Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mrkněte na http://www.vceliobchudek.cz/, něco se děje.
Tak se odvážím k tomu taky něco říci. Členem ČSV nejsem a když to tak sleduju asi ani nebudu. Jen bohužel musím konstatovat, že dle mého názoru a zkušeností z této republiky za posledních vice než 40 let co zde žiji jsou takové, že pokud se nestane téměř zázrak, tak to s ČSV dopadne následovně. Peníze se rozkradou, majetek zmizí jako ve VČELE PŘEDBOJ a nikdo za nic nebude moci, protože on vše přeci dělal proto aby bylo lépe jen se mu to nepovedlo (Jeho konto však narůstá vždy i když se ostatním okolo nedaří). Jen běžní členové budou muset doplatit všechny dluhy co zbudou. Je to smutné ale budu se moc divit, když to tak do max 2 až 3 let nedopadne. Prostě dokud zde bude co ukrást, tak se to ukradne.
(14.11.2013 10:19)Pet napsal(a): [ -> ]Mrkněte na http://www.vceliobchudek.cz/, něco se děje.

Zase to mlžení a polopravdy. Ano, odvolání o předsedovi neproběhlo. Proběhlo odvolání celého předsednictva, resp. zbývajících členů,jehož je VŠ členem. Usnesení RV je platné, tedy musí být volební mimořádný RV se schváleným programem, který je též v usnesení. Ostatní ponechávám právníkům. Znovu ale říkám, hanba by mne fackovala znovu kandidovat. Zřejmě si ale každý vysvětluje slušnost jinak. LD
Pet: Hlasování proběhlo takto: 34 pro odvolání PRV, 30 proti odvolání PRV, 3 se zdrželi.
Takže nadpoloviční většinou provedeno odvolání PRV.
Bez mlžení, je to tak!?
Vzhledem k současnému vývoji dění v ČSV jsem se přinutil nahlédnout do jeho stanov. Po velice zběžném prohlédnutí, musím konstatovat asi toto:

- VŠ není odvolán (a to už proto, že se o jeho odvolání nehlasovalo)
- PRV není odvoláno v důsledku hlasování o odvolání, protože by pro toto odvolání musely hlasovat 2/3 všech členů RV, což se v tomto případě nestalo (poměr 34:30:3)

Tento orgán skončil ne na odvolání ale na paralyzaci tohoto orgánu v důsledku podaných demisí jednotlivých členů a samozřejmě na to, že mu nebyla vyslovena důvěra!

Pikantní ovšem je, že v Usnesení o zasedání RV se v A/11 schvalují podmínky pro kandidaturu na nového předsedu. Zároveň toto usnesení jasně uvádí, že PRV nebyla vyslovena důvěra (E), bere na vědomí rezignaci členů PRV (B) a ukládá PRV uskutečnit do dvou měsíců mimořádné volební jednání RV (H).

I na základě výše uvedeného lze vypozorovat, že tam pánové mají poněkud bordel. Neví kdo kým a v jakém poměru může být odvolán a co z toho vyplývá. Chápu, že zjitřená atmosféra, různé tlaky na hlasující poměrně značně působí, nicméně poslední víkend přinesl značné množství zmatků. Mohou za to do jisté míry i stanovy, protože v nich nalézám jisté chyby. Vzhledem k tomu, že se od ČSV odtrhl Cech, bude muset proběhnout i novelizace Stanov. Přimlouval bych se, aby tato novelizace byla důkladnější a reagovala na současné zmatky a nejasnosti.
Ja se znovu vracim k ucasti na konferencich.
Dnes jsem dostala mail od p. Hrabaka ze byl jednim z tech ktery zamitli moji ucast na konferencich z toho duvodu, ze jeste nebyl publikovan clanek.
Pravidlem konference je to, ze se prednasi uplne NO V E , dosud nepublikovane veci.
Tohle neobstoji.
Krome toho - cele publikovani a dotazeni veci do konce v pripade popisu 1 meho mikrobu vyjde na 200-250 000.
Ja jsembyla schopna zaplatit Akademii ved jen par korun za sekvenace 5 novych laktobacilu.
Tyto genove sekvenace, ktere jsou ulozene ve Svetove genove bance jsem posilala na Svaz vcelaru spolu se zadosti o delegovani na konferenci.
Ty vysledky jsou nezpochybnitelne a samozrejme je to kazdemu jasne. Tohle nebyl duvod.

To co tam nasledne dotahnul Svaz a VU....to nema obdobu. Zastupci chudych africkych kmenu maji lepsi vysledky.
(13.11.2013 10:55)Tres1 napsal(a): [ -> ]Byvalý předseda V. Švamberk uveřejnil na svém blog reakci na situaci ve svazu. V spodní časti má uveřejněný pravní vyklad k tomu že k odvolání byla potřeba 2/3 vetšina. Má šanci s touto argumetcí uspět?

Citace:A názor právníka ? Výše uvedená argumentace je nesmyslná - odvolání by bylo platné jen tehdy, pokud by pro něj hlasovali 2/3 ze 79 členů RV:

Ještě jednou jsem se na to díval a podle § 6 odst 8 Republikový výbor může pouze na návrh okresní organizace po předchozím projednání předsednictva a na návrh předsednictva po předchozím projednání s příslušným OO ČSV rozhodnout hlasováním o odvolání člena republikového výboru z funkce, neplní-li dlouhodobě úkoly vyplývající z jeho funkce.



takže tady je první podmínka - musí zde být a) návrh okresu nebo b) návrh předsednictva a jeho předchozí projednání s okresem, a zároveň splněna podmínka dlohodobého neplnění úkolů u odvolávaného člena Předsednictva, jinak není možné nikoho odvolat z funkce v předsednictvu !!!



Trvám na tom, že podle § 28 odst. 7. Usnesení o odvolání člena ústředního orgánu (kterým je i Předsednictvo) z funkce je platné jen a jen tehdy , hlasovali-li pro něj více než dvě třetiny všech členů příslušného ústředního orgánu (tedy v našem případě RV, tedy republikového výboru !!!) , nikoliv odvolání člena ústředního orgánu okresem, okres takovou pravomoc nemá a může pouze s poukazem na § 6 odst 8 (viz výše) podat návrh na odvolání, ale nikoliv provést samotné odvolání, takovou kompetenci nemá nikdy, ani při 2/3, ani při 100 % kvóru !!!



Ten výklad je více než účelový, ten je přímo zločinný a v přímém rozporu s textem stanov, žádný právník to nemůže obhájit !!!



Ještě pro informaci jak je to s vyjádřením důvěry - rozhoduje většina ze všech přítomných, při vyjádření nedůvěry však musí být dosaženo většiny ze všech členů orgánu. V našem případě by to muselo být 40 hlasů pro nedůvěru celkem. Ani ta ovšem odvolání neznamená - k odvolání musí být vždy dosaženo více než 2/3 hlasů všech členů orgánu. Tak kolikrát se bude muset ještě hlasovat k naplnění přání př. Hrabáka a dalších jím trefně pojmenovaných "pučistů"? Kdepak je opravdu ta slušnost ?

Na výše uvedený text bych rád zareagoval. Postupem doby se ukazovalo čím dál tím více, jak Švamberk překrucuje fakta a pokouší se o manipulaci. Tento jeho text je toho poměrně dobrým důkazem. Všimněte si, jak Švamberk účelově argumentuje, když zmiňuje tento názor právníka: Ještě jednou jsem se na to díval a podle § 6 odst 8 Republikový výbor může pouze na návrh okresní organizace po předchozím projednání předsednictva a na návrh předsednictva po předchozím projednání s příslušným OO ČSV rozhodnout hlasováním o odvolání člena republikového výboru z funkce, neplní-li dlouhodobě úkoly vyplývající z jeho funkce.

takže tady je první podmínka - musí zde být a) návrh okresu nebo b) návrh předsednictva a jeho předchozí projednání s okresem, a zároveň splněna podmínka dlohodobého neplnění úkolů u odvolávaného člena Předsednictva, jinak není možné nikoho odvolat z funkce v předsednictvu !!!


Ta účelovost spočívá v tom, že schválně směšuje hlasování o odvolání člena republikového výboru a člena předsednictva. Záměrně vztahuje nesmyslné podmínky na odvolání člena předsednictva. Poněkud ale zapomněl na §28 odst. 6 Stanov, který říká, že "o odvolání člena z funkce rozhoduje ten orgán, který jej do funkce zvolil". V našem případě tedy rozhoduje RV (jakožto orgán, který zvolil) a žádné okresy či předsednicva a jejich návrhy s tím nemají co dělat.
Osobně si myslím, že nadešel čas, aby VŠ oprášil skripta a vrátil se ke své původní profesi středoškolského učitele chemie a biologie.
(14.11.2013 11:51)Sona Dubna napsal(a): [ -> ]Ja se znovu vracim k ucasti na konferencich.
Dnes jsem dostala mail od p. Hrabaka ze byl jednim z tech ktery zamitli moji ucast na konferencich z toho duvodu, ze jeste nebyl publikovan clanek.
Pravidlem konference je to, ze se prednasi uplne NO V E , dosud nepublikovane veci.

Podle všeobecně tradovaných a uznávaných pravidel konferencí tohoto typu příspěvky na nich opravdu mají za cíl informovat především o novinkách v oboru. V odborné části tedy o tom, co je nového a zajímavého v oblasti současného výzkumu. Vzhledem k tomu, jak dlouho někdy trvá, než se podaří výsledky publikovat, je kritérium publikované x nepublikované jen účelové. Prostě se přednáší jak o tom, co třeba nedávno bylo publikováno, nebo o tom, co se právě objevilo a ještě publikováno nebylo a třeba ani být zatím nemohlo. Nicméně i tak je užitečné dát tuto informaci odborné veřejnosti, neb je to cenné a užitečné, a i taková přednáška je forma publikace. Ti kolegové ve vedení Svazu, kteří pracují ve vědecké sféře, to samozřejmě dobře vědí.
Já tehdy vnímal jako ostudu Svazu, když tam jeho několikačlenná delegace dovezla recyklovaný poster a výstupem z jejich účasti a následného cestování po J. Americe bylo jen pár textů diskutabilní hodnoty ve Včelařství, zatímco badatelka s cennými objevy si musela účast zajistit za své (jasně, do Buenos Aires je to přece kousek a není to problém Sad ) a o jejím vystoupení na konferenci byly ve Včelařství cca 3 řádky, aby se neřeklo, protože tehdy se už o tom vědělo a nemohli to soudruzi zapřít, protože na to zareagovala i mezinárodní odborná komunita. Ale vše to tehdy zapadalo do naprosto patologické tehdejší situace. Říkali jsme si, že je to v háji a asi nejníž, jak to může být. To bylo ale v r. 2011. To jsme netušili, kam to ještě může dojit ... Nicméně je to minulost, už s tím nic nenaděláme, pojďme dál, dívejme se dopředu, ale pamatujme.
Jiří
To já si zase pobrukuji:

Ve při, ve při, ve při,
už jsou zase ve při.
Stále se jen hádají
svoje křesla nedají.
Radeji se podivejte co znamena slovo AUDIT......driv nez vam dojde o co se vlastne v celem pripadu jedna.
O Svamberka uz davno nejde..............
Toto je kopie zprávy z Web stránek ČSV:Volba nového předsedy ČSV, o. s.

Volba nového předsedy ČSV
Dle Usnesení Republikového výboru ČSV. o. s. ze dne 10. 11. 2013 – viz
http://www.vcelarstvi.cz/files/usneseni_...-2013.pdf, vzdali se funkce členů PRV 4 členové a zbývající členové PRV byli následně odvoláni. Mimořádné volební zasedání RV se bude konat v období do 10. 1. 2014. Nový předseda ČSV bude volen z kandidátů, u nichž budou naplněny tyto podmínky kandidatury schválené 10. listopadu 2013 usnesením RV:
a) návrh na kandidáta na předsedu ČSV, o. s. podává okresní organizace ČSV, o. s.,
b) navrhovaný kandidát kandidaturu přijme, doloží svůj profesní životopis s vyplněným dotazníkem (připraví sekretariát ČSV) a doklad o své trestní bezúhonnosti a bezdlužnosti ne starší 3 měsíců,
c) kandidatury jsou přijímány do 10. 12. 2013,
d) přijímají se kandidatury pouze písemné a zaslané na adresu sekretariátu RV ČSV, o. s. Křemencova 8, 115 24 Praha 1, připouští se též elektronická podání na adresu sekretariat@vcelarstvi.cz.
e) nesplnění termínu jakož i dalších výše uvedených podmínek kandidatury znamená, že návrh kandidáta nebude brán v úvahu.
Návrh kandidatury musí obsahovat všechny uvedené údaje, včetně podpisu zástupců okresních organizací (předseda (místopředseda) a jednatel), kteří svým podpisem stvrzují, že návrh byl projednán v příslušném voleném orgánu dané okresní organizace ČSV.
Dle bodu a) viz výše - je třeba, aby zájemce kandidoval okres. Tím je vyjádřen mandát budoucího potencionálního uchazeče, že má podporu minimálně jedné okresní organizační jednotky. Podpoří-li kandidaturu uchazeče více okresů, bude to výraz silného mandátu pro jeho zvolení.
Vzhledem ke krátké době pro podávání kandidatur vyzýváme okresní organizace k rychlému jednání, samozřejmě pokud kandidáta mají a chtějí ho navrhnout.
12. 11. 2013
Mgr. Jarmila Machová
"I ty Brute?" To zastupuje právní názor?


(14.11.2013 13:44)Sona Dubna napsal(a): [ -> ]Radeji se podivejte co znamena slovo AUDIT......

AUDIT - takové slovo ještě PRVňáčci neznají. Pro ně je to sprosté slovo. To by musela být jiná třída. No schválně. Zeptejte se dětí a vnoučátek.
Tak to je dobré pábení, co napsala p. s. Machová ...To vše vypovídá přesně o tom, jak je to neprůstřelně nastaveno.
Dejme tomu, že se do toho 10. 12. sejdou ZO a usnesou se na nějakém stanovisku a na podpoře nějakého kandidáta. (Budou se účtovat dotace, takže schůze se předpokládají.)
Dejme tomu, že jejich zástupci v OO to nějak přijmou a že se i do té doby nějak sejdou ty OO a dají vědět dál cosi o podpoře jednotlivých kandidátů v okrese výše, směrem k ÚV, aby tam byl ten silný mandát, jak píše p. s. Machová. A pak se zákon padajícího ... eh, pardon, ufff, kamene Wink, dotkne delegovaných a nikým ze ZO přímo nevolených členů ÚV, pokud jim stačí dát vědět. To je fakt dobrá takšařice! Ale dalo by se to nějak udělat,. Zkuste to ... A zkuste to popsat, pokud ... Aby to bylo vidět.
Jiří
Rozumím tomu tak, že návrh za ZO podává předseda, místopředseda a tajemník. Takže je na nich jak budou rychlí a koho kandidují. Celá ZO by s tím něměla mít nic společného.
O ZO se vůbec vlastně nemluví. Ale ZO mají své zástupce v OO a ti by měli usnesení ZO, pokud nějaké bude, nějak dát dál. Základní návrh dává ale OO. Je to, Františku, dobře ošetřeno ... Nevím, zda všechny ZO mají své zástupce v OO, ale předpokládám to.
Jiří
Ano, každý okres má svého zástupce v RV. Jak uvedl pan Matl tak nyní se budou vyplácet dotace,tak se alespoň ve výborech jednotlivých ZO bude diskutovat eventuální podpora kandidátům.
Co se týká toho odvolání - neodvolání předsedy.
Ppředseda je z titulu své funkce managersky odpovědný za vvedení a činnost PRV.
Pokud členové PRV sami uznají, že podmínky pro práci jsou špatné, že PRV porušilo stanovy, že další spolupráce je téměř nemožná a proto část členů rezignuje a další část je odvolána, tak to jednoznačně podle mne znamená, že předseda ve své funkci selhal neboť jím vedený tým se rozpadl.
Dále ve svém rezignačním dopise př. Hrabák uvedl závažné obvinění předsedy Švamberka z toho, že účelově sbíral kompromitující materiály na jiného člena PRV. Pokud toto př. Hrabák veřejně uvedl tak pevně věřím, že je schopen to dokázat. Toto je velice závažné provinění pana Švamberka, které absolutně neguje tolikrát proklamovaný vysoký morální kredit našeho předsedy.
Dle mého je tu tedy jak managerské tak i osobní selhání předsedy ve funkci a pokud má alespon kousek cti v těle tak by měl sám na svoji funkci rezignovat a uklidnit tím napjatou situaci a ne ji ještě vyhrocovat nesmyslným lpěním na funkci předsedy.
Omluva. Jsem již z toho jelen. Jedná se ne o zástupce ZO, ale o zástupce OO! Okresů je v ČR asi kolem 70, tak asi i 70 organizací OO ČSV může podávat návrh.
Je to tak, každá OO může dát svůj návrh.
Já ještě upřesním svuj příspěvek.
Napsal jsem, že teď při výplatách dotace se sejdou vedení ZO a můžou probrat eventuální podporu potencionálním kandidátům, ale delegovat kandidáta může jen OO, takže OO by měly podpořit takového kandidáta, který má největší podporu u jednotlivých ZO v daném okrese a ne, že předseda OO je sympatizant kandidáta X tak ho jmenem okresu podpoří i když většinově podporuji ZO v okrese kandidáta Y.
Ta uveřejněná pravidla pro volbu nového předsedy nejsou tak špatná. Říkají totiž pouze, že se kandidát nemůže přihlásit sám za svou osobu, ale že ho musí navrhnout OO.
To neznamená, že nemůže požádat OO, aby ho navrhla, ale OO ho navrhnout nemusí. To bude záležet také na tom, jestli ZO zakáží svým zástupcům nechtěného kandidáta doporučit.
Konečnou volbu ale provádí RV.
Referenční URL's