Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Lipu jsem vytacela před 2 měsíci má obsah vody 18,7 a krystalek zatím ani jeden.
Jsem na tom stejně
Začal jsem spotřebovávat letošní lípu. Při vytáčení jsem se pohyboval kolem 18%, pár kýblů bylo i kolem 19%, ale ted když je postupně rozpouštím, tak se dostávám na 16-16,5%. Stává se to taky někomu.
Kdesi jsem četl, že při skladování v medu probíhá nějaká reakce, která zhruba o 1% obsah vody sníží.
Nehrál si někdo s tvým refraktometrem? Big Grin
Nehrál, naprosto normální a může to být i víc v suchém skladu. R. S.
(18.10.2018 20:56)Kamik napsal(a): [ -> ]Kdesi jsem četl, že při skladování v medu probíhá nějaká reakce, která zhruba o 1% obsah vody sníží.

V živom neprehriatom mede pokračuje za pomoci enzýmov štiepenie sacharózy na glukózu a pri tej reakcii je spotrebovávaná molekula vody..to ale trvá aj rok aby to znížilo o cca 0,5% ..aspon podla praktických skúseností čo mám.. Čo sa týka suchého skladu,tak med vyliaty v tenkej vrstve vyschne,ale v kybloch sa urobi max. Tenký suchší"škraloup" navrchu.. Z 18 na 16 to je záhada..ak bol med meraný v lete pri bežnej teplote a teraz napr vychladnutý na nočnú 10'C,tak to moze klamat cca o 1% smerom dolu..
právěže ho ted měřím teplej, hodim navrch spirálu, nechám chvilku hřát, aby se to dalo měřit..........jedině co by mě tak napadlo, že čerstvě po vytočení jde voda hodně nahoru a proto jsem naměřil tolik a pak to při tuhnutí sjede níž? netušim, každopádně jsem rád
Luoky podľa mňa ten med meriaš špatne.Vedro by si mal rozpustiť celkom,med premiešať a potom vychladnutý med merať.
A nie merať med tesne pod či nad špirálou,potom mi to je jasné že máš také rozdieli,v blízkosti špirály vplyvom tepla a odparu vody môže mať med kľudne aj o 2% menej, pretože je v tenkej vrstve a pod ním ešte tuhý med.Takže nie tak ako píšeš,nechám chvíľu hrát, treba roztopiť,zamiešať a až potom merať.
Hej zkoušel jsem to pak i vychladnutý a pořád je voda dobrá a máš pravdu, že při rozehřívání se voda odpařuje, já když dám na kýbl ten pás a nechám zavřený víko, tak pak otevřu kýbl a na víku je mraky vody. Každopádně voda je dobrá a za to jsem rád. Med když zchladne tak je krásně hustej. Takže se dá říct, že i bez včel jde mít hustý med.
Někdo zde psal, že při snůšce je třeba nechat podložku po sítem u vysokého dna, aby včely lépe udržovaly klima v úlu, tak jsem ji tam dal a teď po dvou dnech jsem se byl podívat a jsou plné vody - úplný rybníček, takových 2 deci. (včely mam ve včelníku pod střechou). Už jste se s tím setkali? Předpokládám, že mi to bude plesnivět a úl nad "vodou" asi taky nebude optimální, radši jsem je vyndal - včely mají plodiště na 4NN Optimal + 2NN medníky dobře obsednuté, tak snad si to tam nahoře vysuší.
Tak já bych tam ty podložky rychle vrátil, zasíťované tzv. varoadno je podle mě velká komplikace a jisté "nutné zlo " současného včelaření s kleštíkem, sice umožňuje celoroční monitoring spadu roztoče, ale myslím, že s ním mnoho včelařů neumí zacházet.
Včelky vysouší sladinu řízeným prouděním vzduchu přes česno a pokud jim necháš otevřenou díru v celém profilu díla dole tak s tím při vší snaze neudělají nic. Nebo snad myslíš, že voda z nektaru samovolně odkape přes otevřené síto?
Ja mam celozasieťovane dna a obsah vody je v pohode 15 - 17%,podlozky použivam len na liečenie ,očka su otvorene len na prvych 2 NN ,Na obsah vody v mede ma vplyv hlavne sila včelstva ,počasie a kedy včelar vytača med.Včelary večšinou robia všetko neskoro ,ale med vytačajú priliš skoro to je hlavny problem Big Grin
Vzhledem k vlhkosti vzduchu, která se nyní pohybuje kolem 90% a vlastnosti medu, který je hydrofilní ( má schopnost vázat molekuly vody) bych se přikláněl spíše k názoru nechat monitorovací podložky. Podle mě pokud vlhkost klesne tak včely nemají problém odvětrat vodu z medu na přijatelnou hodnotu třeba během dvou, tří dnů max týdne. S obsahem vody v medu jsem nikdy ještě problém neměl. Stáčím ho do 50 kg nerez nádob s víkem. Dělám to v domě na " půdě " nebo spíš v podkroví, kde je když je slunečno od ohřáté střechy poměrně teplo a hlavně sucho. Nechám tu nádobu cca 1 týden otevřenou. Jelikož je med hustší než voda, mělo by platit, že voda vystoupá v nádobě nahoru a pokud je okolí sušší část se jí odpaří. Z každé nádoby si pak pro jistotu posledních cca 5 kg ( je to zpravidla ten med s vystoupaným pylem - takovou tou pěnou ) nechám pro sebe. Jo a točím med max. zavíčkovaný z 1/3. Nikdy mi med nezkvasil.
Není vlhkost, jako vlhkost. Je dost zima, absolutní vlhkost je nízká, ve včelstvu teplo, tak je tam relativní vlhkost velmi nízká. Pokud je venku teplo, bývá absolutní vlhkost vyšší, než teď ale v úlu je pořád teplota stejná, tedy relativní vlhkost pak může být vyšší a pro někoho nepochpopitelně při vyšší venkovní teplotě se sladina hůře zahušťuje.
(23.05.2019 14:31)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]Ja mam celozasieťovane dna a obsah vody je v pohode 15 - 17%,podlozky použivam len na liečenie ,očka su otvorene len na prvych 2 NN ,Na obsah vody v mede ma vplyv hlavne sila včelstva ,počasie a kedy včelar vytača med.Včelary večšinou robia všetko neskoro ,ale med vytačajú priliš skoro to je hlavny problem Big Grin

Vy Jaro a i zelení, vy fakt věříte tomu, že když bude zavíčkovaný med v úle déle, že se pod víčky sníží jeho vlhkost? To jak fakt? Změřil jste med na vlhkost, označil rámek a po nějaké definované době jste ze stejného rámku vzal vzorek, změřil, a tak dále a tak dále?

Za jak dlouho o kolik? To je bomba ne?

Za sebe se obávám, že svět není takto jednoduchý.
Tome.50, "med vytáčať príliš skoro" taky může znamenat, že včelař ani nepočká na zavíčkování. Nesnažte se, prosím, v textech jiných, hledat to, co tam není, bude nám líp.
Med prý sníží obsah vody i v uzavřeném sudu.Prostě dozraje . Nevím jak je to možné ale je to tak popisováno. V tom případě dozrává i pod víčky
Ano, je to tak, ale udělá to asi "jen" 1%.
Urobí to podla mojich skusenosti pol percenta..ale za dobu až niekolko mesiacov,resp.rok..med nesmie byt zohrievany..enzymy v nom stale pracuju premienaju cukry a pri tej reakcii sa spotrebovava molekula vody..
Referenční URL's