Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
S 3 bodom nesúhlasím. Toto neplatí obecne, musel by si porovnávať porovnateľné - rovnaký druh medu.
(22.07.2015 13:25)Jožko58 napsal(a): [ -> ]
(03.06.2015 20:30)Merkuri napsal(a): [ -> ]Med v plastových nádobách dám do termokomory čo má 19% vody na 38C 24hod, vypnem a nechám ochladnúť na 24 hod, bude mat 16.5% vody. potom to bude okej. Teraz čo vytáčam je prínos z facelie a med má obsah vody 17,5% takže keď ho naplním tak bude pod 16% vody to bude bodovať u kupujúcich.

Nejako Ti to nevyšlo tých 16,5% vody,keď si mal podľa analýzy 17,59%...
Jožko jak je u teba známe tak tu len píšeš blbosti ktoré sa nezakladajú na pravde čo ovšem tak pôsobíš na iných. Možna v Blatnici tam máte dedinskú veštiareň a z tadal píšeš tu na forum.
Tento rok som ešte neplnil med do pohárov na predaj takže som ho ani nevysušoval a tí čo prišli ku mne kúpiť som im ho nabral priamo z nádoby.

(01.09.2015 0:52)PSNC napsal(a): [ -> ]obsah vody v medu se řídí

1) úlem , zhoršuje ho zasíťované dno a obsazenost úlu. Proto moderní velké úly mají problémy s vodou
2) výškou uložení úlu nad zemí - relativní vlhkost je nejvyšší u země, proto někteří včelaři co mají včely na paletách na zemi pak mají sušky...
3) počasím - to nemůžeme nijak ovlivnit, vyšší nadmořská výška == vyšší obsah vody v medu.
A to si ako na to došiel? Ani jedno z toho sa tu nezakladá na pravde ani jedno v troch bodoch.
Dnes jsem vytočil z jednoho stanoviště. mám tam i zasíťovaná i nezasíťovaná dna. Zatíťovaná dna - okolo 20%, nezasíťovaná cca 17,5%. Bral jsem jen zavíčkované, nebo skoro zavíčkované. Do příštího roku všechna zasíťovaná nekočující dna zruším. U kočujících včelstev to bohužel nejde.
Existuje video s přednáškou, na kterém nějaký přednášející z Brna říká, že vlhkost zvyšují i očka.
Vy potvrzujete to, co říká na videu ten pán. On to tam přirovnává ke klimatizaci, kterou včely dokonale disponují a očka jsou vlastně totéž, jako bychom měli puštěnou v baráku klimatizaci a nějakej magor nám furt otevíral okna (a utrhnul podlahu u baráku a dal místo ní síť).
Mam podobnou zkusenost a proto postupne zasitovana dna rusim, ocka nepouzivam jiz delsi dobu (pouze pri tvorbe oddelku se hodi).
já jsem očka zrušil a můžu točit i nezavíčkované a mám vodu kolem 17.......ale dna mám zaasítované, ale zandané
(20.05.2016 12:48)MartinH napsal(a): [ -> ]Do příštího roku všechna zasíťovaná nekočující dna zruším. U kočujících včelstev to bohužel nejde.
Martin, neruš dná so sitom len ich na jar prekry (alebo vymeň sito za preglejku), problém pevného dna tým dosiahneš, a na jeseň znovu na sito cez zimu...Wink
to je boží, jak je to každý rok jinak....loni každej že nejlepší je dno zasítované, letos zase že nejlepší je nezasítované....já teda zrušil všechna pevná, protože jsem měl zavíčkovaný med klidně i 21 %...tak jsem dal na místní rady a všem udělal zasíťovaná....o dost se to zlepšilo...mám zavíčkovaný med 20,5% Smile) (včera oddotečno jen zavíčkované plásty 60 kg) ..... takže už jistě vím že dnem to není (horní očka zavřená) .. tuším, že je to stanovištěm...ale to už změnit nemůžu, není kam. Takže jsem už zakoupil odpařovač vody a nyní jsem v půlce fáze výroby sušičky....doufám, že tím mám starost o příliš vody v medu odpadne....Smile)
(25.05.2016 11:24)karelretik napsal(a): [ -> ]mám zavíčkovaný med 20,5%

To ti naměřila laboratoř?
Taky sem měl při prvním vytáčení v pondělí obsah vody kolem 19% a to byly i plásty shora dolů zavíčkované. Tak sem uzavřel všechny dna, zrušil očka a uvidím jestli se to zlepší. Zatím med suším v pracovně s odvlhčovačem a za 2 dny je už voda u hladiny pod 18% tak dole by 17,5% mohla mít. Dnes odpoledne to budu stáčet tak uvidíme.
Jenže já se domnívám, že jste něco nepochopili, vy ani karelretik.

Myslím, že to není jako že teď uzavřete očka a zítra či za týden bude med ok. Jo, kdybyste včelám nekurvili vnitřní mikroklima úlů od jara, spíš od zimy, nechali je upravovat si ho podle svého (v přírodním doupěti taky nemají nikdy očka a i když je pod nimi možná hluboká dutina, nikdy otevřená ven a žádnej "pan chytrej" jim furt nemění podmínky), tak by třeba med byl ok.

Navíc se domnívám, že med už zavíčkovaný těžko v úlech vyschne i kdyby se měl efekt zavření oček projevit hned.

Nemám očka a nikdy jsem neměl a ani síta ve dnech (jen jsem si představil jak by mi bylo, kdyby mi nějakej magor utrhnul podlahy u baráku a dal mi tam sejta).

Předloni a v letech předtím jsem neměl refraktometr, do výkupu nic nedával a neměl jsem problém, spíš jsem o něm nevěděl. Nic se nikomu nekazilo a ještě tu mám med starý rok, dva i tříletý a vše OK.
Ale vloni jsem vytáčel a ejhle, 19+ . Kdybych nedal med do výkupu, myslel bych si, že ho mám ok, protože jsem doma naměřil 18 a méně. Myslel jsem, že můžu na nový refraktometr šlápnout, rozhodující bylo to, co naměřili ve výkupu, nebyla s nimi řeč, byli nekompromisní. Ve výkupu mají jiný, primitivnější přístroj (dodaný odběratelem), já mám tento - http://www.refraktometr.cz/rhn1-atc-refr...ody-v-medu

Pak jsem na to přišel - blbě jsem zkalibroval refraktometr.
Ten musí být v medárně (nebo u včel, prostě tam, kde chci měřit) několik hodin v otevřené krabičce tak, aby k němu mohl vzduch a srovnaly se teploty. Pak velmi pečlivě zkalibrovat pomocí k tomu určených pomůcek a hned měřit (za hodinu může být jiná teplota a tlak vzduchu (od toho se odvíjí vlhkost vzduchu). Ano, tak háklivé to je.
A Ejhle, najednou jsem měřil to samé co výkup!! Ano, klidně procento i skoro dvě rozdílu!!!!!!!

Ale zase dávám nevyžádané informace, věřte si kdo čemu chcete, já vím od loňska své jistě a hotovo. A proč jsem měl med "vlhký" i když nemám síta ani očka? No prostě jsem vytočil takový med, že polovina rámků nebyla zavíčkovaná úplně ale jen zpola, krajní rámky taky třeba jen ze čtvrtiny nahoře. U ostatních vč jsem počkal až to hezky zavíčkují až dolů, taky víc než týden (a to mám na med jen nízké rámky 15 cm) a ejhle, 17,8, 18,2, 16,9 a najednou to bylo dobré. Vzal jsem flašky s těmito naměřenými hodnotami, dojel do výkupu a tam mi to změřili a rozcházeli jsme se do tří desetin.

Proto vím, že můj postup je správný a svá tvrzení mám v loňském roce ověřená.
(25.05.2016 11:55)Martin Jadrníček napsal(a): [ -> ]Taky sem měl při prvním vytáčení v pondělí obsah vody kolem 19% a to byly i plásty shora dolů zavíčkované. Tak sem uzavřel všechny dna, zrušil očka a uvidím jestli se to zlepší. Zatím med suším v pracovně s odvlhčovačem a za 2 dny je už voda u hladiny pod 18% tak dole by 17,5% mohla mít. Dnes odpoledne to budu stáčet tak uvidíme.

jak jako to sušíš? jen plásty nevytočené?děkuji

(25.05.2016 11:48)Kohout napsal(a): [ -> ]
(25.05.2016 11:24)karelretik napsal(a): [ -> ]mám zavíčkovaný med 20,5%

To ti naměřila laboratoř?

ne , já refraktometrem...a ten jsem si zkoušel dle jiných...a hlavně je to tekuté
Máte nějaký vcelstvo, které vam to ne a ne zavickovat?
Jj, také nevíčkují. V neděli jsme vytáčeli a med se mi zdál řídký. Bral jsme jen zavíčkované a z 10 medníků kde bylo plno jsme odebral jen necelé 3. Dle hustoměru to má 16,5% vody +/- 0,2%. Ale senzoricky je to řídké Dodgy . Třeba to je jen pocit, mám doma 24°C tak mi připadá řidší, ale každopádně je jiný než loni.
(25.05.2016 14:20)karelretik napsal(a): [ -> ]Máte nějaký vcelstvo, které vam to ne a ne zavickovat?

Taky mám plnej medník a žádná víčka.

Kolega včelař už minulý týden tvrdil, že bude točit. Zavíčkováno až dolu.
Ceduli na plotě zatím nemá, tak něco neklaplo. Buď voda nebo má med zelenej.
(25.05.2016 13:04)karelretik napsal(a): [ -> ]jak jako to sušíš? jen plásty nevytočené?děkuji


Suším vytočený med v malé pracovně v otevřených nádobách s přehozenou utěrkou nahoře. Vlhkost v místnosti je kolem 40% a udělá to tak 0,5% za 24 hodin.
Diky taky to zkusim
Jak velké nadoby máš? Kolik byl počáteční stav vody ? Na kolik myslíš ze se dostanes? Michas s tim? Jaká je teplota v mistnosti?
Jsou to cca 40kg-plast i nerez. Počáteční stav byl něco lehce nad 19% na hladině. Teplota v místnosti je kolem 24st. Dneska uvidím kolik to bude dávat u dna, věřím, že tam nebude víc jak 17,5%.
Zdravim,
chtěl bych poradit, jak se to má s obsahem vody v medu. Podařilo se mi vyčíst, že standard EU je 20%, u nás v ČR je to 18%. Mnoho včelařů píše, že med nad 18% je hanba. Zajímá mne, od kdy med může vykvasit. Chci med použít pouze pro rodinu a refraktometrem jsem naměřil hodnoty do 19%.
Děkuji za odpověď.
V ČR není 18% ale také 20.
Referenční URL's