Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Současná metodika léčení proti Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(27.10.2015 0:23)tututo napsal(a): [ -> ]Ale hned tady na konci podotknu, že ji nikomu nevnucuji, neprodávám ji, a když to někoho nezajímá, nemusí to číst ani mi psát... nikoho přeci nenutím. Jen ukazuji možnost a možná se najde někdo koho tato možnost, alternativa osloví.

Tak už to po jedenácté nedělejte. Myslím, že už to tu pochopil každý. Jinak to budu vnímat jako trollování. Chcete-li se dále kochat Chmury, založte si na to vlákno a tam se s tím vyblbněte donekonečna.
Vše je jasné jak facka. Hlavně s úsměvema v pevné jednotě kráčet kupředu. Tak třeba v roce 2018, až už úhyny budou opravdu plošné, se něco změní?

Broněk
No to je myslím nejdůležitější věta v této velehoře informací v podstatě o ničem. Co budeme dělat? Já bych se vsadil, že to přijde již 2017. Řekl bych, že tato otázka poskytuje dost prostoru skalním reformátorům, vizionářům a žvanilům, kterých je na tomto fóru nezdravý nadbytek! Takže máte prostor!!! Zdraví R. S.
I letos dochází k úhynům systémem "plný úl zásob-včely nikde"....sice zatím v okolí , co vím, 4 včelstva.....ale hlavní nápor přijde přelomem listopad-prosinec. Loňskem viry nezmizely.Dodgy Ačkoliv roztoč by mohl být letos zařazen do "Červené knihy" to vypadá, že viry mají svůj život již nezávislý na VD.
... ten nápor přichází s teplými dny po polovině října.
Těžko říci zda to souvisí s tím, že před tím bylo nějaké větší napadení kleštíkem, či úl včelám po fumigaci nevoní a nevrátí se, když se v teplém dni rozhodnout jít vyprášit, a nebo že tam po ránu zaletují vosy, které tam zanesou kde co. Jelikož ovšem zatím není nějaký podložený výzkum jednotlivých vlivů(nebo o něm nevím) a jejich analýza, nezbývá než pozorovat včely, a zkoušet. Odpovědi by mohl přinést třeba COLOSS při vhodně sestavených otázkách na úhyny a způsob ošetřování, prostředí, chovaných linií včel ... a analýza - korelací úhynů a jednotlivých faktorů.
Samozřejmě, čím více lidí se zapojí, tím větší vypovídací schopnost bude a je větší šance se dobrat k relevantní odpovědi a tedy pokusit se upravit ?podmínky, metodiky, léčení? nebo ....

A abych nebyl jednostranný - je jedno zda to bude COLOSS nebo nějaká jiná místní ankenta, která bude sestavena vyhodnocena lidmi, kteří ví na co se tázat a jak statisticky vyhodnotit a potvrzovat nebo zamítat předem nadnesené hypotézy.



Pro vítězství je důležitý "tah na branku" protivníka a ne zabetonování své vlastní branky, kdy maximálně utrpíme remízu.
(27.10.2015 6:31)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Čítať tu stále dookola nepravdy o tom, že jesenný peľ je nekvalitný a že včely rodiace sa v jeseni sú náchylné na infekcie a slabé, sú zavádzajúce informácie. Ak včelár začne v našom regióne väzniť matku 5.augusta, tak sa obávam, či vôbec jeho letné včely odchovali do tohto dátumu dostatočný počet zimných včiel, ktoré to vydržia do konca marca a budú schopné v apríli vychovať mladú generáciu jarných včiel pre novú sezónu.

Zde máte psáno něco o pylu, v jakém období je nejkvalitnější a jak jeho kvalit v průběhu sezony klesá. A z nekvalitní stravy nemůže narůst kvalitní zimní včela. Tak jako lidé, kteří se živí nezdravě většinou časem onemocní, tak tomu je i u včel a všech živočichů. To že kvalitní strava ovlivňuje zdraví a sílu jedinců, to je logické a ne zavádějící informace. Nejen že je pro vývoj dlouhověké včely podzimní pyl nekvalitní, ale v přírodě se jeho produkce od letních měsíců k podzim snižuje.
Zde něco o pylu:
http://www.vshluboka.estranky.cz/clanky/...astva.html
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/...8&typ=html
http://eagri.cz/public/web/file/308552/A...__2013.pdf

Prý se stále opakuji... no a vidíte, přesto to nepomohlo. V mých mnohých předešlých odpovědích si můžete přečíst, a schválně jsem to tam zdůrazňoval, že p. Malychin tam říká a zdůrazňuje, aby jej nikdo nekopíroval a jestli se rozhodne pro izolátor Chmary, aby s ním včelařil podle svých zkušeností, že on ukazuje jen takový základ, aby ho nikdo nekopíroval. Ti co žijí v oblastech s jinými klimatickými podmínkami, tak ať si přizpůsobí tuto metodu k svým podmínkám a zkušenostem. Nemusíte je do izolátoru zavírat vůbec. Tato metoda je určena pro toho, kdo si ji chce dobrovolně vyzkoušet.
U p. Malychina i mnohých jiných včelařů včetně mne, tato metoda funguje, zimních včel mám na jarní rozvoj dostatek a matky zavírám o týden až čtyři týdny později než to dělá p. Malychin. Tudíž ho nekopíruji. A zatím jsem vypouštěl také o něco dříve.
Takže nyní mě asi zase někdo může napsat, proč se tady opakuji. Ale já si myslím, že je to tady diskuze a o vyměňování názorů. Tak nevím proč, když je to opět zapotřebí a musím znovu odpovídat na třeba i stále se opakující otázku, proč bych to nemohl udělat. A jak jsem říkal, když toto někoho nezajímá, nechce včelařit s izolátorem Chmary ani o tom nemá zájem číst (jako např. Pavel Holub) , proč to tedy dělá a zapojuje se do diskuze na toto téma, říká mi, abych si založil své vlákno. Pochopil jsem to tak, že toto vlákno je pravděpodobně jen pro něj a pro ty, kteří mají podobná názory a myslí podobně jako on... když mě odkazuje na jiné. To je tedy svoboda po té sametové.
(26.10.2015 20:06)tututo napsal(a): [ -> ]...dělají přesně to co v mém úlu, kde je matka od 5 srpna zavřena v izolátoru... tj. od srpna do konce března sedí a odpočívají,...

(27.10.2015 13:35)tututo napsal(a): [ -> ]...i mnohých jiných včelařů včetně mne, tato metoda funguje, zimních včel mám na jarní rozvoj dostatek a matky zavírám o týden až čtyři týdny později než to dělá p. Malychin. Tudíž ho nekopíruji. A zatím jsem vypouštěl také o něco dříve....

Raz to napíšeš tak, potom zas onak. Z toho, čo uvádzaš v reakciách, sa ti nedá veriť. Stále sa len opakuješ. To už nie je z tvojej strany diskusia, ale trolovanie, ako tu už predo mnou bolo uvedené. Tvoj profil je neúplný. Nevieme ani kto si. Ty sa hanbíš za svoje meno a svoje bydlisko? Alebo sa bojíš slobodne a verejne prezentovať svoje názory? Preto sa skrývaš za prezývku? Tak prečo by sme sa mali baviť s anonymom? "Taková je tedy svoboda po té sametové."
Tak proč se se mnou pořád bavíš a ptáš se mě pořád dokola na to samé.
Tak se se mnou tedy nebavte a já z toho budu brečet pod peřinou.
Ale jedna věc je jasná. Již tři léta u mne žádné úhyny nejsou a jak je to u vás mne nezajímá. Jen doufám, že si nebudeš tajně kupovat izolátor Smile
Já jsem vždy psal, že matku zavírám okolo 5 srpna do izolátoru, tak nevím, co se ti na tom nelíbí, jaký onak. A vypouštím ji asi o 14 dní dříve než pan Malychin, který tak tento rok učinil, myslím 1. dubna.
Od roku 1997 jsem neměl úhyn až vloni dvě včelstva.....je to vůbec možný....?...bez půlročního klíckování....?Big Grin
Jen by mě zajímalo - jak silný včelstva zimuješ?
tututo jen pro info
Já jsem neměl úhyny již 4 sezony z temer 40 vcelstev a matku jsem nikdy neklickoval.
Dá se včelařit v pohodě a beze ztrát i bez klíckování.
Tím netvrdím, že to není jedna z cest, jak docílit bezpečně bezplodého období pro účinnost podzimního ošetření včelstev. Ale jak psal již předemnou Milan. Nevidím žádný přínos v tom držet matku v izolátoru takto dlouho. Případné jarní reinvazi tím nezabráníš a roztoč umí čekat.
Jinak nepodcenuj schopnost včel co se týká schopnosti udržet si vitalitu do jara. Vem si takové profiky, kteří mají několik set včelstev, no nevím zda by se jim chtělo vychytávat matky a klickovat a přesto vyzimují silná a vitální včelstva.
Takže klíckování je jedna z možných metod, ale zdaleka ne jediná a pro větší vcelaře podle mne moc pracná.
To vám přeji a včelařům okolo vás také.
Ale někteří včelaři okolo mne měli tento rok úhyn od 20 do 60%
žádné mé včelstvo není stejně silné, ale nejčastěji obsedali, než jsem zúžil hnízdo, tři nástavky Optimalu 42x17.
Ale zimuji i oddělky a ty jsou slabší. Okolo izolátoru v takovém oddělku mám třeba jen 2 až 3 rámky
Okolí Přerova 190 mn.m.



(27.10.2015 16:16)MartinP napsal(a): [ -> ]Jinak nepodcenuj schopnost včel co se týká schopnosti udržet si vitalitu do jara. Vem si takové profiky, kteří mají několik set včelstev, no nevím zda by se jim chtělo vychytávat matky a klickovat a přesto vyzimují silná a vitální včelstva.
Takže klíckování je jedna z možných metod, ale zdaleka ne jediná a pro větší vcelaře podle mne moc pracná.

I já jsem tady několikrát říkal to co nyní Vy, že izolátor je jedna z alternativ a není pro každého, jen pro toho, kdo se pro ni rozhodne.
Pracná nebo ne, nevím. Mně se moc pracná nezdá, když to člověka baví a přijde si na svůj postup. Kdyby se rozhodl takto izolovat matky někdo, kdo má tolik včel jak říkáte, tak tito velkovčelaři mají své vyškolené zaměstnance, brigádníky, obyčejně na to tedy nejsou sami. Nebo si můžou na několik dní najmout kamarády včelaře. Myslím, že o množství včelstev to není, ale o tom, jestli to chci dělat nebo ne. Pan Malychin zvládá osobně něco málo přes 100 úlů. A jak jste tady napsal, i já mnohokrát, je to alternativa, jedna z metod. A na základě dobrovolnosti.
Hmmm....takže ty si ani nedokážeš představit jak vypadá včelstvo, který teď plně obsedá 2 a půl, nebo 3 nástavky 39x24 à 11r....., co?....a věř, že při 1.fumigaci spad 22ks VD, by nestál za zavádění klíckování na půl roku ani tobě.Big Grin....a abych měl na jarní snůšku z jív nebo javorů včelstva v síle 2Vn s prvními deseti tisíci vylíhnutými včelami....to bych taky mohl na jarní med zapomenout!Dodgy Ale to je každýho věc....když to jinak neumíš tak klíckuj.
A proč bych si to nedovedl představit, já si dovedu představit mnoho.
Ale všichni nejsme stejní a já jsem se rozhodl včelařit takto.
Přesně tak, je to každého věc. Jinak to asi neumím, ano Smile budu tedy klíckovat.
A kolik Vám donesou medu, 80 nebo 120?
Co je hezkého na tom,včelařit bez ztrát? To já se naopak hrdě hlásìm ke každoročnìm selekčnìm ztrátám cca 10%. Smile
malychin klietkuje matky preto, aby už matky neplodovali v neskorú jeseň, celú zimu a ani v skorú jar. Stávalo sa mu, že pri zimnom oteplení sa matky rozplodovali čo nie je dobré ani v našich podmienkach, nielen v podmienkach severu Donbasu (Luhansk). Niektoré včely mu aj padli. On klietkovaním vlastne vylúčil jednu z možných príčin úhynu včelstiev. Pri plodovaní v zime a skoro na jar sa včely môžu odtrhnúť od zásob keď ich majú málo a tiež keď sú včelstvá slabé, ktoré sa zomknú okolo plodu a zahynú hladom, lebo sa tiež odtrhnú od zásob. To bola jeho pravá a prvotná príčina klietkovania matiek. Takže si tiež myslím, že táto téma patrí do iného vlákna. Prečítajte si názov vlákna. Neviem o tom, žeby klietkovanie matiek patrilo k súčasnej metodike liečenia proti Varroa. Možno jednej v budúcnosti áno ale teraz má te v metodike natieranie plodu - sodoma gomora, ďalej používanie gabonov - 40 =-tná účinnosť, použitie formidolu , t.j 85 %-tnej kys. mravčej - nebezpečenstvo pri vyšších teplotách a fumigáciu až po 10. októbri - jedno z najúčinnejších prostriedkov + aeroslolovanie v decembri. Vynechal som niečo?
Prosím o přesun příspěvků o izolaci matek do správného vlákna.
(27.10.2015 16:55)Ivík napsal(a): [ -> ]Co je hezkého na tom,včelařit bez ztrát? To já se naopak hrdě hlásìm ke každoročnìm selekčnìm ztrátám cca 10%. Smile

to není pořádná selekce Wink
(27.10.2015 16:16)MartinP napsal(a): [ -> ]......a pro větší vcelaře podle mne moc pracná.

Proto ti velcí tam klíckují jen ty nejcennější včelstva .
Ale kdo to umí , tak prý zvládné 150 včelstev velmi rychle .
Povytahují se jen prostřední rámky , ty se nakloní a matka z boku svítí z dálky .
Jaro: Chybí ještě thymol, jinak je myslím oficiální výčet celý.

tututo: Díky za ty odkazy k pylové snůšce v průběhu roku. Hned v prvním odkazu na v.s. Hluboká se ale nic o nekvalitě pylu nepíše (projel jsem jen srpen, září, říjen). V tom souhlasím s oběma Milany, že je to matoucí, neboť vždy kvetou rostliny s kvalitním i nekvalitním pylem, co se jeho výživové hodnoty týká, ale včely si vždy vyberou, co potřebují (jinak by třeba na tisy vůbec nechodily). Navíc nemusí nutně platit souvislost: nosí pyl = plodují; vždyť si ho klidně mohou ukládat na později.
K tomu klíckování: Je to pracné a časově náročné. Je fajn, že ve včelstvu není plod, ale stačí na jedinou fumigaci a pak už podle mě nemá velký smysl. Nemluvě o tom, že je pohodlnější a rychlejší těch pár zavíčkovaných buněk vyříznout/poškodit víčka, než hledat matku-nedej bože neznačenou.
Chápu, že klíckování odstraní problémy s plodováním během zimy a riziko odtržení od zásob, ale také jsem spíš pro to: vybírat matky, které samy nekladou; vybírat včelstva, která zimu přežijí v pořádku bez nějaké péče; nejsem škrt jim dát pár kilo cukru/invertu/medu navíc za tu radost, co mi udělaly.

JKL: promiň, pokud se tě má poznámka o normách dotkla (odhaduji z té reakce na mě na str.38), svým příspěvkem jsem nechtěl vyjádřit, že se v něčem mýlíš nebo tak něco, nýbrž vyjádřit svůj podiv nad tím, že když to jinde tolik sledují, tak proč u nás se o produktech rozpadu amitrazu ani nemluví (formou příslušné normy a postupů stanovení v medu) - tím mám na mysli ten včelařský "mainstream". Vzhledem k tomu, žes tu EU normu dohledal je zřejmě "cosi shnilého ve státě dánském".
Mainstream o tom ví, tady jsem se na to ptal jak se k tomu postaví. Dokonce byla zde přislíbena odpověď. Pak už jen mlčení resp. pověstná hlava v písku.
Takže lze jen připomenout:

Citace:The Washington State Department of Agriculture (WSDA) would like to
remind beekeepers and pesticide dealers that the distribution and/or use of
pesticides containing Amitraz
(such as Taktic) for control of Varroa mites in
honey bee colonies is illegal.
A naopak. V EÚ sú zakázané antibiotiká používať vo včelárstve a vo "Washingtone" Smile nie sú zakáazné. ŹIjeme v niekdajšom česko-slovensku. V Nemecku je amitraz zakázaný a .......všetci ho používajú. Ja budem len veľmi rád, keď ho zakáažu aj unás. Distribučné firmy na liečivá (Hlavne Dol) príde o biznis alebo sa preorientuje...na čistý amitraz. Ľudia budú kupovať tactic alebo amitraz pod iným nýázvom. Veterinári ho majú na litre. A všetci budeme tvrdiť, že používame len kyseliny a thymol Big Grin, tak ako to tvrdia napr. v Nemecku, konkrétne v Bavorsku, kde som sa bol pozrieť do cukrovaru, kde sa vyrába aj apiinvert.
Referenční URL's