Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Skoncentrujem predmet diskusie:
komerčné /aj hoby včelári/ zavčelenie je zásadný dôvod pre výrazný /50-70%/ úbytok ostatných opeľovačov a zníženie biodiverzity ?
I když základ plodné diskuse o počtu sosáčků a množství pastvy vychází ze snahy ČSV o stále větší počet včelstev, myslím že se velké množství posledních příspěvků značně odchýlilo od aktuálního dění v ČSV.
Ani ne tak moc. Ona ta snaha o navysovani poctu vcelstev a prispevku z nich je fenomen CSV, ktery zacina prerustat do extremu, neb jaksi tahle snaha nezna limit. To, ze kdosi, kdysi spocital, ze je potreba 750 000 budecaku pro zdarne opyleni, je dnes uz zrejme prezitkem dik ubytku vceli pastvy, jeji druhovosti,vztazeno k medu, mensim vynosum na vcelstvo,mnohde hladoveni vcelstev nebo jednostrane pylove vyzive v zavislosti na pouzivani chemie v zemedelstvi. .Jaka je reakce CSV??? Navysovat pocty vcelstev a prispevky z nich do zblbnuti a jeste dal, snad ke stavu, kdy se budou vcelstva cely rok prikrmovat, aby nepadla hlady.Pro 140 kc dotace 1.D a 5%administrace z ni??? Bude nekdo prikrmovat ostatni opylovace nebo chtene motyle??? Nemaji svazy svych lobistu,pravda.
Aktualni deni je snad jen, ze si predsedkyne pri svem jezdeni po republice vyslouzila covida.Veskere dalsi info zatim bublaji ve svazovem kastrolku pod poklickou a cekaji na unik informaci.
(28.10.2020 12:07)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]I když základ plodné diskuse o počtu sosáčků a množství pastvy vychází ze snahy ČSV o stále větší počet včelstev, myslím že se velké množství posledních příspěvků značně odchýlilo od aktuálního dění v ČSV.
Aké je aktuální dění v ČSV ?
Ak je to tak, potom by sa mal administratívne zredukovať počet včelstiev na km2, počet včelstiev na včelára, počet včiel na včelstvo, selekcia na antiznášku a na antiplodovanie, selekcia na xy ? Chcete na to zákon ?
Genezis 1:27-28 SSV
A stvoril Boh človeka na svoj obraz, na Boží obraz ho stvoril, muža a ženu ich stvoril. Boh ich požehnal a povedal im: „Ploďte a množte sa a naplňte zem! Podmaňte si ju a panujte nad rybami mora, nad vtáctvom neba a nad všetkou zverou, čo sa hýbe na zemi!“
Ale nie sú tam konkrétne uvedené včely Wink
Čo chcete od hviezdnej hmloviny a lietajúcich skál-asteroidov ? Inteligenciu ?Idea
(28.10.2020 13:22)JosPr napsal(a): [ -> ]Navysovat pocty vcelstev a prispevky z nich do zblbnuti a jeste dal, snad ke stavu, kdy se budou vcelstva cely rok prikrmovat, aby nepadla hlady.

A nebylo to ještě před dvěma roky tak, že se tady všichni předháněli, jaké mají rekordní výnosy a jak atakují stokilové výnosy??? Ještě letos na jaře zde někteří hodlali umisťovat videa, kde tyto výnosy předvedou, aby to sice pak v květnu sice zabalili, ale příští rok tu budou znovu, vybaveni ještě lepšími technologii, kterými med z krajiny vyždímají stůj co stůj. 7 let hubených, 7 let tučných, asi na tom něco bude. Nemá se ani mlaskat, ani brečet, spíš brát věci s pokorou. ČSV mi ovšem s tím tlakem na růst nových včelstev a nových včelařů taky leze na nervy, zvláště, když za posledních 5 let se u nás objevili 3 začínající včelaři, kteří byli bezradní, když měli oklepat včely z rámku. Takže v tom souhlas, není třeba tlačit na pilu a lepší věcem ponechat volnější průběh.
Freji ty jsi opravdu zdatný demagog, což jsi již dokázal např. v debatě o 5G.
Tak zaprvé, ten článek hovří o veškerém hmyzu, nikoliv jen o opylovatelách, dokazovat to, že situace s opylovateli je v pořádku na počtech tesaříků žijících kdesi v larválním stádiu či lejnožravých chrobáků vyžaduje značnou hodvahu. Předpokládám, že tvé argumenty jsou stejné jako v diskusi o 5G, z toho článku jsi si přečetl maximálně nadpis, možná ani ten jsi nepřečetl celý. Kdyby si si ho přečetl celý tak jsi zjistil i toto:
Citace:Příčinou úbytku hmyzu minimálně v Evropě zůstává způsob, jakým zacházíme s krajinou. V homogenizovaném prostředí rozlehlých lánů a lesních plantáží je hmyz (a nejen on) nucen přežívat na drobných izolovaných refugiích. Což nedokáže dlouhodobě.
Z toho v žádném případě nevyplývá, že převčelením krajiny dojde k navýšení počtu ostatních opylovatelů. Navíc, někteří opylovatelé a rostliny jsou spolu svázáni, jen namátkou olejnice vrbinová a vrbina, nebo chluponožky a chrpy. Tedy i když nakrásně vysejete někde biopás, tak některé samotářky stejně hynou, pokud v té směsi nenajdou tu rostlinu, na kterou se specializují.
Frey:
Jinak řečeno včelaři nejsou jediní trafikanti s finančními zdroji vlády ČR. Jsou to i hmyzomilci a upozorňují, že chcou peníze a zaně si koupí vláda na chvilku mediální klid a pár pozitivních výsledných sdělení o úspěchu. Takže tak nějak. Protože ty grafy potřebují jako zprávu o pozitivním vývoji stavu věcí.

A nakonec jak vtom českém filmu o škodlivosti uhlí, "když dojde na zimu, čím si myslí ti chytráci, že si ohřejou zadky"

To samý ví každý ekolog, hlavně ten co si myslí, že včely včelařů berou zdroje potravy ostatnímu hmyzu. Když totiž dojde nato, že každý chce v satelitní čtvrti rodinný domek zbitý z nejlépe ze dřeva, na dvorku trávník a v trávníku bazén, tak ať si takový ekolog promítne rok 2020 oproti 2003, jak gif stále dokola příkazem vzad a vpřed, tak km x km na mapy.cz své okolí kde má adresu a uvidí kde je problém. Problém je před očima, protože je na prodej. Stačí viz. výstřižek níže, aby se dalo více peněz do kanálů těch hmyzomilců, jak píšu výše.

Celkově nevím oco jim jde, jsou to vládní CHKO, které jsou proinvestované, kde nejsou za dotace a nestačí ovce nebo kozy nebo koně, rachotí mulčéry. Ano, přímo v CHKO, oně se jedná, a podle těchto zpěvných článků jich zřejmě přibude. Což nevím jestli je dobře nebo není dobře.


Citace:Potřebujeme lokálně funkční řešení globálních problémů. V našem případě jde o revitalizaci krajiny, její zpestření a oživení. Zemědělství a lesnictví jsou nepochybně klíčovými obory. Začít ale můžeme i bez nich. Okraje silnic, intravilány měst a obcí, okolí vod, postindustriální plochy... Každý kus země skrývá potenciál k oživení krajiny. Především bychom ale měli chráněná území konečně začít spravovat efektivně a s ohledem na biodiverzitu, která se v nich aktuálně nachází. Větší chráněná území rozhodně mohou fungovat jako refugia a rezervoáry biodiverzity pro okolní krajinu. Zatím bohužel často fungují spíše jako léčebny dlouhodobě nemocných, kde dožívá a postupně mizí vše, co v okolní krajině nedokáže přežít.

Vznik článku byl podpořen z projektu Živé břehy (304021D168), Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika. Použitou literaturu najdete na webové stránce Živy.

[attachment=5834]
Hele me se letosni rok libil, pokud by bylo vice slunecnich snuskovych dnu, ty pylonosne lany co zemedelci diky dotacim vyseli na meze uhory, mohlo to vcelam hodne pomoct. Je otazka kolik hmyzu v krajine prezije kdyz rok na to, cele pole okolo pasu, nekolikrat otravi insekticidem. Ten stece do potucku a rybnicku kde zabije dalsi hmyz.. a tak dokola. Nejaky prinos to mit bude. Pribude trocha hmyzu v krajine. Najednou se ze zemedelcu stanou "hmyzomilci", budou mit vice dotaci a ubude nane tlaku ze strany eko naladene verejnosti. Spolky si udelaji carku. EU snizi produkci potravin v CR (zmensi konkurencni vyhodu zcelenych lanu) na ukor jinych zemedelskych clenskych statu..Smile atd.
Udělejte si snůšku sami bez dotací s méně chemie , s trochou výmluvnosti ,bez podpory ČSV nebo jiných a také bez naříkání jak plačky na pohřbu .
Začíná se občas sít jako podplodina do obilí značně nenáročná a obohacující Seradela. Výnos včelařský nic moc , ale velké plochy v agrární poušti to mohou vykompenzovat a lecos ovlivnit .
Seje se koncem března , tak aby příliš nezesílila a po sklizni obilovin se rozjede, aby byla následně snůška ve druhé polovině srpna jako zakrmení včel nebo i jen podpora.
Poté sklizeň , nebo zaorání zelené hmoty - je to nízké , úprava a setba .
Někde se seje opakovaně jen stále dokola obilí , ale tímto dojde k přerušení , dodává do půdy dusík , který umí brát ze vzduchu i s vlhkostí , potlačuje plevel atd. .
Podstatné je vědět kde sehnat levné osivo , vědět jak na to a umět upozornit na tuto možnost a výhodnost zemědělce .
5G asi neovlivní nikdo, to už je dané, lze si jen zapamatovat a zorientovat se , ale toto ano , to ovlivnit jde .
(22.10.2020 20:45)gupa napsal(a): [ -> ]
(22.10.2020 13:32)JirkaJ. napsal(a): [ -> ]Myslím, že zrovna včera, nebo předevčírem bylo 63. výročí zestátnění českého včelařství. A zcizení spolkových majetkú, včetně Křemencové 8 ( dříve ústředí včelařských spolků ) To je ta GuPazderkova česká státnost?

Jestli jde o 57, ustavující sjezd ČSV byl v březnu.(Nepraš) Nevím jaké výročí myslíš.

Na tvou radu, si něco o té době nejdřív nastudovat, jsem dneska zajel do archivu a pečlivě si pročetl Včelařství ročník 1957 Jak jsem v původním příspěvku napsal, ustavující sjezd svazu byl 19. - 20.10. 1957 a mrkni na přiloženou fotku článku ze Včelařství z dubna 1957 a hlavně si všimni, kdo ten sjezd tehdy svolal. Čsv vznikl 20.10.1957! Musela to být těžká a obtížná doba, asi proto se k tomuto výročí svazáci nehlásí.

[Obrázky: IMG-20201111-150717.jpg]

[Obrázky: IMG-20201111-162624.jpg]
http://www.vcelarstvi.cz-sjezd prelozen na duben 2021.
(11.11.2020 17:57)JirkaJ. napsal(a): [ -> ]
(22.10.2020 20:45)gupa napsal(a): [ -> ]
(22.10.2020 13:32)JirkaJ. napsal(a): [ -> ]Myslím, že zrovna včera, nebo předevčírem bylo 63. výročí zestátnění českého včelařství. A zcizení spolkových majetkú, včetně Křemencové 8 ( dříve ústředí včelařských spolků ) To je ta GuPazderkova česká státnost?

Jestli jde o 57, ustavující sjezd ČSV byl v březnu.(Nepraš) Nevím jaké výročí myslíš.

Na tvou radu, si něco o té době nejdřív nastudovat, jsem dneska zajel do archivu a pečlivě si pročetl Včelařství ročník 1957 Jak jsem v původním příspěvku napsal, ustavující sjezd svazu byl 19. - 20.10. 1957 a mrkni na přiloženou fotku článku ze Včelařství z dubna 1957 a hlavně si všimni, kdo ten sjezd tehdy svolal. Čsv vznikl 20.10.1957! Musela to být těžká a obtížná doba, asi proto se k tomuto výročí svazáci nehlásí.

[Obrázky: IMG-20201111-150717.jpg]

[Obrázky: IMG-20201111-162624.jpg]

Ale Nepraše nemám za chybujícího badatele. Otázka. Konalo se to svolání?

Těžká doba je i dnes, takže bádej dál.

A druhá otázka, kde jsem ti radil, abysis něco nastudoval? Díky za odpovědi.

PS: ČSV vzniklo přeregistrací někdy po sametovce. resp. 22. června 1990 podle rejstříku. Jinak do té doby, se mluví o ČSSV. Neplést si dojmy s pojmy.

A předpokládám že i tak vznikl podle tehdejšího zákona v r. 1957 ČSSV. Jak můžeš něco organizovat, když to není povoleno, zaregistrováno? Registrace ČSSV musela proběhnout dříve ikdyž ještě neexistovala.

Těžká doba předpokládá přípravy i v době kolektivizace zemědělství. Ty dokumenty by měly být v archivu ČSV, pokud je nesežraly myši. Vnich je více pravdy. A tu pravdu tuším vybádal Nepraš. Proto mu věřím víc než nějaké pozvánce.
[Obrázky: Screenshot-2020-11-14-V-ela-sk-f-rum-o-v...n-v-SV.png]
Tu omluvu beru zpět, nezmýlil jsem se.
(14.11.2020 11:58)gupa napsal(a): [ -> ]ČSV vzniklo přeregistrací někdy po sametovce. resp. 22. června 1990 podle rejstříku. Jinak do té doby, se mluví o ČSSV. Neplést si dojmy s pojmy.

To není pravda, ČSSV se přejmenovával na ČSV někdy kolem roku 1975. Dohledal jsem přihlášku svého otce, z roku 1976 a formulář je ještě ČSSV, ale razítko již ČSV.
http://www.vcelynastrese.cz/blog/tata.jpg
Přihlášky po tomto roce již byly na nových formulářích a měly jak hlavičku, tak razítko jen ČSV.
V roce 1957 byl uspořádán ustanovující sjezd celostátní včelařské organizace-Československého svazu včelařů.

V souvislosti s federativním uspořádáním Československé socialistické republiky byly ustanoveny Český svaz včelařů (ČSV) a Slovenský zväz včelárov (SZV). Ustavující sjezd ČSV se konal ve dnech 24.-25. dubna 1971.
Takže stačí změna režimu a mění se i včelaři. Trocha historie nikoho nezabije.
Nie , včelári zostávajú stále tí istí.
A to je pro včely dobře, nebo špatně? Smile
(15.11.2020 21:15)gupa napsal(a): [ -> ]Takže stačí změna režimu a mění se i včelaři. Trocha historie nikoho nezabije.

Včelaři jsou stejní, jen v různých režimech mají více či méně svobody jak pro vlastní sebevzdělání, tak i pro spolkovou činnost. Nějak nechápu, proč se tu tu snažíš neustále překrucovat. Jen v rychlosti shrnu:
Během Bachova absolutismu, nebyla žádná spolková činnost možná, po jeho pádu, rostou (nejen) včelařské spolky jak houby po dešti. Zjišťují, že je potřeba spolky nějak zastřešit a zakládají Ústředí včelařských spolků a začínají šetřit na sídlo v Křemencárně (šetřili na něj 40 let). Toto se odehrálo ještě za R-U. Pak nastupuje jedna totalita a to nacisté, pak druhá totalita a to komunisté. Ti v roce 1957 znárodnili jak sídlo, tak majetek všech nezávislých spolků do jednoho subjektu ČSSV, který se v roce 1971 (díky Martine za upřesnění), rozdělil na ČSV a SZV. No a po plyšáku dostávají funkcionáři ČSV teprve tu správnou volnou ruku a dochází k vytunelování veškerého majetku, který naši dědové nashromáždili a mizí Včela Předboj, Jabloňany, Včelpo a jsem zvědav, kdy bude na prodej budova v Křemencárně. A paralelně zase vznikají nové spolky, které si nějaký majetek zase tvoří, jsem zvědav, kdy zase někdo na něj dostane zálusk.
Referenční URL's