Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Asi nechápeš a nebo to jen předstíráš, což by se dalo napsat i jadrněji.
Já jen upozornil na nepřesnost /jsem eletrikář vyučený/.Ale jistě chápu co jste chtěl napsat velice dobře.F.V.
Nikdy jsem jako člověk který moc nevytáčel květový med ( protože měřením vodivosti se později zjistilo, že i ten první světlý je u nás medovicový jak byl překvapen kolega co poslal med do souteže - první vytáčení světlý, druhé tmavý) nechápal o čem je ta debata s kvašením.
Spíš byl problém dostat med z plástů i nezavíčkovaných jak byl hustý.

Dokud jsem se nesetkal s opravdovým květovým medem a nepřesvědčil se na vlastní náklady, že je to prevít. Smile Hlavně když toho včely tahají kila denně.

Takže Tom50 svoji pravdu opravdu může mít, v jeho nadmořské výšce ještě o 150 vyšší jak je u nás.

Ale bylo opakovaně při různých testech naměřeno, že včely zavíčkují nezralý (z našeho pohledu) med protože v úle se snižuje vlhkost medu i pod víčky. Takže jim to funguje, do zimy to klidně ještě o 2-4% můžou dát dolů. A Tomova pravda pak moc pravdivá jinde být nemusí i když u něj se mu osvědčuje.
Citace:Převzato z včelařské konference :
-----Původní zpráva-----
From: e-mail/=/nezadan
Sent: Sunday, August 03, 2014 12:14 PM
To: Včelařský mailing list
Subject: začíná medovat melicitoza- alespoň něco
Včera jsem vytáčel melicozní med- za 4 dny snůška 8 Kg/včelstvo. Po
zkušenostech musím točit každý 3 den, jinak nelze vytočit. Med je sice
řídký- voda 25% ale letos jiný mít nebudu- zákazníci si musí zvyknout.

Asi to napsal nějaký vtipálek.
No, jestli si na to musíme zvykat, to nevím ......jistý je, že jsem včera vytočil z plně!!!! Zavíčkovaných plástů asi 160 KG medu....a výsledek....20,8 -22% vody.....nenapadlo mě, že by mohl být problém.....
Len či to nenapadne zákazníkov.:-(Ak si predstavím vianoce a zákazníka ktorý si kúpený takto riedky med z pohára chce nabrať, aby mohol vianočné oplátky pomali stekajúcim medom lyžicou v prameňoch dochutiť,tak zrejme zažije sklamanie,z tej lyžice ten med bude stekať ako voda a s oplátky tiež.Možno v tedy postrehne rozdieľ či problém,čo s tým medom vlastne je, ak tečie ako voda.No včelám to zrejme nevysvetlíme.Já osobne ak by som vytočil med v týchto hodnotách,tak by mi bolo ťažko na duši a počítam s tým,že medoviny by som mal v danom roku dosť.
Asi se bude sušit......Dodgy
Letos mám obsah vody 19%. Vloni jsem to měl také u dvou včelstev a ten med je sice chuťově pořád dobrý, ale po nějakém čase to udělá dvě vrstvy, ta voda se asi oddělí nahoru. Jde tomu nějak předejít aby mi to zase neudělalo letos? Vytočit už jsem to musel, včely ne a ne to víc zahustit.
Včera jsem vytáčel co zbylo v mednících. Ať už to bylo zavíčkováno nebo nezavíčkováno mělo to obsah vody kolem 19% u všeho. Měřeno refraktometrem(kalibrovaným) večer, dnes ráno měřeno znova a voda byla na 18%.
Byly to úly s plně zasíťovaným dnem i s plným.
(06.08.2014 18:50)hhonza napsal(a): [ -> ]Letos mám obsah vody 19%. Vloni jsem to měl také u dvou včelstev a ten med je sice chuťově pořád dobrý, ale po nějakém čase to udělá dvě vrstvy, ta voda se asi oddělí nahoru. Jde tomu nějak předejít aby mi to zase neudělalo letos? Vytočit už jsem to musel, včely ne a ne to víc zahustit.

Z tohoto důvodu vytáčím asi předpotopně do flašek od okurek. A to proto, že se v zúženém hrdle soustředí nečistoty = čeření a taky s nečistotami druhý či třetí den po vytočení seberu, primitivně ručně lžící i tu řidinu, co o ní píšeš. To dostanou včely, hned a nebo prostě ještě ten rok (asi by se to kazilo).

Takto hrát si s tím jde při pár včelstvech. Když vytáčím víc medu najednou a vím, že naplním konev a nebo násobky PLNÝCH konví, pak to samé udělám u konví = stejný efekt zúženého hrdla. Potom, po vyčeření v konvích a sebrání to přecedím do stáčecí nádoby na 40 kg z plastu (akorát jedna konev s malou rezervou), která se běžně koupí. Na sítě se zachytí to, co uniklo při sbírání. (sbírání hlavně kvůli případné řidině víc, než kvůli nečistotám)
Síto má asi 1x1 a nebo hustší, neprojdou úlomky vosku větší než asi půl na půl mm a tyhle "nečistoty" neřeším. Zákazník ví, že to je od včel a tedy s úlomky vosku a ne jako půl napůl s kukuřičným sirupem jako v marketech. Dá rozum, že v umělém medu nic být nemůže a asi proto ten tlak (lobbing) velkovčelařů na úplně čistý med cezený tak, že neprojde snad ani pyl!!

Za ty roky mám dokonce známé, kteří nechtějí med cezený, ale jen vyčeřený sbíraný. Tedy ne to sebrané, ale med vyčištěný sbíráním nečistot po vyčeření.

Přes zdánlivou složitost je to pro mě asi to nejsnazší při malém počtu vč (24). Když jsem měl za komančů víc než dvojnásobek, byla to doslova otročina a takhle to nejde. Nutně musím i při malém počtu vč změnit to jak to dělám. Teď hned ale můžeš tento primitivní způsob napodobit než přijdeš na něco chytřejšího, šikovnějšího.

Omlouvám se za divný slovosled "z voleje", nemám čas to po sobě cizelovat.
(01.08.2014 22:11)tom.50 napsal(a): [ -> ]Ano, existuje jeden zaručený a velmi jednoduchý způsob = NIKDY NEVYTÁČEJTE NEZAVÍČKOVANÉ PLÁSTY!!! A nebo musí být zavíčkované aspoň do dvou třetin.

(05.12.2013 11:16)Merkuri napsal(a): [ -> ]Otvorení med je hustejší než zavíčkovaný, pokial nie je prínos nektáru.

Vytočil jsem 154 kg medu, víček tak do hrsti, naměřeno 16,8%
tom.50 napsal(a):Vy vlhkost medu měříte jen proto, že to máte měřit čím. Předkové neměřili nic a neměli med? Kvasil jim snad?

Nějak jsem to tu přestal sledovat. Jak to dopadlo? Měli? A kvasil?
Včera jsem vytáčel také. Ze stanoviště, kde jsem asi před 14 dny ometl včely z medníků na posílení, mám vlkost 19,5%. Ze stanoviště č. 2, které jsem ještě letos vůbec nevytáčel, kdy včely jsou na dvou bednách a na večer se na česnech tvoří brady, je vlhkost 18,5%. No a ze slaboučkých oddělků, které mám v solárních úlech je vlhkost příjemných 17,5%. Zavíčkovanost na všech místech naprosto minimální. Snůška není žádná, protože jsem se s holkama pral o těch pár rámků, co jsem si chtěl vzít, a nepomáhala žádná protiopatření, jak jim v tom zabránit.
Neber to jako rýpání,ale ty točíš i ze slaboučkých oddělků,to je nekrmíš nebo jsi měřil cukr?
Já oddělky nekrmil cukrem, takže si to můžu dovolit.
grófe, grófe všetko si môžeš dovoliť, ale ak sú slabučké tie oddielky a ešte si im nejaký med aj zobral tak je najvyšší čas ich tým cukrom (alebo medom?) začať kŕmiť aby zosilneli na plnohodnotné včelstvo...Blush
Slaboučké oddělky to byly v době, když jsem je letos tvořil. Dnes mají zakladeno na několika rámcích. Nebudu uvádět na kolika, jelikož by to mohlo vzbudit další vlnu nedůvěřivosti. Takže se omlouvám za to, že jsem se špatně vyjádřil.
(11.08.2014 16:17)Kohout napsal(a): [ -> ]
tom.50 napsal(a):Vy vlhkost medu měříte jen proto, že to máte měřit čím. Předkové neměřili nic a neměli med? Kvasil jim snad?

Nějak jsem to tu přestal sledovat. Jak to dopadlo? Měli? A kvasil?

Boli určité pravidlá, ale neboli náročné. Taktiež nebola možnosť med falšovať, tak nebola nutnosť o ňom pochybovať. Príchod cukru to všetko zmenil.
Dotaz ohledně zkvasení nebo nakvašení medu.
Dnes což je cca 3 měsíce po vytáčení, jsem u 2 nádob naplněných medem při jejich otevření pocítil vůni lehce nakvašené suroviny. Nahoře byla poměrně silná vrstva pylu. Po jeho odstranění byl pod ní jakoby krásně zpastovaný voňavý med. Chci se zeptat, mohlo by zmíněnou vůni jako by zkvašeného vyvolat jen vrstva pylu. Je možné, že med je naprosto v pořádku? A pokud med kvasí, jak se to kromě vůně projevuje - musely by se přece uvolňovat plyny a víčko plastové nádoby by muselo být vypouklé, ale to jsem nepozoroval ani žádné syknutí při otevírání. Máte někdo obdobnou zkušenost?
Ja nemám sieťové dná na úľoch a čko na každej debničke a ani mi nechýbajú a včelstvám takisto mne tak isto nechýbajú očká. Ak včelám ponúkneme sieťové dno , očko na každej debničky, k tomu veľký úľový letáč, nedokážu dokonale odvetrávať úľový priestor, pretože ak majú na úli toľko otvorov, nedokážu sa dokonale sústrediť aby celý úľ dokázali odvegtrať, pretože tieto otvory rušia rýchlu výmenu vlhkého a teplého vzduchu. Smiešne je naše presvedčenie, keď si myslíme, že včelám tým pomáhame a neviem prečo má odpad padať na zem, keď vlastne to čo nájdem na podmetovej podložke, my povie či je všetko vo včelstve v poriadku a treba mu pomôcť. Včelstvá v úľoch nežijú v prírode v nejakom bútľavom strome.
Referenční URL's