Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ja teraz tiež vytačam ovocne stromi / repka,večšina ramikov zavičkovana na 90% mam komplet zasieťovane dna bez podložky,a obsah vody je do 17% ,tak asi to zasieťovanie nema až taky vplyv na obsah vody v mede ako sa hovori ... Big Grin ,repka u nas zacala kvitnuť 30.4. po kryštalizacii repky v plastoch ani naznak,kludne by tam vydržala ešte 10 dni... pocasie tu mam rovnake ako každy ,večšinou pršalo a posledne 3 dni aj burky.
Tome, nemám problém BG věřit. Pro jistotu jsem napsal, jakou mám úlovou sestavu a postupuju dle metodiky k Optimalu. jako asi většina na jaře dávám zbytky zásob na dno, můžeme a nemusíme tento nástavek považovat za "polštář"? "Nárazová snůška" tu byla jediný den 18.5. a to bylo + 6,5kg, v časovém horizontu od 14.4. (kdy snůška začala) do teď. Jinak není počasí a přínos (když je) bývá max. 1kg denně - samozřejmě bude vyšší o okamžitou včelí spotřebu.
Očka otevřená 1 a 2.NN a česno. Dno zavřené.
Síla včelstev - nedovedu posoudit, nemám srovnání, létavky visí v bezletové době až na síto vysokého dna, všechny nástavky obsazené. Nejspíše by se dala síla poznat podle denní spotřeby a ta je v bezletových dnech -0,7 až -0,9 kg.
Jospr - Josefe, mně smíchání jarních medů nevadí, jen ta lípa je úplně jiná, oproti časnějším medům pikantní. Ale zase nemám zkušenost, nakolik přehluší ty jemnější tóny.
No, člověk se tady musí občas zeptat dóst blbě, aby Vás všechny vyhecoval a dostal z Vás pár rozumných názorů a zkušeností. A už vím co jsem potřeboval. Dik. Wink
Pro Kamik, lípa je mrška voňavá, dovede velice přehlušit ostatní chutě, chce to zkoušet poměr, ať se to nepřežene. Míchám taky.
Vody v medu při vytáčení naměřím vždy okolo 17, 5. Žádné rozdíly kdy bych musel šachovat s okurkáčema jsem nikdy nezaznamenal. Z každého vytáčení posílám jednu namátkou vybranou sklenici do výzkumáku a Titěra mi naměři mezí 15,5 a 16,5.
I takový med proteče síty. Nechám ho pak pár dní čeřit v 100 kg nádobách a z nich stáčím do sklenic. Když začne týct “bordel” začnu stáčet do sklenic pro sebe.
S těma % mám stejný zkušenosti z výskumaku , až si říkám jestli to opravdu měří Wink
Jak píše misan #900, praktická rada z roku 1985 od 60-80-ti letých včelařů, když jsem začínal. A ač se závěrem Josefa Křapky #899 souhlasím, jsem ale přesvědčený, že takové včely jako má Křapka, nebo např. Milan Havelka, Jirka Marx, Zdeněk Barnat, Kohout, tom50 aj. machři na silné včelstva, všichni tady nemají, a určitě vytáčet med taky chtějí.

No nedalo mě to a otevřel jsem staré zásoby rok, dva, tři roky zpět a projel přes refraktometr a zjistil, že je mám mezi 18,2 - 18,5% a nekvasí. Žádný vzorek ovšem nebyla řepka, s tou zkušenost nemám. Takže dobře, řepku do 18% a ostatní vydrží do 18,5%, to mám odzkoušené.

Teď při pastování pod tkaninou se lehce odpařuje (vidět z části vysušený medový škraloup před novým pohybem šroubovice). Měřím, každý den, ztrácí zhruba 0,1% za dva dny v otevřených nádobách. Než ztuhne v teplé místnosti cca 14 dnů, mohl bych být i lehce pod 18%.

Chci jen říct, že i některým nám, se slabšími včelstvy, nezbude než ten med vytočit a nějak si s tím poradit. Já do letoška refraktometr neměl a šlo to. I před 35 lety, když jsem poprvé choval včely a řešil jsem to jak jsem popsal, uchovával jsem si zajímavé vzorky medů ve 2dc lahvičkách po desetiletí. Zkvasila mě co si pamatuju jen čistá pampeliška. Ta mě nějak nešla ani odpařením dostatečně zahustit (od oka) aby vydržela.

Zkusím se tedy polepšit a včelstva nějak přirozeně posílit.

Stačilo ale jen napsat, nad 18% to netoč ..., nech to radši včelám s pár +++ od zkušených, a já bych Vás dokola nehecoval hloupýma otázkama. Nicméně su rád, za Vaše zkušenosti a rady, protože VÚD k obsahu vody v medu v první větě praví "Obsah vody do 20% je z hlediska náchylnosti ke kvašení ještě v pořádku.". A to mi přišlo podle zpětně pročtených Vašich povídání tu VF divný.
Můžu jednu hloupou otázku já? Předešlu, že moje vč nejsou zdaleka taková, jako Havelkova, například. Ale tu otázku:

Proč pracně a obtížně chováte žebráky, proč je nenecháte rozvinout aby byla přirozeně silná, žádné obry (Havelka), ale normálně rozvinutá vč?

Letos je nepamatovaně extrémně rojový rok. Mě se ze 30 vyrojila 3. Vlastně to píšu blbě, 3 vč mají matku plemena, které se nerojí, tak ty nepočítám. Pak jsou další 3 vyzimovaná na 4-5 rámcích - záložní matky, to je moje nejoblíbenější "skupina", místo 30 dají letos v první snůšce jen 20, nekrmil jsem jim 25, ale asi 8 kg (a kdo ví jestli) suchého cukru (ekvivalent, samosebou jim nedávám zobat cukr z pytlíku) a mají pěkné dílo - zjara je kam dávat M.

Tak ze 30 je tedy 24 vč, která by se mohla rojit a vyrojila se 3 a to mám málo nástavků, všude to chtělo o 1 víc (taky by bylo víc medu). Ale nástavky si holt nenakreslím a kdo mohl, půjčil.

Taky odd to chtělo víc - nemám je do čeho dávat.

Nic se včelama zvláštního nebo nějaké tajné know-how nedělám. Jen jim v průběhu roku neudělám nic, o čem myslím, že by to mohl být pro ně stres, nechávám je žít a jen včas (ale ne pozdě) přidávám zjara prostor. Jo, dát vč naráz druhou bednu vysoké míry, tedy rozšířit naráz v dubnu, kdy je v noci i pod nulou o 100%, tak pak ať se nikdo nediví, že má žebráky. Nebo síť místo dna. Krásně monitoruje žebráky, tak jo.

A že to rozšiřování po celých vysokých bednách tak dělá vodjakživa? A moří je kyselinama týdny místo dvou hodin Amitrazem? OK, tak ale potom ať nikdo nefňuká! Jak nemít rezidua léčiv v medu jsem tu v posledních dvou týdnech napsal snad destetkrát, už mě to nebaví.

Jenže to se rozhodne včelař, ne včela, že bude chovat včely v blbém úle, blbou technoligií a týrá "zvířata" alternativama a pak hořekuje. Tak jo, co nadělám? A všimněte si, že dopodrobna to tu komplexně vysvětluju snad jen já, co byste chtěl víc? To je řečnická otázka a neberte jí osobně prosím.
[Obrázky: ADB00357-751-A-4-CC9-B911-856028-B670-EB.jpg]

[Obrázky: CEFE4454-093-D-4-BE3-9-B1-E-562-EC34-DD16-D.jpg]
Měření obsahu vody u mě doma
Jo, včera jsem začal vytáčet a od 17 do 17,6%. A krajní skoro nezavíčkované, jo, vytáčím jen NN 39x15x11 (dávám jen 10). Vysoké rámky nevytáčím nikdy!
Přesně. Jirka sem šoupne fotu skvělých 15,5%, já mám 18,5%, otevřu odpovědi VÚD a tam 20%. Já jen chtěl vědět jaké % je stopro ověřené, že vydrží a nezkvasí.
Repka do 17% vratane...slnečnica nenakvasila ani pri 19%...
Změřil jsem si rámek, z kterého na trhnutí nekapalo a měl 19,5%...
Zvláštní, moje zkušenost je, že po trhnuti kape už 18-18.5, ale každý trhne jinou sílou.
Vytočil jsem zkusmo součtem z 8 včelstev 22 nejzavíčkovanějších rámků (75% plochy). 19,5% vody...
Ešteže naši dedovia nemali refraktomeryBig GrinBig GrinBig Grin Ja obsah neriešim, ako aj merať? Beriem len zaviečkované nadstavky, pri vytáčaní vháňam do medometu fénom vzduch, nie kvôli odstráneniu vlhkosti, lepšie sa vytočí med. Takto zohriaty med retiazkuje a ja ho nepotrebujem merať, je OK. Ak ho aj námatkovo zmeriam, má vždy do 19%. Po vychladnutí v nádobe vždy do 18 ale 18,5 max. Aby som v kuse behal okolo medníkov s refraktomerom, tak to ani náhodou. Čo zaviečkujú, beriem.
Čo sa týka kvasenia repky. Aj tu sa dá pomôcť. Ak má repka nad 19, treba po 4 dňoch zobrať vrchnú 2 cm vrstvu najredšieho medu a po ďalších 4 dňoch to zopakovať. Najlepšie ju je ale napastovať. Pred plnením do pohárov ju treba nechať dva dni bez miešania a zobrať vrchnú vrstvu - je to taká kvázi "pena", kde je veľa peľu a vzduchu. Potom plniť do pohárov. O tom, že ste to spravili dobre sa presvedčíte o dva tri dni. Na vrchu pohára nemie byť vrstva "peny".
Ale samozrejme najlepšie je mať med pod 17Tongue
U mňa na 4 deň už je repka tvrdá ale zobrať sa to dá. U mňa repka na druhý deň po vytočení už má belobu, tretí deň tvrdne, na štvrtý tvrdá. Je pravda v tom že ja dávam hneď med do chladu a preto tvrdne o 106.
Keď idem pastovať tak hodím med na slnko nech sa zohreje a pastovanie mi trvá keď je v nádobe 47 kg až 50 Kg zhruba 5 min.Cool
Ono je to tým, že Ty máš čistú repku, ja ani náhodou, vždy je to zmeska, niekedy mi to stuhne až po mesiaci. K repke už nekočujem, mám ju každý rok v dolete, tak to primiešajú vždy do kvetového medu.
Ono je ,ale hlavně ta teplota. I směsku mívám do týdne po vytočení ztvrdlou.14 - 15 °C.
Po rozehřátí a sebrání pěny na vrchu + vrchní část medu je to již úplně jinde. F.V.
Pro mě záhada hlavolamu.

Vytáčel jsem včera dvě stan od sebe cca 2,5 km, 420 a 450 mnm a med 16,7-17,8 a z daleka ne vše zavíčkované úplně- mám na med jen nízké rámky 39x15. A v duchu si říkám, co s tím kdo děláte, že to máte "mokrý"?

Dneska jsem vytáčel stan o 30 km dál, 460 mnm a úplně zavíčkované rámky nešly pod 18,4 a ty, které nebyly zavíčkované úplně, ale jen třeba z poloviny (krajní v nástavku) taky 19 a jednu chvíli tekl i 19,5. Bylo to očividně řídké.

Žádné stan nemám komleptně a dám sem pak zprávu co a jak, až to bude hotové.
Nezaviečkované plásty tiež nemôžu biť u mňa riedke ale husté. Dokonca som vytáčal med z čerešní a poviečkované možno 2% a med hustý pod 16% vody. No mne sa zdá že to včely nedostatočne odparujú lebo na to nemáte dosť včiel, iná chyba v tom nieje. Cool
Referenční URL's