Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Současná metodika léčení proti Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Klasika - Gabon + avartin, tento rok varidol. Po gabone som si tento rok nič nenašiel na podložkách, ale možno mravce vynosili, a ani som to nejako systematicky nesledoval mal som kopu inej roboty, varidol som dával v nedeľu, dnes som pozeral spad, bolo toho tak 200-300 na včelstvo.
Takže za dva týždne , možno aj neskôr liečenie opakujem.
Minulý rok som dal avartin 3 x ale ten posledný raz som toho ľutoval, lebo žiaden klieštik nespadol , padlo akurát 20 včiel z každého úľa. Tak tento rok si to ešte premyslím a zariadim sa podľa spadu.
Kyselinu mravčiu mám kúpenú 65% aj 80 % ale bál som sa to v lete použiť, možno na budúci rok to risknem a vyskúšam na pár včelstvách.
Zapoměl jsi na - A NEBO - nebo ,že by to vypadlo? F.V.
Joseff, pavel bol stručný teda ako to liečia bratia na SR:

(16.10.2015 12:36)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Na Slovensku nie je, čo sa týka liečenia varoázy, žiadna zákonom ani iným predpisom daná povinnosť. Existujú nejaké odporúčania, ale nepovinné. Je na každého slobodnom rozhodnutí či lieči a ako lieči.

...ale keď bol u mňa veterinár, žiadal k nahliadnutiu "Knihu vetrinárnych úkonov"...
to je tlačivo, kde je včelár povinný značiť ako včely ošetroval, ale čo si na to vyberie z povolenej plejády prípravkov (viď príloha z roku 2014, prepláca sa určité % ceny) je na včelárovi, predsa sú to jeho včely....Wink
Ať čtu kde čtu, holt nátěr plodu na jaře je znát. Letos žádný problém s DVW, roztoče sem neviděl. průměrný spad mizivej... DOufám že tomu bude aj nadále. (uvidíme co viry..)
Jestli to ovšem není tím, že loni byly eliminována včelstva, která buď byla varroafilní resp. antivaroatolerantní a nebo jejich majitel byl varroaignorantní a jako takový byl též eliminován nebo polepšen.
(20.10.2015 9:30)joseff napsal(a): [ -> ]
(20.10.2015 8:13)JKL napsal(a): [ -> ]Ale teď jsem chtěl ještě doplnit ten nepřímý odkaz z MVO SVS ale jak tak na to koukám tak tam v Čl. 4 Podzimní preventivní ošetření není žádný odkaz na ExM340. Takže v rámci zmatků lze opravdu říci že nám SVS v MVO letos žádnou fumigaci/Varidol nenakazuje. To je jen zmínka v Metodice MZe adresované SVS.
Takže vlastně máš Milane pravdu.

Zde je krásně vidět, jak je dobře, že to tu (i když tímto způsobem) probíráme. Včelaři vlastně ani neví, jak mají léčit. Takto si to alespoň ujasníme.
Nyní se tedy není čeho obávat a klidně může každý napsat jak léčí. Zajisté "jak léčit" tíží většinu včelařů. Proto se tedy znovu ptám:

Josefe.... To zase až tak pravdu nemáš, že včelaři neví jak léčit.....tady ani tak nejde o mě....že bych nevěděl jak léčit, nebo si to měl ujasňovat....Big Grin
Tady jde spíš o to, že SVS je schopná vesele prudit a sami v tom mají bordel jako kráva. Mě do svazáckýho mailu žádný odkaz ne metodiku MZe nedorazil, takže co mám jako začínající předseda ZO říct řadovým členům k MVO....? Jen aby odstranili z měli mrtvé včely a usušili měl a do 15.2. odevzdali..... A když se mě zeptaj, kde tu měl měli vzít, když se nemusely ani dávat, podle MVO, podložky......? (Nařídit v dubnu nátěr, do 80dm plodu- to SVS umí....)Teď by ,v duchu reakce na krajském aktivu za StřČ kraj, měl zareagovat přítel Sciskala, že podají stížnost na obsah MVO. DodgyDodgyDodgy..... No ještěže jsem to už "několikrát" léčení viděl....Big Grin



Jirko, ono se i letos ....přibližně u 2-3% včelstev......viry objevily, ale mnohem menší intenzita byla zřejmá. U těchto včelstev byly příznaky jasnější už v květnu a v červnu....( nejednalo se ani tak o DWV , ale odhaduju to na chronickou paralýzu a virus zčernání matečníků) a myslím, že po loňských zkušenostech se volilo radikální řešení. Já kupříkladu úplně zlikvidoval 2 včelstva pomocí benzínu na začátku května a nyní na podzim jedno s DWV. Negativní výběr je jediný, co se dá dělat.
(18.10.2015 11:09)joseff napsal(a): [ -> ]Představil jsem zde, jak léčím já a to za dodržení veterinárních nařízení a pokud možno co nejméně aplikací léčebných přípravků. Situace si však vyžaduje, abych jej doplnil.
Tedy: Poslední třetí léčení probíhá dle počasí mezi 10-25.12. Podložky na spad měli vkládám 10-15.1. Celkem dostatečná doba pro největší spad roztoče usmrceného léčením. Měl odebírám 10-15.2. Takto to dělám již několik let a mám spad 0 nebo 0,něco.
Napsal jsem, jak léčím já. Zajímalo by mne, jak léčí jiní? Najde se někdo, kdo se také podělí o info?

Josefe,
mě by zajímalo, jak se při tom ošetřování přes zimu 3x varidolem apod. snažíš dozvěděl něco o odolnosti svých včeltev proti VD, virům a nosemě, popřípadě o odolnosti včelstev ve vašem spolku?
To je podle mě největší problém tohoto účinného ošetření proti VD.
Nebo si myslíš, že to není důležité,nebo je to méně důležité, než vybít roztoče?
Letos zbytečný..... O odolnosti včelstev se včelaři přesvědčili vloni.....Dodgy
VD není "čistokrevný" důvod úhynů včelstev, protože i ten kdo léčí" mizerně" dokáže většinu pozabíjet. Viry přežijí ve včelstvech zimu i bez přítomnosti VD.....a nosema si v tom hraje úplně samostatnou ligu.Big Grin Nadruhou stranu ani to, že "pozabíjíš" 100% na podzim, ještě neznamená, že další podzim jich tam nebude znovu 5.000 ks.... Všechno souvisí se vším.... a i způsob ošetřování je odpovědný za vysoké počty VD..... I špatná strategie dodávání zásob dokázě zvětšit počty na trojnásobek. Pro mě by byla absolutně vyhovující metodika pouze podzimního ošetření a se svým současným stanovištěm,(kde nemám v okolí 2,7 Km nikoho kdo by to flákal nebo kde bych neznal zdravotní stav) by mi JEN ta fumigace stačila......do doby, než někdo doveze "zablešený" včelstva.Dodgy
(20.10.2015 20:38)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Ať čtu kde čtu, holt nátěr plodu na jaře je znát. Letos žádný problém s DVW, roztoče sem neviděl. průměrný spad mizivej... DOufám že tomu bude aj nadále. (uvidíme co viry..)

Já nenatíral a nic z toho taky nemám. Tak nevím jestli to má přímou souvislost. Big Grin
(20.10.2015 23:17)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Letos zbytečný..... O odolnosti včelstev se včelaři přesvědčili vloni.....Dodgy
VD není "čistokrevný" důvod úhynů včelstev, protože i ten kdo léčí" mizerně" dokáže většinu pozabíjet. Viry přežijí ve včelstvech zimu i bez přítomnosti VD.....a nosema si v tom hraje úplně samostatnou ligu.Big Grin Nadruhou stranu ani to, že "pozabíjíš" 100% na podzim, ještě neznamená, že další podzim jich tam nebude znovu 5.000 ks.... Všechno souvisí se vším.... a i způsob ošetřování je odpovědný za vysoké počty VD.....

Milan, už 15 rokov som nemal problémy so včelstvami a stále používam v roku tri fumigácie, prvá zač. augusta-srpen, druhá: 1.10-október a tretia:5-15.11-november. a ani raz som nemal problém s klieštikom a vírusmi.
Ani raz som s klieštikmi po takto prevedenej fumigácii nemal v budúcom roku problémy s nárastom populácii klieštika, moje priemerné spády troch fumigácií sú rok čo rok od 60 max. do 160, ale väčšina rokov počet Vd bol pod 100. Takže klieštik sa dá udržať na nízkej úrovni, samozrejme je to z môjho pohľadu a hlavne vďaka spôsobu, ktorý používam.
V minulosti keď bol len Avartin tak sa liečilo na jar a na jeseň. Klieštik je ten istý. Podla štúdií prenáša vírusy na včely. Možno. Vírusy sú okolo nás a stále, len je na tom jedincovi ako sa stým jeho telo vysporiada. Prišli na trh farmaceutické firmy a roztrhlo sa vrece z liečivami. Tlak na lieky je obrovský či v medicíne, alebo vo veterine. Vo všetkom sú provízie a každý si urobí takú študiu aká mu vyhovuje. Amitrazom liečime možno 35 rokov a stále je účinný. Keď sa urobí správne preliečenie koncom leta a na jeseň u všetkých včelárov, tak potom by nemal byť problém. Ja tiež liečim Varidolom každý rok a v posledných rokoch som nemal žiadne straty.
(20.10.2015 22:09)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Josefe.... To zase až tak pravdu nemáš, že včelaři neví jak léčit.....

Milane, nerad "slovíčkařím".
Bylo tím myšleno co nám říká legislativa, ne jak léčí. Určitě jsi to zde viděl, že i včelaři pohybující se na internetu v té legislativě nakonec neměli zcela jasno a k ukončení vedlo až vyjádření právního odboru SVS.



(20.10.2015 22:09)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Mě do svazáckýho mailu žádný odkaz ne metodiku MZe nedorazil, ...

Já žádný Oběžník PSNV o aktuálních novinkách emailem nedostávám, já myslel, že to víš Wink. Nejsem ani příjemcem email pošty od ČSV, pouze zprostředkovaně.
Našel jsem si to tedy zcela sám, již povícero let sleduji nařízení SVS. Hlavně kvůli moru, mor je všude kolem mne a tak potřebuji mít přehled. Prodávám také oddělky.
Jak účinně bojují mnozí včelaři proti Varroa na Ukrajině, Polsku, Rusku... izolůjí v létě matku, aby již nekladla a tak odpadá zimní fumigace a jarní nátěr plodu.
Toto video se po netu šíří do všech stran. Je to nyní populární metoda včelaření a pan Malychin ji výborně ovládá a propaguje po celé Ukrajině již několik let. Vyřešil tak úhyn včelstev na infekce od přemnožení kleštíka Varroa. Žádné úhyny již nemá. Jen to chce nelenit a nejlépe již koncem července nebo v první půli srpna, zavřít matku do izolátoru. Vše podstatné o metodě je možno vzhlédnout na tomto videu. Já izolátor používám 3 roky a také nemám problém s úhynem včelstev, s přemnožením Varroa. Je to vynikající metoda, která šetří zimní včely před infekcemi a opotřebováním. V zimě tak nemusím včely rušit žádnou fumigací a na jaře nemusím natírat zavíčkovaný plod, což je pracné a ne vždy zcela účinné, tak jako zimní fumigace, kdy často fumigujeme včelstvo, které ještě ploduje... zvláště v uteplených úlech a našich teplých zim je to častý jev.
(21.10.2015 23:26)tututo napsal(a): [ -> ]......Vyřešil tak úhyn včelstev na infekce od přemnožení kleštíka Varroa. Žádné úhyny již nemá. Jen to chce nelenit a nejlépe již koncem července nebo v první půli srpna, zavřít matku do izolátoru...... Já izolátor používám 3 roky a také nemám problém s úhynem včelstev, s přemnožením Varroa. Je to vynikající metoda, která šetří zimní včely před infekcemi a opotřebováním.
https://www.youtube.com/watch?v=iR9GWNisqMg

No konečně někdo klepl hřebíček na hlavičku. Ale proč to dělat tak pracně a izolovat matky. Zazimovat včas, nehnat do nich cukr ještě v srpnu či dokonce v září. Včely jsou brzy bez plodu, tudíž i bez kleštíka. M.M.
Творческое пчеловодство
Neviem či ste tú knihu čítali, ja ju začínam čítať ale zatiaľ som došiel k tomu, že matka sa izoluje vo veľkom izolátori bez plástu, s možnosťou prechodu včiel ku nej, v jeseni! A on ju na jar pustí z klietky kedy to on považuje za vhodné. Tvrdí, že veľa včelárom na severe Ruska padajú včely lebo skoro začnú ploodovať a skoro as vyčerpajúú a všetko čo s tým súvisí. Od kedy zaviedol klietkova nie matiek padne mu zo 100 rodín jedna.
Podľa toho čo čítam, že to má súvis aj so s klieštikom je len druhoradé. ALe možno ďalej sa vyjadrí aj k tomu.
V Rakousku také klíckují matky, léčí kys. šťavelovou, podrobnosti však neznám.
Prosím, kde se tato kniha dá u nás nebo na Slovensku koupit? Rád bych si ji koupil.
Zavírání matek do izolátoru Chmary v létě je vynikající metoda, ale tato kniha my chybí, rád bych si ji koupil a prostudoval. Možná i jiní by měli zájem, tak jestli je to možné, odešlete prosím odkaz, abychom si ji mohli objednat a přestali s tou podzimní a zimní fumigací, mnohdy ještě zavíčkovaného plodu a pak s jarním nátěrem zavíčkovaného plodu... Já již jsem s tím přestal a úhyn jem za 3 roky neměl ani jeden. Zavírám matku okolo 5 srpna a tak po 25 dnech můžu fumigovat včely bez plodu. Kleštík se mi nemá kam schovat a tak se ho do podzimku zcela zbavím. Včelky se již nemusí honit za nekvalitním podzimním pylem, aby tak krmili nové larvičky, které jsou na podzim živeny tímto nekvalitním pylem a zimní včely tato zbytečná práce oslabuje, opotřebovává. Proto moje včely od srpna a září prakticky jen odpočívají a čekají na jaro, až vypustím matku. V zimně nemám starosti s tím, jestli mě včela klade, je-li teplá zima, a kolik se mi v úlu přemnožilo kleštíků, jestli již třeba i není pozdě. V zimě mají včely odpočívat a ne klást a být proháněny chemií aby jsem je zbavil kleštíka, aby my nezemřely na infekce. Já jsem tento problém vyřešil zavřením matky již v létě. Jen je lepší po deseti dnech zkontrolovat, jestli včelstvo nenarazilo matečníky. Mě se to ještě nestalo, ale je li matka starší, nebo se včelám z nějakého důvodu nelíbí a stejně by došlo v tomto období k tiché výměně, nebo třeba i vyrojení, tak v tomto případě si včelstvo může narazit nové matečníky. Tam kde se to stane je na včelaři jestli si vychová novou matku a provede obměnu nebo jestli matka pracovala dobře a včelstvo přineslo hodně medu, si ji nechá do dalšího roku a matečníky zruší. Ale mě matečníky ještě nenarazily. Matky zavírám okolo 5. srpna. Pan Malychin je zavírá dokonce již okolo 20 července do konce července. vypouští je několik dní po jarním proletu, asi 15 dní po proletu říkal, nebo i později, již se nepamatuji. Ale je možné je vypustit hned po jarním proletu. On ji vypouští tak pozdě z toho důvodu, že čeká až oslabené včely, které mají v sobě možná nějaké patogeny, infekci, a které jsou v každém včelstvu, až oni po jarním obletu zemřou, aby se mu nepodílely na výchově, krmení nové jarní generace a tak ji třeba nenakazily. Proto on vypouští tak pozdě. Ale také jsou u něj výborné výsledky, jak jsi napsal, že mu zemře max. 1 včelstvo ze 100.
Není to jednoduché, jak jsem pochopil, je třeba to umět, mít znalosti a získat si určité zkušenosti. V Itálii je to také běžná praxe.
Tak jako tak je to ale zásah do přirozeného vývoje včelstva a asi by lépe bylo je nechat, aby si to dělaly, jak vědí, a moc se jim do toho neplést ... Tí s dostáváme k zásadní současné otázce filosofie chovu ... Big Grin
Příští rok už bude zase "roztočový", chystám se to vyzkoušet na části včelstev.
Moc pěkné je na tom videu, jak "něžně" a s citem vyjímá rámky. Je radost to pozorovat. I v tuzemsku znám takové kolegy a to je fakt škola k nezapomnění ...
V jiných vláknech jsme narazili na to, co nám komplikuje normální včelaření dle zdravého rozumu. Kromě zimní měli a vánočního pokapu a následného dlouhého léčebného spadu, o němž jsme se tam bavili, je tu i dašlí důvod. Totiž: je jedno, jestli se izolací M dospěje k minimalizaci roztočů foretických či k přerušení několika cyklů jejich rozmnožování. Stejně tam podle MVO či MKZ musíme třikrát naprat Varidol. Čímž včely m. j. zcela zbavíme také možnosti bojovat za sebe samotné, což se týká debaty mezi Radkem Krušinou a Joseffem v jiném vlákně, ale tu to myslím souvisí ...
Jiří
Ano, na pana Malychina je radost se dívat, jak ve včelstvu pracuje, nebo jak si s nimi povídá, hraje.
Podle MVO či MKZ asi ano. Ale myslím, že pan Malychin nezná Varidol a tak ho asi nepoužívá... je z Ukrajiny. Myslím, že používá převážně kyselinu šťavelovou, ale možná, že v knize, kterou nemám by jme se dočetli o jeho metodě více. Třeba i kyselinu mravenčí používá a jiné přípravky. Bohužel bez chemie to zcela nejde, nějak se toho kleštíka z úlu zbavit musíme. Izolátor nám velmi pomáhá, aby jsme ho nerozmnožovali v pozdním létě, na podzim a dokonce i zimě, když je teplá zima a matka mnohdy klade ještě v prosinci a třeba i v lednu. Takové včelstvo asi těžko zachrání nějaký Varidol. A jestli zachrání, tak toto včelstvo je zcela oslabené a med nám v tomto roce asi nepřinese. Nebo dodatečně umře na nějakou z infekcí, možná i na mor.
Kdo používá izolátor má silná včelstva, neoslabená podzimním plodováním, neopotřebovaná včelstva a tak do velké míry eliminuje to, že jeho včely onemocní na infekce nebo mor. Stát se může cokoli, můžou být nakaženy třeba sousedním včelstvem, o které se jeho soused včelař neumí starat, ale když jsem použil izolátor, tak cítím, že jsem udělal vše co jsem mohl a měl, aby se tak nestalo. Čím více nás takových bude, tím lépe pro naše včelstva. Kdo se to nenaučí, musí počítat s velkými ztrátami na své pasece.

V tomto videu pan Malychin říká, proč v tomto roce, když šel v srpnu léčit včelstva od kleštíka, tam nenašel téměř žádnou samičku, jen dvě tři samičky. Podle jeho názoru to bylo proto, že venku bylo velké horko, slunce svítilo přímo na úly, které mají jen 2,5 cm tenkou stěnu, a tak vlhkost v úlu poklesla o 5 až 10 procent... natolik, že samice Varroa snížila o 50% své rozmnožování. A proto, že tak brzy zavřel matku do izolátoru a tak již v srpnu, kdy ještě bylo velké horko, nebyl ve včelstvu plod, tak samice Varroa, která seděla již jen na včele, uhynula od malé vlhkosti v úlu a horka, ztratila vlhkost ve svém těle a tak uhynula. Protože včelky již nemusely udržovat v úlu vysokou vlažnost v době, kdy matka přestala plodovat. Proto došlo podle jeho názoru k takovému přírodnímu termoefektu. Ale kdyby zavřel matku do izolátoru později, tak by k tomuto termoefektu do takové míry nedošlo, protože by matka plodovala a včelky by udržovaly v úlu vlažnost a tak by se samice Varroa dále rozmnožovala. To je jeho vývod, proč v tomto roce v srpnu nenašel ve svých úlech téměř žádné samice Varroa a to je výhoda této jeho metody tvořivého včelaření. Proto on zavírá matky již koncem července. Podle pana Malychina by se měli učit všichni moderní včelaři a včelaři vůbec, je radost ho poslouchat a dívat se na něj, jak jste pane Matl, podobně napsal. Hlavně by si z něj měli vzít příklad ti, kteří nás pořád chtějí učit fumigovat v zimním období v plynových maskách a natírat zavíčkovaný plod, když to lze vyřešit izolátorem a tak ušetřit zdraví a dlouhověkosti našich včel.
Má izolátor matky vo veľkosti rámika nejakú zvláštnu funkciu? Nestačí na väznenie matky škôlkovacia klietka zasunutá do otvoru vyrezaného do diela v plodovom pláste?

[attachment=3675] [attachment=3676]
Referenční URL's