Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Současná metodika léčení proti Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pepo, ale vyšetření zimní měli je postaveno na dobrovolnsti.

Sám váš, že jen pár dobrovolníků tam má podložku skutečně měsíc a jen pár z nich to neupravuje, aby neměli na výročce ostudu.

Cheš číci, že by SVS mezi mnoha dobrovolnými funkcionáři, důvěrníky, nákazov. referenty, prohlížiteli a dalšími dobrovolnými fukcionáři nenašla spolupracovníky, zvlášť kdyby jim mohla i trochu peněz pohodit. Třeba symbolicky, ale hřeje to.

Myslíš že je lehčí 8x do roka zadat spad anebo jiná data do systému než obíhat haldy včelařů loudit z nich měl, pak to balit, odesílat, sepisovat?

Celý dosavadní systém je u nás postavený na práci doborvolníků - ale přetížených - a taky tedy nefunguje.

Já tady nemluvím o nějakém VMS ale systému sběru dat státní správy.
Nechápu, proč by metodika musela být jednotná. Vždyť tu již paralelně dvě fungují. Ta pro nás většinu a ta pro ekologické chovy. Proč by nemohla být ta pro ekologické chovy využívána i pro chovy mimo ekologické oblasti. Na to ať mi kritici návrhů na změnu metodiky laskavě odpoví! To tu ještě nezaznělo.
Hromadná zimní vyšetření měli ponechat pro ty, co se v životě nic víc nenaučí a nehodlají obnovit úlovou techniku.
(05.03.2012 20:03)long.burda napsal(a): [ -> ]Otázkou je, kdo by takovou petici zaštítil. Současné vedení ČSV asi těžko, VÚV Dol asi taky ne, napadá mě jedině PSNV - ale je otázka, jestli tady nebude negativní roli hrát vzájemná animozita příznivců PSNV a ostatních.


Občané včelaři,

jste občany státu, nebo nějaké stádo, které musí někdo pořád zaštitovat?

Máte nějaké sdružení na dodržování dopravních předpisů?

Povinnosti má plnit včelař.

Nebo taky potřebujete důvěrníka aby vám odvezl auto na STK?

Je tady stát a včelař. Zapoměňte na Národní frontu. Zanikla i s tím systémem co se staral o každého nakonec o nikoho.
Nechápem že na Slovensku máme ešte včely, veď nič nezisťujeme, neodovzdávame ( teda ak nekočujeme a nechováme matky na predaj) nenatierame M1 (aspoň nikoho takého nepoznám). Podľa mňa u vás niekto presadil byrokratické predpisy, len preto aby na tom zarobil.
Trochu máš v nariadeniach a liečivách medzery Wink , ale skutočne liečebné postupy nie sú direktívne nariadené. Napr. už spomenuté natieranie plodu, liečivo M1 je dostupné v ponuke našich včelárskych organizácií. Závisí len od včelára, ktorý zo schválených postupov a liečiv použije. Posledné dva roky boli rozšírené aj o ďaľšie liečívá a postupy napr. s kys. šťavelovou.
Ale Vojto, to je to co by jsme tady taky rádi. Když to jde u vás, proč u nás vládne byrokracie?
Smile Vojto určite nejaké medzery vo vedomostiach mám.
Vojto, vy tam máte anarchii, u vás včelař smí používat mozek? Vybírat si z několika metodik/ošetření ? A to tam ještě máte včely?

Tady u nás tvrdí 4 z pěti funkcionářů, že by to znaenenalo konec včelaření v ČR. (organizovaného) Smile
Tady musím souhlasit s Pavlem. Je skupina a to dost početná, kterým současný způsob vyhovuje. Většinou se jedná o ty starší konzervativnější. Změna by tedy mohla probíhat postupně jen tím, že bude volba mezi klasickou a nějakou, která počítá s větším zapojením včelaře ať už monitorováním v průběhu roku nebo léčením alternativními přípravky. Konec konců svět by se kvůli alternativám jako na Slovensku nezbořil. Možná by stačilo, kdyby si každý mohl dohodnout s důvěrníkem nebo pokud není ČSV tak s vererinou zda chce klasiku nebo alternativu.
Mimochodem v naší ZO kde je cca 250 včelařů a jak jsem se dozvěděl tak zavčelenost je 12 včelstev na km2 (= 2násobek průměru ČR) tak aerosolovacího přístroje například využili jen 4 včelaři a to jsme zde v podhůří. Moje zkušenost s důvěrníky je pozitivní styl "Ty máš tolik včelstev tady máš gabony dej si je tam co nejdřív jak ti to vyjde", "Dokážeš fumigovat - tady máš pásky a léčivo - pokud zbude tak vrať". Prostě žádné křeče a přitom když koukám na starší čísla Včelařství co se týká zamoření VD, tak okres je vždy jeden z nejméně zamořených.
Někdy si říkám, jestli naopak to tlačení SVS na pilu neznechucuje včelaře natolik, že se prostě jen vezou a na vše kašlou - prostě přestanou mít ten správný mateřský vztah k těm svým svěřenkyním.
(05.03.2012 23:26)KaJi napsal(a): [ -> ]... u vás včelař smí používat mozek? ...

Niekedy dokonca aj svoj vlastný .... Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Niekde som čítal že v Austrálii zo začiatku proti moru bojovali centrálne, nariadeniami kontrolami a žiadny veľký úspech, len sa minulo kopu peňazí. Potom zmenili taktiku a začali školiť včelárov a čiastočne to nechali na nich. A úspechy sa dostavili. Lebo kým sa rozhýbala štátna mašinéria prebehlo kopu času. A tak teraz ak zbadá včelár problém hneď zasiahne. Samozrejme nič nie je stopercentné. Ja by som to prirovnal k ceste v neznámom meste. Ak idete z niekym kto pozná cestu, nezapamätáte si kade ste išli, jednoducho sa spoliehate na druhého. Ale ak idete sám určite si ju zapamätáte.
Ale na druhej strane na koho by sme zvalili vinu za neúspech ak by sme boli zodpovedný sami za svoje včely.
(05.03.2012 21:15)KaJi napsal(a): [ -> ]
(05.03.2012 20:03)long.burda napsal(a): [ -> ]Otázkou je, kdo by takovou petici zaštítil. Současné vedení ČSV asi těžko, VÚV Dol asi taky ne, napadá mě jedině PSNV - ale je otázka, jestli tady nebude negativní roli hrát vzájemná animozita příznivců PSNV a ostatních.


Občané včelaři,

jste občany státu, nebo nějaké stádo, které musí někdo pořád zaštitovat?

Máte nějaké sdružení na dodržování dopravních předpisů?

Povinnosti má plnit včelař.

Nebo taky potřebujete důvěrníka aby vám odvezl auto na STK?

Je tady stát a včelař. Zapoměňte na Národní frontu. Zanikla i s tím systémem co se staral o každého nakonec o nikoho.

Asi jsme se nepochopili. Já jsem chtěl říct to, že na jedné straně je tady nějaká státem nařízená metodika léčení, která je jak z objektivních, tak i subjektivních důvodů nevyhovující a na druhé straně je tady dost početná skupina včelařů, kteří by chtěli metodiku změnit, ale - jako jednotlivci neudělají proti státu vůbec nic (to si jako státní zaměstnanec troufám s naprostou jistotou tvrditSmile). Proto jsem jako jednu z možných cest, jak státní orgány k něčemu popostrčit, uvedl formu petice, ale tu musí (nebo lépe řečeno měl by) někdo fundovaný zaštítit jak po stránce odborné (argumentační) tak organizační. Obávám se, že pro jedince je to úkol nesplnitelný, ale třeba se mýlím. Mám za to, že petice s několika tisíci podpisy by už nějaký vyjednávací potenciál měla.
Jak jsem byl poučen, prý má ČSV se SVS smlouvu a PSNV jim to závidí a proto do toho ryjeSmile

Takže ČSV asi nic měnit nechce,jinak by měla vzhledemk té spolupráci možnost, PSNV se byla "představit" a dál nic.

Takže si myslím, že to bude na včelařích samotných. A podle toho v jakých podmínkách včelaří, tak to asi budou jiné požadavky.


Stejně to nakonec skončí jak na Slovensku či asi i jinde kde je normálně a včelař si bude moci vybírat z několika doporučení tu jemu blízkou praxi.

Ono kdyby se tam dalo jak říkal Pavel, že i neregistrovaný biovčelař může včelařit bio, tak by v podstatě problém zmizel - v metodice.
Ale zůstává tady problém s tou praxí. Sad

A to by tak ještě 2 - 3 úhynové roky mohly vyřešit.
(06.03.2012 19:59)KaJi napsal(a): [ -> ]Jak jsem byl poučen, prý má ČSV se SVS smlouvu a PSNV jim to závidí a proto do toho ryje

Nezlobte se ale mně se zdá že do toho ryjete i vy.
Jestliže někdo vydá metodiku měla by se co nejpřesněji dodržovat až do okamžiku než se změní.
Tak že psát do této debatní společnosti že je, bude nutno "natirat" i při 1 roztoči na stanoviště je neco poplašného. A JE TO OD VÁS.
nA DRUHOU STRANU PAN HOLUB ŘÍKAL A ŘÍKÁ NEPŘEZNEUŽÍVAT, NEZNEUŽÍVAT. jÁ JSEM SE sNAŽIL 2010 , spady nízké, (mravenci)a nakonec jsem měl co dělat abych napadení udržel, 2011 jsem s tím měl také problémy 850 roztoču průměr, maxima 2500 roztočů, KM, žádné úhyny ale té práce.
Ačkoliv jsem dědek nejvíce mě vadí že nevidím perspektivu.
ASI PŘED 14 TI DNY V PRAZE NA PŘEDNÁŠCE komentoval Dr Kamler užívání KM v jiné formě než formidol 40 jako ilegální. Když to slovo "ilegálně" vyslovil vzpříčilo se mi v mé mysli. ( asi byl a je Dr Kamler v komunistické straně, legálně a je to ředitel legálně a KM je na tomto světě také ilegálně.)
J.B.
Ps. napíši JEDNU větu kterou jsem na internetu vyčetl:
V Izraeli byl identifikován virus CCD Colony Colaps Des.., který byl nalezen na včelách dovážených z Australie do Ameriky, současně byl nalezen i v mateří kašičce dovážené z Číny do USA,
Izrael není v Evropě je jen blízko, ale je to věta o čtyřech kontinentech. Včela létá asi 3 km, přežije globalizaci ?
J.B.
Už aby to lítalo.
Tady se musím KaJi zastat. Nejde o poplašnou zprávu .Podle směrnice SVS se může stát, že bude nařízeno natírat i na stanovišti bez nálezu roztočů v měli. Znovu cituji ze směrnice SVS

Citace:V základních organizacích, ve kterých procento stanovišť bez nálezu nedosáhlo 25 % všech vyšetřovaných vzorků, se předjarní ošetření provede rovněž plošně (u všech včelstev základní organizace).
S křížkem po funuse.

Dovolím si malé shrnutí.
Masívní úhyny nastaly, to je nesmazatelný fakt. Masívní úhyny jsou periodické, to je dostatečně vypovídající. Jediné, co jsem z oficiálních úst slyšel je to, že včelaři nedodržují metodiku. Oni se asi každých cca pět let svorně na nedodržování domluví. To asi každý pochopí (tedy vyjma těch zodpovědných), že tu něco nesedí, že tu musí být systémová chyba. Velmi mi vadí, že se tento problém neřeší, nechce řešit, tedy oficiálně se říká, že není co řešit.
Vztah parazita a hostitele je názorná analogie řídícího systému, systému měření a regulace v průmyslu, ... Abych takový systém udržel stabilním, musím mít časové konstanty a regulované veličiny správně nastavené. Musím regulovat správným směrem, ale nepřeregulovat, ....
Tedy nadměrné vyhubení parazita, aniž by se hostitel pohnul o krok směrem k toleranci není východiskem, ale příčinou následných potíží. Nastane nevyvážený stav. Převážná produkce rojů je téměř bez parazita. Volně žijící včelstva se i v následující sezóně dostanou do fáze rojení a je tak vybudována větší, než přirozená (přirozená při působení parazita), populace volně žijících včelstev. Teď stačí jen škrtnout sirkou a v oblastech s vyšším zavčelením je velký problém. Ten požár se těžko hasí, zvláště, když si takový stav metodika vůbec nepřipouští, veterinární správa (hasiči) ani neví, že hoří.
Zajímavá je analogie podobných stavů na Novém Zélandu, kde se parazit šíří do zatím panenských oblastí. Dr. Goodwin, který tento proces monitoruje, došel k poznatku, že problém ustane tam, kde se ustálí populace parazita na nějaké stabilní úrovni.
Tedy i my si zahráváme s nepřirozeností a to hned dvakrát. Dáme čas vyrůst živnou půdu pro roztoče a současně jej podrobíme tvrdé selekci. Důsledky se dostaví s periodickou přesností. Téměř nula není dobrý parametr pro regulaci.
JAK ZTOHOVEN.
Píšem síce čo najviac včelársky neutrálne z normálneho pohľadu prírodného včelára a nemienim sa prepožičať extrémistom, ktorí majú totálne a nezvratne jasno vo včelárskych postupoch. O včelách čítam celý svoj dospelý život a rovnako budem o nich čítať, kým nájdem okuliare, ale čo ma bytostne sere, je tá nanútená myšlienka - oznamovacia povinnosť v registrácii včelstiev, spojená s monitorovaním včelstiev, ospravedlňovaná a citovo vydieraná zodpovednosťou drobných včelárov voči svojim kolegom so stovkou rodín. Proti transparentnosti databáz v podstate nemám žiadne námietky, ale prečo majú drobní včelári nútene investovať svoje peniaze a čas do záujmov priemyselných včelárov a do im v ústrety vychádzajúcich spolkov, ktorých zdravotný stav ich veľkého počtu včelstiev nie je rozhodne lepší ako na včelniciach ostatných drobných včelárov. Obhajovať nezmyselné príkazy a zákazy nejakými oprávnenými záujmami chrániť ostatných, nemá žiadny významný pozitívny vplyv na zdravie včiel. Alebo nám k dosiahnutiu kvality švajčiarskych hodiniek a čokolády chýba disciplína a úplná oddanosť združeniu pre včelárov? Tento "poplachový systém" v skutočnosti hrá úlohu kontotvorby vo včelárskych združeniach, a smiešne nízka čiastka v podpore na včelstvo určite neprispieva k zdravému podnikaniu so včelami. Pre včelárov by skôr bola veľmi povzbudzujúca transparentnosť údajov z účtovníctva spoločných členských príspevkov od včelárskej obce, štátu a EÚ.
(06.03.2012 22:23)Jan Bűrgel napsal(a): [ -> ]
(06.03.2012 19:59)KaJi napsal(a): [ -> ]Jak jsem byl poučen, prý má ČSV se SVS smlouvu a PSNV jim to závidí a proto do toho ryje

Nezlobte se ale mně se zdá že do toho ryjete i vy.
Jestliže někdo vydá metodiku měla by se co nejpřesněji dodržovat až do okamžiku než se změní.
Tak že psát do této debatní společnosti že je, bude nutno "natirat" i při 1 roztoči na stanoviště je neco poplašného. A JE TO OD VÁS.

Já s vámi plně souhlasím - taky doufám že budetet i vy.

Mimořádné veterinární opatření SVS v našem kraji ukládá od 2008 všem včelařům sledovat spad a anapdení trubčího plodu.
To hlásit ZO a ta má organizovat léčení.


Proto se dopmnívám, že metodika je nefunkční, protože nefunguje. Jinak by včely snad nehynuly. Máte jiné vysvětlení úhynů krom toho že to v praxi nefunguje?

Mně nevadí ani tak metodika jako praxe. V metodice mi vadí především důraz na nefunkční prvky.

Vy jste dodržoval metodiku a podle zpráv vám hynuly včely. Jestli je to tak, já bych přemýšlel co je špatně.

Pardon,omlouvám se, špatně jsem četl. Nehynuly. Takže gratuluji. Ale stejně, čím to je, že je toho roztoče čím dál víc a je stále agresívnější?
KAJI: Ale stejně, čím to je, že je toho roztoče čím dál víc a je stále agresívnější?

J.B. Vy to asi víte je to tím že jak píše p. Holub roztoč se pohybuje ve vlnách a lonský rok byl vlhčí a možná měl i vice cyklů plodu včel.
Ale nejvíce je používání skoro stejných léku již 30 let, 30 let nešlechtíme včelu ale roztoče a vždy se nám to skoro povede jen zůstane " ten jeden nej odolnější ve včelstvu aby každý rok , třicetkrát zůstal ten nejodolnější"

Pěstuji matky z inseminovaných a selektuji dcery , sestry na výnos ale i když se zamýšlím na tom jak by bylo možné selektovat na varroatoleranci nemam se kde chytnou, výnos z 80% odpovídá ale počet roztočů je různý ♦
( letos 50 až 2500 roztočů, průměr 850) až 50ti násobný rozptyl spadu roztočů matek sester stojících v řadě vedle sebe. V zimní měli 1.2 roztoče na včelstvo samozřejmě s ????

Na tomto foru je kolonka Nová metodika , je málo diskutovaná protože to je velmi obtížné ale já si dovolím několik možná hororových hypotéz.

Situace bude pravděpodobně stále horší.

Bude se zvyšovat počet ošetření (již se i v průběhu těch 30ti let zvýšil)

Možná že se vrátíme ke klíckování matek abychom před, při a po snůšce měli uly bez plodu a mohli je ošetřit bez plodu.

Mozna budeme provádět přemetání včelstev na mezistěny jaké si umělé rojení abychom zase mohli ošetřovat bez plodu.

Budeme muset více chovat odělky.

Budeme muset přestat umistovat včely ve dvou řadách ve včelíne a v řade ve včelnici abychom omezili zalétávání.

Česká republika je převčelená asi nejvíce včelstev na km v Evrope a mozna ve světě.
Asi stát nebude muset ovlivnovat snížení zavčelení protože o to se postará přirozený úhyn

J.B.
Asi tak nějak někdo někde zmateně uvažuje a za nás včelaře rozhoduje.
Zařídil krajské dotace pro začínající včelaře na základě nevím čeho a dosáhnul toho, neuvěřitelné. Teď se nám území ještě více zavčeluje držiteli včelstev, co se budou roky učit, o čem to je. Budou producenty rojů pro své okolí. Připouštím výjimky, co se snaží a rychle se učí ale těch je málo.
Pak ten někdo někde nahoře prohlásí, že jsou úhyny, protože včelaři na to dlabou.
Když se tomu tam někde nahoře řekne, že by ten systém bylo dobré poopravit, namítne, že jsou na to včelaři zvyklí.
Když se chce vybudovat monitorovací systém, tak na to ten oný peníze nesežene a hází klacky pod nohy a raději proinvestuje milióny na kampaň, o které mimo nás včelařů nikdo neví.
Když někdo chce zkusit alternativu, či uvede na trh nový léčebný přípravek, né, že by to uvítal, ale je okolo toho pozdvižení.
Teď ho jistě napadne vymodlit na státu dotaci na obnovu včelstev - vsaďte se.

Např. chovateli 60ti včelstev stát ročně vyplatí 6000 Kč dotace za to, že je má. Když mu jich letos 50 uhyne, je to pro včelaře ztráta 150 000 Kč. Co kdyby býval stát investoval těch 6000 Kč do monitorovací stanice a v následných letech tutéž částku za její provoz a vyřešil tak problém dlouhodobě a včelař na tom také vydělá daleko více.
Toto hospodaření, toto velení nepořádku a zmatků, zášť a chamtivost přeci není včelařovi z podstaty vlastní. Braňme se tomu.
Referenční URL's