Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nejde o název, jde o právo šlechtit a prodávat dané plemeno. Pro jedno plemeno může být více UCHS, ale nově registrované nesmí poškozovat zájmy již existujícího. A o to právě jde.
Já bych rovnou založil sdružení chovu Apis. Ve zdi mám samotářky, v úlech meliferu - tak proc ne?
(29.10.2014 21:31)Michal K napsal(a): [ -> ]
(29.10.2014 19:23)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Docela rád bych se vrátil k tomu, co napsal NB1.....Jak je to s tou APIS MELIFERA MELIFERA a s tím Uznaným chovatelským sdružením včely tmavé?.... To byl ze strany ČSV nejaký "šprajc"....nebo co to mělo znamenat?....a proč ten rozchov nefunguje?
....Když to vezmem do důsledku....Akát je nepůvodní a kácí se jako na běžícím páse....a AMM je původní a nic se pro ni nedělá? Nebo je potřeba přepsat, že Kraňka je tu původní druh?

Také jsem se nad tím zamýšlel a dospěl jsem k závěru, že to je právě jen způsob, jak její chov blokovat. Pokud by se chtěla jiná skupina registrovat jako UCHS AMM, mohou to na základě šlechtitelského zákona sabotovat a sami ji nechovat. Takže legálně nebude k mání.
Podle lidí co znají tyto zákony to tak jednoduše nepůjde. To není zkrášlovací spolek, ale musí se řídit zákony a předpisy které ten chov řídí. A tam je prý nařízeno docela dost věcí. Tedy z tohoto úhlu pohledu.
Já slyšel daleko racionálnější vyvětlení k založení. Dotace.
Hm....takže když se nedá nic udělat legálně....tak pojede vše ve starých "českých" kolejích..... Takže, když nám tu po republice lítá x tisíc včelstev BF bez UCHS....tak co by tu nemohly poletovat AMM. Už snad někdo zažil, že by mu někdo přeměřoval loketní index u včel?Big GrinBig GrinBig Grin
Ten žlutý zadek u BF je už trochu nápadnější, ale dá se to pořád svádět na pozůstatky genů vlašky.
No právě. V roce 2000 nebo 2001 jsem měl jednu čistou Vlašku v úle....i s kartičkou. Byla to pozůstalost po jednom zdejším starém včelaři. Býval bych si netipnul, že ten starý pán bude mít takový materiál.....Big Grin Tam jsem čekal maximálně Troiseck.
....Takže jestli tomu dobře rozumím, tak Vlaška je tu taky nelegálně?....sakra,.... ty roje ale musej překonat dálku......Big GrinBig GrinBig Grin
V Alpách to prý berou tunely.
Ještě moderněji.Nasednou do letadla.Aspoň je to tolik neunaví. F.V.
Se v tom dění nějak neorientuji - kdo aktuálně v ČSV tuneluje a pak to bere přes kopečky letadlem pryč ?
Kleštík je totálně vyděšenejBig GrinBig GrinBig Grin
No přece Vlaška z Itálie. Dere se k nám.F.V.
Toho neznám. Ale má podezřele české jméno. A co bude v ČSV dělat - tam už jsou funkce rozebrané Wink
(29.10.2014 22:04)JKL napsal(a): [ -> ]Já bych rovnou založil sdružení chovu Apis. Ve zdi mám samotářky, v úlech meliferu - tak proc ne?
Můžeš to prosím trochu upřesnit? Předpokládám, že v úlech máš Apis Melifera a ve zdi Anthophora plumipes, nebo Osmia rufa.
OK, upřesňuji. Založil bych sdružení chovu včel.
Jirko a proč nepoužít slovo včelařství, které má v definici věci kolem chovu včel, čmeláků a včel samotářek a ještě do nedávna se pod tento termín řadil i chov bource morušového. Shodou okolností o tom mluvil Ing. Texl minulou sobotu ve Zbýšově.
Ale když už jsme u toho Apis, nevíte nechová zde někdo i další zástupce čeledi Apis? Pokud vím tak Gregor Mendel měl mít ve svém včelíně i včelu východní. Pokud někoho zajímá rozšíření rodu Apis tak jsem našel tento obrázek.
Mohli by už konečně založit Uznaný šlechtitelský chov bezžihadlých včel Wink já jen nerozumím, že třeba čmeláci nejsou taky prokříženi a zbastardizováni. Huh
Jaromíre, ona to zas taková legrace není, bohužel i čmeláci jsou zbastardizovaní. A opět díky lidské hlouposti a hamižnosti. Čmeláci se používají většinou na opylování ve sklenících a fóliovnících. Bohužel velkopěstitelé si kupují packy se čmeláky od toho dodavatele, který momentálně prodává levněji, tedy jednou ze Španělska, jednou z Itálie atd. A tito čmeláci samozřejmě nejsou na naše klima zvyklí, tedy nejsou schopni přežít naši zimu. Poté co splní svoji opylovatelskou misi, dostanou se ze skleníku do přírody a jejich osud je zpečetěn, hynou, matky se nedožijí jara. Bohužel samečci se v přírodě potkávají s našimi původními druhy, páří se s nimi a samozřejmě předají své geny, díky kterým jejich potomci nebudou schopni v našich klimatických podmínkách přežít. Tedy i naši původní čmeláci hynou díky bastardizaci. A nejen díky tomu, bohužel za nimi nestojí žádné dotace či lobingové skupiny o jejich problémech se toho moc neví a děláme jim to nejhorší na každém kroku.
Co se bezžihadlových včel týče opět s nimi asi nebude tak lehká práce jak by se zdálo. Co jsem slyšel, tak domorodci rádi přecházejí na AM, protože bezžihadlové včely sice nemají žihadlo ale jejich štípance kusadly prý dost bolí. A hlavně výnos z jednoho úlu byl kolem 6kg medu.
Miloši díky za info! U nás na vysočině se dovozový čmeláci neobjevují a tak jsem vycházel z přírodního materiálu místních druhů čmeláků, kteří mi lítají ve velkém množství na včelnici na náprstníky ad. Pořád mají své rozdílné barvy pruhů a identifikačních znaků. Nedošlo mi, že jinde v ČR jsou takové problémy. Sad
Kdyby jen do skleníků, tam se to dá ještě odůvodnit. U nás je kupuje majitel ovocného sadu. Když jsem k němu chtěl nakočovat, tvářil se, jako by ho to jen obtěžovalo, má přece čmeláky. Naštěstí jsme se dohodli, dokonce usoudil, že díky mým včelám příští rok čmeláky nekoupí.
už vyšlo oficiální stanovisko k aktuálním věcem hlavně požadavky APV jsou síla,zřejmě konec té úžasné domnělé jednotyHuh
http://www.vcelarstvi.cz/files/pdf_2015/...022015.pdf
Referenční URL's