Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Současná metodika léčení proti Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nechápem Huh
(17.07.2014 16:02)KaJi napsal(a): [ -> ]Proto PánBůh stvořil ovce , aby jsme je stříhali.

Kdo to jen v těch Sedmi statečných řekl. Velmi moudrá věta.

Nebyl on to, Karle, přímo sám "střihač" Calvera? Big Grin
Jiří
(17.07.2014 17:55)Debora napsal(a): [ -> ]
(17.07.2014 15:02)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Profesionáli resp. komerční včelári by s 30 % stratami museli zdvihnúť ceny o 3O %.
ale z těch 60% získáme 180% a cena zůstane Wink

z každého včelstva které přežije mohu udělat dvě nová
No - já už na to nemám nic, než:
But all my words come back to me in shades of mediocrity
Like emptyness in harmony ...
Homeward Bound ... Paul Simon
S W. Nelsonem unikátně ZDE. Tu bych užil i slovo léčení i metodika ... Big Grin A jdu samostatně kapat KM na Hobrafilty ...
Jiří
Opakovaně se na VF setkávám s termínem samostatný včelař.
Zeptal jsem se asi třiceti včelařů, co si pod tímto pojmem představují. Buď si nepředstavovali nic a podivili se, co je to za nový vynález, nebo byly jejich představy naprosto rozdílné až protichůdné.
Byl bych proto rád, aby někdo pojem samostatný včelař definoval..
Ale je zapotřebí, aby to byla skutečně definice,pro každého jasná a pochopitelná
a ne sáhodlouhé litanie, ze kterých si nakonec stejně nikdo nic nevybere.
Myslím si, že po té co vyhlášky SVS zrušily (tedy přestaly zakazovat ošetřovat bez komise) v některých krajích monopol komisí ČSV na ošetřování včelstev a daly toto právo a povinnost včelaři by to měl být každý kdo je schopen se bez nucení postarat o svoje včelstva.

Jedná se pouze o relikt z nedávné minulosti (doufám) kdy toto bylo označení pro normální stav, v té době neběžný.

Doufám, že doba dospěje k tomu, že vyjímkou nyní nově bude NESAMOSTATNÝ VČELAŘ. A budemem si spíše lámat hlavu co s nimi, než jak je definovat. Smile



Na doplnění a ilustraci:
http://www.denik.cz/liberecky-kraj/vcela...-i3ae.html
"Vypadá to na něj. Prý je velmi nepřístupný a přesvědčený, že si bude léčit včely sám," dávají včelaři ruce pryč od svého předsedy."
Tak takové rozhořčení a veřejné pohoršení dřív způsobil SAMOSTATNÝ Včelař. Sám si chtěl ošetřovat včely.
(17.07.2014 19:00)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]A jdu samostatně kapat KM na Hobrafilty ...

Wink

[Obrázky: lucky.jpg]
Za autismus dětí mohou pesticidy, prokázala studie

http://www.novinky.cz/veda-skoly/342734-...udie.html¨

Zvláště nebezpečné jsou organofosfáty, pyrethroidy a karbamáty. Pyrethroidy se vyskytují v insekticidech a častou se používají k hubení komárů. Karbamáty se používají jako povrchové postřiky a návnady pro škůdce.
Jako dětský lékař mohu pouze doporučit, aby jsme tuto studii brali s rezervou. Její základ je slabý a určitě se z daného nemůže dedukovat, že za autismus můžou pesticidy. Těch faktorů je mnoho.



Přečetl jsem zde poslední příspěvky, včetně pana Jiřího V.. Dle mého názoru je argument, že KM je slabší jed než amitraz, nebo že je amitraz nervový jed a zůstává ve vosku-to je slabý argument pro použití KM. Když pátráme do podrobností, všechny relevantní studie, které jsem já kdy četl prokázaly minimální hladiny zbytkových látek ve vosku. Pokud někdo dbá na rychlou obměnu díla, tak je jedno, zdali používá amitraz nebo KM. Zde je důležitější, jestli používá kupované mezistěny nebo má svoje vlastní ev vede včelstva na volné stavbě. Dále zde pozoruji pořád jakýsi mechanistický přístup, kterého cílem je zbavit se kleštíka do 0. Pokud někdo vzdá možnost šlechtění včelstev odolných na kleštíka, protože to považuje za nemožné, stejně nereálné je, aby jeho včelstva měla 0 kleštíků. Minimálně proto, že je zde mnoho zdrojů v okolí. Myšlenka, že když moje včely nemají 0, tak jsou zdrojem pro okolí je také podivná, pokud mám silné včelstva, nemohou být vyloupena, pokud nejsou vyloupena, jsou slabým zdrojem kleštíka pro okolí. Pokud má někdo desítky až stovky včelstev, je jasné, že potřebuje nějaké pušální a účinné ošetření. Pokud má někdo méně včelstev, jde to i jinak. Já mám 2 stanoviště vzdálené 100 km. Na jednom, které je obecně považováno za více "zamořené" kleštíkem, vede včelstva na volné stavbě, bez rámků, pouze loučky, med je lisovaný, plod 1x za rok vyřezávám. Zatím je nemám dlouho, ale oproti klasicky vedeným NN včelstvům pozoruji minimální spad kleštíka celoročně, včely vitální, prostě nádhera. U NN klasicky vedených včelstev používám pouze volnou stavbu v rámečkách, vidím jak včely staví a mají rozdělené plásty v jednotlivých obdobích roku a pokud jim v tom nedělám guláš, jakože se snažím (pracuji téměř a jen s nástavky), tak to zvládají taky dobře. Kleštík se soustředí an trubčinu, která zůstává v podletí na okrajích plodového hnízda, na deělničí plod to má kleštík daleko, má zde i jinou teplotu, dá se vyřezat nebo jednorázově a krátkodobě zasáhnout formidolem. Je to jen a jen o tom, kdo si jak představuje své včelaření.
Podívám se na to podrobněji, dneska jsme si rozdílu napadení - volná stavba a klasika nevšiml.

Ve všech případech poměrně vysoké napadení plodu. Dnes jen orientační proběhnutí po stanovištích abych se podíval co a jak se dělo.

Musím se podívat na situaci včelstev kde jsem prováděl radikální likvidaci rojovky odvezením plodu mimo jednoho rámku - a doplnění stavebními rámky. I tam jsem VD viděl, ale už jsem se nezabýval nějakou kvantifikací - to bych to musel víc rozrýpat. Podívám se tedy i na Volnou a nevolnou stavbu.

Osobně ve volné stavbě nečekám nižší napadení ale vyšší vitalitu včelstev. A v případě že by byla trubčina - tedy zakladená a zavíčkovaná tak její odřez. Toho letos moc nebylo. Trubčinu moje včely dělají ukázněně spíše na okraji jak u středu plástů. Takže se dá v 6/7 odřezávat a včely si dostaví znovu. Tedy v jiném roce jak letošním.
Pro Docttor: A v tom je jádro pudla.Dá se říci ,že takových 80% včelařů odevzdává vosk do výkupen a tam
si je mění za mezistěny.Tak ,že bych nikdy netvrdil ,že zbytkové látky jsou relevantní.
Spočtěte si jak dlouho se používá,připočtěte si k tomu ,že včely ho nosí i z rostlin po postřicích.
Sečtěte to a jsme asi jinde.
K tomu když firma která vyrábí léčivo zároveň dělá studie o neškodnosti?
Proč ho jinde už nedoporučují?Proč se třeba neobjeví ve Včelařství studie o neškodnosti tohoto
léčiva třeba z Německého výzkumného ústavu? F.V.
Jako dětský lékař mohu pouze doporučit, aby jsme tuto studii brali s rezervou. Její základ je slabý a určitě se z daného nemůže dedukovat, že za autismus můžou pesticidy. Těch faktorů je mnoho.

Nevidím svět jednoduše. Dal jsem to sem jako doklad že nejde o "léčivo" zdraví prospěšné což asi nebudeme tvrdit, ale opakovaným používáním tohoto pojmu při jeho rozdávání a objednávání je vytvářen u včelařů dojem, že je to něco co je "dobré" a zdravé. A čím víc tím líp.
Pro poučení "hrdinů" co aerosolují bez masky, a i pro ty co odpočítávají Gabon bez rukavic.

I pro mě co je taky někdy líný je hledat. Smile
Problém je v tom, že většina včelařů nemá čas, nechce, nebo je nezajímá, jak a čím léčí a co všechno dávají do úlu. Mnoho z nich naopak věří "autoritám" z Dolu a podobně, kteří pravidelně přispívají třeba do Včelařství. Je to o hledání informací. Já jsem je začal hledat hned po první aplikaci Varidolu do mých nových včelstev, bylo to poprvé a naposled a jsem tomu rád.
To je odpověď pro V Šumeru na jeho dotaz co je samostatný a nesamostatný včelař.

Já bych to v letošním roce viděl na škále -
nechodím nikam,
čekám co důvěrník přinese,
nafasuji co mi dají,
nafasuji a dokonce aplikuji
čekám až mi to přijdou udělat

A pak pár potížistů zmatkuje, že mají vyšší spady a napadení. Ty bych za samostatné orzhodně nepovažoval, když dělají tolik problémů. Smile
My máme v oddíle i samostatně přemyšlející včelaře. Jeden s pěti stanovišti měl loni úhyny a tak vznesl požadavek aby byl začátkem září v celé organizaci nasazen gabon.
Zásada č. 2: Vnést mezi podezřelé zmatek.
Měli jste mu říci, že ostatní již mají včely varroa rezistetní jen on zaostává a proto mu padají.
Jenže na schůzi byl přítomen hlavní podezřelý a ten mu řekl že dávat gabon v září je kravina.
A začíná se nám to s tím samostatným myšlením nějak komplikovat.

Možná na vině nebude ta samostatnost ale to myšlení.
(22.07.2014 10:12)KaJi napsal(a): [ -> ]A začíná se nám to s tím samostatným myšlením nějak komplikovat.

Možná na vině nebude ta samostatnost ale to myšlení.

jaro 2014

[Obrázky: vceli_jaro.jpg]
Referenční URL's