, já osobně za tím vidím 70. let komunisty i demokraty mrzačenou mentalitu národa.. Ale to je na diskuzi jinde.
(08.03.2017 8:25)Frey napsal(a): [ -> ]Proč se Svaz, jako zástupce českých včelařů, neangažuje v tomto projektu a neprosadí zařazení medu do projektu? Pokud by to zastřešilo Včelpo...
Projektů na zvýšení spotřeby medu tu již pár bylo, namátkou "Bez medu to nejde" (u tohoto projektu se doposud ČSV soudí s realizační agenturou), "medová snídaně" atd. Vše spolykalo desítky milionů a skončilo to fiaskem, proč si myslíš, že by další obdobný projekt měl doadnout jinak, když v Křemencárně sedí ti samí lidé?
Dále nechápu jak bys to chtěl dělat fyzicky? Jelikož mám tři dítka školou povinné vím jak vypadá projekt "ovoce do škol". Z automatu dětem vypadne kelímek, ve kterém je kus nahnilého a většinou i plesnivého ovoce. Jak bys to chtěl dělta s medem?
A jak a proč by tuto akci mělo zastřešovat Včelpo s.r.o? Jednak má nyní svých starostí dost a rozhoduje se o jeho bytí (pokud nevyhraje soudy se supermarkety tak spíše nebytí) a nechápu, proč by nějakou akci mělo zastřešovat s.r.o čko topící se v problémech. Zastřešit by to mohl leda ČSV, ale opět nevím, jak, proč a za co?
No právě proto, že se Včelpo topí v takových problémech, mohla by toto být jedna cesta jak z toho ven. Jsou v tom obrovské peníze, které by mohli pomoct nejen svazovému Včelpu, ale i producentům medu. Jenom například na projekt Mléko do škol, stát dá 670milionů kornu ročně. To se musí v oboru někde odrazit i kdyby 1/3 z toho byla rozkradená. Celkem na tyhle státní akce má jít letos 1 miliarda.

Med má řadu forem a populárních spotřebitelských balení ve kterých může být ve školách distribuován a myslím, že to koresponduje i s politkou protipamlskové vyhlášky. Jen by se toho musel z vedení Svazu někdo schopny chopit. Cestička byla již jinými vyšlapaná.
Buď klidný, určitě už kolem té miliardy krouží supi. I ti naši osvědčení. Zda to bude "dobré pro včelaře" jako jiné akce, uvidíme.
Zatím největší podpora prodeje medu od včelařů byly antibiotika v medu. To se většinou projevilo kladně, jak tady mnozí píší.
(08.03.2017 14:14)Jarys napsal(a): [ -> ]Jak jde čas ......

Zápis z výroční členské schůze ZO ČSV Nasavrky

Rok 2017
5/3/17 Návrh na zvýšení odměny pokladníkovi na částku 5.000,– Kč a návrh na zvýšení odměny zdravotníkovi na 2.000,– Kč a návrh na zvýšení odměn důvěrníkům na částku 500,– Kč. Návrh poplatku pro nečleny: na administraci paušál 500, Kč a 300,– Kč za každé včelstvo. Návrh byl přednesen a byl podán návrh na schválení. Proběhlo hlasování – jednohlasně schváleno, nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel hlasování.

Rok 2016
G/ návrh poplatku pro nečleny ČSV za léčení a administrativní servis s tím související poskytovaný ZO pro rok 2016
- paušál 300,–Kč za včelaře + 30,–Kč za každé léčené včelstvo jedná se zejména o léčení aerosolem léčení pro nečleny ČSV bude ZO prováděno na základě písemné žádosti předložené výboru ZO.

Návrh na schválení poplatků pro nečleny ČSV na rok 2016,jednohlasně schváleno, nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel hlasování.
Ty nečleny myslí hosty. Pak chápu, chtějí nemít hosty v ZO. Pokud, ale myslí veškeré nečleny tak to jako daní celou republiku? Stát ve státě?
Za těch podmínek u nich nebude nikdo chtít snad krom administrace 1D kterou si nemohou účtovat neboť je placená státem.
To už i léčení bez dotací a odeslání měli na vlastní pěst vyjde levněji.
To by se už spíše podobalo výpalnému co provozují některé gangy ve svém revíru. Že by až tak hluboko někde klesli.
Moc sem nepochopil za cože vlastně přesně to chtěj vybírat.
No je to jednoduché. Za to, že Vám přiveze důverník léčiva (ty si samozřejmě hradí každý extra), udělá za Vás "papíry" které CSV chce a pošlou měl to bude těch 500,- a pak 300 za včelstvo asi na nový VAT Smile No já tam po roce skončil a od nového roku jsme na sebe, mám dojem že na tolik mne to zdaleka nevyjde a ještě jsme si za to koupil Moderního Včelaře Smile Nějak mne ta organizovaná činnost neoslovila, všichni hodný a otevření, jen mne to nějak nesedlo. Provedl jsme sebekritiku a odešel Smile Teď uvidíme co a jak bude dále.
Za ty prachy to jistě bude se zárukou na úspěšné "vyléčení" a případnou náhradu za padlá včelstva. Protže kdo špatně léčí.....
V takove ZO maji 2 moznosti,bud nahazet vybor do rybnika,at se probere,nebo jit vlastni cestou.Proc to nekde muze jit bez odmnen funkcionarum a bez buzerace neclenu,a v Nasavrkach ne a ne a ne...
5/3/17 v zapise opraveno.Zrejme politovani hodna udalost,stavajici se jednou za x let...

Smutne,kdyz se nevi,co se vlastne schvaluje...Sad
Dne 14. března 2017 9:18 jsem paní předsedkyni Machové poslal následující mail s dopisem v příloze:
Vážená paní předsedkyně.
Na základě Vašeho vystoupení na včelařském semináři, konaném dne 11.3. v Mělnickém Vtelně, kde jste mimo jiné diskutovala problematiku kvalifikace nových, začínajících včelařů, si Vás dovoluji požádat o Vaše stanovisko k této věci. Více viz dopis v příloze.
S přátelským pozdravem
Ing Jan Jáchymstál
člen ZO ČSV Mšeno u Mělníka

V pondělí mi paní předsedkyně odpověděla takto:
Pane tazateli, děkuji za Váš dotaz - viz příloha. Škoda, že jste se nezeptal na místě, aby to slyšeli i ostatní účastníci semináře. Třeba by Vás plácali po zádech jako minulý rok, kdy jste mi to "nandal" (tak hovoří informace, která ke mně dorazila).

Takže k Vašemu aktuálnímu dopisu:

Ano, souhlasím s tím, že většinu problémů vyřeší zodpovědnost a osobní přístup člověka. To platí pro všechny obory lidské činnosti obecně. Dvojnásob to platí pro chov včel, které byť jsou dle legislativy hospodářskými zvířaty, nelze chovat v uzavřených prostorách, izolované od včel chovaných jinými včelaři.

Právě proto, že se včely jednoho včelaře potkávají v přírodě, na včelnicích či ve včelínech při slídění a loupeži se včelami jiných včelařů, může každý včelař nejen svým špatným osobním přístupem a nezodpovědností, ale daleko častěji svojí neznalostí ohrozit včelstva jiných včelařů.

Domnívám se, že to je dostatečný důvod pro to, aby se každý, kdo chce začít s chovem včel, seznámil se zásadami včelaření, prošel základním kurzem s certifikovaným výstupem a měl základní znalosti o chovu včel tak, aby jako včelař neškodil nejen sobě, ale neohrožoval včelstva ostatních.

Takže při vší úctě, nepovažuji tuto myšlenku za zcestnou, smysl za neslučitelný se základními demokratickými principy, jak píšete. Svoboda jednotlivce totiž končí tam, kde začíná svoboda druhého.
Mgr. Jarmila Machová
předsedkyně Českého svazu včelařů, z.s.


Včera jsem odeslal následující odpověď:
Vážená paní předsedkyně
Děkuji Vám za odpověď.
Nejprve k Vaší uštěpačné poznámce stran plácání po mých zádech: kdybyste měla správné informace, věděla byste, že to“ plácání po zádech“ bylo pro mě velmi smutné zjištění. Smutné pro to, kam to ČSV dopracoval, když se řadoví členové bojí veřejně projevit svůj názor. A věřte, že mi o nějaké plácání po zádech za to, „jak jsem to někomu natřel“, vůbec nejde. Jde mi o to, aby svaz, jehož jsem stále ještě členem, byl pro své členy užitečný, což bohužel v poslední době spíše není.

Zpět k věci: Uznávám, že pravidelná školení jsou vhodná a potřebná. Ale pouze za předpokladu, že se školení účastním sám, ze své vlastní vůle, že si budu moci vybrat konkrétního školitele. Pokud budou školení povinná, kdo zajistí kvalitu lektora, kterého si nebudu moci vybrat? Většina členů si ráda zaplatí za kvalitní seminář, vedený osvědčenými lektory. Ale těch je velmi málo a mám li být upřímný, dost velké množství z nich již nejsou členové ČSV. Dále, - většina nových včelařů přebírá chov od svých předků nebo příbuzných. To chcete touto povinností zatížit i je? Žádné jiné chovatelské sdružení neustanovuje potenciálním členům povinnost takových školení, stejně jako nestanoví povinnost členství v tomto sdružení. Podobně neexistuje povinnost členství v ČSV.
Píšete, že včely neodpovědného chovatele mohou přenést nemoci na včely ostatních chovatelů. Jak toto vyřeší nějaký certifikát? Toto vyřeší jen a pouze řádný dohled orgánů Státní veterinární správy nad správným dodržováním léčebných postupů. A právě zde vidím prostor pro činnost ČSV: v intenzivnější součinnosti s orgány SVS. K tomu si dovolím malou poznámku – v tomto případě vedení svazu spíše vrazilo mezi ČSV a SVS pomyslný klín, když se snažilo část odpovědnosti za antibiotika zjištěná v medech, uváděných na trh společností Včelpo, přenést na orgány SVS.
Dále píšete, že „může každý včelař nejen svým špatným osobním přístupem a nezodpovědností, ale daleko častěji svojí neznalostí ohrozit včelstva jiných včelařů.“ Z čeho pramení Vaše jistota, že tomu ve skutečnosti tak je? Máte tento argument podložen nějakou statistikou nebo výzkumem?
Stejně tak ale mohou nemoci přenášet a šířit včely z divoce žijících včelstev a to je přirozené, téměř ničím (krom likvidace těchto včelstev a rojů neznámého původu) nepostižitelné riziko, analogické např. s nedávno proběhnuvší epidemií tzv, ptačí chřipky. Toto také žádný certifikát nebo školení nevyřeší.
Vážená paní předsedkyně, jsem toho názoru, že vedení ČSV by se mělo věnovat zejména propagaci českého včelařství a českého medu, což se jak vidno v posledních dvou letech, opravdu daří. Bohužel v tom negativním slova smyslu.
S pozdravem
Jan Jáchymstál

Odpověď přišla obratem a byla lakonická: Děkuji za názor. M.


Závěry si udělejte sami
Závěr je takovej že je to smutný a že ta pani je taková jako kousavá fena. Nicméně až na ZO, kde maj nějakej zásadní majetek o kterej by přišli, se pořád divim, že se ze svazu houfně nevystuje. Samozřejmě u ovcí, kerý čekaj na obálku se to asi nedá čekat, ale u lidí ,který sou při smyslech a třeba se jim dostane takovýhle odpovědi od pani kerou by názory členů měly zajímat celkem dost, bych to čekal. Samozřejmě ČSV má nějakej nasyslenej majetek a svépomocný fonfy a kdesi cosi, a je škoda to jen tak vopustit a nechat to těm oudům co tam tomu velí, ale to se nedá nic dělat - voni se s tim stejně jednou zalknou. Každopádně je nutný si uvědomit, že až tadyta pani bude zase někde troubit nějaký moudra, tak to troubí i za Vás za členy.
řeba by Vás plácali po zádech jako minulý rok, kdy jste mi to "nandal" (tak hovoří informace, která ke mně dorazila).

bába je paranoidní a majetek už stejně nepatří pobočným spolkům viz opětovné schválení kupčení s medem ze zeměkouleCool
Dovolte abych se zasmál : Ha, ha ,ha..........
Kdybys pročetl tohle vlákno od začátku ,tak bys zjistil ,že tenhle návrh /obdobný/ byl již navržen před pár lety Dubickou Včelou
na setkání spolků v Křemencárně v Praze.
Nechtěj slyšet jak mne cupovaly spolky ČSV,PSNV,MVS.........,jaká je to neproveditelná blbost.
Je to zde ve vlákně rozebíráno ...........
Škoda ,že jsem tam nebyl - hned bych se ptal - Ale ,ale ,že by změna názoru?
Nebo věštění z koule?
Je zvláštní ,zápis jsme z tohoto setkání nikdy nedostali , ale myšlenky které tam navrhly druhé spolky tak najednou si začnou
v ČSV přisvojovat ............ F.V.
Pane Jane, buďte rád, že Vám alespoň na dopis odpověděla, to mě za nesouhlas s nákupem medu Včelpa nepřišlo ani to ,,Děkuji za názor. M.
Je to pořád dokola. Kolik věcí navrhnul p.Boháč ............... vše bylo špatně. A jejda za pár let se to realizovalo jako nápady neschopných z K8.
PN.
Pánové, ale vždyť je to nesmysl. Co to školení a nějakej certifikát vyřeší? Naprosto nic. Pokud je člověk lempl, může mít 10 absolvovaných školení s certifikátem a stejně to bude dělat blbě.
Myslivci a rybáři ta školení a zkoušky mají, je to nutnost k tomu aby obdrželi lovecký (rybářský) lístek. A podívejte se, jaká je skutečnost: v celé republice je silně přemnožená spárkatá zvěř, která způsobuje obrovské škody na lesních a polních porostech a téměř zlikvidovala zvěř drobnou a pernatou. Podobně v rybářství jsou revíry, kde vymizely lukrativní druhy dravých ryb a naopak se přemnožily druhy rybářsky nezajímavé.
Jsem toho názoru, že včelařství je a (vzhledem k předpokládané novelizaci předpisů a zákonů včelařství se týkajících) bude dostatečně legislativně ošetřeno. Stačí jen to, aby bylo dodržování těchto předpisů dostatečně kontrolováno.
Nějaká certifikace nebo přezkušování nenahradí zodpovědnost jednotlivce a jen zvýší byrokratickou zátěž občanů. A té byrokracie je v poslední době víc než dost.
Již jsem to psal jinde, my nejsme lovci, jsme chovatelé a zkoušky...to raději budu včelař v ilegalitě jako valašské pálenice Wink
Já vobčas ulovim matku, ale je to lov C&R - neboli jak sem někde čet - křeč a rybíz.
Čemu Jane nerozumím, proč se taková debata odehrává na úrovni člen - předsedkyně.
Proč to nebylo hlasováno na schůzi, která mohla přijmout závazné stanovisko. A pak bych čekal, že váš zástupce v RV dostane pokyny jak má hlasovat a vy si zkontrolujete, že hlasoval jak se členové usnesli.
Pokud se vaše vůle nepromítne do hlasování v RV tak je to sice hezké, jak si dopisujete, ale k ničemu!
Referenční URL's