Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Milane,tenhle sumář nám veterinářka ukazovala již v Šunvaldu /v jiném vlákně napsáno/pouze nedovedla vysvětlit
podle čeho jsme ho povinni vést.Nakonec k tomu dodala,stačí do kalendáře.

Já se připravil, /na kontroly dobře/,můj archiv obsahuje:jednu prázdnou a druhou do půl plnou flašku BEFu,další
flaštičky Varidol.......,samozřejmě když začli krabičky...návody z posledních 20 let ,jenom od Formidolu
mi to rozcupovali myši /je toho plná krabice,potvory/.
Záznamy jsem,¨pro jistotu připravil i od dědu/včelař do roku 1962/.Co kdyby to byla potřeba?Člověk neví. F.V.
(08.02.2016 10:35)jirka.marx napsal(a): [ -> ]
(08.02.2016 0:44)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Hyju už asi nemůže......

Je to při denních teplotách nad 20 st., pokud nejsou výrazné rozdíly mezi denní a noční teplotou.

Přátelé, když se tak dnes koukám na teploměr, jehož čidlo je někde v chomáči, na kterém je 31,8 st. sám sebe se ptám v čem je u formidolu 40 i formidolu 80 problém, když ho dám nad. plod. Tam bude podobná teplota at je venku 25 st nebo 15. Big Grin

Rozdíl tam určitě bude. Je to dáno změnou proudění v úlovém prostředí, jinou vhkostí v místě odparu a také rozmístěním včel. To vše má vliv na koncentraci par KM v těsném okolí jednotlivých včel a tedy schopnosti působit na VD.

Nižší venkovní teplota, jak je známo vede k semknutí do chumáče a včely přestávají větrat. V úle se začne převažovat konvekční proudění kdy se vlastně oproti letnímu stavu otočí směr proudění (V létě ženou včely vzduch z uliček směrem dolů k česnu, kde jej vyhání ven, v zimě je česnem vzduch nasáván, konvektivní proudění žene vzduch vzhůru kolem ohřátého chumáče a pak buď odchází strůpkem, horními očky nebo se vytlačuje směrem k okrajům, kde chladne a padá podél stěn nebo krajními uličkami dolů.

Principiálně lze Formidol resp. KM použít i za nižších teplot a jak se v praxi potvrzuje, tak je u účinnost dobrá. Je však nutno zvolit aplikaci spodem - tedy v podmetu nebo zasunuto pod chumáč na stavební zábranu. Toto má pak tu výhodu oproti Varidolu, že při teplém podzimu, který se v posledních letech stává pravidlem, kdy včelstva (obzvláště s mladou matkou) dlouho plodují, tak působí dlouhodoběji a navíc i pod víčky a účinnost je vlastně stejná a docela možná i lepší než aplikace Varidolu s plodem. Ta KM navíc trochu vydezinfikuje prostředí od jiných patogenních organismů - nosema, houby, plísně.

V současné situaci ,kdy včelstva zabíjí kombinace VD s jinými patogeny pak může paradoxně aplikace jak KM nebo přípravků s thymolem mít z pohledu zimních ztrát lepší výsledky, než trojí aplikace Varidolu, byť tato metoda má lepší výsledky z hlediska minimalizace VD přes zimní období.

Záleží tedy na včelaři a jeho odpovědnosti za včely co preferuje - zda méně VD nebo menší zimní úhyn. Samozřejmě odpověď většiny bude obojí. Pak ale je nutno na to jít jinak než nařizováno v metodice. Ale o tom je tu napsáno mnoho a dáno mnoho odkazů jak se to daří/nedaří jak rebelům v českých krajích, tak zodpovědným včelařům v zahraničí. A při tom stačí málo - vzdělávat se a předem nezavrhovat nové. Ověřovat na svém stanovišti, ve svých úlových sestavách, ve svých klimatických podmínkách - to vše hraje dost velkou roli jak ve způsobu aplikace, tak v časovém rozpětí aplikace VLP a tolerovaných doplňkových látek.
Kecy o tom, že je nutno nařizovat, protože jinak se to zvrhne jsou bubákem, který se nepotvrdil na Slovensku ani jinde v zahraničí.
Mnozí tu povídají, že si každý musí projít svými chybami - ve spojení s lěčením a to jak nařízeným tak nenařízeným to platí několikanásobně.
Lépe radit, doporučovat a uvádět zkušenosti se souvislostmi, než slepě plošně bezhlavě nařizovat.
Omlouvám se za překlep v minulém příspěvku.
Už je opraven.
(07.02.2016 12:27)Hyju napsal(a): [ -> ]Věřím tomu že Miloš za rok nebo za dva změní svůj názor.

To bylo na mě? Já mám svůj skeptický názor poměrně dlouhodobý a neměnný. To že se snažím s Milanem něco dělat pro včelaře (nejen) na Praze 6 (viz. např. v sobotu) je jen můj osobní entusiasmus vycházející z fascinace včelami a dalšími opylovateli, nikoliv že bych byl vnitřeně přesvědčen že to bez Peroutky nepůjde. Osobně si myslím, že v dohledné době se vrátí model nezávislých spolků. Minimálně v Praze se to pěkně sype.
Nejen v Praze,nejen v Praze.F.V.
(08.02.2016 0:09)KaJi napsal(a): [ -> ]Úředník může chtít pouze to k čemu jej zmocňuje zákon. Tak který zákon a § to ukládá?

Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně souvisejících zákonů (veterinární zákon) § 5
(1) Chovatel hospodářských zvířat je dále povinen
a) zabezpečit provádění vyšetření, zdravotních zkoušek a povinných preventivních a diagnostických úkonů v rámci veterinární kontroly zdraví, kontroly dědičnosti zdraví a kontroly pohody zvířat, a to v rozsahu a lhůtách stanovených Ministerstvem zemědělství (dále jen "ministerstvo") podle § 44 odst. 1 písm. d), uchovávat jejich výsledky po dobu nejméně 1 roku a na požádání je předkládat úřednímu veterinárnímu lékaři. Je-li třeba provést též laboratorní vyšetření vzorků, musí být toto vyšetření provedeno v laboratoři uvedené v § 52 odst. 3,



(2) Chovatel, který jako podnikatel10) chová hospodářská zvířata pro účely podnikání, je dále povinen
a) oznámit krajské veterinární správě nejméně 7 dnů předem zahájení a ukončení podnikatelské činnosti, jakož i informovat krajskou veterinární správu bez zbytečného odkladu o změnách, k nimž má dojít ve způsobu ustájení nebo v druzích chovaných zvířat,
b) uvádět na trh pouze zvířata, kterým nebyly podávány nepovolené nebo zakázané4) látky nebo přípravky (§ 19), vést záznamy o tom, kdy a které léčivé přípravky a látky, jimiž mohou být nepříznivě ovlivněny živočišné produkty, byly podány zvířatům, neprodleně předkládat tyto záznamy veterinárnímu lékaři, aby v nich zaznamenal podání léčivých přípravků zvířatům nebo očkování zvířat, uchovávat tyto záznamy nejméně po dobu 5 let a dodržovat ochranné lhůty,

http://eagri.cz/public/web/mze/legislati...50487.html

Ještě je dobré vědět :Vyhláška č. 299/2003 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka
§131 - §142
http://eagri.cz/public/web/mze/legislati...ipece.html
a četli jste ten paragraf 19 u chovatel-podnikatel? a odkaz na

Citace:Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech) § 9
§ 9
Používání léčivých přípravků při poskytování veterinární péče

(5) Léčivé přípravky podle odstavce 1 písm. b) až f) a odstavce 2 a registrované veterinární léčivé přípravky použité mimo rozsah rozhodnutí o registraci může podávat pouze veterinární lékař, který je oprávněn určit k podání léčivého přípravku chovatele nebo jím pověřenou osobu. Odpovědnost veterinárního lékaře za škodu způsobenou použitím léčivého přípravku podle věty prvé není určením takové osoby dotčena.

Týká se to tedy včel? Pokud ano - VLP (veterinární léčivé přípravky) může podávat pouze veterinární lékař. Huh Chovatel nemůže dostat oprávnění, protože nejde v případě včel o léčivé přípravky a doplňky do krmiva (kde by oprávnění mohl od veterinárního lékaře dostat), ale o registrované veterinární léčivé přípravky.

Pokud budeme považovat paragraf 5 za nařízení pro včelaře, tak ale připouštíte, že MVO má za výsledek = mohou být nepříznivě ovlivněny živočišné produkty jak je uvedeno v paragrafu 5 odst. 2
Copak to je "mimo rozsah rozhodnutí o registraci" ?
Dle mne je to v ramci rozsahu rozhodnutí o registraci a tedy ten odstavec 5 je tedy irelevantní.
Výroční členská schůze ZO ČSV ve Mšeně u Mělníka rozhodla o zaslání následujícího otevřeného dopisu:

Otevřený dopis předsednictvu republikového výboru Českého svazu včelařů.

Ve Mšeně u Mělníka 7.2. 2016
Výroční členská schůze Základní organizace ČSV ve Mšeně u Mělníka mimo jiné projednávala s velkým znepokojením situaci, vzniklou nálezem výrobků podniku VČELPO Obora,- medů kontaminovaných zakázanými antibiotiky a medů původem z dovozu, ale deklarovaných pod obchodní známkou Český med, což v konečném důsledku vedlo k odebrání značky kvality KLASA a zprofanování dlouhodobě a pracně budované obchodní známky Český med.
Členská základna z.o. ČSV Mšeno tato zjištění vnímá jako podvod a zásadní poškození dobrého jména českých včelařů. Podvod o to horší, že vzešel z podniku vlastněného samotným Českým svazem včelařů a vybudovaného převážně z prostředků pocházejících z členských příspěvků. Z podniku, jehož hlavním účelem má být podpora českého včelařství. Členská základna jednomyslně zastává názor, že tato kauza na dlouhou dobu velmi poškodí pověst českých včelařů a med z jejich produkce ztratí důvěru u zákazníků. Obáváme se také, aby v důsledku pokut, penále a náhrad škod, jejichž udělení lze s vysokou pravděpodobností očekávat jak od orgánů státní správy, tak od odběratelů kontaminovaného a falšovaného medu, nedošlo k likvidaci podniku VČELPO, případně požadavku na mimořádný členský příspěvek na jejich úhradu – tedy podobnému vývoji jako v případě podniku Včela Předboj a.s.
Členská základna z.o. ČSV Mšeno je toho názoru, že hlavní podíl viny na výše uvedených událostech má minulé předsednictvo republikového výboru ČSV a jím ustanovené dozorčí a správní orgány podniku VČELPO Obora, a je udivena nečinností nově zvoleného předsednictva RV ČSV. Domníváme se také, že došlo k flagrantnímu porušení stanov ČSV, zejména odstavců g, h, i Článku 4 stanov. V diskuzi byl projednáván další možný vývoj svazu a směrování ZO. Opakovaně byla zmíněna i možnost vystoupení z.o. Mšeno z ČSV a vznik nového, nezávislého spolku.
Žádáme předsednictvo RV ČSV o podrobné vyšetření výše uvedené neblahé záležitosti a zveřejnění jmen viníků. V případě, že zjištění viníci jsou členy ČSV, žádáme, aby v souladu s odst.1 Článku 8 stanov byli z ČSV vyloučeni pro závažné porušení stanov, zejména odst.2 písm. b, c, h, i, Článku 6 stanov.
Žádáme předsednictvo RV ČSV, aby včelařská veřejnost byla prostřednictvím časopisu Včelařství podrobně informována o průběhu a závěrech vyšetřování, jehož zahájení deklarovalo tiskovou zprávou ze dne 27.11.2015.
Na základě usnesení Výroční členské schůze sepsal Jan Jáchymstál
Ing Ladislav Černý Ph.D. předseda Pavel Vidman jednatel


Uvidíme, jaká bude odezva
Ono nejenom, že znedůvěrohodnil Český med, ale uvědomte si, že ten dovoz levného medu a za dumpingové ceny prodávaného v hypermarketech také vlastně nutil prodejce ze dvora a i do výkupu k nižším cenám a tedy snížil tržby všem českých včelařům.
(09.02.2016 19:14)JKL napsal(a): [ -> ]Copak to je "mimo rozsah rozhodnutí o registraci" ?
Dle mne je to v ramci rozsahu rozhodnutí o registraci a tedy ten odstavec 5 je tedy irelevantní.

Aha díky - přehlídl jsem, že VLP z MVO budou pod 1a - ale zase z toho vyplývá, že není tak komplikované pro včelaře, který je zároveň VETERINÁŘ dovést z EU registrované VLP a používat. Takhle měli podle mě postupovat při KŠ nepřátelé svazu. Big Grin
Citace:§ 9
Používání léčivých přípravků při poskytování veterinární péče

(1) Při poskytování veterinární péče smí být předepisovány, vydávány nebo používány, není-li tímto zákonem dále stanoveno jinak, pouze

a) veterinární léčivé přípravky registrované podle § 25, včetně registrovaných medikovaných premixů ve formě medikovaných krmiv vyrobených a uvedených do oběhu v souladu s tímto zákonem,

Jinak bych byl všema deseti PRO aby pro včelaře VLP na předpis byly omezeny jako v odst. 4 pokud tedy stát hodnotí varroózu jako nebezpečnou nákazu přenosnou na člověka!
Citace:(3) Léčivé přípravky uvedené v odstavci 1 a odstavci 2 písm. a) smí být při poskytování veterinární péče předepisovány, vydávány nebo používány pouze při dodržení postupu stanoveného prováděcím právním předpisem. Prováděcí právní předpis takový postup stanoví zvlášť pro zvířata, která neprodukují živočišné produkty určené k výživě člověka, včetně zvířat náležejících do čeledi koňovitých, o kterých je v souladu s příslušnými předpisy Evropské unie16) prohlášeno, že nejsou určena k poražení pro účely výživy člověka, a zvlášť pro zvířata, která produkují živočišné produkty určené k výživě člověka. Dále prováděcí právní předpis stanoví postup pro použití, výdej nebo předepisování jiných než registrovaných veterinárních léčivých přípravků, včetně veterinárních léčivých přípravků, které mají být použity u zvířat mimo rozhodnutí o registraci.

(4) Veterinární léčivý přípravek, u kterého Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv rozhodnutím podle § 40 odst. 4 omezil okruh osob, které jsou oprávněny používat veterinární léčivé přípravky, smí být použit pouze veterinárním lékařem.
Smekám klobouk před včelaři ze ZO ČSV ve Mšeně u Mělníka.
Zaplať pán Bůh za další, kterým není jedno, kam se to začlo řítit a poslouchají vlastní rozum.
O problémech ve Včelpu napsala " Včelí stráž" 18.5.2011 výzvu " ZACHRAŇME SPOLEČNĚ ČESKÝ MED A ČESKÉ VČELAŘSTVÍ !"
Tento čtyřstránkový dokument jistě obdrželo mnoho ZO.

Tato výzva byla vedením ČSV označena jako " PAMFLET" a bylo údajně podáno trestní oznámení, aby se dohledalo kdo to napsal.

Po zkušenostech se Včelou Předboj a.s. odeslala ZO Ledeč n.S. Otevřený dopis vedení ČSV, který podepsalo 84 členů přítomných na výroční schůzi 17.3.2012.

Český svaz včelařů o.s. základní organizace Ledeč nad Sázavou

Otevřený dopis předsedovi ĆSV o.s. RNDr.Václavu Švamberkovi a všem členům Republikového výboru ČSV o.s. , kteří zastupují včelaře z ČR.

Do roku 2008 vstupoval ČSV o.s. s heslem na kalendáříku :

„Zkušenosti předků, znalosti moderních včelařů a vymoženosti nových technologiií jsou zárukou úspěchu v roce 2008 “

V roce 2008 naše ZO připravovala oslavu 100 let od založení našeho spolku a tak jsme pečlivě pročetli všechny zachované dokumenty. Zajímavé zápisy jsme zveřejnili v naší publikaci, pro poučení nám i budoucím včelařům.
Dříve se spolková činnosti odvíjela od hesla „ Dobré účty, dělají dobré přátele!“ Jak funkcionáři našeho spolku vyúčtovávali společně spravované prostředky máme zdokumentované – vždy bez problémů.
Jak poctivě se hospodařilo s finančními prostředky v Zemském ústředním spolku včelařském je příkladně zdokumentováno v časopise Český včelař duben 1911 číslo 4 str. 105., který dostávali členové zdarma.
Ve Věstníku č 1. ročník 1980 ČSV jsou přesně zveřejněny poskytnuté částky ze Svépomocného fondu v roce 1979. Též důkaz poctivého zacházení se svěřenými prostředky.
Většina z nás níže podepsaných uposlechla Výzvu ČSV z prosince 1992 k upisování akcií pro Včelu Předboj a v dobré víře , jsme tuto výzvu podpořili zakoupením akcií za 10 000 Kčs ze spolkových peněz. Další naši členové zakoupili akcie v řádu desítek tisíc Kčs.
V mnoha článcích ve Včelařství od roku 1993 jsme byli ubezpečováni, že Včela Předboj normálně funguje.
My níže podepsaní nyní žádáme :
1./ O zveřejnění v časopise Včelařství kopie trestního oznámení o kterém se píše ve Včelařství č. 6/2005 str.143 v článku Podali jsme trestní oznámení.
2./ O zveřejnění v časopise Včelařství dokladu od Policie ČR, kdy a komu bylo toto trestní oznámení podáno a dalších dokladů jak bylo trestní oznámení vyšetřováno.

Oběžníkem 2/2010 z 2.11.2010 odst. B Akcie Včela Předboj jsme byli pouze informováni : „ že akcie již nemají žádnou nominální ani tržní hodnotu.“ Takovýto postup, kdy jsme jako včelaři byli našimi vedoucími funkcionáři, kteří prokazatelně spravovali náš společný majetek okradeni o plnou hodnotu akcií, jsme zatím za 103 let existence našeho spolku nezaznamenali.
3./Žádáme, aby na stránkách Včelařství byl zveřejněn jmenný seznam příjemců plnění náhrad ze Svépomocného fondu za rok 2011 a toto bylo nadále každoročně zveřejňováno tak, jak to bylo zvykem ve Věstníku ČSV v osmdesátých letech min. století. Dále o zveřejnění účtu SF , aby bylo jasně vidět, kolik byl příjem z našich příspěvků a vydání na pojistné události a kolik finančních prostředků se převádí do dalšího roku“.Způsob informace řadovým členům o podrobném toku finančních prostředků postupně vymizela i když při „vymoženosti nových technologií“ by to bylo daleko snadnější i lacinější než v roce 1911, nebo 1980.
Očekáváme, že tento náš Otevřený dopis bude zařazen na nejbližší schůzi RV, kde bude o naší žádosti dle bodů č. 1 , 2 , 3 ( tučně zvýrazněno) veřejně hlasováno a následně bude v časopise Včelařství zveřejněno, jak který člen RV hlasoval a naši žádost svým hlasem podpořil či ne. Takto zjistíme jak který zástupce včelařů skutečně zastupuje zájmy svých voličů – včelařů.
Pokud námi navržený postup, aby se náš podnět „ jako podnět zdola“ vyřídil v rámci organizace ČSV o.s. na stránkách Včelařství – určeného pouze členům ČSV, nebude akceptován, budeme nuceni jako daňoví poplatníci poskytnout obsah tohoto dopisu dalším mediím.
Pevně věříme, že většina poctivých členů RV při hlasování naši žádost podpoří a tímto jim předem děkujeme za pochopení.Přiloženo 6 listů s vlastnoručními podpisy 84 členů ZO ĆSV o.s. Ledeč nad Sázavou – účastníků výroční schůze dne 17.3.2012.
Odesláno 19.března 2012 na adresu :
RNDr. Václav Švamberk předseda ČSV o.s. Píškova 1947 /155 00 Praha 13

Na pořad jednání RV byl Otevřený dopis zařazen v srpnu 2012 a vašimi tehdejšími zástupci bylo rozhodnuto - nic nezveřejňovat.Bohužel RV ve stejném složení rozhodl koncem roku 2012 o mimořádném příspěvku do SF v částce 4 Kč ze včelstva, aby bylo možno řešit " finanční problémy " ČSV , které nikdo z řadových členů nezavinil.

Jenom tolik pro ZO Mšeno a dalším pro osvěžení paměti. Ptejte se svých zástupců v RV jak v srpnu 2012 hlasovali.
nastiňuji k debatě problém statutarních orgánů, jsou to všichni členové výboru spolku.
Poslední mě daná smysluplná rada je vyzvat RV k sepsání výkladu stanov a v tom jasně definovat odpovědnost všech statutárních orgánu ČSV.Idea


Právní úprava spolků nedisponuje vlastní úpravou odpovědnosti členů volených orgánů, je tedy nutné vycházet z obecné úpravy právnických osob.
Odpovědnost členů volených orgánů spolků vyplývá z jejich povinnosti počínat si při výkonu své funkce s "péčí řádného hospodáře". K tomu konkrétně § 159 NOZ stanovuje: " Kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky."

Člen voleného orgánu má tedy povinnost jednat s péčí řádného hospodáře a samozřejmě dodržovat své právní povinnosti, pokud tak nečiní a spolku v důsledku tohoto jednání vznikne škoda, je tento člen voleného orgánu spolku za tuto škodu odpovědný. K vymožení škody bude ovšem samozřejmě potřeba prokázat porušení právní povinnosti člena voleného orgánu.

Vedle odpovědnosti za škodu způsobenou spolku porušením svých právních povinností se může člen voleného orgánu stát dále i ručitelem závazků spolku, a to v situaci, kdy svým jednáním způsobí vznik škody třetí osobě (sám nebo spolu s jinými členy voleného orgánu). Uvedená třetí osoba se bude primárně hojit na spolku, pokud ovšem spolek tuto škodu neuhradí, může se jí poškozená osoba domáhat na voleném orgánu, a to v rozsahu v jakém ji tento způsobil.Jinak řečeno odpovědnost přímo vůči třetím osobám bude dána , pokud člen voleného orgánu (i) byl povinen nahradit škodu spolku vzniklou v souvislosti s výkonem funkce, (ii) škodu spolku nenahradil a (iii) třetí osoba (věřitel) se nedomůže plnění závazku na spolku. V takovém případě příslušný člen voleného orgánubude věřitelům spolku ručit celým svým majetkem za splnění jejích závazků.

Významná je i otázka odpovědnosti v souvislosti s insolvenčním řízením. Tato oblast (na rozdíl od obchodních korporací) není v zákoně výslovně upravena. Komentář k ní ale uvádí následující: "Statutární orgán je povinen podat bez zbytečného odkladu insolvenční návrh, je-li právnická osoba ve stavu úpadku podle § 3 insolvenčního zákona. Pokud statutární orgán tuto povinnost nesplní, odpovídá věřitelům za škodu, která jim tím vznikla, ledaže prokáže, že škodu nezavinil."

Pro úplnost dodávám, že podle §215 NOZ odst.2 "členové spolku neručí za jeho dluhy".

Dále pro lepší informaci v příloze ještě přikládám příslušné paragrafy a komentář k zákonu.

Zákon č. 89/2012 Sb. občanský zákoník

• § 159 NOZ

(1) Kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky.
(2) Člen voleného orgánu vykonává funkci osobně; to však nebrání tomu, aby člen zmocnil pro jednotlivý případ jiného člena téhož orgánu, aby za něho při jeho neúčasti hlasoval.
(3) Nenahradil-li člen voleného orgánu právnické osobě škodu, kterou jí způsobil porušením povinnosti při výkonu funkce, ačkoli byl povinen škodu nahradit, ručí věřiteli právnické osoby za její dluh v rozsahu, v jakém škodu nenahradil, pokud se věřitel plnění na právnické osobě nemůže domoci.

Komentář k §159
K odst. 1

Výkon funkce s péčí řádného hospodáře

- Volený orgán právnické osoby nebo jeho každý člen je povinen při výkonu funkce si počínat diligentia diligentis patris familias, tedy s péčí řádného hospodáře. Zákon tu vytváří princip profesionální správy a řízení právnické osoby. Volený orgán nebo jeho člen má při výkonu funkce jistý, zákonem stanovený rozsah povinností, který lze označit jako souhrn povinností vztahujících se ke správě cizího majetku. Volenému orgánu nebo jeho členovi je proto uloženo:
- vykonávat práva a povinnosti voleného orgánu nebo člena s péčí řádného hospodáře,
- zachovávat mlčenlivost o důvěrných informacích a skutečnostech, jejichž prozrazení třetím osobám by mohlo právnické osobě přivodit škodu,

- respektovat zákonem a zakladatelským právním jednáním stanovený zákaz konkurence,

- dodržovat a provádět (pro něj závazná) rozhodnutí orgánů nebo osob, jež jsou oprávněné tato rozhodnutí v rámci interní organizace právnické osoby a tvorby její vůle pro právnickou osobu a její orgány přijímat,

- respektovat meze svých kompetencí a kompetenční vztahy uvnitř právnické osoby.

- Pojem péče řádného hospodáře lze vymezit jakožto výkon vědomé rozhodovací činnosti na základě dostatečných informací, konané v dobré víře ve prospěch právnické osoby bez preferování vlastních soukromých zájmů, opírající se o racionální základy, vykonávané odborně, po všech stránkách profesionálně, při zachování povinné mlčenlivosti, zejména pak dodržení obchodního tajemství, popř. i jiné zákonem stanovené nebo smluvně převzaté povinnosti mlčenlivosti, ale i zachování dobré pověsti právnické osoby a nevyzrazení jakýchkoliv jiných neveřejných informací. Za závažné porušení povinností voleného orgánu nebo jeho člena lze považovat např. předání dokumentů obsahujících obchodní tajemství právnické osoby třetí, nepovolané osobě.

Informační povinnost

Statutární orgán korporace má povinnost informační, a to vůči členům korporace; jedná se přitom o jednu z jeho podstatných povinností. Její neplnění může vést k nástupu odpovědnosti za škodu tím vzniklou.

Povinnost podat insolvenční návrh

Statutární orgán je povinen podat bez zbytečného odkladu insolvenční návrh, je-li právnická osoba ve stavu úpadku podle § 3 insolvenčního zákona.

Pokud statutární orgán tuto povinnost nesplní, odpovídá věřitelům za škodu, která jim tím vznikla, ledaže prokáže, že škodu nezavinil. Porušili-li povinnost podat insolvenční návrh dva nebo více členů statutárního orgánu, pak za škodu způsobenou věřitelům tyto osoby odpovídají společně a nerozdílně (§ 98 odst. 2 insolvenčního zákona).

K odst. 2

Osobní výkon funkce

Volený orgán nebo jeho člen je povinen vykonávat svoji funkci (až na výjimku) osobně; tato zákonná norma je nepochybně kogentní povahy. To neznamená, že by např. nemohla být in concreto udělena plná moc advokátovi k zastupování právnické osoby před soudem. Je nepochybně dovoleno, aby právnická osoba zmocnila jiné osoby k určitým jednáním, avšak pokud se tak stane, nejedná se o zastoupení voleného orgánu nebo jeho člena, nýbrž o zastoupení právnické osoby. Je však zcela vyloučeno, aby volený orgán nebo jeho člen zmocnil jinou osobu k výkonu své funkce, a stal se tak pouze formálním, „papírovým“ voleným orgánem nebo jeho členem.

Odstavec 2 v části věty za středníkem připouští zvláštní výjimku z výše uvedené povinnosti osobního výkonu funkce, a to pouze pro okruh hlasování členů kolektivního voleného orgánu právnické osoby. Zde je nově zastoupení jednoho člena druhým členem téhož orgánu (ne však jakoukoliv jinou osobou) dovoleno. Postupy známé ze zahraničí, které připouštějí zastoupení při výkonu funkce v mnohem širším rozsahu, jsou však i nadále nepřípustné; ustanovení § 438 druhé věty se zde nepoužije.

Odpovědnost voleného orgánu nebo jeho členů

Odpovědnost voleného orgánu nebo jeho členů je třeba rozlišit na odpovědnost soukromoprávní a na odpovědnost veřejnoprávní.

Soukromoprávní odpovědnost voleného orgánu nebo jeho člena je konstruována jako odpovědnost za porušení právních povinností při výkonu funkce ve smyslu § 2910. Jestliže škodu spáchal volený orgán nebo jediný člen voleného orgánu, pak za ni odpovídá sám. Pokud škodu spáchalo vícero členů voleného orgánu, pak odpovídají právnické osobě za způsobenou škodu společně a nerozdílně; ustanovení § 2915 zde není dotčeno.

Volený orgán nebo jeho člen je odpovědný i trestněprávně a správněprávně, pokud při výkonu své funkce spáchá trestný čin, popř. přestupek nebo jiný správní delikt.

Odpovědnost vzniká okamžikem porušení právních povinností. Zánik odpovědnosti je však roztříštěn.

Trestněprávní a správněprávní odpovědnost voleného orgánu nebo jeho člena vždy zaniká smrtí fyzické osoby nebo zánikem právnické osoby bez univerzálního právního nástupce. Tím ovšem není vyloučen zánik odpovědnosti v důsledku promlčení. Pokud právnická osoba zanikla s univerzálním právním nástupcem, přechází trestní odpovědnost na jejího univerzálního právního nástupce za podmínek stanovených v § 32 odst. 2 zákona č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, ve znění pozdějších předpisů. Přechod správněprávní odpovědnosti se řídí jednotlivými zvláštními zákony.

Soukromoprávní odpovědnost voleného orgánu nebo jeho člena zaniká pouze zánikem právnické osoby bez univerzálního právního nástupce. V ostatních případech však:
- dědicové fyzických osob odpovídají za podmínek stanovených dědickým právem za dluhy vzniklé z titulu soukromoprávní odpovědnosti zůstavitele, a

- univerzální právní nástupci právnických osob odpovídají za dluhy vzniklé z titulu soukromoprávní odpovědnosti jejich univerzálního právního předchůdce zcela neomezeně, celým svým majetkem.

Odpovědnost voleného orgánu nebo jeho člena nikdy nezaniká zánikem funkce.

K odst. 3

Ručení voleného orgánu nebo jeho člena za dluhy právnické osoby

Jestliže věřitel právnické osoby nemůže dosáhnout uspokojení svých pohledávek z majetku právnické osoby, pak volený orgán právnické osoby nebo jeho člen, který odpovídá právnické osobě za způsobenou škodu, kterou nenahradil, ručí omezeně věřiteli právnické osoby, a to v rozsahu, v jakém škodu nenahradil.

Tím nejsou dotčeny zvláštní předpisy o ručení volených orgánů obchodních korporací nebo jejich členů podle § 68 z. o. k.; tato úprava není speciální, nýbrž paralelní s odstavcem 3.



• §215 NOZ odst.2

- členové spolku neručí za jeho dluhy.
Milan Šimonovský: díky za Tvůj souhrn, ušetřil jsi mi práci, protože již dva dny v NOZ ležím.
Me jen pri cteni stanov zarazilo, ze po pripadnem rozpusteni CSV se spolkovy majetek nerozdeli mezi zakladni organizace potazmo cleny, ale pre(o)dava se treti pravnicke osobe. Bylo tomu tak i v predeslych stanovach?
Včelaři tak chtěli.
Debatu o případném odstoupení předsedkyně a PRV přesouvám do tohoto vlákna.

Pravda je, že kdyby teď skutečně odstoupili, vznikla by patová situace, protože široko daleko není nikdo, kdo by byl schopen a zejména ochoten vrátit ČSV alespoň nádech důvěryhodnosti.
Ten návrh na odstoupení nemá na nejbližším RV naději úspěch, ale možná některé členy RV přiměje k zamyšlení, případně k hledání vhodných nástupců.

Nepovažujte mě za naivního optimistu. V úspěch věřím ještě méně než ve výhru milionů v Sazce.
Zkusit by se mělo ale všechno, třeba jen proto, aby se něco provedlo se stanovami.i

Citace:Článek 44/5. Zakazuje se likvidační zůstatek rozdělit mezi členy spolku. Likvidátor nabídne
likvidační zůstatek právnické osobě s obdobným účelem.

Tedy např. spolku Včelka Mája za symbolickou cenu?
To me take okamzite napadloBig Grin
Referenční URL's