Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Polonástavky 39x17
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Díky za názory,vážím si jich. Dědictví které mi připadlo je. Starý včelín který obsahuje
2 úly zadováky 37x30, potom jakžtakž tři úly 39x24 a 5 úlů 39x17 které se rozpadají a musím je vyměnit .Proto volím nějaký jednotící prvek.Nástavky nepřenáším,celé je to na zahradě domu kde je i vytáčecí mísnost.Váha mi zatím nevadí a ta rámková míra 39x24 je jediná se kterou mám zkušenosti i když malé.Počet včelstev nebudu rozšiřovat.Tož tak na objasnění a k diskuzi.Pavel
Měl jsem za to, že někde jinde máš taky 39x17, proto jsem psal abys v tom pokračoval. Taky teď píšeš že nejvíc je těch 17. Držel bych se toho a do vyšších bych nešel. Navíc asi budeš mít nejvíc souší a rámečků právě asi těchto.
Taky píšeš, že skoro všechny úly jsou v nevalném stavu - ideální příležitost k tomu nahradit je novými.
Ale je to na tobě, jaký si to uděláš takový to budeš mít.
(19.01.2016 14:29)Pavson napsal(a): [ -> ]Váha mi zatím nevadí.

To říkáš teď, ale každým rokem poznáš i deko navíc.
Zdravím, mám "ve výstavbě" poměrně vysoký klát, který bych chtěl využít pro dvě včelstva a trošku tápu ve vnitřním uspořádání. V současné době včelařím ani né rok a to na míře 39*24 cm v počtu tří včelstev. Do každé ze setav v klátu bych rád udělal plodiště o rámkové míře 39*35 a nad to tři patra 39*15. Vím že tři rámkové míry asi nebudou ideální, ale na druhou stranu 39*35 se vytáčet nebude a 39*15 vejde do medometu v počtu dvou kusů. Jde mi hlavně o nízkou váhu nástavku, který budu vytahovat ze stísněného prostoru a poměrně vysoké výšky. Rovněž vím že klát s nástavky uvnitř nebude asi nikdy pravým klátem, ale mám špalek o průměru 110 cm a dutinou mnohdy přes 80cm.

Předem díky za všechny rady, Michal
Možno by tam bolo ideálne spraviť zásuvky do klátu.
Problematiku klátu řeší samostatné téma Klát. Tam jsou zkušenosti těch, co tuto cestičku již prošlapávali.
Téma "klát" už jsem si prošel, ale klátu samotného se můj problém prakticky netýká. Jde mi o velikost rámků a proto jsem psal sem.

Nad zásuvkami jsem taky přemýšlel, ale došel jsem k závěru že rozumnější budou nízké nástavky které pohodlně vytáhnu. Každopádně díky za připomínku.
(17.01.2017 14:31)Jsem Michal napsal(a): [ -> ]... ale došel jsem k závěru že rozumnější budou nízké nástavky které pohodlně vytáhnu.

No, nedovedu si představit, jak z uzavřeného prostoru dutého špalku pohodlně dostáváte celé nástavky. Vzhledem k tomu, že včelaříte teprve od loňského roku jste asi neměl možnost pracovat s opravdu silnými včelstvy. Ty jsou v sezóně narvány včelami, vše mají pěkně slepené propolisem. Často je problém nástavky od sebe vypáčit ve volném prostoru, natož v klátu. Nechci Vám brát iluze, ale bude to práce pro vraha.
To že jsem ještě nepracoval se silným včelstvem je pravda. Možná se budu potom mlátit do hlavy a hledat další řešení, ale rád bych to zkusil. Práci přidám pouze sobě. Jde mi pouze o velikosti rámků. Zda je kombinace 39*35 + 3* 39*15 pro včelstvo dostatečné a vhodné. U nástavkového úlu bych to neřešil. Zde jsem limitován výškou klátu a přidat v případě potřeby další nástavek nebude možné.
Daj si do googlu, napr. Vcely, kontainer, berendei a mozno získaš nejakú inšpiráciu.
(17.01.2017 19:18)Jsem Michal napsal(a): [ -> ]Jde mi pouze o velikosti rámků. Zda je kombinace 39*35 + 3* 39*15 pro včelstvo dostatečné a vhodné.

Záleží taky na stanovišti, a jak budeš včelstvo obhospodařovat (oddělky, kolikrát vytáčet atd.). Tebou popsaná kombinace odpovídá zhruba 3 nástavkům 39x24. Pro někoho moc, pro někoho zatraceně málo. Pro včelaře zvyklé obhospodařovat silná včelstva to může být na spodní hranici. Včelařím v už trochu vyšší poloze, a běžně mám produkční včelstva tak na 5-6 NN 39x17, což jsou cca 4 N 39x24 a pokládám to za docela prostorný úl. Řada včelařů v mém okolí vystačí se 2-3 N 39x24 a jsou taky spokojení. Tož tak.
Zvážil bych i možnost ten vysoký dvouprostorový klát spojit do jednoho komína, nějakou přepážkou co jde vyndat a navázat na spodní sloupec dalšími nástavky - však se nemusí pokaždé využít na celou výšku. Idea Proč nemít možnost mít opravdu prostorný klát na 1 včelstvo? V ideálním případě jí mít upevnitelnou v různých výškách (víc možností umístit dno horního včelstva), však to nemusí být těsná přepážka přes celý půdorys, spíš podpěra. Můžeš mít pak třeba silné včelstvo na víc než polovině prostoru a nad tím třeba oddělek. To by zas byla výhoda toho, když už to máš v dutině v těch nástavkách.
Když jsem začal zkoušet rámek 39x35, prvním rokem mi stačila sestava...39x17 dole, 39×35 a 3n 39x17 jako medníkové. Další rok už zimuju včelstva na 2n 39x35 +1n 39x17. Předpokládaná sestava na léto je 2n 39x35 +5n 39x17.
Milane, včelstvá plodujú v sezóne v oboch nadstavkoch 39x35? Ďakujem za odpoveď. Vopred... "Zvonku" sa to podobá na moju zostavu, len tých medníkov mávam akosi poskromnejšie...Wink
Plodují v obou nástavcích....samozřejmě že ne na celém prostoru. Je to okolo11ti plástů plodu....ale potřebují další prostor na zásoby a hlavně na pyl. Ve velké snůšce i podstavuju jeden 39x17 dospodu.
Původně to byly Vn na 5 včelstev....teď mám tak vedený jen tři včelstva...a to mám jeden 35 nástavek nahrazenej dvouma 17.Big Grin Prostě jeden 35 je málo.Sad

Jenže já jsem v 218m n.m.
(17.01.2017 19:18)Jsem Michal napsal(a): [ -> ]To že jsem ještě nepracoval se silným včelstvem je pravda. Možná se budu potom mlátit do hlavy a hledat další řešení, ale rád bych to zkusil. Práci přidám pouze sobě. Jde mi pouze o velikosti rámků. Zda je kombinace 39*35 + 3* 39*15 pro včelstvo dostatečné a vhodné. U nástavkového úlu bych to neřešil. Zde jsem limitován výškou klátu a přidat v případě potřeby další nástavek nebude možné.

Michale, podle me Tebou uvedena sestava fungovat bude.
Kdybys mel problem se supersilnymi vcelstvy a/nebo s rojenim, tak je jednoduse oslabis.
Je-li Tvym cilem mit dve vcelstva v klatu nad sebou a chces-li je mit uvnitr v nastavkovem ulu, tak tomu vsechno ostatni proste prizpusobis. Budes-li se tu moc ptat, akorat se v tom zavrtas - lepsi je do toho jit a zkusit to. Neni to uplna ptakovina a provozni veci proste doresis za chodu.
Ještě dodám že včely jsou poblíž Ostravy v nadmořské výšce cca 225 metrů.

INDRAH: díky za tip. Určitě nebude marné mít možnost rozšíření jednoho včelstva na úkor druhé "obytné jednotky". A druhou využít pro slabší oddělek ze zbylých úlů. Tady už se začíná objevovat problém nekompatibility se zbylými úly na míře 39*24. Z něj do 39*35 nejsíš včelstvo nepřeložím a opačně už vůbec ne.

VCELKY.CZ: jsem rád že mi někdo potvrdil realizovatelnost mé představy. První nástavek 39*15 z lípy je hotov. Na jaře sem určitě hodím fotku klátu po dokončení.
Jenom musim potvrdit co pise Milan.mam taky 39x35 plus medniky a jedno plodiste 39x35 je u vetsiny vcelstev opravdu malo v urcite dobe je bezne 10 ramku plodu a matky pravidelne zakladali celej mednik 39x17 takze ja uz taky dle Milanovych rad pojedu jen 2 plodiste 39x35 a ktera matka to nezvladne pujde z kola ven protoze je nadhera koukat po zime na silny vcelstvo jak jede a zaroven neverim ze to pozdeji slabsi dozenou protoze se mi potvrdilo ze Jarni snuska je fakt brzo a jen silny vcelstva z ni dokazou nanosit i pro vcelare.diky tomu mam pak spousta jar.medu z Javoru a ovocnych stromu pro chov matek a oddelku.a vy pak se slabsimi vcelstvy tu snusku ani nepostrehnete.jsem ve 450 m.n.m.
Ale postrehneme.
Letos po medobraní v 39x24 jsem zase nalomený k přechodu na menší a lehčí 39x17 nebo 39x15. Ty 39x15 by se mně vešly po 2 do kazety medometu, ale zase mám obavy
jestli by jsem neměl neúměrný nárůst času na ošetřování. Jaké jsou Vaše zkušenosti a jak dlouho by asi trvalo přejít na menší míru ?
Já mám třetí sezónu pokusně na dvou úlech medníky 39x12 a zatím dobrý.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's