Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Současná metodika léčení proti Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(28.01.2015 15:50)MartinP napsal(a): [ -> ]... Dúsledek by podle mne byl totiž fatální a to ten, že je zde bohužel obrovské množství včelařů, kteří by přestali léčit, protože jim to nic nenařizuje. Bohužel toto by mělo tak obrovské důsledky na celkovém zdraví včel všech včelařů ...
Ano - prvním rokem a pak by to bylo již daleko lepší než současný stav. Ten kdo by si to ten první rok ohlídal by pak desetiletí měl zdravější včely.

Co se ti zdá pravdivější výrok?
Nařizuj a udržuj "také včelaře" = udržuj si populaci VD a vychovávej ji rezistetní.
Nenařizuj a neudržuj "také včelaře" = nech vymřít jak "také včelaře" tak spousty VD a dalších nemocí
Začínám mít určité další podezření proč se nám ty úhyny opakují v cyklech.
Řekl bych, že určitá skupina včelanů obnoví stavy včelstev a ta se od stavu rojového postupně nasytí roztoči.
(28.01.2015 15:50)MartinP napsal(a): [ -> ]Dúsledek by podle mne byl totiž fatální a to ten, že je zde bohužel obrovské množství včelařů, kteří by přestali léčit, protože jim to nic nenařizuje. Bohužel toto by mělo tak obrovské důsledky na celkovém zdraví včel všech včelařů, že to beru jako to menší zlo to mít varroózu uvedenu mezi nakažlivými chorobami a na tomto základě určeny povinné léčebné a preventivní úkony.
Klasická demagógia z pera ČSV - ne, že bych byl proti léčení, ale všude jinde v evropě nic tak "propracovaného" jako tady nejni a včely fungujou.
V Rakousku maj letos sice 70% úhynů, ale do 50km ode mne jsou už taky přes 60%.
A to máme schválenou metodiku, které se všichni poctivě drží.
Co by bylo kdyby nebyla ? Očištění od neschopných včelařů a špatně šlechtěných včelstev - vče do kopy - méně včelstev a méně problémů s nima.
Nehledě na nesmyslné výdaje na různou současnou pseudoléčbu ze 70 let minulého století.Big Grin
(28.01.2015 15:50)MartinP napsal(a): [ -> ]... Dúsledek by podle mne byl totiž fatální a to ten, že je zde bohužel obrovské množství včelařů, kteří by přestali léčit, protože jim to nic nenařizuje. Bohužel toto by mělo tak obrovské důsledky na celkovém zdraví včel všech včelařů ...


No a co, poklesla by vám špatně vychovaná členská základna. To je jediná "tragédie" kterou na tom vidím.
Každý rok to stojí 20mega ze státního rozpočtu a stále vysoká negramotnost - jak to tvrdíš i ty.
Když to tak spočtu, tak na gramotnost členů ČSV stát už vydal skoro čtvrt miliardy za ty roky co na to dává peníze.

Až státu nebo nějakému zodpovědnému úředníku dojde že je to blbost a zastaví to, procentuélní gramotnost se rázem zvýší. Snížením počtu negramotných.
Takže - s dovolením - je rozhodnuto. Situace u jednoho z kolegů není nijak tragická. U druhého jsme kolektivním rozumem rozhodli o sublimaci, suroviny i přístroj k tomu je k dispozici ihned, technologie je zvládnutá. Děkuji všem za přínosné po-rady.
Martine, omlouvám se, ale to je střet dvou konceptů.
Mnohdy to není jen o počtu roztočů, ale o síle připojených a mnohdy už převládajících viróz, vždyť letošní rok je toho dobrým dokladem.
A taky nelze z příkladu dvou poněkud naivních a neinformujících se zatím začátečníků tvrdit, že koncept svéprávného včelaře je nesmysl a v současné praxi nereálný. Spíš naopak a s dovolením se to pokusíme časem i dokázat.
Představ si, že třeba stále roste počet těch, kteří ještě dřív, než si pořídí včely, jsou na kurs, nebo dokonce i do školy do Blatné ...
Proto je důležité vzdělávání chovatelů, ale je nezbytné, aby nové poznatky pronikly i do lektorského sboru učitelů včelařství jistého nejmenovaného většinového subjektu a mezi přednášející odborníky, kteří se dostanou do jednotlivých ZO a přestanou tam konečně šířit ty doposud tradované mýty, a začnou mluvit o skutečných věcech z praxe, o zkušenostech ze zahraničí, o poznatcích vycházejících z moderního výzkumu.
Například to, že něco je třeba začít dělat už v květnu a červnu, nikoli až v podletí a na podzim, jak tvrdí naše zlatá a všemi v okolí tolik obdivovaná supermetodika.
Omlouvám se, ale když mám třeba králíky, slepice, kozu,ovce, krávy etc., tak přece taky za ně přijmu odpovědnost a postarám se a nebudu čekat, až mi někdo řekne, že bych měl něco udělat …
Primární snahou nás všech by mělo být nestát se součástí problému ... Wink
Jiří
(28.01.2015 15:50)MartinP napsal(a): [ -> ]Dúsledek by podle mne byl totiž fatální a to ten, že je zde bohužel obrovské množství včelařů, kteří by přestali léčit, protože jim to nic nenařizuje. Bohužel toto by mělo tak obrovské důsledky na celkovém zdraví včel všech včelařů, že to beru jako to menší zlo to mít varroózu uvedenu mezi nakažlivými chorobami a na tomto základě určeny povinné léčebné a preventivní úkony.

Ak by vypadli z kola von, včelári čo bez nariadenia vrchnosti prestali svoje včelstvá ošetrovať proti VD, by do 2 respektíve 3 rokoch prestali byť včelármi alebo by sa to naučili bez dozoru, ak nie, tak tých by ani nebola škoda keď sa včiel vzdajú. Skutoční včelári, ktorým záleží na zdravotnom stave si dokážu udržať včelstvá každý rok bez poškodenia klieštikom. Nezniesol by so, keby mi niekto do toho "kafral".

Mňa starostlivosť o moje včely už od roku 1986 nik nemusí upozorňovať čo mám alebo nemm každý rok urobiť, prípadne nerobiť. Je pravda, že na moju neinformovanosť som doplatil jediný raz v r. 1989, keď mi klieštik vyradil 13 včelstiev z 22. Odvtedy som si zvolil ten najjednoduchši spôsob ako pripraviť včelstvá do zimy, bez ich poškodenia. Je to síce chémia, ale šetrná voči včelám a včelím produktom.
Nebudu reagovat na každého zvlášť - shrnu to.
Prostě je vidět jak píše Jirka Matl jsou dva pohledy na to co jsem pojmenoval.
První zastává většina oponentů zde a to, že do dvou tří let vymřou včely těm co by neléčili - můžu říci, že s tím kategoricky nesouhlasím, protože jedny jim uhynou, chytnou roj a mají ho další dobu a vesele zásobují okolí kvalitními roztoči a já budu léčit jak mourovatej a stejně neustálá reinvaze bude moji snahu kalit. Tedy nezbude mi než čekat né až uhynou ty neléčené včely, ale bohužel až vymřou tito nepoučitelní včelaři a to může sakra trvat.

Druhý pohled a ten zastávám já, je raději se snažit přesvědčovat o nutnosti léčení vřčelaře a to i za pomoci povinného ošetřování a klást důraz na to kdy léčit a proč. Jirka správně podotknul, že obrovské množství včelařů zná víceméně jen gabon a varidol. Pokud není gabon tak jen varidol, což je hrozně špatně a tady před námi stojí ještě mnoho práce na poli vzdělávání. Ovšem největší průser je to, že tito "nesvéprávní včelaři" na přednášky nechodí. Fakt je ten, že zejména starší lidé mají trochu obavu z používání kyselin.Nemají v ně důvěru, je to pro ně náročnější a rizikovější při používání atd.
Píšete tu mně nikdo nemusí říkat kdy mám léčit, ano mně také ne, ale spousta lidí to říci potřebuje. A to je právě ten problém. Bohužel máme mnoho včelařů, kteří v tomto nejsou tak samostatní nebo zodpovědní.

Plaší se tu, že CSV je jen zkostnatělý orgán, který šíří jen tradované mýty bez dalšího pokroku. To je prostě jen ideologická nálepka. Jistě jsou i tací, ale je velká řada těch, co sledují moderní trendy a i o nich na přednáškách mluví.
Jinak se tu mluvilo o tom, že PSNV již v květnu varovalo před zvýšeným výskytem varroa, ale Komise pro zdraví včel při CSV o tomto informovala a varovala již v březnu, kdy bylo jasné jaký průběh zima má.

Vím, že se tu se shodou nesetkám a ani to nečekám. Prostě je vidět, že můj pohled na celou tuto situaci je výrazně odlišný. Mně záleží a přemýšlím o tom, co je momentálně výhodnější pro včelaře jako celek, většinu oponentů zajímá jen ten jejich dvorek, některé jejich politikum a absolutně neberou v úvahu to, že včelu nejde zavřít na svém dvoře, ale že včely každého z nás ovlivňují i široké okolí ať chceme či ne.
P.S.
Výroky jako předvedl Kaji o tom, že máme obavu z poklesu špatně vychované členské základny nemá ani cenu komentovat. Kajimu doporučím spíše to, aby si nastudoval jaké jsou povinnosti chovatele včelstev a neplácal tu blbosti jako tady.
Tady již nejde jen o nějakou zázračnou metodiku, ale o seriózní výzkum, který tu chybí. Po těch letech úhynů, které se opakují nejsou žádné výstupy z našeho VÚ zabývající se kolapsem včelstev. Když tak se objeví nějaké zprávy ze zahraničí, jako by se to nás netýkalo. Realita je však jiná. Když někdo namítne, že na to nejsou peníze, tak použijme ty, které jsou určeny na vyšetření měli, nebo na administraci 1D. Není to málo peněz a zapojme do toho třeba i Vysoké Školy s oborem včelařství ať je konkurence. Nejsem přesvědčen ani o tom, že by to mohlo být tématem pro celostátní sjezd ČSV, tam budou "důležitější témata", tak mi nezbývá než si zde postěžovat.
(28.01.2015 19:58)MartinP napsal(a): [ -> ]Druhý pohled a ten zastávám já, je raději se snažit přesvědčovat o nutnosti léčení vřčelaře a to i za pomoci povinného ošetřování a klást důraz na to kdy léčit a proč.
Tady vidím perspektivu do budoucna, když se zruší povinné ošetření včelstev. Svéprávný včelař si dál bude léčit, jak je nyní zvyklý, ovšem už nebude ilegál. Předpokládám, že ČSV bude natolik zodpovědný, že se postará o včelaře, nyní závislé na distribuci léčiv a pokynů shora. Třeba tím, že si na schůzi odhlasují kdy a čím budou povinně léčit. Tím si vytvoří svůj uzavřený svět, kde jim bude spolu dobře. Tyto dva světy se mohou vzájemně tolerovat.

(28.01.2015 19:58)MartinP napsal(a): [ -> ]Jinak se tu mluvilo o tom, že PSNV již v květnu varovalo před zvýšeným výskytem varroa, ale Komise pro zdraví včel při CSV o tomto informovala a varovala již v březnu, kdy bylo jasné jaký průběh zima má.
Zdravotní komise ČSV (MVDr. Krabec) varovala, že je teplá zima. To je záslužné. PSNV začátkem května upozornila na vysoké napadení trubčiny v některých lokalitách a nabádala včelaře k monitoringu trubčiny. Kdo chtěl, mohl mít včas cenné informace.
Pod mnou zmiňovaném upozornění není podepsán MVDr. Krabec, ale MVDr. Pantůček, takže nevím jaké varování máte pane Gruno na mysli.
(28.01.2015 20:58)Jiří V. napsal(a): [ -> ]Tady již nejde jen o nějakou zázračnou metodiku, ale o seriózní výzkum, který tu chybí. Po těch letech úhynů, které se opakují nejsou žádné výstupy z našeho VÚ zabývající se kolapsem včelstev.

Nejsem si jistej, jestli výzkum je tou náplní (jestli myslíš VÚV Dol...?), která tomuto "s.r.óčku" zaručí dostatečnej výsledek....a potom ..."náš" je už jen z 20ti%....a i to je diskutabilní, protože si začínám myslet že ani ČSV už není naše. Dodgy
(28.01.2015 21:50)MartinP napsal(a): [ -> ]Pod mnou zmiňovaném upozornění není podepsán MVDr. Krabec, ale MVDr. Pantůček, takže nevím jaké varování máte pane Gruno na mysli.

Měl jsem na mysli toto http://www.vcelarstvi.cz/clanky-nepodcen...etos..html
Bylo to později - 18.7. Velmi oceňuji, že ČSV má snahu vydávat tyto zprávy. V přenosu důležitých informací vidím významnou roli spolků i v budoucnu.
Broněk
Ano VÚV má výzkum pouze v názvu, k Jirkovi V. ono po pravdě si musíme říct, že si s těmi kolapsy neví rady celý svět a to je pěkný průser a to i v zemích, kde mají skutečný výzkum a dávají do něho nemalý peníz ze statní kasy.

P.
(28.01.2015 22:01)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]
(28.01.2015 20:58)Jiří V. napsal(a): [ -> ]Tady již nejde jen o nějakou zázračnou metodiku, ale o seriózní výzkum, který tu chybí. Po těch letech úhynů, které se opakují nejsou žádné výstupy z našeho VÚ zabývající se kolapsem včelstev.

Nejsem si jistej, jestli výzkum je tou náplní (jestli myslíš VÚV Dol...?), která tomuto "s.r.óčku" zaručí dostatečnej výsledek....a potom ..."náš" je už jen z 20ti%....a i to je diskutabilní, protože si začínám myslet že ani ČSV už není naše. Dodgy
Víte trošku se tu pletou hrušky s jabkama, ono letos to nebylo jen o přemnožení roztoče, v některých oblastech nebyla jiná snůška něž řepka a když to včelaři vytočily, byly včely prakticky o hladu dost dlouhou dobu a nekvalitní a nedostatečná výživa se dost podepíše na zdravotním stavu.

Ohledně léčení maji všichni pravdu, jak Martin tak Jirka Matl, nejde o to přesněji čim léčit, oni gabony i varidol ješte fungují a kyseliny, nejsou od věci, ale varidol je na podzim, kdy už je to s křížkem po funuse.
Některé ZO nezaspaly s objednáním a ani distribucí léčiva, tady Jílové objednalo dostatek gabonu, v další ZO kde mám včely si jen 4 včelaři ze 14 objednaly formidol.
Jde o to nějaký léčebný zásah provést, jak v průbehu sezony, tak v podletí, aby se ochránila zimní generace...
Člověk jim to může vysvětlovat odzhora dolu a od zdola nahoru, ale prostě jich spousta "nemá" čas, neb když se nechce...

Je to celé o zodpovědnosti a o tom se dokopat k tomu, ten zásah udělat...
(28.01.2015 18:07)Ozi napsal(a): [ -> ]Takže - s dovolením - je rozhodnuto. Situace u jednoho z kolegů není nijak tragická. U druhého jsme kolektivním rozumem rozhodli o sublimaci, suroviny i přístroj k tomu je k dispozici ihned, technologie je zvládnutá. Děkuji všem za přínosné po-rady.

Já bych jen s dovolením vypíchl, že ti dva "nováčci" jsou vyřešení, svéprávně a zodpovědně.

Ti co nad nimi lámou hůl jako příklad do nebe volající nezodpovědnosti a neorganizovanosti si dovoluji upozornit že na rozdíl od mnoha vzorných a organizovaných mají ještě včely. Snad všechny.
Co by za to ti co nyní přemýšlí odkud si vypůjčí zimní měl dali. Smile




http://www.beedol.cz/2015/ztraty-vcelstev-2014/
(28.01.2015 12:58)Ozi napsal(a): [ -> ].....V létě prý dali formidolové desky. Podzimní ošetření předpokládám žádné. Včelstva jsem neviděl, asi jako skoro všude - slabší. Teď najednou - v měli jsou napadaní kleštíci, co s tím ? "Organizovaní" nejsou, "Samostatní" jak vidět nedostatečně. Na povinnosti vyplývající z veterinárního zákona je upozorňuji opakovaně, jak se s tím vyrovnávají nevím. V jejich očích jsem četl oproti létu jistou pokoru, takže zatím nelámu hůl.
--------------------------------------------------------------------------------------
Takže co s tím k datu 28.1.2015 ?
a) naroubovat je na oficiální metodiku - spad v lednu - nátěr plodu na jaře ?
b) zahnat je k veterináři pro Varidol a v nejbližším teplejším dnu zakouřit a na jaře je najet na metodiku ošetřování kyselinami podle iRP ?
c) něco jiného - aerosol - KŠ - rovnou zabít - nechat tomu volný průběh, že je včelaření s úhyny přestane bavit ?

Já podle svých zkušenostíbych to řešil podle stavu včelstev.

Pokud včelstva mají spad do cca 0,5 kleštíka za den, nemají mrtvolky a zimují klidně, tak bych nedělal nic, maximálně je sledoval (předpokládám, že bylo splněno některé z nařízených ošetření na podzim - zřejmě ten formidol).
Další ošetření na jaře podle potřeby třeba formidolem vždy po vytočení medu, pokud bude potřeba.

Pokud by spad byl větší, včelstva neklidná, více mrtvolek, třeba občas paralizované včely v podmetu, tak bych v prvním teplejším dnu použil 1x varidol.
Pokud by dožily jara potom další postup jako v prvním případě.

Ještě pokud jsou včelstva slabá a dožijí jara, potom hodně zúžit česno, upravit prostor aby ho obsedaly, a modlit se, aby nebyly vyloupeny.

Taky pokud luštění z křišťálové koule (tedy ze zimní měli) dopadne tak, že bude nařízeno nějaké ošetření, potom nějaké ošetření dle toho nařízení.

Ať jim to dobře dopadne. Shy
Homo sapiens (člověk moudrý) dovlekl parazita do míst, kde se populace V.d. a včelsta dllouho nekoexistovala. V Evropě k tomu přistoupil často tak, že je třeba parazita hubit, tlumit a cílem je do jara s nulou. Bez zásahu člověku v přírodě nastává (byť dynamická) rovnováha (tohle někteří příslušníci H. sapiens zabývající se populační ekologií vědí a znají řadu jiných příkladů), protože hostitel i parazit chtějí přežít a jeden se přizpůsobí druhému, tak aby parazit nezhubil hostitele, na němž je bytostně závislý. Člověk moudrý v Jižní africe k tomu přistoupil jinak (MV 6/2009). Při nástupu roztoče neléčil (nevěděl, neznal, neměl na to finance). A dodnes léčit nemusí, jen se stavy včelstev dočasně snížily než se vrátily na původní hodnotu. A neznalý Člověk moudrý dovezl včelu Apis melifera na východ asie a ona se tam také přizpůsobila a dnes jako Včela primorská tvoří základ VT chovu v USA.

Tak si říkám, zda škodí (a komu) více to, že máme úhyny nebo když nám vyzimuje 100 %.

Tlumení rozotčů se jeví jen jako potlačování stále horších a cyklicky opakujících se důsledků, ale příčiny se moc neřeší. A výsledky jsou +/- stejné u nás, kde máme zavedenou jednotnou a povinnou metodiku, i ve státech, které nám ji (jak často slýcháme) závidí. Jako dobrý krok vidím do začátku to, když budeme schopni více naslouchat hrstce biologů, kteří vědí obecně o vztazích hostitel-parazit více a umějí se podívat na věc s nadhledem, který mi včelaři zpravidla nejsme schopni mít...
Dovolím si to trošku shrnout, protože za včerejšek tu přibylo několik velmi cenných názorů.
Je zjevné, že řada konceptů může nějak vedle sebe existovat. A dokonce i ko-existovat, nebo spíš kooperovat.
Jsem rád za to, co napsal Martin Pospíšil, tedy prostě se snažit, nečekat, chtít vědět víc o problému i o stavu vlastního chovu. Protože ono to jde a je třeba stále říkat, že to jde a přitáhnout k tomu další a další.
Je vidět, že jsme tu na VF došli snad už i do stavu, kdy si klidně můžeme sdělovat zkušenosti, polemizovat, argumentovat a tím se posouvat krok za krokem dál.
Ano, výzkum si neví rady, ale hledá a nevzdává to. Zrovna za dva dny je v Kodani seminář, kde se připravuje letošní struktura a vyhodnocení dotazníků v rámci projektu Coloss.
Hned nato je další konference a na obou budeme mít našeho zástupce, Mgr. J. Danihlíka, jenž se ve svém výzkumu zabývá imunitou včel a jede tam vybaven daty a poznatky o stavu oboru u nás.
Všiměnte si, že už i na stránkách Colossu je jako jeden z výstupů citován článek jeho a několika dalších kolegů z olomoucké uviversity o jednom z antimikrobiálních peptidů. To jsou pomalé krůčky i poznání toho, na čem vlastně stojí přirozená imunita včel ...
Tohle téma už prošlo i konferencemi pořádanými třeba MSVV (http://www.msvv.cz/akce/vcelarsky-vyzkum...la-a-dnes/ etc.)
A všimněte si, kolik třeba jen ten Coloss pořádá letos akcí (http://www.coloss.org/announcements ).
Cesta bude dlouhá a klikatá, ale už po ní jdememe ...
Nemůžeme čekat, že monopolní distributor (nikoli výrobce) VLP, jehož hlavním zájmem je maximální zisk z prodeje toho, co momentálěn balí a dsitribuuje, bude spolupracovat na výzkumu, kde půjde o pluralitu metod a minimalizaci léčebných zásahů prováděných fomou syntetických léčiv, jako jsou syntetické pyrethroidy, anitiparazitika a pod.
Proto bych rád zvláště podělkoval Lukášovi za jeho příspěvek, protože to je aspekt, který dosud v této debatě moc nezazníval ...
Díky všem za tuhle debatu.
Jiří
Lukášem vnesený aspekt je bezesporu platný a důležitý. Stejně tak důležitý je dle mého názoru fakt, že se české včelařství stalo rukojmím obchodní korporace TiKam s.r.o. a to je prostě obrovská chyba!
Referenční URL's