Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(16.11.2020 11:08)Mlha napsal(a): [ -> ].. No a po plyšáku dostávají funkcionáři ČSV teprve tu správnou volnou ruku a dochází k vytunelování veškerého majetku, který naši dědové nashromáždili a mizí Včela Předboj, Jabloňany, Včelpo a jsem zvědav, kdy bude na prodej budova v Křemencárně. A paralelně zase vznikají nové spolky, které si nějaký majetek zase tvoří, jsem zvědav, kdy zase někdo na něj dostane zálusk.


Zajímavé, proč to tak dlouho drželi? Staří to zcelovali protože česká státnost, mladí to teď škubou a pro nezájem likvidují. Ale obojí se radovalo když se dělo a raduje když už se raději neděje. Divná doba. Je jiná. Je radostná doba ničení, toho co je aby nebylo.

Apropó, Včela Předboj, Jabloňany, Včelpo ... nejsou to děti NF? Tak proč by si to ti mladí nevytunelovali, když to bylo v podstatě jejich? Pro nezájem. Nebo se něco na zájmu o ČSV změnilo? Nejvíce ho o ČSV zde mají kupodivu nečleni. Zajímavé.

Zajímavé je i to, že se to Praze nepovedlo ve Stražisku. Žeby zájem včelařů o ZO a jejich majetek? To by mohl JosPr osvětlit jakto že např. Včelpo pod Prahu jo a Stražisko je ZO.
Bude mi pomalu 80 let a pamatuji, že v roce 1965 jsem jako funkcionář ZO používal razítko Československý svaz včelařů , dále od roku 1971 Český svaz včelařů. Ve Včelařství 10/2020 str. 331 je napsáno : „ Například za dva roky bude svaz slavit 150 let existence. Požádala jsem Českou poštu, zda by nám k tomuto výročí nevydala známku. Měla by o tom rozhodovat odborná komise na ministerstvu pro místní rozvoj, tak snad to vyjde. Oslavy by měly být důstojné, protože který spolek u nás se může pochlubit, že je tady už 150 let? “

Nevíte někdo kdy přišel přesně praotec Čech na Říp, abychom tak určili počátek existence České republiky ? Tak by to pak nebyl 1.leden 1993. Co na to odborná komise na Ministerstvu pro místní rozvoj ?
[Obrázky: IMG-20201118-114117.jpg]

[Obrázky: IMG-20201118-114140.jpg]

[Obrázky: IMG-20201118-114156.jpg]

[Obrázky: IMG-20201118-114234.jpg]

[Obrázky: IMG-20201118-114327.jpg]

[Obrázky: IMG-20201118-114347.jpg]

[Obrázky: IMG-20201118-114402.jpg]

[Obrázky: IMG-20201118-114428.jpg]

[Obrázky: IMG-20201118-114441.jpg]

[Obrázky: IMG-20201118-114516.jpg]

[Obrázky: IMG-20201118-114533.jpg]
Gupo, neni co osvetlovat. Nase vyrobna je na ZO psana uz v roce 1974 za sociku- to jsem dosahl 2 let veku (prevzata od ztratove vyroby pod hlavickou MNV, ktera nevim presne ktery rok dokazala vydelat celych 6 kcs !!!!! a jinak byla -) a to ve forme zalozeneho hospodarskeho druzstva ZO. V roce 1992 probehla transformace druzstva do sro (zvažovana a.s.,zamestnanecke sro, vyhralo sro. zakladni organizace, ZO vlozila vklad, sepsala spolecenskou smlouvu, kde je jedinym spolecnikem zapsanym u soudu a v rejstriku, tim take jedinym, kdo muze spolecenskou smlouvu menit, bylo v ni definovano, kdo je valna hromada sro,prava,povinnosti atd).A tohle Praha moc dobre vi.
Tyhle dokumenty znam celkem podrobne, podobne jako veskere kupni smlouvy, protoze nez jsem byl nucen vzit ZO jako statutar, pripravoval jsem se na funkci jednatele vyrobny. To pochopitelne padlo, nebot bych byl ve stretu zajmu.Misto prace, ktera by mne hodne bavila, jsem s vyrobnou spjat jako statutar jedineho spolecnika a musel dostudovat veskere dokumenty i z tehle pozice. .
Svazove Vcelpo take probehlo transformaci do sro, jedinym spolecnikem zustal svaz..
Takze asi tak.
(16.11.2020 11:08)Mlha napsal(a): [ -> ]Během Bachova absolutismu, .. Zjišťují, že je potřeba spolky nějak zastřešit a zakládají Ústředí včelařských spolků a začínají šetřit na sídlo v Křemencárně (šetřili na něj 40 let).

Bachovský absolutismus boří staré rozdrobené struktury a dává jiný základ pro centralizaci která dosud probíhala a tím pádem kontrolu nad děním. Bach vede ministerstvo vnitra, kontrola nad děním v ČR jeho pozdější nástupce v pozdější době, ruší jeho zvyky, prosí národ aby neudávali lidi okolo. V Rakousku tzv. bonz schránky jsou v obcích dosud na zdech domů a aktivně se vybírají a řeší se udávání od občanů. Tam se zřejmě Bach zaryl do myslí obyvatel po generace dodnes. (tu výzvu ministra vnitra ČSR popisuje Werich)

Jan Harrach, jinak tajný radní, který je inicilizátorem "všeho českého" jinak podporoval vznik takového centralizovaného systému, jinak dnes nazývané molochu. V podstatě natom musel vydělávat protože mít moderní parní pilu znamenalo prodat mnoho dřeva na budování včelařství. Vždy je myšlenka jednoduchá, jak u G sítí, tak u sjednocování včelařských spolků resp. žup. Mít kontrolu a vlastnit surovinu. A tu tehdy měl. Stejně jak operátoři. Schéma ochočování lidu je vždy stejné. Ikdyž nese výhody, má i nevýhody.


Takže staří nee ČSV, ne ČSSV, ne prvoválečné uspořádání, ale už Jan Harrach měl ty myšlenky být ve výhodě když je možné vše kontorolovat, řídít, organizovat, určovat směr vývoje. Mít takové zdroje lesů a peněz a času v té době znamenalo bez námahy jen politikařit a zakládat spolky a dotovat lyžaře, včelaře, přestavovat zámky atp. atd. Ostatní odborní včelaři díky větší a větší centralizaci, se dále orientovali přes časopis na prodej matek, dovoz včelstev, tisk a distribuci, ... a ty malé spolky, se jen vezly. Vezly se tak dobře. Že se časem župy (kraje) mohly zrušit protože vše řídila Praha. Takže jinak otázkou, ČSV je vrchol absolutismu?
Na svazovy web http://www.vcelarstvi.cz doplneny zapisy z PRV z 1.a 10.12.2020.

Doplneny i zapisy RV. Zajimava ucast hlasujicich clenu RV.....
ty dokumenty/materiály, na které se v jednotlivých bodech každého zápisu odkazuje, ty jsou k dispozici? Kde a komu? Protože jinak je to takové čtení bez úplných informací....a asi podstatných, když už se tím muselo zabývat předsednictvo .....a neříkejte, že řešej nesmysly a proto proto je zbytečné ty dokumenty a materiály dávat k dispoziciSmile
To je tak vsechno, co se z pozice clena nebo leckde i predsedy ZO muzes dozvedet. Tohle je informovanost v podani soucasneho Svazu.Vlk se nazral, koza je cela.
Informácie a transparentnosť SZV https://vcelari.sk/
V sekcii Dokumenty je všetko prehľadne zverejnené napr. Smernice, Zápisnice aj transparentné účty. Nová metla = nová kultúra, je to na pochvalu Exclamation
Mění se skoro všechno: děti nechodí do školy a učí se přes internet, polovina republiky je schopna pracovat z domova, hospody se snaží vydávat jídlo z okének, v nemocnicích jsou plné JIPky... . V duchu jsem si říkal, že ČSV donutí tato doba k mírné "modernizaci" a bude konečně posílat peníze z 1D bezhotovostně. Ale to ne, to jsem se zase šeredně spletl! A tak Svaz opět, jako každoročně, posílá 75. leté důvěrníky po pochůzce s papíry kvůli dotacím a příští týden si prý budeme rozdělovat peníze v hotovosti (asi proto, kdyby se to nakažení hned napoprvé nepovedlo).

Neřekl bych nic, kdyby k tomu nebyly možnosti, ale v dnešní době?! Chce se mi z toho blejt, Velebnosti!

P.S. Nebo že by ČSV tímto chtěl oslavit blížící se 35-té výročí Černobylu - tam taky zařvalo spousta důvě-řivých lidí, kteří si asi v daný okamžik vůbec neuvědomovali, do čeho to dobrovolně lezou.
Nechápu kam svaz důvěrníky posílá.
U nás proběhlo placení příspěvků i vyplacení D1 bezhotovostně, na účet. Samozřejmě je část členů, co účet nemají, nebo nechtějí na účet, tam je to problém a musí se osobně.
Od většiny starších členů není možné dostat číslo účtu,protože žádný nemají a kvůli pár drobným,ho ani dělat nebudou.Tak buď všichni nebo nikdo.Vyplata sla proti plným mocem na duvernika od všech členů.Rozvezl jsem to vsechno během pár hodin,kdy si tu almužnu vyzvednou členové u duverniku po domluvě.Duvernici nikam nebudou chodit,nic roznaset a dělat nekomu blbce za děkuju z obezniku.Staci,kdyz ho dělám já,který dotace nebere.
(21.03.2021 20:14)Tomáš R napsal(a): [ -> ]U nás proběhlo placení příspěvků i vyplacení D1 bezhotovostně, na účet. Samozřejmě je část členů, co účet nemají, nebo nechtějí na účet, tam je to problém a musí se osobně.

Souhlas,ale k pokladníkovi ne k důvěrníkovi -důvěrník není nádeník a taky jim neroznáší vytočený med. Když můžou jezdit do města na nákupy tak ať si zajedou k pokladníkovi. Kdo chce dělat pošťaka at ho dělá to je každého věc ale ať nenutí to dělat důvěrníka

Ať se daří Zdeněk
U nás také převodem na účet, kromě dvou starších členů a vyřizoval to jednatel. Záleží jak to máte nastaveno v ZO, není to žádný problém.
U nás jsme vyměnili skoro celé vedení za mladší krev. A letos, světe div se, jde vše přes účet. Mladej kluk přeci nebude objíždět autem, když to může zadat na počítači doma. A kdo nemá účet, tak si pro to musí dojet.
Jo a ještě si vzpomínám, že nejdřív nechal všechny zaplatit poplatky ČSV (taky přes účet) a až bylo všechno zaplaceno tak to poslal/pošle. Jestli už to přišlo, tak to nevím. Na účet jsem se nekoukal. Konečně si každý uvědomil, kolik ho stojí ČSV a že ten servis asi neodpovídá poplatkům.
To bude zřejmé pro příští roky standart.Zaplatit příspěvky nejlépe do konce roku a pak se teprve otravovat s rozdáváním dotací.
S vědomím, že vědecky prokázaná doba inkubační doba nemoci COVID je několik dní, bych nechtěl být ani autorem vět z dokumentu: https://www.vcelarstvi.cz/dokumenty-cms/...1-act.pdf:
3. Postup pro výplatu dotace v hotovosti:
...
b) Výplata může být vyplácena s pomocí důvěrníků.
c) Důvěrníci dotaci rozvezou nebo roznesou chovatelům.
...
Taktéž bych nemohl mít svědomí, se kterým činovníci ZO (např. ZO Třebíč) direktivně rozhodli, že vše bude "po staru", protože je to pro ně takto "nejjednodušší a nebudou mít problémy s výběrem členských příspěvků", ačkoliv měli možnost toto udělat jinak. Ale každý máme svoje "osobní priority" a zvážení rizika vyplývající z "hloupých rozhodnutí hloupých jednotlivců" nastaveny jinak.
Co jsem zjišťoval,dotace vesele dal leží u důvěrníku,zřejme na vyzvednutí pár drobných za současného stavu nikdo nespěchá.Na pivo,kde končily po výplatě na schůzi se stejne nesmí.Ty co jsou u mne v obálkách jsou taky všechny.Na čtvrtinu vcelstev v ZO ani nebylo zadano,doufám,že se po letošní dotační komedií přidají další,kteří se rozhodnou nežádat.
Co je důležité je,že papírove jsou vyplaceny,seznamy a plne mocí odevzdány na okres,za zemřelé vcelare odeslány zpět.Vyplata je z krku.Jinak se dotacemi zabývat nehodlám a budu první,kdo zajasa,až to CSV odmítne dělat.Mame se zabývat vcelarenim a ne se zdržovat a otravovat vyplácením dotací.
Referenční URL's