Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Videokurz pro začínající včelaře
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
(01.02.2012 21:21)S-ladek napsal(a): [ -> ]I přes kritiku těchto videí od některých přispívajících sem dám odkaz - snížili ceny. Mám včelařský rok I i II

musím přiznat, že komentář nepopisuje to, co se odehrává na obrazovce a můj mozek to nedokáže pobrat, protože mě vždy zaujme komentář, nebo video a přestanu se soustředit na to druhý - prostě video pro ženský, ty umějí dělat několik věcí najednou. Taky se mi stává, že při videu usnu. Teda už jsem si ho zapnul několikrát a nevim, jak to končí Big Grin

jo přesně, přesně...on mluví o něčem a ukazuje něco jinýho. A já myslel, že jenom já sem tak "blbej". Ne ty videa sou fakt strašný. Škoda, že to je proti autorským právům. Jinak bych je všechny nauploadoval někam na net, abyste to viděli. Řeknu vám, že s pomocí někoho zkušenýho bych za jedno dopoledne natočil stokrát lepší video než tohle. Náhodou není špatnej nápad, aby sem lidi posílali svoje krátký videa o tom jak včelaří. Když už nic, tak by to mohla být aspoň docela sranda. Pod každé video, jak na facebooku, bys se dali přidávat komentáře a tak by se mohli vyjádřit i lidi, kteří jsou podstatně zkušenější. Prostě globální diskuse.
.... si nemuzu pomoct,ale vsechna videa co jsem mohl videt jsou sice hezka,ale me dala totalni prdik......ano,dozvedel jsem se jak poznam to ci ono,ale realita je jina a kazdej vcelarime dobre, ale kazdej jinak.A stopro se opisovat neda Smile .
Video jakozto osveta,ok,ale jinak......den straveny u nejakeho vcelare nebo jednodenni kurz da v realu vic nezly stovky hodin videa a nakonec kazdej ,aby se naucil plavat,tak do te vody musi skocit Smile
Zpracovat videokurz? Málo kdo si dovede představit kolik hodin času, vybavení, peněz je k tomu zapotřebí. S natáčením a střihem videa mám zkušenost.
Vytvoření kvalitního, použitelného videokurzu je práce na rok. Nechtělo by se mi vytvářet takový dokument pro někoho, komu se finančně a časově "nevyplatí" jet "přes půl" republiky na některý z víkendových kurzů, nebo přednášku. Kdo chce včelařit, ať snaží. Je iluze, že mě to naučí videokurz. Navíc způsobů a postupů je tolik, že by ten videokurz uspokojil jen málo koho.
Myslím, že stačí ukládat a komentovat videa z internetu zde: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Videa-...-tematikou
Honzíku svatá pravda. Dokud Vás nehodí do vody, tak se plavat nenaučí nikdo. Profíci to s malými dětmi nakonec jinak nedělají.
Pořiďte si tak 3 - 4 včelstva a ty Vás včelařit nakonec naučí. Učený z nebe nikdo nespadl. Nejprve to moc nepůjde, ale časem se to zlomí. Jako Slunce, seno, jahody a Šimon Plánička.
iRP
Už v příspěvku 34 jsem napsal, že zpracování videokurzu od A do Z je ve Včelařském foru nereálné. Přesto myslím že

Vladimír Polyster napsal(a):Co ale můžeme, je posílat záběry jednotlivých úkonů, o kterých se domníváme, že je děláme lépe a jednodušeji, případně levněji, než je možno se dočíst v učebnicích včelařství.
Může to být značení matek, tvorba oddělků, drátkování rámků,ometání plástů, napajedla, krmení atd. atd

V řadě případů by to mohlo být inspirací i pro ostřílené matadory. Vždyť nových užitečných nápadů je mezi včelaři nesmírné množství. Když navštívím některého ze zkušených včelařů, vždy tam najdu něco, co je jeho specialitou a co bych mohl také využít.
(29.02.2012 16:28)koubin007 napsal(a): [ -> ]jo přesně, přesně...on mluví o něčem a ukazuje něco jinýho. A já myslel, že jenom já sem tak "blbej". Ne ty videa sou fakt strašný. Škoda, že to je proti autorským právům. Jinak bych je všechny nauploadoval někam na net, abyste to viděli. Řeknu vám, že s pomocí někoho zkušenýho bych za jedno dopoledne natočil stokrát lepší video než tohle. Náhodou není špatnej nápad, aby sem lidi posílali svoje krátký videa o tom jak včelaří. Když už nic, tak by to mohla být aspoň docela sranda. Pod každé video, jak na facebooku, bys se dali přidávat komentáře a tak by se mohli vyjádřit i lidi, kteří jsou podstatně zkušenější. Prostě globální diskuse.

Já bych tedy až zas tak kritický nebyl. Videa ukáží základy, když už o tom něco víš, tak se dají okoukat i některé detaily.
Asi si to chce pustit několikrát, třeba před a po sezóně.
Samozřejmě, že to není kurs po jehož shlédnutí by ti vyjel z tiskárny výuční list.
(29.02.2012 18:16)Jan Fišar napsal(a): [ -> ]Myslím, že stačí ukládat a komentovat videa z internetu zde: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Videa-...-tematikou

...vidíš, to není špatný nápad.
Pánové s tím házením do vody opatrně. Ano, já taky tak začal, ale věřím, že nemalé procento lidí by chtělo začít taky, ale nezačnou, protože neseberou odvahu. A víte proč? Protože mají strach z neznámého...z něčeho co nikdy pořádně neviděli a nedokáží si to vůbec představit. To byl i můj případ. Chodil mně kolem baráku jeden strašný včelař, který mně to furt cpal. Dlouho jsem vzdoroval a bránil se se slovy: "to je na mě moc složitý"! Protože kdykoliv jsem s ním zapředl řeč, spustil hodinovou přednášku o tom co je tohle a tamto, rozpěrák, smetenec, měl a že mi dá oddělek a jak strašně je všechno důležité. To mě odradilo. Nakonec jsem se seznámil s jiným pánem a to nebyl zdaleka takový "odborník". Vysvětlil mi to tak nějak polopaticky a už to šlo. Dnes mám 4 nástavkové úly a jak jsem tak koukal docela i velmi pěkně vyzimované včelky. Ono to včelaření zase taková věda není, jen si nemyslete. To zvládne skoro každý, jen to chce nemít strach ze žihadla a začít pomaličku. I když ty žihadla to je právě ten adrenalinSmile Akorát, že je to velice široký obor, kde je třeba se neustále vzdělávat a získávat poznatky, ale jinak je to podstatně méně náročné, než třeb...chovat vepřeSmile)
Takže jak říkám, videa ano, ale ne proto, abych se naučil jak přesně to dělat, ale abych si alespoň udělal rámcovou představu, jak to nějak vypadá a co to obnáší. Myslete na začínající.
A ještě si dovolím poslední poznámku: Mladých včelařů přibývá jako hub po dešti a je to jen díky krajským dotacím. Nebýt jich, tak tenhle obor vymře, to vám říkám!

[Obrázky: med_sklo.jpg]
.....ale prave to neznamo je na tom to krasny.Trocha adrenalinu jeste nikomu neublizila Big Grin
Nejlepsi a nejcenejsi zkusenosti jsou ty vlastni a nejlepe se uci z vlastnich chyb.No a kdyz chybi rady tak je tu VF,a tady se vzdy najde dobra duse s nazorem Wink
Díky propagandě ČSV ( Jsem členem ČSV i PSNV) je v nás uložen omyl, že musíme získat co nejvíce nových lidí pro včelaření. Jsem moc rád, že jsem začal včelařit. Teď to bude vypadat sobecky, ale raděj bych kdyby už mnoho dalších lidí nezačínalo. Ze včelaření se stala módní záležitost. Máme nejvíc včelařů na počet obyvatel a jsme nejzavčelenější země v Evropě se všemi důsledky: snadné šíření parazitů varroa a nemocí mezi úly a stanovišti. Díky úhynům se stal obchod s oddělky výnosným a vzniká kolotoč: oddělky kolují po celé republice i s varoa. Nejagresivnější z dovezených převládne na našich stanovištích. Léčiva už nestačí, musíme stupňovat počet zásahů. Ze včelaření by se neměla stát móda, jeden z koňíčků, ale osobní poslání s pojené třeba i s nápravou krajiny. Je to běh na dlouhou trať. A hlavně není potřeba už více včel na našem území, pokud nemají hromadně hynout.
(01.03.2012 11:57)Jan Fišar napsal(a): [ -> ]Máme nejvíc včelařů na počet obyvatel a jsme nejzavčelenější země v Evropě se všemi důsledky: snadné šíření parazitů varroa a nemocí mezi úly a stanovišti.

Dovolím si nesouhlasit. Tento výrok máte potvrzený kde? Pokud máte nějaká data a průzkumy...sem s nimi. Naopak, průměrný věk včelařů je kolem 70 let a nebýt dotací tak postupně vymřou - bez nástupu mladé generace! Je to vidět i na schůzích a všude tam, kde se tito lidé sdružují - vesměs jsou to starci. Naopak já osobně velmi podporuji mediální podporu včelařství v poslední době. Je zde hodně lidí, kteří pro informovanost veřejnosti udělali hromady práce. Díky Bohu za to, protože jedině dobře informovaný spotřebitel je ochoten platit za kvalitu. Konečně lidem dochází, že naše české výrobky, včetně medu, jsou kvalitní a jsou i ochotni si za ně připlatit.
To, že se zde šíří varoa není způsobeno převčelařením. Faktorů ovlivňujících šíření chorob je celá řada. Vezměte si například takový boing 747, který přistane v Austrálii na letišti, kde nabere tuny vody, vzduchu a s nimi samozřejmě i včely, roztoče a hmyz. Během několika hodin, je takový stroj schopen rozšířit tuto nákazu do celého světa. A nikdo s tím nic neudělá. Dříve existovaly mezi kontinenty skutečné hranice v podobě moří a oceánů, ale co dnes? Dále pak je to hygiena některých takzvaně zkušených včelařů. To, co jsem viděl na vlastní oči kousek od mého domu u včelaře...to byste valili oči. Rozpadlé staré úly, žádná hygiena, dvacet let staré souše, skladované venku pod igelitem, místo smetáčku větvička z pámelníku atd. To pak není divu, že já tam u mě můžu léčit jako ďas a je prd platné. Nikomu ze svazu se nepodařilo tomu zamezit. Já si myslím, že člověk, který se dá na včelaření nemusí být za každou cenu nějaký podivín, kterých je jen hrstka a ukazují se v podivných kuklách.Smile
(01.03.2012 11:57)Jan Fišar napsal(a): [ -> ]... Jsem moc rád, že jsem začal včelařit ... raděj bych kdyby už mnoho dalších lidí nezačínalo...

Jak asi může vypadat pomoc začátečníkovi od včelaře s tímto názorem.
Ty začínající to fakt asi nemají jednoduchý.Confused
Fakta o ČR v rámci států EU:
  • nejvyšší počet včelstev/km²: 6,7 (průměr EU 3,1);
  • absolutně nejvyšší počet včelařů/km²: 0,62 (EU 0,14);
  • nejnižší počet obyvatel/včelstvo: 19,96 (EU 36,89) = nejvyšší počet včelstev na obyvatele = nejvyšší zavčelení;
  • absolutně nejnižší počet obyvatel/včelaře: 215,48 (EU 842,23) = nejvyšší počet včelařů na obyvatele = je nás hodně.



Ano, souhlasím s Vámi, že na schůzích některých ZO organizací ČSV to vzhledem k věku členů vypadá jinak. Ve skutečnosti nových včelařů přibývá, zvlášť těch, kteří si pořizují větší počet včelstev. Zájem o včelaření se velmi rozšířil. Mladých včelařů potkávám na přednáškách, kurzech a letních vikendových školách včelaření mnoho. Vznikly 2 nové včelařské školy. Těch, kteří se chystají včelaření zkusit je taky stále více. Je to opět v módě.

Také si myslím, že bude dobře, když zmizí staré špinavé úly. Záleží ne kolik, ale kdo se stane včelařem. Ideální by bylo, kdyby stanoviště včel byla od sebe vzdálena na hranici doletu včel. To je u nás nemožné. Co se týká opylování, věnujme se také včelám samotářkám. http://vcelky.cz/hnizdiste.htm



(01.03.2012 12:29)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Jak asi může vypadat pomoc začátečníkovi od včelaře s tímto názorem.Ty začínající to fakt asi nemají jednoduchý.Confused

Tome, velmi rád ti pomohu. Nejlepší zkušenost, seznámení s dalšími mladými začínajícími včelaři a zkušenými lektory najdeš zde:
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=83
Ale spěchej s přihláškou, potože kurzy jsou rychle obsazeny. Zájemců je překvapivě mnoho!
Dále doporučuji některou ze 3 včelařských škol, pokud chceš studovat obor včelař:
Moravská včelařské škola (MVŠ) v Hranicích, SOU Blatná obor včelař, Střední odborné učiliště včelařské Nasavrky.
Tak to jsem sám překvapen, jak se u nás včelaření rozmáhá. Já to sleduji kolem sebe čím dál víc. Začíná to být trend moderní doby. Spousta mých známých dokonce začíná pěstovat i zeleninu a ovoce z důvodu alespoň minimální soběstačnosti. A to jsou lidi, kteří nemají o ničem šajn. Přeci jen se lidé od přírody neodvrací a to, co prorokovali starší generace, že shnijeme jen u počítačů, se nenaplníSmile HalelujaSmile
Nedávno jsem si stáhnul video Včelařský rok. Je to ve dvou dílech a pro začátečníky je tam spousta informací.
Dá se to stáhnout na http://www.uloz.to/hledej/?q=vcelarsky
(01.03.2012 12:26)koubin007 napsal(a): [ -> ].... já osobně velmi podporuji mediální podporu včelařství

Prosím, můžete upřesnit jak "podporujete mediální podporu", co konkrétněto děláte? Smile



(01.03.2012 12:26)koubin007 napsal(a): [ -> ]... To, že se zde šíří varoa není způsobeno převčelařením. ....

Jak se rozšířil varroa, když ne díky včelařům? Doporučuji si o tom něco nastudovat. Smile



(01.03.2012 12:26)koubin007 napsal(a): [ -> ].... Vezměte si například takový boing 747, .... Austrálii na letišti, kde nabere tuny vody, vzduchu a s nimi samozřejmě i včely, roztoče a hmyz.... je schopen rozšířit tuto nákazu do celého světa.

Spletl jste si směr. Z Austrálie si parazita varroa nedovezete. Austrálie je zatím jediná a poslední zem, kam včelaři, díky Bohu, varroa nezavlekli. Musel by jste tam nejprve dovézt svá včelstva. Smile
V tomto dokumentu se dozvíte vše o šíření parazita varroa destructor: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Videa-...700#pid700
(01.03.2012 16:49)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Nedávno jsem si stáhnul video Včelařský rok. Je to ve dvou dílech a pro začátečníky je tam spousta informací.
Dá se to stáhnout na http://www.uloz.to/hledej/?q=vcelarsky

No nevím jak vám, ale mě se to video vůbec nelíbí. Určitě bych to nikomu nedoporučil. Jestli se tomuhle říká nástavkový systém včelaření ...Huh
Nemáte někdo spíš materiál, kde se opravdu pracuje s nástavkama?
Video Včelařský rok jsem vzhlédl prozatím 2 díl. předjaří až léto. Škoda, že se často míjí obraz s mluveným slovem, říká se o něčem že se udělá, ale neukáže jak.
(01.03.2012 11:57)Jan Fišar napsal(a): [ -> ]Teď to bude vypadat sobecky, ale raděj bych kdyby už mnoho dalších lidí nezačínalo. Ze včelaření se stala módní záležitost. Máme nejvíc včelařů na počet obyvatel a jsme nejzavčelenější země v Evropě...

Do značné míry souhlasím a dodávám, že dotace všeho druhu bych zrušil. Otázkou mi však zůstávají některé věci:
  1. Nakolik je údajný nárůst včelařů a počtu včelstev ovlivněn aktuálně probíhajícími kampaněmi krajských dotací pro začínající včelaře? Kacířská myšlenka - nezačíná mnoho "včelařů" včelařit jen formálně, aby umožnili někomu v rodině výhodně získat včelařské vybavení? A není tak statistika chovatelů včel částečně ovlivněna i skupinou "držitelů včelstev"? Vždyť proč nebylo včelařství stejně módní ještě tak kolem roku 2008, než dotace začaly? Naopak, tehdy počty včelstev i včelařů trvale klesaly. Opravdu se stihla natolik proměnit za čtyři roky mentalita obyvatel ČR?
  2. Nakolik je nárůst počtu včelstev ovlivněn "umělým navyšováním počtu" zazimovaných včelstev v důsledku snižující se národní dotace D.1? (K tomu lze samozřejmě obtížně hledat důkazy, ale...) Confused
  3. Máme nejvíc včelařů a jsme nejzavčelenější země v Evropě, ale přesto je počet včelstev jen asi na dvou třetinách stavu z roku 1990? Z jakého pohledu byla tehdy situace problematičtější než dnes? (Nevím, nepamatuji si to, byl jsem tehdy malý, tak budu rád poučen).
Možná je problém jinde:
  1. Malé povědomí veřejnosti o problematice kvality potravin (není med jako med, i když se to stejně jmenuje);
  2. V evropském srovnání nízká spotřeba (zejména medu, jako ekonomicky nejdůležitějšího včelího produktu);
Omlouvám se, že reaguji v tomto tématu, protože si uvědomuji, že to s videokurzy nesouvisí. Rád bych zareagoval v tématu o dotacích, ale jelikož příspěvek p. Fišara zazněl zde, nemohl jsem zřejmě jinak... Blush
Myslím, že se mentalita lidí opravdu mění. Díky událostem které se dějí v ekonomice posledních 5 let si všichni více méně začínáme uvědomovat, že společenský model založený na slepé víře v nekonečnou spotřebu, věčném růstu DPH a výrobě "čehokoli" a je v krizi. Lidé si stále více uvědomují pochybnou kvalitu anonimních potravin, stále více lidí přemýšlí jak být alespoň trochu soběstačný a pociťují potřebu návratu k fungující přírodě. V povědomí bylo do nedávna zažité, že včely jsou pro "staré" dědky a nikoho z "mladých" moc nezajímaly. Dnes o možnosti zkusit včelařit dokáže uvažovat kde kdo i bez dotací. Dotace křiví všechny vztahy a je možné, že v jedné včelařské rodině je najednou několik "papírových" včelařů, jen aby získali víc dotací ze všech možných zdrojů, třeba ty pro začínající včelaře. Ale to dělají zkušení "mazáci". Nováčci se v dotacích většinou vůbec neorientují a přece to se včelami chtějí zkusit, třeba jen s jedním či dvěmi včelstvy a starým medometem. Cítím mezi lidmi zájem kamkoli příjdu. Ano, točme si krátká amatérská videa a dávejme je na Včelařské fórum. Podělme se o své nápady. Nesnažme se o technickou kvalitu záznamu, jako spíš o sdělení svého postupu. Postupů je tolik, kolik je včelařů a to je na včalařích krásné a tvořivé. To je třeba vysvětlit nováčkům: dát jim odvahu zkoušet, hledat, vymýšlet. Setkávejme se, navštěvujme se na svých včelnicích, pomáhejme si navzájem. Ochutnávejme své medy a medoviny, berme mezi sebe začínající.
Koľko ľudí, toľko názorov. Samozrejme, sú dobré a zlé videá (filmy). Ak si pozrieme filmy na Youtube, tak sú zväčša vytrhnuté z kontextu. Ale ak si niekto myslí, že sa včelárenie dá "zakonzervovať" do 1-2 hodinového filmu, je na omyle! Žiadny rok nie je rovnaký. Včelárenie je o súžití s prírodou, poznať ako sa prejavujú jednotlivé stavy. Dá sa ukázať, ako vyrobiť medzistienky, ako vyrobiť úl, ale ako postupovať v určitej situácii vo včelstve, kde je veľa premenných (sila včelstva, teplota vonku, znáškové podnienky atď.), je veľmi zložité. Nedá sa presne popísať existujúca situácia. Samozrejme, včela je živý tvor, ktorý má taktiež svoje špecifiká a je ovplyvňovaná prírodnými faktormi. A tu platí dvojnásobne, čo pomôže jednému, nemusí pomôcť druhému.

Ešte k predchádzajúcemu príspevku. Myslím si, že nie je pravda že včelárenie je pre starých dedkov. Problém je, že sa objavujú debilné hororové filmy, v ktorých sa dávajú tvorom neprimerané schopnosti a inteligencia. Vďaka takýmto filmom sa zakorenil medzi ľudí strach zo včiel. Vyrastal som za socializmu, ale div sa svete, učili ma, ako sa mám správať v prírode, ku zvieratám atď. Mali sme ručné práce aj práce na záhrade.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's