Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojáček
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Zajímavé je že ten koš na papír s víkem prodávají jako rojáček i v profi obchodech:
http://www.holtermann-shop.de/index.php/...aerme.html
Asi bych nahoru udělal madlo, za které se to dá nosit, a popruh přes rameno (abych neměl opíchané ruce, ale zadní nárazník, kam správné očkování patří Smile).
Ten na těch stránkách vychází na necelých 24 l. To není zas tak velký rozdíl. Někde jsem tu zahlídnul od někoho pravidlo, že by měl mít roják tuším 15 l na 1 kg včel, ale nevím, jestli to není hlavně kvůli tomu vzduchu. Přijde mi to hrozně moc. V sobotu jsem sbíral 4 kg roj, to bych na něj potřeboval roják velikosti vodácké konve a kýbl. Už nevím, v jakém vláknu to bylo.
Dobrý den,
potřeboval bych rozměry na rojáček o rámkové míře 39x27,5. Přinejlepším celý plánek.
Děkuji
Dělám si roják ze sololitu podle kamaráda, ale má malé větrání. Chtěl bych jedno síto do dna a jedno do čela. Mám nějaké zbytky nerez síta z výroby den. Jaké by síto mělo mít minimální rozměry?
Předem děkuji
Vlasta
Roják ze solotu je těžký, mnohem lehčí je překližka. Nejslabší je myslím 4 mm, je pak o 0,7 mm sice tlustší, ale přesto lehčí. Taky je "samonosnější" a tudíž zpevňovací laťky můžou být subtilnější, vodovzdorná vydrží víc vlhka než sololit. Mám sololitový roják a už nikdy více! Na sbírání roje ho kvůli velké váze nikdy nepoužívám, slouží jen jako přenášecí manipulační bedna za skoro šestikilo - kupovaný krám.

Do rojáku by měly jít zavěsit rámky, nejlépe 7. Pak slouží i jako včelotěsná bedýnka pro jakékoli práce, třeba když vč slídí. Dobře udělaný roják taky poslouží jako plemenáč když je potřeba teď hned udělat něčekaně oddělek.

Větrání stačí u míry 24 asi půlka čelní stěny, musí to mít deklík aby šlo větrání úplně zavřít (zakrýt a fixovat malými obratlíky nebo jiným šikovným způsobem). Jde o to, že když sklepnete roj, část včel se rozletí nebo něco spadne vedle a je otevřené síťování, část včel si sedne na to pletivo z venku. Proto je nutné aby bylo větrání úplně zakryté a až se roj stáhne dovnitř a roják zavřeme, teprve pak oddělat dekl větrání.

Třeba to tu někdo psal, nečetl jsem vlákno celé, snažím se vás varovat a sdělit co vím.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's