Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A dá se to vrátit včelám k přepracování a vytočit za měsíc znova?
dá, ...
Mi začal med kvasit až po roce skladování v pokojove teplotě. po prvé mě to silně znepokojilo,ale už toho nebylo moc ,tak jsem ho spotřeboval.A svým zákazníkum jsem řekl ,že když se jim něco nebude zdát,tak jim tu lahev vyměním za plnou novou.Myslel jsem si, že když med ztuhne po vytočení ,že je zralý.Časem jsem se poučil o opaku.Já ale všechen nestandartní vypiju v kafi nebo dám do kvasu.50kg není moc,než začne kvasit dávno to zpotřebuješ.Ke mně chodí lidi co 14 dnu pro kilo ,takže je zkonzumovaný do 14 dnu.
Předloni se mi rovněž stalo, že část medu mi začala po určité době pod víčky kvasit. Koumal jsem proč a zjistil jsem, že manželka málo dotáhla víčka na sklenicích a protože med je hygroskopický, tak si natáhl vodu a vrchní část medu začala kvasit. Od té doby dotahuji víčka já a je vše OK.
Kosťa, tvorivosti sa medze nekladú, balkón je to dobrý nápad, kde med dozrie za 5-6 dní
Už druhý den prší, včely nemohou ven a tak v úlu pěkně zahušťují přinesenou sladinu. Ještě minulý čtvrtek (tedy před 5ti dny) to stříkalo z plástů, dnes po kontrole refraktometrem 17 - 18%, nejkrajnější plásty kolem 19%. Konečně se letos chystám na medobraní.
(18.06.2013 9:34)Boris napsal(a): [ -> ]Refraktometr nemám. Při vytáčení byly plásty zavíčkované tak z 1/4 a ani při prudkém trhnutí med neukápl.
Je poučka se "skládáním" medu při stáčení dostačující?
Tedy když se med při přelévání skládá, mám záruku, že je vlhkost ok?

To je legrace, komentuju sám sebeSmile

Výše uvedený med jsem si změřil refraktometrem z NASA a měl 17,9 %. Z toho pro mě plyne závěr, že zralý med být zavíčkovaný skutečně nemusí.

Taky jsem zkoušel spočítat obsah vody podle hustoty. Objem 700 ml vážil 1010 g, což je hustota 1,443 g/cm3. Med by podle tabulek měl mít obsah vody 13,4 %, což jaksi není reálná hodnota. Tento způsob stanovení vlhkosti medu se mi tedy neosvědčil.
Ono měření podle hmotnosti obsahu naráží na možnost dvojí chyby - nepřesný objem x nepřesná hmotnost.
Zvláště pak, když se takto měří malý vzorek, dochází k větším procentuálním nepřesnostem.
S kuchyňskou digitální váhou bych tyto nepřesnosti ve velké míře neočekával. Objem i hmotnost jdou změřit velmi přesně.
prosím jak se dá docílit toho, abych měl obsah vody pod 18% ? Smile
moje první vytáčení: brzo ráno, zavíčkováno, nic necákalo...19,5% ale nekvasí...
druhé opět ráno, ve velkém vedru, už byl hustější...19,5%...
třetí poslední prakticky už jen dotočení zbytků z medníků...hustý že to ani nechtělo téct přec cedník, krásně se skládal...18,5%...a to jsem zkoušel i jiný refraktometr...napadá mě jediný...jak máte folii nad rámky? máte tuto? ?nebo něco prodyšného? v té strůpkové folii mám díry 4 mm v třech řadách na každé straně poměrně hustě vedle sebe a v létě to není orosené...
už nevím, kde hledat chybu, abych se dostal s obsahem vody pod těch 18%...Surprised děkuji
Refraktometr je zkalibrovaný? Dno zavřené? Jak obsednuté medníky
I když to někteří funkcionáři v tisku tvrdí, ani členové ČSV nemusí dodržovat povinně normu ČSV - Český med ČSV. 20% je dle normy EU.
Pokud bych byl pod 20% v tuto dobu, tak bych to neřešil.
A nebo koupil vysoušeč, když by zůžení a utěsnění úlu nepomohlo.
Ak máš pri točení 19,5 % skús zmerať tak za dva týždne, percento dva ti pôjdu dole. Takže by som to neriešil. Hlavne nevytáčaj nad dvadsať. Ja som pri prvom mede točil tiež 19,5% (repka musela ísť von), druhý už pri 18,5% a posledný 17,5%. Po mesiaci mi z každého minimálne percento zišlo dole, takže pohodaBig Grin
Minulý rok jsem musel točit a byl jsem na tom podobně jako ty s 19,5 a dokonce i s 20%, ale vůbec nic se nestalo. Prostě jak někteří psali, muselo to ven za každou cenu. A letos mám od 16,5 - 17,5 % Cool
Karel,stačí si odmerať refraktometrom med z plodiska, kde je obsadenie plástov dá sa povedať na čierno a porovnať rozdiel v hustote z najvrchnejším medníkom.Tento rozdiel je viac ako 3% v prospech medu z plodiska.Takže z toho vyplýva,že hustota obsadenia plástov včelami sa najviac podiela na tom, aby sme točili husté medy.Takže základom je mať silné včely a včelám poskytnúť adekvátne primeraný priestor, ktorý dobre ovládajú.Miesto fólie na rámikoch voľ radšej vzdušne a teplo uzavretú skladbu stropu celoročne,určite to niečo pomôže.Myslím, že v tejto téme už bolo spomenuté snáď všetko,zo svojích skúseností však viem,že najčastejšou príčinou je nedočkavosť včelára,pretože sa znášky prekrývajú a je treba točiť druhové medy.Pritom stačí tak málo a to dostatok nadstavkov s dielom a radšej podstaviť a čakať,ako točiť vodu.Wink
Možná jsem OT, ale já si to myslím, že to sem patří. Dnes jsem byl svědkem, jak v uvozovkách ,,explodovala,, sklinka s pastovaným medem z minulého roku. Flaška byla od nejmenovaného včelaře, který si myslím, že s obsahem vody nedělal starosti. Bohužel jsem nepořídil fotografie. Myslím si, že začínal kvasící proces a díky tomu se stala tato nehoda. Med nebyl nijak moc cítit po zkvašení, ale že by byl dobrý se nedá říci.
(03.12.2013 17:14)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]Zdravím !

Ja včelárim taktiež na 5 nádstavkoch rámikovej miery 37x30 a plodisko v lete i v zime mám na dvoch nádstavkoch,čo spolu s technologickým postupom ošetrovania včiel mi umožňuje čo najmenej pracovných zásahov do včiel počas roka.Tým ,že vytvorím každý rok z každého včelstva odloženec,som vytvoril veľmi silné protirojové opatrenie.Na využitie znáškových pomerov včelnice musíte mať vždy pripravené silné včelstvá,čo s piatimi nádstavkami sa dá veľmi ľahko dosiahnúť.Odložence väčšinou využívam na vytvorenie veľmi siných včiel po slnovrate ,kedy kvitne slnečnica.

Bojo.

Jozef,ak môžem chcel by som sa spýtať ako to vyzerá z obsahom vody v mede pri takej vysokej zostave.Já osobne radšej podstavujem podľa priebehu znášky po NN nadstavkoch a nedávam včelám väčšiu ponuku priestoru.Ak som dal včelám pred znáškou po 3NN nadstavky ako medník,vo vrchnom sa im veľmi zahusťovať med nechcelo,ak som podstavoval postupne pod plný prázdny a rovnako som mal v konečnom dôsledku 3NN nadstavky,tak i med mal požadovaný obsah vody.No jednoduchšie je im dať viac plástovej plochy ako znáška vyžaduje,len mám obavu,že to môže skončiť redším medom ako je norma a práve preto sa chcem spýtať na Vaše skúsenosti a poznatky.Ďakujem.
Zdravím !

Med vytáčam najmä medzi repkou a agátom len z plne zaviečkovaných plástov,lebo tieto dve znášky sa z veľkou pravdepodobnosťou prelínajú a nezaviečkovaný býva pomiešaný s čerstvo prineseným nektárom.Pred slnečnicou vytáčam plásty aspoň z polovice zaviečkované a po slnečnici likvidujem medníky,kedy vytáčam všetko.Doteraz som nemal žiadne problémy s riedkym medom.Ja si myslým,že zrelosť medu ovplyvňuje sila včelstva. Od .jary do kvitnutia agátu pridávam nádstavky tak,aby plodovanie matky nebolo ničím obmedzované.Mám domienku,že zväčšovanie objemu úla prospieva k zvýšenému plodovaniu a tým zvyšovaniu sily včelstva.

Bojo.
Minulý rok som mal problém s riedkym slnečnicovým medom a ja sa tiež domnievam že to bolo nedostatočnou silou včelstva!Ten to rok to bolo bezproblémové!
Chlapi,píšte percentá vody,lebo výraz že nemám problém s obsahom vody je príliš všeobecný..jeden včelár u nás tiež nemal problém,opakovane sme to preberali,nechcelo sa mi tomu veriť,vedel som ako a v čom včelári..až som raz bol za ním aj s refraktomerom a namerali sme cca 18,5% vo všetkom,čo mal tekuté poruke..
18,5% nie je žiaden problém, bez veľkých zásahov v suchej miestnosti ho dostaneš pod 17%. Pre mňa je problém nad 19%, to už je fakt dosť prúser, lebo nemám zariadenie na "sušenie" medu
Referenční URL's