Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Současná metodika léčení proti Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Api-bioxal je přípravek na bázi KŠ a dá se užívat jak na pokap v cukerném roztoku, tak na sublimaci. Je běžně k sehnání např v Itálii, ale nejen tam ...
Je to takový chytrý propletenec. No jo, proto jsem psal o čistém řešením totiž schválit KŠ - dihydrát jako biocid - a byl by klid. Stejně jako u ostatních organických kyselin (KM a KMl).
Protože jinak se do toho začnou motat zájmy výrobců různých preparátů a bude z toho jen bordel ...
K tomu Joseffovu návrhu, abychom šli jednat s ČSV či s VÚVč, s. r. o.:
Joseffe, je zjevné, že nemáš vůbec představu o tom, jak taková jednání vypadají. A v tomto kontextu je tato naivita až neodpustitelná ... Ale na odlehčení jako vtip je to dobré.
Když jednat, tak s tím, kdo v tom má slovo, to je USKVLB.
Kdyby šlo ČSV nebo VÚVč, s. r. o. skutečně o včely, už by to co majoritní a vlivné subjekty dávno udělali. Takhle to zbyde na ty minoritní ... Dobrá ...
Zkus mimochodem definovat, co je to v součásném newspeaku tohoto fora napadání ... Občas tu totiž stačí vyjádřit jen jiný názor a hned je to považováno za napadání. Zatímco třeba ty texty ve Včelařství plné nepravd a cílených manipulací jsou OK. Nějak se v tom pak nemůžu vyznat ... Big Grin
V praxi by to muselo být tak, že bychom jim museli říct, proč to chceme jinak, což by logicky znamenalo říct, že oni to dělají špatně. A to už by zase asi bylo to "napadání" ... Big Grin
Jiří
Vůbec bych na takové řeči neodpovídal p. Jíří.
Je vidět jakou mají lidé zkreslenou představu.Vidím to i v našem ZO. F.V
Já myslím, Františku, že naopak je třeba tyhle věci říkat a vyvracet bod za bodem ty mylné představy a bláhové sny ... Wink On si to pak už každý nějak přebere, ale to už je na něm ...
Jiří
Jen, že si potom připadáš jako kdybys "Mluvil do dubu".
Ve většině případů. Ale zkoušet je to potřeba stále.I když.......F.V.
(19.10.2015 15:59)joseff napsal(a): [ -> ]... Med je na tom v porovnání s jinými potravinami nesrovnatelně dobře. Málokterá potravina se mu alespoň vyrovná.
...

A to je objektivní nebo jen názor vybudovaný z nedostatků informací, případně dostatku záměrně zamlčovaných nebo zkreslovaných informací, kdy opakovaná lež se stává pravdou?
Ostatně jak to lze tvrdit, když na základě MVO SVS se do úlu cpe látka, ktera se rozpadá na nebezpečnou látku a neexistuje systém kontroly této látky v prodávaném medu - docela odvážné resp. slepé tvrzení.
I DDT bylo svého času skvělé... a pak pomalu, polehoučku se podávalo info jak to s nim je.
To jsou jen planá slova. Napiš raději konkrétní potravinu, která je lepší. Doufám, že to nebude ovoce. To je totiž tolikrát postříkáno, že se lidem o tom ani nezdá. Před sběrem to ještě pro jistotu zastříkají proti hnilobě.
Ping-ong, dobrá.
Já nemluvím o jiných potravinách - ano, i tam něco může být. Argumentace zamlováním, resp. poukazováním na neco jiného, je jen snaha odvést pozornost jinam. Jak ubohé.
Bavíme se tu o fumigaci Varidolem obsahující Amitraz a aspektech jeho použití - to jen aby si se zorientoval.
Jedním z tech aspektů je, že se v úlovém prostředí rozpadem Amitrazu vytváří stabilní látka rozpustná v medu, která je mutagenní a potenciálně karcinogenní, a já nemám informace od SVS, že by se obsah teto látky nějak limitoval a kontroloval, přestože je v EU normou stanoven limit. A jelikož není měření, statistika, tak nelze tvrdit, že náš med je OK a není nad limity.
Prosim tedy držet se produktů včelaře a nepoukazovat že někde je ještě hůře.
SVS je předurčena k tomu, aby především chránila spotřebitele.
JKL: Kdyby byla z Bruselu norma na nějaký limit, tak jí máme v národní legislativě taky. Včetně metody pro kontrolu. Tak jak je to s tím vejcem? Když vidím normu ČSV a EU na "kvalitu" medu, tak tam o rozpadové řadě Amitrazu není ani písmenko...
(19.10.2015 15:59)joseff napsal(a): [ -> ]... Med je na tom v porovnání s jinými potravinami nesrovnatelně dobře. Málokterá potravina se mu alespoň vyrovná.
...

(19.10.2015 20:53)JKL napsal(a): [ -> ]Ping-ong, dobrá.
Já nemluvím o jiných potravinách ....

Ale já v mé větě mluvím i o jiných potravinách. Ještě jednou si ji raději přečti.
Pokud jsi se chtěl bavit o něčem jiném, měl jsi zkopírovat jinou větu.
Nevím, jestli jste to tady už letos neprobírali.....hodně absentuju..... Ale kde je v letošním MVO - varróza, nějaká zmínka o fumigaci nebo o Varidolu?
(19.10.2015 22:50)joseff napsal(a): [ -> ]
(19.10.2015 15:59)joseff napsal(a): [ -> ]... Med je na tom v porovnání s jinými potravinami nesrovnatelně dobře. Málokterá potravina se mu alespoň vyrovná.
...

(19.10.2015 20:53)JKL napsal(a): [ -> ]Ping-ong, dobrá.
Já nemluvím o jiných potravinách ....

Ale já v mé větě mluvím i o jiných potravinách. Ještě jednou si ji raději přečti.
Pokud jsi se chtěl bavit o něčem jiném, měl jsi zkopírovat jinou větu.

No právě. Tím srovnáním vyjadřuješ domněnku, kterou nemůžeš podpořit argumenty a odvádíš diskuzi na problémy jiných potravin.
(20.10.2015 2:40)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Nevím, jestli jste to tady už letos neprobírali.....hodně absentuju..... Ale kde je v letošním MVO - varróza, nějaká zmínka o fumigaci nebo o Varidolu?

Tak ho zkus veřejně nepoužívat.
(20.10.2015 2:40)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Nevím, jestli jste to tady už letos neprobírali.....hodně absentuju..... Ale kde je v letošním MVO - varróza, nějaká zmínka o fumigaci nebo o Varidolu?

Ano - nepřímo přes metodiku MZe a příbalový leták -ExM340 VARROÁZA – O (podzimní preventivní ošetření)
Preventivní ošetření všech včelstev na všech stanovištích, evidovaných v Ústřední evidenci zvířat
a) přípravkem Varidol 125 mg/ml – roztok k léčebnému ošetření včel 3x v období od 10. října 2015 do 31. prosince 2015 v intervalu 14 – 21 dnů a z hlediska aplikace v souladu s příbalovou informací k jeho použití

Tím je z obliga SVS a pachatelem je MZe podléhající lobistickým seskupenímAngel SVS prostřednictvím MVO je již jen hlásná trouba, která to oznamuje prostému lidu.
Ale teď jsem chtěl ještě doplnit ten nepřímý odkaz z MVO SVS ale jak tak na to koukám tak tam v Čl. 4 Podzimní preventivní ošetření není žádný odkaz na ExM340. Takže v rámci zmatků lze opravdu říci že nám SVS v MVO letos žádnou fumigaci/Varidol nenakazuje. To je jen zmínka v Metodice MZe adresované SVS.
Takže vlastně máš Milane pravdu.

Co mne ale při opětovném čtení toho MVO dostalo je Čl. 2 Letní preventivní ošetření


Citace:Všem chovatelům včel, kteří provedou letní preventivní ošetření podle MKZ pod kódem: ExM 320
Varroáza – O (letní preventivní ošetření) se nařizuje provést toto ošetření nejpozději do deseti dnů po
posledním vytočení medu.

Jinými slovy ti co provedou letní ošetření tak je jim toto letní ošetření nařízenoBig GrinBig GrinBig Grin - počítačově řečeno rekurzíní volání.

Ale když už jsme u toho propletence Vet. zákon - Metodika - MVO - registované VLP v USKVLB - příbalové letáky tak by si Ministerstvo zdravotnictví mělo vzít příklad z MZe a nařídit povinné preventivní podzimní braní penicilínu nebo jiného schváleného antibiotika proti angíně aby zajistilo co nejmenší startovní množství bacilů vyvolávajících toto onemocnění v dalším roce. V únoru pak mělo nařídit povinný výtěr krku a jeho laboratorní vyšetření, aby se mohlo nařídit další přeléčení a povinná konzumace penicilínu v příštím roce.
Zdá se vám to absurdní - o nic méně než to co se provozuje na MZe.



(19.10.2015 22:45)Doktor napsal(a): [ -> ]JKL: Kdyby byla z Bruselu norma na nějaký limit, tak jí máme v národní legislativě taky. Včetně metody pro kontrolu. Tak jak je to s tím vejcem? Když vidím normu ČSV a EU na "kvalitu" medu, tak tam o rozpadové řadě Amitrazu není ani písmenko...

Pokud následující doporučení EU komise nebyly přetaveny za 15 let to norem EU tak se omlouvám za dezinpretaci:
Citace:EMEA/MRL/572/99-FINAL
February 1999

COMMITTEE FOR VETERINARY MEDICINAL PRODUCT
AMITRAZ (Bees)

the Committee for Veterinary Medicinal Products recommends the inclusion of amitraz Annex I of Council Regulation (EEC) No. 2377/90 for honey in accordance with following table:

Amitraz - Sum of Ammitraz and all metablolities containing the 2,4 dimethilaniline moiety, expressed as amitraz - Honey bee - 200 micro grams per kg - honey

Jinak to v Annexes Iand III of Council Regulation (EEC) No. 2377/90 již bylo s poznámkou Provisional MRL expired on 1.7.1999

Viz. již jednou uváděný http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/docu...010419.pdf


Jinak studie s roku 2013 již zde uváděná:
Citace:Maximum Residue Limit (MRL) in honey is
0.2 mg/kg as defined in No. 2377/90/EC regulation
for amitraz
. On the other hand, no MRL is fixed for
beeswax even when it is used for pharmaceutical purposes,
food packaging or cosmetics. In honey collected
from colonies treated with amitraz, varroacide residues
can be found below the MRL value (Floris et al. 2001;
Martel et al. 2007; Lodesani et al. 2008).

si myslím potvrzuje, že ta norma existuje.
To že se o tom zda neví nebo nechce vědět je jiná.



Tak jsem tu normu našel : CONSLEG: 1990R2377 — 16/08/2003 hledej text amitraz.
Takže pane Dokrore vaše "Kdyby byla z Bruselu norma na nějaký limit, tak jí máme v národní legislativě taky" nějak pokulhává. Otázka proč? Někdo to tají? Úspěšně - již 15 let. Možná je potřeba odložit růžové brýle.
(20.10.2015 8:13)JKL napsal(a): [ -> ]Ale teď jsem chtěl ještě doplnit ten nepřímý odkaz z MVO SVS ale jak tak na to koukám tak tam v Čl. 4 Podzimní preventivní ošetření není žádný odkaz na ExM340. Takže v rámci zmatků lze opravdu říci že nám SVS v MVO letos žádnou fumigaci/Varidol nenakazuje. To je jen zmínka v Metodice MZe adresované SVS.
Takže vlastně máš Milane pravdu.

Zde je krásně vidět, jak je dobře, že to tu (i když tímto způsobem) probíráme. Včelaři vlastně ani neví, jak mají léčit. Takto si to alespoň ujasníme.
Nyní se tedy není čeho obávat a klidně může každý napsat jak léčí. Zajisté "jak léčit" tíží většinu včelařů. Proto se tedy znovu ptám:

(18.10.2015 11:09)joseff napsal(a): [ -> ]Napsal jsem, jak léčím já. Zajímalo by mne, jak léčí jiní? Najde se někdo, kdo se také podělí o info?
(20.10.2015 8:13)JKL napsal(a): [ -> ]Ale když už jsme u toho propletence Vet. zákon - Metodika - MVO - registované VLP v USKVLB - příbalové letáky tak by si Ministerstvo zdravotnictví mělo vzít příklad z MZe a nařídit povinné preventivní podzimní braní penicilínu nebo jiného schváleného antibiotika proti angíně aby zajistilo co nejmenší startovní množství bacilů vyvolávajících toto onemocnění v dalším roce. V únoru pak mělo nařídit povinný výtěr krku a jeho laboratorní vyšetření, aby se mohlo nařídit další přeléčení a povinná konzumace penicilínu v příštím roce.
Zdá se vám to absurdní - o nic méně než to co se provozuje na MZe.

Ještě by tyto léky nebyly dostupné v lékárně, ale jen přes uliční výbor Svazu pacientů. A léky by vyráběla soukromá firma ve vlastnictví několika funkcionářů. No hrůza pomyslet Smile

Broněk
(20.10.2015 9:30)joseff napsal(a): [ -> ]
(20.10.2015 8:13)JKL napsal(a): [ -> ]Ale teď jsem chtěl ještě doplnit ten nepřímý odkaz z MVO SVS ale jak tak na to koukám tak tam v Čl. 4 Podzimní preventivní ošetření není žádný odkaz na ExM340. Takže v rámci zmatků lze opravdu říci že nám SVS v MVO letos žádnou fumigaci/Varidol nenakazuje. To je jen zmínka v Metodice MZe adresované SVS.
Takže vlastně máš Milane pravdu.

Zde je krásně vidět, jak je dobře, že to tu (i když tímto způsobem) probíráme. Včelaři vlastně ani neví, jak mají léčit. Takto si to alespoň ujasníme.
Nyní se tedy není čeho obávat a klidně může každý napsat jak léčí. Zajisté "jak léčit" tíží většinu včelařů. Proto se tedy znovu ptám:

(18.10.2015 11:09)joseff napsal(a): [ -> ]Napsal jsem, jak léčím já. Zajímalo by mne, jak léčí jiní? Najde se někdo, kdo se také podělí o info?

No joseff ono to není až tak pravda. Sice v MVO není o tom ExM 340 ani ťuk, ale ta povinnost dodržovat tu metodiku od MZe a adresovanou SVS mi byla vysvětlena na přímý dotaz takto:

Citace:po konzultaci s odborem legislativním a právním Státní veterinární správy Vám k Vašemu dotazu sděluji následující stanovisko:

Obecná povinnost je chovateli stanovena v § 5 odst. 1 písm. a) zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů(veterinární zákon):
Cit. „Chovatel hospodářských zvířat je dále povinen
a) zabezpečit provádění vyšetření, zdravotních zkoušek a povinných preventivních a diagnostických úkonů v rámci veterinární kontroly zdraví, kontroly dědičnosti zdraví a kontroly pohody zvířat, a to v rozsahu a lhůtách stanovených Ministerstvem zemědělství (dále jen "ministerstvo") podle § 44 odst. 1 písm. d), uchovávat jejich výsledky po dobu nejméně 1 roku a na požádání je předkládat úřednímu veterinárnímu lékaři. Je-li třeba provést též laboratorní vyšetření vzorků, musí být toto vyšetření provedeno v laboratoři uvedené v § 52 odst. 3,“.

K provedení této obecné povinnosti dané zákonem pak postupem podle téhož zákona stanoveným v § 44 odst. 1 písm. d) vydává MZe právě výše uvedenou „Metodiku“, jenž chovateli stanoví, jak má zabezpečit provedení povinnosti dané mu v ustanovení § 5 odst. 1, písm. a) a tudíž, jakým postupem jí má splnit. Publikace je pak zajištěna Věstníkem MZe.
Nesplnění nebo porušení povinnosti chovatele podle § 5 odst. 1 písm. a) veterinárního zákona je sankcionováno podle ustanovení § 71 nebo § 72 veterinárního zákona jako přestupek nebo jiný správní delikt podle subjektu deliktu.
Tato legislativní konstrukce povinnosti chovatelů ve veterinárním zákonu je v něm obsažena již léta a samozřejmě byla podrobena legislativnímu procesu a nelze tedy tvrdit, jak se snažíte svým dotazem naznačit, že ukládá povinnosti fyzickým a právnickým osobám nedovoleným způsobem, tedy nikoliv na základě zákona.

Je to sice na hlavu, že povinnost je chovateli nařízena v dokumentu adresovaném někomu jinému než veřejnosti a je nutno ji dohledat v dokumentech MZe - Věstník MZe.
Osobně to považuji za cílenou snahu to co nejvíce zamotat a znepřehlednit a zakódovat a tím někomu vybudovat pozici nepostradatelného dešifrátora MZe kódů a dohledávače dostupných VLP prostředků.
Jinak jak je vidět tak odpověď museli konzultovat s právníkem a tedy si sami nebyli jistí v kramflecích v tomto legislativním propletenci.



Jediná povolená a veřejně publikovatelná odpověď na tvoji otázku je tedy: "Léčím na podzim povinně schváleným VLP dle příbalového letáku."
(20.10.2015 10:14)JKL napsal(a): [ -> ]Jediná povolená a veřejně publikovatelná odpověď na tvoji otázku je tedy: "Léčím na podzim povinně schváleným VLP dle příbalového letáku."

Slováků to neomezuje, mohlo by to jít tedy z jejich strany. Čo na to braťja, jak léčíte vy Smile?
Ako by si to nečítal hore.
Referenční URL's