Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ano, ani plně zavíčkováno není zárukou, že voda bude OK.
Já loni měla 21% vody. Při obou vytáčeních. A to jsem ten první med (když jsem zjistila, že to není v pořádku) nechala nad dalším medníkem, až do zavíčkování toho spodního.
Medu nic není, má pěknou barvu, je chutný, nekvasí, teď teprve pomalu začíná krystalizovat. (mám poslední sklenici Tongue)
Vyptávala jsem se dvou zkušených profíků. Měli loni také trochu více vody, medníky také podstavovali, ale jeden i tak musel dosušovat v komoře.
Včelstva čo produkujú takí med, likvidovať, vyvarovať sa takého chovu.
(13.02.2015 18:09)S-ladek napsal(a): [ -> ]...

říká se, že ti, co mají zateplené úly a nemají zasíťovaná dna jsou na to lépe, ale kdo ví...

ja mám tenkostenné NN, otec má B bez sieťovaného dna. Stejné stanovište, ja niekoľkoročný začiatočník, on prax 49 rokov. Rozdiel vody v mede skoro vždy 1% merané refraktometrom v jeho prospech. Žeby to bolo tým, čo píšeš? Confused
Niečo na tom je,ale napr. na slnečnici som mal 19% vodu a bola rovnaká v obidvoch úľoch. Má čo do toho povedať počasie a sila včelstva!
Zabudol som dodať, že času včelám v prepočte na jeden úľ venoval niekoľkonásobne viac ako ja ... tak predpokladám, že aj technológia má do toho čo povedať
(13.02.2015 21:24)MiroS napsal(a): [ -> ]ja mám tenkostenné NN, otec má B bez sieťovaného dna. Stejné stanovište, ja niekoľkoročný začiatočník, on prax 49 rokov. Rozdiel vody v mede skoro vždy 1% merané refraktometrom v jeho prospech. Žeby to bolo tým, čo píšeš? Confused

To, co píšeš, jsem již několikrát slyšel. Ty jsi další, kdo to říká. Já takové osobní zkušenosti nemám.
Tento rok chci ale zkusit zateplený Langstroth - nenadávejte mi Big Grin
(13.02.2015 21:50)Perun napsal(a): [ -> ]Niečo na tom je,ale napr. na slnečnici som mal 19% vodu a bola rovnaká v obidvoch úľoch. Má čo do toho povedať počasie a sila včelstva!
Počasie nemá čo do toho povedať, v úloch je iná klíma než pod holím nebom, do toho majú povedať včelstvá.
Už včera jsem měla pocit, že tohle vlákno je tu dvakrát.
Jmenuje se obsah vody v medu. Tam už je snad skoro vše řečeno.
Taky vím, že admini tu teď nechávají velký prostor, ale prosím nešlo by to převést. Takhle nám přibývá témat a bude stále těžší se v tom orientovat. Díky Maky
Není pravda Merkuri. Vloni jsem na 1 a 2. vytáčení točil med z zcela zavíčkovaných a z polozavíčkovaných plástů a průměrem jsem se dostal na 16,8%.....v srpnu jsem tořil slunečnici ze stejných včelstev, plásty plně zavíčkované a voda hodně přes 20%....a to bylo sakra sucho. Jediný, v čem byl rozdíl je nadmořská výška( 274 na 218m n.m.) a výška umístění včelstva nad zemí ( z 55cm na 20 cm). Předpokládám, že by to mohla mít "na triku" ta výška umístění včelstva nad zemí. Všeobecně platí, že při zemi je vyšší vlhkost. Stoupající výškou od země se vlhkost smižuje. Třeba včely na paletách si berou u česna" vzorek vzduchu" - toho vlhkého vzduchu a tomu upravují vlhkost medu. Nikdy jsem se nesetkal s tím, že bych měl med s 20% vody ale taky jsem neměl nikdy včelstva s česnem ve výšce 20cm od země.
Milan sčasti zrejme budeš mať pravdu.Ale já mám tiež letáče vo výške od zeme nejakých 3Ocm.Nikdy som nemal problém z obsahom vody v mede a až posledné roky asi 5 rokov mám rok čo rok problém z medom práve zo slnečnice.Tento med som bežne mával z obsahom vody do 17%,ak už bolo 17.5,tak to bolo maximum.Posledné roky to ale neplatí.Med zo slnečnice sa mi pohybuje okolo 19% a to čakám z vytáčaním minimálne 8-9 dní do úplného odkvitnutia.Niečo vody v mede zníži medomet,niečo termokomora,takže nejakých 18% plním nakoniec do pohárov.Ale iné som chcel povedať,prečo povedzme pred 5 rokmi som vytáčal med zo slnečnice vždy bežne okolo 17% a teraz to je len môj sen a pritom technológiu ošetrovania som vôbec nezmenil.U nás napríklad čo majú farmu a pestujú rok čo rok slnečnicu v okolí mojej včelnice,tak posledných 5 rokov začali používať inhibítory ako postrek do porastu,presný názov ak bude treba zistím a to za účelom,aby rastlina v čase sucha bola schopná využiť a viazať maximum vody z pôdy,čím sa im samozrejme zvyšuje úrodnosť.Takto nejak mi to farmári vysvetlili.Takže je možné na základe tohoto predpokladať,že kvety slnečnice tvoria zrejme zložením redší nektár ako tomu bolo v prípade,ak sa tieto inhibítory nepoužívali.Včely nakoniec nektár síce zahustia,no už nie v takej miere aby bol včelár celkom spokojný.To je môj pohľad,pretože z inými druhmi medu som nikdy problém nemal a napriek suchému počasiu počas kvitnutia slnečnice,ten med nie je taký,ako býval.
No jo, už ani, kromě cukru, není ani ta glukóza a fruktóza to co bývala.....Big GrinBig GrinBig Grin
co o vodě v medu píše Liebig :

(cit.) "Obsah vody

Včelaři dělají mnohé příliš pozdě: "Začínají pozdě s léčením varroózy a začínají příliš pozdě s kontrolou rojení, tvoří příliš pozdě oddělky a kočují příliš pozdě. Pouze jedno dělají příliš brzo: vytáčejí med příliš brzo." Pro obsah vody v medu jeví se množství včel jako důležitý faktor. Ovšem rozhodující je jakost snůšky, její obsah vody a perioda přínosu. Prostý recept pro včelaře zní: med ponechat o jeden týden déle ve včelstvu, abychom vytáčeli sušší med. Zda jsou úly z plastické (umělé) hmoty nebo dřevěné nástavky nehraje žádnou roli. Také ne poměr počtu včel k počtu nástavků s medem."
No jo, on ten týden navíc může v případě řepky také znamenat to, že to zkrystalizuje a nepůjde vytočit vůbec.
Nechápu souvislost. Jak se mění obsah vody v medu v zavíčkovaných plástech? Co mi pomůže nechat zavíčkovaný plást o týden dýl ve včelstvu? Sníží se tím snad obsah vody o 3-4%?.....naopak stává se dost často, u jarního medu, pokud nevytočím včas, dochází ke krystalizaci v plástech a to je potom zážitek Big Grin při vytáčení.
Milan, neriešSmile

Niekto si niekde niečo prečíta a hneď je múdry. Big Grin ( keby čítal aspoň pár strán tohto vlákna, tak by zistil, že problém je aj s plne zaviečkovaným medom).Tiež som mal neraz problém so zavíčkovaným medom, jednoducho vytočiť a dosušiť, najjednoduchšie riešenie.
(15.02.2015 10:20)patko79 napsal(a): [ -> ]Milan, neriešSmile

Niekto si niekde niečo prečíta a hneď je múdry. Big Grin ( keby čítal aspoň pár strán tohto vlákna, tak by zistil, že problém je aj s plne zaviečkovaným medom).Tiež som mal neraz problém so zavíčkovaným medom, jednoducho vytočiť a dosušiť, najjednoduchšie riešenie.

Nevím, co kde dr. Liebig četl, že je hned "múdry", ale píše, že jsou to jeho letité zkušenosti.

Více zde : http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=68
Precital som vela vcelarskych knih a su v nich aj vacsie bludy. Zavieckovane plasty Ti skutocne nepomoze mat o tzyden dlhsie v uli.
Vlastne skusenosti maju vacsiu hodnotu a ti ludia vyssie vedia o com pisu.
Dobrý den příčina je vždy stejná ,slabé včelstvo velký úl. Pokud včelstvo řádně neobsedá přidaný prostor, stane se, že zavřené buňky mají větší procento vody než otevřené buňky jak toto včelstvo přibývá. Také je řidší okolo plodu, jež používá včelstvo k jeho krmení.
Jarek nehnevaj sa, ale je to hlúposť minimálne pri tom slnečnicovom mede.
(15.02.2015 10:08)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Nechápu souvislost. Jak se mění obsah vody v medu v zavíčkovaných plástech? Co mi pomůže nechat zavíčkovaný plást o týden dýl ve včelstvu? Sníží se tím snad obsah vody o 3-4%?.....naopak stává se dost často, u jarního medu, pokud nevytočím včas, dochází ke krystalizaci v plástech a to je potom zážitek Big Grin při vytáčení.

Prý se nad tím koumalo, i pod víčky se ve včelách snižuje obsah vody - nejsou parotěsná.
Příčinou toho koumání byl fakt, že na jaře v době intenzívní snášky včely zavíčkují i med, co jim měl v zimě kvasit a nekvasil. A zjistili prý, že i pod víčky se snižuje obsah vody.

Já to četl, nevím zda je to pravda. Smile

Jen vím, že jednou když jsem měl jarní med, tak mi kvasil i když byl zavíčkovaný.
Tak jsem koupil refraktometr, a od té doby jarní med nemám Smile

Možná byla moje chyba že v době pastování byly nádoby otevřené, tedy jen zlehka položené víko, že nabral vzd. vlhkost.
Referenční URL's