Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Děkuji za odpověď pane Šubrt.

(26.12.2019 18:47)Miroslav Šubrt napsal(a): [ -> ]Výše zmíněný paragraf se opět týká chovatele samotného, nedává nikomu právo zasahovat do cizího chovu.

Zde se musím pro jistotu toho chovatele zastat, žádný zákon neporušuje. Dotčení včelaři o tom ví a jak jsem již psal výše, souhlasí s tím a jsou za to rádi.
Velice si toho včelaře vážím, je již v důchodu a pro včely dělá hodně moc. Mimo jiné pěstuje a vysazuje stromky. Vysazuje je a rozdává zdarma po okolí. Určitě se nespletu, když řeknu, že jich bylo více než 1 000ks.
Zdravím všechny svazáky,
prostě mne to naštvalo a tak bych rád slyšel nějaké rozumné vysvětlení. Předsedu dotčené ZO jsme už sprdnul protože jsme byl vytočený na nejvyšší míru. Ale postupně.

Ze svazu jsme po ročním působení vystoupil (nemělo to pro mne žádný význam). To ale neznamená, že se s kolegy včelaři nebavím. Jen nejsem prostě pro nějakou spolkovou činnost stavěný. Když jsme byl nucen přestěhovat svá včelstva na jiné místo, dalo mi dost práce zjistit pod kterou organizaci vlastně spadá, abych se jim alespoň představil. Ale zde nastal problém. Na stránách ZO byly sice kontakty ale tak nějak hluché. Email byl zrušený a telefony nikdo nebral. Tak jsem to neřešil. Pozdravil jsme souseda včelaře, hodili jsme reč a tím to pro mne skončilo. Letos 1.ledna když jsme byl vybírat měl na rozbor k MVP, který si dělám pravidleně jsem našel tyto dva listečky položené na úlech

[Obrázky: listecky.jpg]

Zajímalo by mne co k tomu ZO vede, 3 roky jsme na stanovišti a každému to bylo fuk. Komunikace nulová. A pak mi někdo vleze na včelnici (zahrada za domem), kam musí jít cíleně a byl tam minimálně 2x. A to vůbec nemluvim o tom, že byl za úlama nebezpečný strom, který hrozil spadnutím.
Všichni jsme v LPIS, takže adresa je dohledatelná, pokud se mnou chtěl někdo hovořit mohl mne oslovit normálně a né lést mi až do včel. Za 3 roky mi žádná ZO nedala hlášení jak léčí, proč se na to ZO ptá, pokud mne nedává informace, nevidím důvod proč tyto informace poskytovat, mimo jiné mne to stojí peníze. Neberu dotacce, neoptravuju předsedy ZO s formuláři, léčím dle zákona a stejně je to málo.
Přeci nikdo z vás neběhá po okolních chovatelých slepic a neptá se jich jak mají zabezpečené kurníky proti přenosu ptačí chřipky. Tak proč včely. Vím že to vypadá jako stěžování a ono to je stěžování. Věřím že většina z vás ZO je v pohodě, z tohodle je mi na blití.
Mimo jiné, na jiném stanovišti mne postihla paralýza včel, půjde to asi do háje komplet. Rozhovor z veterinou se nesl v duchu: "No nahlašte úhyn, ale nic s tim nenaděláte."
Já jen že ta veterina neni všespásná, jsou to taky jen úředníci. A jedou dle zákona.

Jestli jste se v tom někdo poznal, tak mi ani nevolejte, ani nepište, ale hluboce se nad sebou zamyslete. A jestli jste si chtěl povídat a bylo vám smutno, mohl jste se stavit. Dokonce bych vám řekl že si ty rozbory také dělám.

Omlouvám se všem kterých jsem se dotkl, ale myslím si že na to, že je to zájmová skupina, si vyskakuje víc než je zdrávo. A já jsme při svojí klidné povaze vybouchnul, jak asi už 10 let ne.

Honza.
Tohohle saska,bych co by neclen poslal slusne do pr...A chtel bych po nem vedet na zaklade jakeho pravniho predpisu tohle vyzaduje,zejmena,ktery pravni predpis ho a ZO k ziskani podobnych informaci opravnuje.Dale co ho opravnuje ke vstupu na soukromy pozemek bez svoleni majitele.Je smutne,ze funkcionar nema potuchu co muze a co nemuze.
To je stará aktivní garda, je milé takové věci ještě vidět. To vypadá na zdravotního referenta. Nediv se, kolují směrnice z Prahy , ve kterých se přímo sděluje aby se organizací vyhledávaly včely a včelaři a nahlásili se na inspektorát SVS pokud jde o nemoci a tvou neaktivitu vůči nařízení a doporučení které ti SVS vydává v tvém místě. Tak můžeš činit i ty vůči nim. Pokud tedy sleduješ třeba mapu moru a máš určité povinnosti vůči SVS.

https://www.svscr.cz/mapove-vystupy-ohni...ych-pasem/
(02.01.2020 20:19)Hmožďa napsal(a): [ -> ]Zdravím všechny svazáky,
prostě mne to naštvalo a tak bych rád slyšel nějaké rozumné vysvětlení. Předsedu dotčené ZO jsme už sprdnul protože jsme byl vytočený na nejvyšší míru. ……….
Honza.

Netrap se tím, vůči svazu nemáš vůbec žádné povinnosti. Když jsem před lety vystoupil ze svazu, taky mi bylo bývalým jednatelem vyhrožováno vším možným. Dnes už je tam jiný a je to v pohodě. Není to o organizacích, je to jenom o lidech, které je vedou.
Měl jsem to podobně a skončilo to když jsem napsal Brücklerovi.
Nic si ztoho nedělat. Pánové si asi ještě stále neuvědomili, že jsou jen zájmový spolek a ne kontrolní orgán. Stalo se nám to samé. Místní ZO chtěla vidět od včel vyšetření a tak v rámci dobrých sousedských vztahů jsme je ofotili a poskytli (jen jsme je částečně anonymnizovali, nicméně jméno, stanoviště a výsledek byl čitelný). Bohužel jim to nestačilo a chtěli víc - papíry od koho včely máme, faktury, "povinný" vstup do svazu, léčení podle jejich kalendáře atd. No nakonec jsme se pohádali...hodně. A odměnou nám bylo udání na SVS. Naštěstí veterina byla rozumná a očividně značně otravená tím, že vůbec něco takového musí řešit.
Něco podobného se stalo mě, myslím to udání na SVS
Az vas bude znova nejaky pohrobek Narodni fronty suzovat listecky,odpoved je ve Vcelarstvi 1/2020 k leceni..
"K neclenum zadne povinnosti nemame,stejne jako oni nemaji zadne povinnosti k nam" Mgr.J.Machova,Vcelarstvi 1/2020.
Pokud by se ty navstevy cizich lidi mely opakovat, bylo by na miste zvazit kontaktovat PČR. Když mou včelnici naposledy navstivil predseda ZO ktere jsem clenem, tak me okradl. Ma zkusenost je takova ze krom zvazovani odchodu z CSV jsem zacal povazovat vcelnici za no - go zonu, kde nema nikdo co delat a ulu se jakkoliv dotykat (ani v pripade te silene tiche posty, kterou postoval kolega vyse)
Aktualne by mne zajimalo,kde vezi navrh stanov????.Vyrocky leden -unor a navrh stanov nikde.Zase o clenech bez clenu,bez probrani v ZO..
(13.01.2020 20:58)JosPr napsal(a): [ -> ]Zase o clenech bez clenu,bez probrani v ZO..

Vy to nemáte ve svazu tak že za vás jednají zástupci které jste si za tím účelem zvolili?
I zvoleny zastupce musi znat nazor vetsiny,kterou zastupuje.To ze to v CSV nefunguje,je vec jina.
Třeba jí zná aniž by se ptal.
(02.01.2020 23:41)gupa napsal(a): [ -> ]To je stará aktivní garda, je milé takové věci ještě vidět. To vypadá na zdravotního referenta. Nediv se, kolují směrnice z Prahy , ve kterých se přímo sděluje aby se organizací vyhledávaly včely a včelaři a nahlásili se na inspektorát SVS pokud jde o nemoci a tvou neaktivitu vůči nařízení a doporučení které ti SVS vydává v tvém místě. Tak můžeš činit i ty vůči nim. Pokud tedy sleduješ třeba mapu moru a máš určité povinnosti vůči SVS.

https://www.svscr.cz/mapove-vystupy-ohni...ych-pasem/

Podle vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů (dotaz evidovaný pod číslem ÚOOÚ-10648/18) je "...informace o zdravotním stavu včelstev způsobilá být osobním údajem, stejně tak, jako například zdravotní stav rodinných příslušníků...".
Tedy ti snaživci z řad ČSV, kteří tato data zpracovávají bez povolení riskují pokutu začínající částkou 10 000Kč (https://www.uoou.cz/vyse-pokut-za-poruse.../ds-5493).
Vypada to, ze se svaz odklonil od podpory zacinajicich vcelaru. V pozadavku na tech.pomoc stoji: dotace je urcena pro chivatele vcel, ktery je v evidenci CMSCH 3roky.

To jako, ze si ma na medomet pockat 3 roky?
Spíše se odklonil od jednoletých lovců dotací.
To prosadil svaz ve vládě jako administrátor dotace?
(15.01.2020 17:00)Frey napsal(a): [ -> ]Vypada to, ze se svaz odklonil od podpory zacinajicich vcelaru. V pozadavku na tech.pomoc stoji: dotace je urcena pro chivatele vcel, ktery je v evidenci CMSCH 3roky.

To jako, ze si ma na medomet pockat 3 roky?

Proč ne?
Já jsem první rok točil v domácím udělátoru z plastového kanystru.
Druhý rok nákup levného medometu na kliku.
Třetí rok jsem na něj přidal motor.
A proč? Protože jsem nevěděl, jestli se ze včel nepodělám a nevzdám to..
Pochybnosti mám pořád, teď například, jestli není 35 včelstev moc.
Referenční URL's