Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Videokurz pro začínající včelaře
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Prosím Vás hlavně si nekupujte videokurz včelaření od A do Z. Já za to ty peníze vyhodil a byl jsem těžce zklamán. Je to asi nějaký rychlokurz, ale já z toho byl ještě víc dezinformovaný než před tím. Ty nejdůležitější informace jsou na vás nahrnuty asi během 20ti minut. Navíc většinou to co je na videu ani neodpovídá tomu co povídá komentář. Prostě chaos, mele pátý přes devátý a neplní to absolutně ten smysl jaký to má mít.
A to se ještě autor ohání tím, že to jeho školení dostalo nějaké vysoké hodnocení na mezinárodní konferenci APIS či co. haha musím se smát!
A ještě jedna poznámka: Dřív bylo zcela normální, že ty starší včelaři školili mladší. Byly pořádány přednášky pro začínající včelaře v rámci organizace, prostě osvěta. Dneska vám vrazí do ruky knížku a čau. Prostě tahle generace včelařů dědků už si to dělá jenom pro sebe. Pořádají si školení o chovu matek a nezajímá je, že by mohli něco dělat pro nás začátečníky. Na schůze mladí nechodí, protože se tam nic nedozví, raději hledají informace na internetu ve formě videí....(já též. včelařím 2 roky)
(01.02.2012 12:28)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]... Je spousta včelařů kteří začali včlařit od nuly nikdo z jejich rodiny před tím nevčelařil. Nemájí možnost seznámit se s prací s úlovém systémem který si zvolí. A čtení literatury je pouze teorie, ovčem existuje spousta kurzů kterých se můžeme zůčastnit zase ne každý má čas....

To je právě to minimum co tomu musíš věnovat.Alespoň ten čas. Proto nic není zadarmo.Wink To že tady včelaři diskutují na konkrétní témata je někdy přínosem pro obě strany a je to na libovůli každého,zda bude reagovat či ne.Jsou tu zkušení včelaři,kteří třeba reagují na příspěvky či dotazy,přestože to jsou pro ně už dávno věci,které dělají i po slepu. Pochop,že by se klidně na nějakou reakci mohli vykašlat.Wink
Nechtěl jsem do toho už zasahovat.Nemám vůbec chuť někoho moralizovat.Máš v profilu,že Ti je 21 let. Neříkej mi,že máš málo času chlape! ;-)Video je dobré,ale v nějaké škole či kurzu můžeš vyzpovídat přímo lektora "na úlem".Vsadím se,že když zde na fóru uvedeš konkrétní dotaz,určitě dostaneš odpovědi.Přispívají tu,přiznám se že k mému údivu,i včelařští špičkoví odborníci a praktici.Mám zkušenost,že odpoví i přímo,když je oslovíš do mailu či do osobní zprávy. A zadarmo,když už je tu řeč o těch penězích.Wink Musíš ale sednout a něco napsat.Každý musí nejdříve sám.Už proto,že některé zkušenosti jsou nepřenosné....Z jakého důvodu bych si měl myslet,že by mi měl dělat někdo něco zadarmo....? Klidně ať sem někdo video dá,proč ne.Časem se tu nějaká videa třeba objeví. Nač ale čekat? Ztrácíš čas.Běž sám za informacemi a zkušenostmi.Je to lepší a rychlejší.Dnes je knih a kurzů,přednášek a já nevím čeho všeho......
(01.02.2012 14:16)koubin007 napsal(a): [ -> ]. . . Dřív bylo zcela normální, že ty starší včelaři školili mladší. Byly pořádány přednášky pro začínající včelaře v rámci organizace, prostě osvěta. Dneska vám vrazí do ruky knížku a čau. Prostě tahle generace včelařů dědků už si to dělá jenom pro sebe. Pořádají si školení o chovu matek a nezajímá je, že by mohli něco dělat pro nás začátečníky. Na schůze mladí nechodí, protože se tam nic nedozví, raději hledají informace na internetu ve formě videí....(já též. včelařím 2 roky)

Ono je to částečně docela výhra. Než jsem si pořídil včely, tři roky jsem četl a nasával informace, seznámil se se svým vrstevníkem, který není zkostnatělý dobou. Letos jsem začal dálkově studovat včelařství v NASA. A najednou vidím, že 8 z 10 rad, které jsem dostal od dlouhodobě včelařících kolegů byly nepravdivé či zavádějící ( tímto nechci kritizovat žádného zkušeného kozáka ).
dobrý den, chtěl jsem jenom podotknout že né každý se může zúčastnit nějakého kurzu pro začátečníky z důvodu vzdálennosti.Já třeba pobírám informace oddtud,a z knih.letost budu také začínat včelařit, a známého včelaře tady zatím nemám. Bydlím v Ústí nad Labem,a tady žádné kurzy nejsou.Je to většinnou všechno moc daleko.No ale za týden je členská schůze ,tak snad se tam s někým seznámím kdo by mi to předvedl v praxi.Huh
Lidé jezdí na kurzy a někdy i na přednášky i přes půl republiky.
No ono je to i o tom aby ten dotyčnej na to měl jezdit přes půl republiky. Přesto že je mi 21 tak už teď sem v situaci že žiju od výplaty k výplatě. A každou ušetřenou korunu si shraňu na svý koníčky. S tim časem sem taky na čtýru sem vášnivej myslivec a ten nemá čas pořád. Ale po večerech vemu knížku nebo včelařství a stduju co se dá. A plno sem se dozveděl i tady na fóru.
(01.02.2012 14:34)Miroslav Gregor napsal(a): [ -> ]dobrý den, chtěl jsem jenom podotknout že né každý se může zúčastnit nějakého kurzu pro začátečníky z důvodu vzdálennosti. ...
... tady žádné kurzy nejsou.Je to většinnou všechno moc daleko.

A co Ti brání si ten kurs zorganizovat sám? Idea



Věř, že na dobré kursy/konference se nejezdí jen po republice, ale leckdy i do zahraničí. A kromě cesty, ubytování apod. je běžné, že se platí i kursovné. Holt vzdělání je investice, něco tedy stojí než se začne vyplácet. Ale zato asi jedna z nejlepších možných. Kdo tohle v dnešní době nechce chápat... bude to mít těžké. Ale je to jeho volba. Je to hlavně o volbě priorit. Buďto můžu utrácet za patrony nebo za informace.
jdjd má určitě pravdu (btw: jsem rád, že si od něj mohu zase něco přečíst) dlouhým časem vypracovanou metofiku nemá zájem každý dávat na zlatém podnose, za"díky moc, a mějse". V tomto směru mě hodně pomohli stánky pana Jindry. Navíc ono moc takových nadšenců není - ČSV se v tomhle ohledu taky moc neangažuje. Navíc točit základní informace je "trošku" zbytečná práce. Toho materiálu je opravdu hodně. Ale za dveřma je jaro, tak sem můžu něco dát, ze své tvorby.
Chápu tvoji potřebu nějakého videonávodu. Mám na to podobný pohled, ale jde mě spíše o konkrétní a specifické věci (léčení, monitoring, rašovská metoda).
To jsou témata o kterých se dost píše, ale těch lidí co má praktickou zkušenost je hrstka. Navíc půlka ani neví jak přesně to má dělat. Něco se už chystá. Mám za to, že třeba léčení a monitoring by měla samozřejmost a včelař by měl v těchto věcech držet krok a nespoléhat jen na podzimní dávky ze svazu na přeléčení.

Pěkný den všem
(01.02.2012 15:25)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]No ono je to i o tom aby ten dotyčnej na to měl jezdit přes půl republiky. Přesto že je mi 21 tak už teď sem v situaci že žiju od výplaty k výplatě. A každou ušetřenou korunu si shraňu na svý koníčky. S tim časem sem taky na čtýru sem vášnivej myslivec a ten nemá čas pořád. Ale po večerech vemu knížku nebo včelařství a stduju co se dá. A plno sem se dozveděl i tady na fóru.

No právě to jsem měl taky na mysli,akorát jsem se to neodvážil říct,teda napsatSad
Co bych dal za to kdyby mě vzal nějakej včelař na včelnici a ukázal mi co a jak. Bohužel sem v okolí narazil na častečně lhostejnost. Jedině jeden z našich důvěrníků ten mi radí aspoň v teorii a pronbírám s ním co sem se dozvěděl nebo ne. Problém je že to je starý včelař a jede si pořád ten svuj starej osvědčenej způsob podle mého názoru co mi říkal zastaralej. Z mladších včelařů sem poznal zatím jen jednoho a to je pochodující slibotechna zavolám až pudu do včel přijjdeš se podivat... do dneška se neozval... takže jedu pokus omyl... něco si načtu a pak si to ověřuju ve včelách.... bohužel to neni nejšťastnější metoda Sad



jdjd : Máte pravdu je to i otázka priority já se snažím včelařství a myslivost srovnat do jedné linie pro obojí sem nadšen a obojí mě baví
No mě je 38 let.včelařil jsem už dříve ,no spíš přihlíželSmile,ale to už je 20 let zpět.Pomáhal jsem u včel jedním včelařům manželům,ale bohužel už umřeli tak musím najít někoho jinného kdo mi trošku ukáže,základy mám ale za ty léta jsem taky dost zapoměl .No prej se na tom včelaření za 20 let nic podstatného zas tak nezměnilo/bylo mi řečeno/.v červnu mám obědnané 4 včelstva tak se už těším .Akorát mám hlavu v pejru až je dovezu na zahradu ,čím začít ,jak často prohlížet atd atd,sice pořád něco pročítám ale mám z toho hlavu jak.......Takže nakonec vím že nic asi nevímHuhAngelBig Grin. ale snad nic nepokazím.
(01.02.2012 13:46)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]..... ale jelikož jako začátečník nemám žádné zkušenosti tak si to můžu vyložit špatně a potom dělat chyby.

Lukáši, je to stejné jako v autoškole. Taky se nenaučíš jezdit teoreticky, musíš si do toho auta prostě sednout, pod dozorem učitele odjet první kilometry. Pak Ti někdo dá glejt a myslíš, že můžeš vyrazit na start formule 1? Největší zkušenosti získáš a setsakramentsky si pamatuješ, jen když se spálíš sám. Dítěti můžeš stokrat vysvětlovat, že kamna jsou hajs. Ale stačí, aby se jednou spálilo a celý život si to bude pamatovat. A stejné je to s každou aktivitou, podnikáním, samozřejmě včelaření nevyjímaje. Myslíš, že mnoho z nás radí proto, že máme troje včely druhým rokem? To jsou tvrdě odpracované a stovkami omylů vycizelované zkušenosti stojící desetitice korun ztrát. A stejně to drtivá většina lidí ani neocení. Myslí si, že jim to někdo naservíruje až pod nos.
A pamatujte si - pokud tu negativní zkušenost neuděláte a nezaplatíte sami, stejně si to nebudete pamatovat a stejně to zase zk....íte. A teprve pak si (možná) řeknete - tohle jsem dělal před třemi lety, to nevyšlo, tak jinak. A teprve pak mnoho věcí pochopíte, hlavně v souvislostech. Protože nic není jen černé, nebo bílé, mezi tím exisuje statisíce podtónů šedé. A o tom je ta krása, nejen včelařiny.
iRP
tak nehledej malovčelaře ve svém okolí... prohledej weby a všude jsou teď spousty "velkovčelařů", protože včelařské provozy rostou s dotacema jak houby po dešti... někoho kontaktuj, že by ses chtěl něco přiučit, jestli bys mohl jednu sezonu chodit vypomáhat... domluvit se na jednom dnu v týdnu snad nebude problém a je nějaký lepší zaměstnanec, než ten který dělá zadarmo, jen kvůli zkušenostem, protože ho to baví a je fanoušek? a pokud bude včelař férový, tak se třeba revanšuje i jinak... jen to chce zvednout telefon, zadek, uvědomit si, že on za mnou sám nepřijde...
Lukáš Bašta napsal(a):originální video kurz včelaření včelařského fóra (OVKVVF). Začít třeba prohlídkou včelnice a jít postupně... usazení oddělku nebo roje.... rozšiřování atd atd... prostě takovej včelařův rok ve videích + další různé "videonávody".

Výtečný nápad - točit vlastní videa. Ale možná citované věty nás nasměrovaly špatným směrem. Mnozí to vycítili a oponují.
Originální kurz včelaření, tedy něco jako kvalitnější "Včelaření od A do Z", nejsme schopni na foru vyrobit. K tomu je, mimo videí, zapotřebí scénář a štáb lidí, který by to shromáždil, skompletoval, sestřihal atd.
Co ale můžeme, je posílat záběry jednotlivých úkonů, o kterých se domníváme, že je děláme lépe a jednodušeji, případně levněji, než je možno se dočíst v učebnicích včelařství.
Může to být značení matek, tvorba oddělků, drátkování rámků,ometání plástů, napajedla, krmení atd. atd. Každé video by mělo obsahovat zobrazení jednoho úkonu, nebo činnosti. Mělo by přinést návod pro začínající, ale být inspirací i pro ty pokročilejší.
Jsem starší můžu říci starý včelař Včelařim velmi dlouho a mám hodně včelstev.Mladým začínajicím včelařum
fandím , ale mám obavy o jejich setrvání. Každý kdo přijde , poradim nic nezamlčuji , ale nelíbí se mi když pomlouvá. Každý ,kdo přijde by si měl uvědomit , že vše jde dělat a radit jen ve volném čase a toho je v době včelaření málo.
Včelaření je krásný koníček u mne KOBYLA.Upozorňuji,že je to i verlká dřina a na začátku náročné i na finance. U 10 včelstev nikdo nezbohatne.A dosáhnout 100 včelstev trvá dlouhé roky a zisk žádný jen investice.
Včelařim v nástavkách při jednotné míře což je základ a chce to mít zázemí.Sklady,medárnu a pozemek. Dnes jsou problemy i s umístěním včelstev což dříve nebylo. Drobet je i závist.Dále každý rok je jiný. Nejde dát jednoznačnou radu.Doporučil bych pořídit si do 5 včelstev , domluvit jsi u někoho brigádu a odkoukat co uvidí.U všeho je nutno vydržet i když nebudou výsledky dobré. Co uvidí nepomlouvat zkusit a v případě,že přijde na něco lepšího zkusit.
Když tohle mladý včelař vydrží, tak po dlouhé době dosáhne i 100 včelstrev a zbohatne.Chce to zatnout zuby a vydržet-To Vám radí dědek Podle Vás odepsaný důchodce.
Jiří Kovář
Možná že ze začátku je nejdůležitější určitá pokora. Příliš "nevčelařit" ale spíš pozorovat a snažit se pochopit. V tom nás neomezuje ani věk učitele ani úlová sestava. Přírodní zákony se neřídí. Prostě jsou. Metoda pokus omyl přijde, ale je třeba mít na paměti, že máme zodpovědnost za svoje včely. Neštěkaj, nebučí, nekňučí. Což je občas škoda.
I přes kritiku těchto videí od některých přispívajících sem dám odkaz - snížili ceny. Mám včelařský rok I i II

musím přiznat, že komentář nepopisuje to, co se odehrává na obrazovce a můj mozek to nedokáže pobrat, protože mě vždy zaujme komentář, nebo video a přestanu se soustředit na to druhý - prostě video pro ženský, ty umějí dělat několik věcí najednou. Taky se mi stává, že při videu usnu. Teda už jsem si ho zapnul několikrát a nevim, jak to končí Big Grin

a teď jsem doobjednal Chov včlích matek a Včalaříme nástavkově:

http://www.videokolar.cz/clanky/Snizili-...du_33.html

Když to bude naprd, tak aspoň zmenším svůj spánkový deficit Big GrinBig Grin
(01.02.2012 15:46)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]Co bych dal za to kdyby mě vzal nějakej včelař na včelnici

Někde tady najdeš i seznam včelařů ochotných ukázat přímo u sebe. Projdi ty kontakty zda někdo není poblíž Tebe.
Taky vidím, že začínáš na optimalech, tak předpokládám, že jejich stránky znáš http://www.optimalklub.cz/ . Tam bys taky mohl získat kontakt na nějakého ochotného souvěrce. To by bylo nejlepší, protože co funguje v jiných sestavách nemusí být pro optimal to pravé ořechové.
Na konferenci PSNV Praze jsem zaznamenal pěkný plán - začínající filmař a zkušený profík - seriál o oddělku - hodnocení, rozvoj - rozšiřování, krmení, péče. Podle mě skvělý nápad, s tím se musí prokousat každý začátečník.

Takže doufám že letos plán dojde podoby a vznikne. Smile A bude o NN.
(01.02.2012 20:12)Jiří Kovář napsal(a): [ -> ]Jsem starší můžu říci starý včelař Včelařim velmi dlouho a mám hodně včelstev.Mladým začínajicím včelařum
fandím , ale mám obavy o jejich setrvání. Každý kdo přijde , poradim nic nezamlčuji , ale nelíbí se mi když pomlouvá. Každý ,kdo přijde by si měl uvědomit , že vše jde dělat a radit jen ve volném čase a toho je v době včelaření málo.
Včelaření je krásný koníček u mne KOBYLA.Upozorňuji,že je to i verlká dřina a na začátku náročné i na finance. U 10 včelstev nikdo nezbohatne.A dosáhnout 100 včelstev trvá dlouhé roky a zisk žádný jen investice.
Včelařim v nástavkách při jednotné míře což je základ a chce to mít zázemí.Sklady,medárnu a pozemek. Dnes jsou problemy i s umístěním včelstev což dříve nebylo. Drobet je i závist.Dále každý rok je jiný. Nejde dát jednoznačnou radu.Doporučil bych pořídit si do 5 včelstev , domluvit jsi u někoho brigádu a odkoukat co uvidí.U všeho je nutno vydržet i když nebudou výsledky dobré. Co uvidí nepomlouvat zkusit a v případě,že přijde na něco lepšího zkusit.
Když tohle mladý včelař vydrží, tak po dlouhé době dosáhne i 100 včelstrev a zbohatne.Chce to zatnout zuby a vydržet-To Vám radí dědek Podle Vás odepsaný důchodce.
Jiří Kovář

Určitě nechci nikoho pomlouvat pan důvěrník je skvělej včelař a kdybych nevčelařil v moravskejch univerzálech určitě by pro mmne měl spoustu cených rad. Jelikož ale včelařím v optimalech tak je to o něčem jinym. Ale i tak si jeho rad vážim každá rada je nad zlato Smile



Citace:Někde tady najdeš i seznam včelařů ochotných ukázat přímo u sebe. Projdi ty kontakty zda někdo není poblíž Tebe.
Taky vidím, že začínáš na optimalech, tak předpokládám, že jejich stránky znáš http://www.optimalklub.cz/ . Tam bys taky mohl získat kontakt na nějakého ochotného souvěrce. To by bylo nejlepší, protože co funguje v jiných sestavách nemusí být pro optimal to pravé ořechové.

Určitě zkusim napsat i na stránky optimal klubu... ale co sem si zjišťoval tak v okolí moc optimálistů není jelikož na ně nejsou dotace a většina velkovčelařů má langy.



Citace:A pamatujte si - pokud tu negativní zkušenost neuděláte a nezaplatíte sami, stejně si to nebudete pamatovat a stejně to zase zk....íte. A teprve pak si (možná) řeknete - tohle jsem dělal před třemi lety, to nevyšlo, tak jinak. A teprve pak mnoho věcí pochopíte, hlavně v souvislostech. Protože nic není jen černé, nebo bílé, mezi tím exisuje statisíce podtónů šedé. A o tom je ta krása, nejen včelařiny.

Máte pravdu pane Pešek že chybama se člověk učí. Ale když ta chyba pro včely končí tragicky příde mi to škoda. Přitom by na tom včely mohli být lépe ale zásahem nezkušeného včelaře se třeba nodožijou jara. Je to o tom mít toho svého instruktora jako v té autoškole. Naučí vás základy ale pak dostanete řidičák a musíte si poradit sám.

Děkuji všem za rady a pokusim se sehnat nějakého optimalistu v okolí který by mi předal nějaké praktické zkušenosti.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's