Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Videokurz pro začínající včelaře
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
(04.03.2012 11:31)Jan Fišar napsal(a): [ -> ]Myslím, že se mentalita lidí opravdu mění. Díky událostem které se dějí v ekonomice posledních 5 let si všichni více méně začínáme uvědomovat, že společenský model založený na slepé víře v nekonečnou spotřebu, věčném růstu DPH a výrobě "čehokoli" a je v krizi. Lidé si stále více uvědomují pochybnou kvalitu anonimních potravin, stále více lidí přemýšlí jak být alespoň trochu soběstačný a pociťují potřebu návratu k fungující přírodě. V povědomí bylo do nedávna zažité, že včely jsou pro "staré" dědky a nikoho z "mladých" moc nezajímaly. Dnes o možnosti zkusit včelařit dokáže uvažovat kde kdo i bez dotací. Dotace křiví všechny vztahy a j

Moje trvalá slova!
Návrat k fungujúcej prírode neexistuje. To by sme museli pripustiť voľný priebeh moru, nesmeli by sme sa liečiť, ani dožívať sa dôchodku. Ostatne, na tom poslednom sa pracuje..... Big Grin

Mimochodom, aj dinosauri vyhynuli vďaka fungujúcej prírode. Možno, raz, si obdobným spôsobom príroda poradí aj s človekom. Cool
Skôr by som povedal návrat k zdravému rozumu. Bez určitých zásahov do prírody sa už dnes ľudstvo v takom počte akom sa nachádza nezaobíde ale tie zásahy musia byť vo veľmi veľmi rozumnej miere.
Ano. Já jsem se jen ve svém příspěvku zamýšlel nad tím, jak hodnověrné jsou různé statistiky. Bojím se toho, že jakékoliv dotace, ať se jmenují pro začínajícího včelaře, D.1, nebo jakkoliv jinak, bývají zneužívány. A čím větší je snaha je omezovat, tím má mnoho včelařů snahu na byrokratická omezení nějak "vyzrát" Wink.

Následující slova nemyslím nijak zle, takže prosím, abych nebyl špatně pochopen. Problémem mnohých začínajících včelařů je veliká neznalost, se kterou se do oboru pouštějí. Nejsem nikterak starý, nebylo mi ještě ani třicet, ale když jsem před patnácti lety získal od otce své první včelstvo do opatrování, přečetl jsem všechnu dostupnou literaturu, studoval několik ročníků včelařství nazpět (a skřípal zuby, když byl neustále v článcích dominantním způsob dvouprostorového včelaření v budečácích). K tomu jsem do včelaření nahlížel již nějakých pět let, když jsem tátovi pomáhal (vytáčení medu, krmení, když jsem sebral odvahu, tak jsem mu koukal přes rameno). Dnes, jak patrno i z mnohých příspěvků na internetových diskusích, mnozí začínající nepoznají ještě s jistotou trubce od dělnice, ale už vykřikují něco o tom, že do dvou, maximálně tří let, budou mít dvě stě včelstev... Tím se nechci nikoho dotknout. Jde mi jen o to, že souhlasím s tím, že videokurzy mohou mnohé napovědět, ale stejně je třeba přistupovat k oboru pozvolna, pročítat literaturu, mít nějakou živou osobu na konzultace, mít pár včelstev a vždy se snažit poučit ze začátečnických chyb, včely si zamilovat. Jinak je to na nic a stane se z toho zase jen "šroubárna". Shy
Optimální nárůst včelařů probíhá:
Do minulého kola dotací EU si to táta nechal odhadnout, nejlépe na hodně peněz.
Mladý to koupil, půjčil si na chvíli v bance a zaplatil, aby bylo vidět že platil. Napsal žádost o dotace EU a dostali skoro 50% zpět. Pak to táta za syna do banky vrátil a o peníze z Eu se šábly. Následně mladý začínající včelař požádal o dotace Kraje a dostal ještě něco málo na úly. A samozřejmě aby vyhověl podmínkce Kraje tak vstoupil do ČSV a omladil základnu. Blbý kdo dává, blbější kdo nebere.

Všimli jste si, že jakmile tato finta z dotací zmizela, tak je najednou dost protředků na plných 50% a před tím se krátilo.

Ono je třeba posuzovat podle nějkaých tvrdších dat než z pohledu na schůzi. To by se musely vyvalit z centrální evidence a vyhodnotit a to asi nikdo neudělal.

Zákon na ochranu osobních inf. to asi neumožňuje vyvalit do ČSV takže je otázka kolik je vlastně včelařů a kolik je jich v té které věkové kateegorii. SI mylsím, že dost lidí se o 1D nehlásí a to je asi jediná šance, jak se ZO dozví, že tam někde nějaký chalupář včelaří.

V NASA narváno, v Blatné plno a v Hranicích na Moravě taky. Nemslím, že škoal je podmínkou odtací, takže je to asi normální postup.

Jenže je to taky o otm, jestli se přihlásí do ČSV, pomáhal jsme jednomu jak najít ČSV a spojení na ně. Prootže mladistvý elán a vytrvalost, tak s emu topo dlouhé době povedlo. .-)

Ne každý má zájem aby mutam chodli komeis enakontroly. Ví se, že když mám někde chalupu a včely, tak odešlu vzroek do laborky a mám klid. SPlněná povinnost a nikdo mi do včel nemluví.

Schválěn, v které zemi je víc včelstev na 100km?.
Otázka je trochu návodná, takže "správná" odpověď je zřejmě - NIKDE! Shy Tipuju ale třeba Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko, Řecko nebo Portugalsko (minimálně srovnatelná úroveň) ... Myslím, že tomu tak v minulosti bylo, i když statistiky jsou ošemetná věc a nejsem jejich pilným čtenářem. Co vím, tak míra zavčelení je v Evropě chápána ovšem spíše jako problém, takže měl zcela nedávno potřebu se k němu vyjadřovat i evropský parlament a další instituce EU. Tudíž je otázkou, kde je situace "normální".

No, a naše země je krom toho taky pro včelaření velice vhodná. Už praotec Čech věděl, že je to země mlékem a strdím oplývající... Wink ... A to byl nějakej včelař...
Také jsem minulý rok začal. Za knihy jsem dal nejméně 1000 Kč. Pak jsem byl na kurzu, ale ten byl dotovaný, tak jsem nic nemusel platit. Přihlásil jsem se do místního včelařského spolku a tam jsem se také dost dozvěděl. Instruktážní video by bylo fajn, protože něco jiného je číst o tom, že vyjmeme plást a něco jiného je opravdu ho správně vyjmout. Atd.
(05.03.2012 1:41)František Kšír napsal(a): [ -> ]Instruktážní video by bylo fajn, protože něco jiného je číst o tom, že vyjmeme plást a něco jiného je opravdu ho správně vyjmout. Atd.

Ono ani to video nenahradí tu praxi.
Sám to vidím u sebe, když si doma přečtu, co mám udělat, případně to konzultuji po telefonu, a pak stojím u včel, tak nejsem tak rozhodný, jako doma.
A nemyslím, že to video bude tak výrazný rozdíl oproti textu.
Velmi výrazně lepší je být u toho, když to někdo dělá a ještě např. řekne: "A teď si to zkus sám."
Říkáte kolik je včelařů v ČR, ale já se ptám: "a kolik je zahrádkářů a kutilů?" A kolik je v TV pořadů o včelaření? V TV běží každá zhovadilost, o vaření, o víně, o sportu, o zahradě, o kutilství...jsou toho stovky! Kolik je toho o včelách ...hm? Když jsme tak strašně zavčelení!

Začínal jsem včelařit od absolutní nuly, bez informací a přesto jsem začal, všechno si koupil nové a stálo to mnohem víc než nějakých blbých 12 tisíc z dotace - protože jsem chtěl. Ano jsou lidi, kteří dotace zneužívají, ale jsme Češi a ty si vždycky najdou škvírku v zákoně, ale není fér je házet do jednoho pytle.

Formou dotací jen stát přerozděluje peníze, které nám stejně vybere. Čili jsou to naše prachy, tak proč si něco nevzít zpátky? Když to neuděláme, tak je beztak spolykají, Pandury, Gripeny, mýtné brány, arbitráže a jiné pochybné státní zakázky a zbraně nevyjímaje!! Někdo možná nemá jasnou odpověď na otázku zda chovat včely a nebo podporovat zabíjení lidí - to je na každém z nás.

Kamarádi se mi smály,když jsem jim řekl, že chci včelky - že jsem blázen...tak ať mi tady nikdo netvrdí, že je u nás strašně včelařů, protože ve finále je v nejproduktivnější generaci (20-40let) na počet obyvatel stejně naprosto mizivé procento. U nás v práci dělá 100 lidí a z toho jsou 2 včelaři - včetně mě.

Tahle diskuze je o videokurzu, ale důvod, proč začínající včelaři chtějí videokurzy je ten, že v televizních médiích(za které platíme) jako ČT1 a 2 nic z toho nenajdete!Huh
Neviem co je optimalne zavcelenie. Ale v poslednych rokoch sa vdaka bio zlozke v nafte pestuje ovela viac repky olejnej ako napr. pred 20 rokmi. A podobne je to aj so slnecnicou. Takze logicky je potreba viac vcelstiev ako napr. pred 20 rokmi. A takyto stav podla mna v CR ani v SR nie je.
....A kdyz neco v telce je ,tak je to spis komercni prezentace toho ci onoho vcelare,a to zacatecnikum stejne nic neda,mozna je to spis rozhodi a strati tu pravou zacatecnickou chut, a nebo ukazka trapnosti v poradu Mala farma Smile

..Lepsi deset zihadel nezli jedno hloupy nic nedavajici video Big Grin
V TV by měly být pořady, které podpoří konzumaci medu. Jinak je fakt, že nejlepší kurz je vlastní praxe. Nějaká teoretická znalost je potřeba, ale pak je to o vyzkoušení si všech prací a činností. Docela se na to těším. Také se těším na první letošní žihadlo. Jen doufám, že to nebude na nějaké choulostivé místo. Big Grin
Jo ta Malá Farma je dobrá fraška, např. jak si ta dívčina kupovala úly a ta paní prodavačka (zřejmě figurantka) nebyla schopna vyslovit slovo varroadno Smile Také dobré bylo jak byla poprvé ve včelách, kouřila do úlu jak zběsilá se slovy "včely musíme nejdříve omráčit". Nebo když pan činovník ČSV říkal že se kleštík přisává již na vajíčko. Na druhou stranu se mi nechce věřit, že by ČT sama chtěla dělat takovéto nekvalitní pořady, spíš se domnívám že nesehnala nikoho kompetentního a proto takto "vaří z vody" ku škodě všech. A v tom bych spatřoval i jádro pudla kritiky, kterou zde dnes vyřknul Petr. Nevěřím tomu, že kdyby někdo z ČSV či DOLu přišel do ČT či jiné televize (třebo do rad Ptáka, či k Přomkovi na Primu) s jasným projektem rad začínajícím včelařům, že by se toho nechytly a nějaký ten seriálek o včelaření nenatočily. Tedy možná než zase budeme kritizvat televize že točí program o každém kutilovi, co stlouká budky pro brhlíky a netočí nic o včelařích, tak se zamysleme nad tím zdali zde od nějaké včelařské organizace nějaká nabídka přišla, popř. zdali je vůbec někdo něco podobného schopen (či ochoten) dát dohromady. Televize nabídne akorát kameramana a střih, know how musí dodat někdo od fochu, když ten kecá nesmysly, jak se stalo v případě MF, nikdo ve střižně z toho perlu neudělá.
Tak tak. Já se radši budu dívat na budky pro brhlíky než na předsedu ZO Brloh, jak vykládá nesmysly (Malá farma). Confused
Smysl pořadů jako je Receptář nebo Loskuták není naučit diváky něco dělat ale informovat je o tom, že to existuje a je to hezký. Samozřejmě, že bez žihadel a praxe to nejdeSmile
Z hlediska včel a přírody, ale bude podstatně lepší 100 včelařů každý se 3 úly daleko od sebe, než dva se stopadesáti na jednom stanovišti.
Nechci Vám kazit iluze, ale Loskuták a Receptář je již těžce komerční vysílání.
Bylo mi nabídnuto 10 minut za 75 000,-Kč. Samozřejmě zaplatit. Smile Snad, že by měli slabou chvilku.
75 000 jste měl zaplatit vy za to, že tam budete 10 minut mluvit? A na jaké téma?
Neříkám, že to není komerční...jen by se tam mohlo mluvit o včelařeníSmile
Nechci si zde dělat reklamu, ale měl jsem platit já. Pokud se podíváte třeba na část o travních sekačkách, nebo co nej na podlahy, nátěry plotu, super hnojivo ... atd... vše placená reklama.
Jednodušeji, když má někdo kdo radí na triku logo firmy, pokud nemá placenou reklamu, tak je to skrytá reklama a to si mooc dobře hlídají, jsou za to pěkné postihy.
Ale k tématu velice dost inspirací je na youtube. Kdyby to někdo dal dohromady ...? Něco jako zde


Pokud někdo z televize nebude zapálen pro včely, nebo nedostane na pořad dotace asi nic moc nevyplodí. V tom jsem pesimista.
konečně přínosnej názor!
(06.03.2012 15:34)vojtab napsal(a): [ -> ]Nechci Vám kazit iluze, ale Loskuták a Receptář je již těžce komerční vysílání.

Mimochodom, aj predaj medu, i keď z dvora, je komerčnou záležitosťou. Jedinou "odchýlkou" je, že by z toho profitovali všetcia včelári. Vzhľadom na kvalitu spotrebitelia a region tým, že peniaze zostanú v "miestnom" obehu a region sa môže rozvíjať. Neopustia republiku cez nadnárodné spoločnosti.

Späť k filmom. Je veľa filmov, ktoré nič nehovoria. Chýba včelárska odbornosť, inde zase filmárska zručnosť alebo technika. Taktiež názorová odlišnosť. Niekto sa nevie "odpútať" od vlastného názoru a celé dielo končí chválením "svojho" a kritizovaním "cudzieho". No a najväčší problém sú peniaze. Každá sranda niečo stojí ...
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's