Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Současná metodika léčení proti Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(29.03.2012 20:57)KaJi napsal(a): [ -> ]Kolega Korous porušil několikrát MVO SVSV tak jak je platné u nás.

citace vyhlášky KVS Plzeň:

Jarní období 2012
Předjarní ošetření včelstev nařídí KVS v tomto rozsahu:
1. V oblastech kde nebyla prokázána rezistence roztočů na pyrethroidy:
a) ..
b) ..
c) u všech včelstev na stanovištích s průměrným nálezem více než 3 samičky Varroa
destructor ve směsných vzorcích zimní měli

KVS povolí předjarní ošetření stanovišť s podlimitním nálezem i pokud o to projeví sami
včelaři zájem.

Předjarním ošetřením se rozumí nátěr víček zavíčkovaného plodu vodní emulzí přípravku
M-1 AER 240 mg/ml, spojený s fumigací přípravkem Varidol 125 mg/ml. Rozhodující
význam má nátěr plodu, kterým jsou postiženi roztoči a jejich vývojová stadia uvnitř
plodových buněk i roztoči na včelách. Fumigace Varidolem 125 mg/ml je pojistkou při
eventuální rezistenci roztočů na pyrethroidy a pro případ, že plocha plodu je nedostatečná.


KaJi můžete mi prosím sdělit kterou kterou vyhlášku jsem porušil a v čem jsem lhal?

Pokud tím myslíte,že jsem neléčil všechna včelstva, tak to bych musel být doopravdy kretén abych léčil včelstava ,která nemají prokazatelně VD.
Jste na tom asi lépe než my.U nás už není papež, ale kdo je vlastně nad ním?

Nařízení SVS/ 1868 /2012 ze dne 07.03.2010 mimořádná veterinární opatření při výskytu nebezpečné nákazy varroázy včel.
(17.02.2012 15:04)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Jaký koliv teoretický poznatek, který není využitelný pro praxi má nulovou hodnotu.
Včelařům a včelám není nic platné, že někdo dokáže např. na kurzu najít pár buněk a označit je za ukázkové VSH chování včel /byť je to pravda/, když nedokáže rozpoznat markery blížícího se kolapsu a navrhnout odpovídající opatření. Tak se to stalo loni např. na Krušlově. I proto loni včely hynuly.
LD

Toto mi nějak uniklo, ale rád bych k tomuto něco dodal, protože jsem u toho byl. Je to hezký obrázek toho, že osobní zkušenosti nelze nijak nahradit. A týká se to i kolabujících včelstev a jejich úhynu. U včel je prostě nutno vše si prožít, jinak to člověk neumí dobře v praxi využít. Kluci v Krušlově si to myslím vloni prožili. Když jsme tam byli v rámci letní školy, u několika včelstev na stanovišti, zejména dvou, které jsme měli rozdělány a něco s nimi prováděli - pin test atp. bylo už v červnu naprosto jasné, že pokud nepřijde rychlý zásah, dopadne to špatně. I přes to, že jsme né zrovna málo času věnovali při výuce tomu, jak na to, je potřeba si prožít, jak to dopadne, když se na to člověk vykašle - nebo jak se domnívám v tomto případě - že ošetřit takto napadená včelstva, neznamená dát tam jednou formidol!!! Hold je potřeba si to prožít, bez toho to nejde....
Vážení odborníci.
V loni jsem kdesi v časopise MV nebo Včelařství, možná že to bylo i v odborných překladech zachytil popsaný test na zjištění VD, pomocí práškového cukru. Dnes to za boha nemohu najít.
Můžete prosím, kdo ví, napsat kde to bylo publikováno? Přivítám i původní zahraniční zdroj.
Děkuji.
(17.02.2012 15:04)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Jaký koliv teoretický poznatek, který není využitelný pro praxi má nulovou hodnotu.

https://picasaweb.google.com/11303980038...ntaminacia
http://issuu.com/milanbencur/docs/rot_cia_pod_a_nemcov


(04.04.2012 22:19)Zdeněk Klíma napsal(a): [ -> ]... U včel je prostě nutno vše si prožít, jinak to člověk neumí dobře v praxi využít. ..., bez toho to nejde....
Díky pane Holube.
Našel jsem to a je tam v podstatě vše co jsem chtěl vědět.
Mám letos včely tak silné jako jsem neměl 52 let zpátky.
Zatím nevím jaký je v nich vývoj roztoče. jen přidávám nástavky, mezistěny a stavební rámky
Máte někdo vědomost ( ponětí) o vývoji roztoče, spaDY, LÉČENÍ kM ... ATD ?
DĚKUJI
j:b:
A co třeba zasunout podložky. Nejlepší je zjistit stav ve vlastních úlech. U mě padaj a padaj. Díky šťavelovce, už tři neděle. Ale pomalu už končí.
U mě taky padaj a padaj, v množství větším než malém. Díky mravencovce. Asi se holky z okolních úhynů dobře zásobily. Protože jsme navzájem v doletu, tak bacha, může to být na Zbraslavi hodně podobné.
Ivan Černý
To, že vám padajú roztoče, je vďaka tomu, že ste zle ošetrili včely idúce do zimy. Nie je možné, aby v tomto čase padali roztoče v takom množstve ako to udávajú poslední dvaja priatelia. Veď nárast Vd u mňa narastá až v 7 a 8 mesiaci. No zažil som už obdobie pre 21 rokmi, keď už koniec 6 a ďalších mesiacov bol enormný a do jeseni som prišiel o polovicu včelstiev, odvtedy som kolaps včelstiev nezažil. Anton
Antone, dovolím si nesouhlasit. Jarní migrace kleštíků jsou dosud dosti neprobádaným faktorem, avšak jsou! (jako bych slyšel ono Vančurovo: hezkých děvčat jest šlakovitě málo, avšak jsou!! - viz Rozmarné léto ... Big Grin)
Jiří



Pro toto období je už jistě možno použít kromě podložek test práškovým cukrem na zjištění počtu foretických kleštíků. Kdybychom to zkoušeli, ověřili bychom metodu již odborníky vcelku verifikovanou a získali další cenné zkušenosti. A už jistě můžeme i testovat plod (zvláště trubčí). Letos je vše nějak o dost dřív a začínám mít pocit, že je třeba být velmi ostražitým ... Wink Je to jen na nás, ouřady a Svaz a veterina sice pracují na iluzi, že se "postarají", ale nám nepomůžou, to už víme z praxe, jsou to naše včely a naše odpovědnost. Takže musíme hledat všechny možnosti a komunikovat mezi sebou. Je to tak snadné ... Big Grin
Jiří
Tono, to není tak jak prezentuješ. Padaj, padaj po šťavelovce, je tím, že padají i měsíc účinkem kyseliny.
Na polovině včelstev jsem praktikoval tvojí metodu. A tímto bys jí popřel, ale není špatná. Výsledky spadu 3VD na 30 včelstev. Takže jsme nic nepodcenili.
Ale 760m ode mne je včelař, který odmítl odevzdat vorek, protože to považoval za zbytečné, když viděl podložky se spadem. A tak si říkám, zda toto není pudla jádro.Big Grin Takže, problém mám já, ale ne státní správa, která to odmítla řešit. Na druhou stranu, jsem za ten problém vděčen. Stále mám testovací materiál.Big Grin
Ja som cez vikend cistil podlozky a volnym okom som ziadne kliestiky nenasiel. Ale vecsie plochy trubciny pre istotu uz likvidujem.
My v současnosti v rámci přidávání mezistěn vyjímáme sem tam zapomenuté stavební rámky z loňska. Velká většina jich byla se zavíčkovaným trubčím plodem. Zajímalo mne, kolik je na nich roztočů. Po rozlomení několika z nich jsem ale dosud žádného roztoče neobjevil. Ale ono to přijde, nebojte se....
iRP
(04.05.2012 9:46)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Tono, to není tak jak prezentuješ. Padaj, padaj po šťavelovce, je tím, že padají i měsíc účinkem kyseliny.
Na polovině včelstev jsem praktikoval tvojí metodu. A tímto bys jí popřel, ale není špatná. Výsledky spadu 3VD na 30 včelstev. Takže jsme nic nepodcenili.
Ale 760m ode mne je včelař, který odmítl odevzdat vorek, protože to považoval za zbytečné, když viděl podložky se spadem. A tak si říkám, zda toto není pudla jádro.Big Grin Takže, problém mám já, ale ne státní správa, která to odmítla řešit. Na druhou stranu, jsem za ten problém vděčen. Stále mám testovací materiál.Big Grin

Zdenko, ani moje včely nežijú vo vákuu, tak ako všade v krajinách EU, ale doteraz používam spôsob, ktorý Ty poznáš a ktorý u Vás nie oficiálny. Dúfam, že nám naši veterinári neznepríjemnia boj s roztočom, nejakou zmenou. Takto mi to vyhovuje. Anton
Proto se ptám

pane Bretner
Kolik toho padá u mne se snad dozvím ale ptám se proto že nestíhám a podložky jsou plné měli, nejdříve je musím vyčistit a teprve potom " podle mne v této době toho spadne málo, nekteré mi sedí v podmetu a hučí, asi chtějí ven.

Podle mne je rojení sice přirozené ale je vedle dědičnosti zapříčiněno nedostatkem prostoru. (Já jsem celý život žil se 4 členou rodinou v 2+1 a vyhýbali jsme se uspěšně v chodbě dobře, kdyby mi ten byt byl malý asi bych se taky vyrojil)


Pane Černý

kde vy máte včely a napište jak a j akou 65-85 kyselinu mravenčí používáte a kolik vám toho denně padá.

Dnes byl přínos "jen kilo", ale je to nádherný čas hojnosti, úsilí.
j.b.
Ale přece je jasné, že to co padá u mě v Podkrkonoší, nemusí padat u Prahy. I když je Ivan jiného názoru. Takže k čemu jsou taková data.
Proto je lepší se přesvědčit sám. A vyčistit podložku ve 2-3 úlech nezabere celé odpoledne. To se snad dá stihnout. Alespoň pro klid v duši. Časově náročnější je počítání Vd.
K monitoringu a nestíhání: je to problém, rozumím. Ale chci-li mít pro svůj chov hodnověrná data, je třeba to udělat a lze si přitom nastavit systém tak, aby ta data poskytl, i když není moc času i energie. Třeba redukovaný monitoring a pod. V této části sezony ...
Je fakt, že v úlech je teď velmi živo a na podložce je fůra bordelu a těžko se v něm něco hledá. Ale za 3 - 4 dny to jde, to se dá ještě dobře prohlédnout ...
Jiří
Konečně po deseti dnech jsem se dostal k vyčištění podložek- bylo tam velmi hodně měli, spadu a dal jsem nové podložky- papíry.
Zjistil jsem , nezjistil jsem za 20 hodin žádného roztoče u asi 10ti včelstev.
Podle mne je to lepší než kdybych něco našel ale nic to neznamená je příliš brzy a roztočů je v této době ve včelstvech málo a bez ošetření (km) žádné v této době nenajdu.
J.B.
Referenční URL's