Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Sponkovačka na rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Já jsem koupil tuto přeměnu na vzduch je lehká což je pro práci dulezite a přesná
http://www.spojovace.cz/pneumatickenarad...40-Prebena
(19.09.2013 21:52)Lukáš Münzberger napsal(a): [ -> ]Dneska jsem si dovezl tu pneumatickou sponkovačku Parkside z Lidlu a hned letmo otestoval na pár rámcích a funguje to dobře - stačilo lehce přiložit a zmáčknout. Na jeden spoj jsem nastřelil dvě 25 mm sponky a drží to, jak přibitý... vlastně líp, jak přibitý. Smile
Při koupi jsem tam zrovna natrefil na pána, který pneumatickou bral taky; při minulé akci si koupil tu elektrickou a prý pěkný šmejd - sponky zůstávaly čouhat, nemělo to sílu vrazit je tam celé.

Jojo, elektrická nemá takovou sílu, vzduchovka je lepší, silnější. Nemaje ale kompresor, tak jedu elektrikou, a případně dobouchnu kladívkem Smile
Chcem sa opytat ake pouzivate sponkovacky, myslim znacku na sponkovanie ramikov?
Já sme koupil elektriku z lidlu Parkside-byla tu o ní zmínka. používám jí teda na plnou sílu a dlouhé sponky 25mm. Dvě na horní loučku a dvě na spodní-spony jsou 5,9mm široké.
Zrovna mezi svátky jsem tu sponkovačku z Lidlu otestoval, jak na rámky tak i na jiné věci (např stříšky k úlům). Byl jsem velmi mile překvapen je to skvělý pracant co ušetří plno času. Pro hobby včelaře můžu jen doporučit. Za tu cenu je to skvělý pomocník.
Se sponkovačkama je (alespoň u mně) kříž, a to je používám v podstatě jenom na pár set rámků ročně. Před několika lety jsem to zkusil s tou nejlevnější od Einhellu asi za osm set. Šla do reklamace za čtrnáct dní, dostal jsem za ni novou, která vydržela o týden dýl. Tak jsem se naštval a koupil si Novus J-165 EC za čtyři tisíce. Dosloužila po necelých dvou letech.
Jak sem psal na mých cca 100rámků ta elektricvká v pohodě. Občas se stane třeba že se sekna sponka v té hlavňové části, 2x z 10střel a pak dlouho nic. Za tu cenu se s tím ale smířím. Pro mě snad jediná nevýhoda je menší síly ůderu než pneumatická.
Ta lidlovská se standardně seká na poslední sponce - takže preventivně nabíjet. Důležitý je dobrý přítlak (někdy přitlačuji i těmi šroubky co jsou na hlavě a přemýšlím zda si tem nedat nějaký úhelníček pro přimačkávání) a dále tvrdá nepružná podložka. Občas se sekne u velmi tvrdého dřeva (suku) - při zaseknutí - povolit šroubky na hlavě, vytáhnout zkroucenou sponku (ne příliš násilím aby se povrch hlavy nepoškodil) a pak dobře utáhnout (pokud je vůle je riziko dalšího zasekávání, kdy razník si najde místo mezi sponkou a tou hlavou).
Když si toto vezmete za své tak za ty peníze si jen pohvizdujete jak to frčí.

Ta síla úderu je dle mne srovnatelná, jen u pneumatické není takový zpětný ráz který je u elektrické vyvolán elekromagnetický vystřelením razníku jedním směrem a zbytku té sponkovačky druhým směrem (proto nutný pořádný přítlak)
Já používám Einhell pneumatickou, na Aukru za cca 800,- i s dopravou, místo kompresoru 15litrů potápěčskou lahev natlakovanou na 230 bar, regulace na 6 barů z kyslíkových hodin z autogenu. Naprostá spokojenost, sice první sezóna, ale ještě se mi nezasekla, používám spony 40mm délky. Nechápu, jak jsem bez ní mohl žítBig Grin
(10.01.2014 14:46)JKL napsal(a): [ -> ]Ta lidlovská se standardně seká na poslední sponce - ...

Tak to já mám asi štěstí, mám ji přes rok a na rámky je parádní a neseká se, nemůžu ji ale donutit aby přistřelila 1cm smrkové nebo borové palubky, nikdy není pod úrovní palubky a musel bych to doklepávat kladivkem. Na lípu jde velmi dobře.
Já tu Lídlovskou elektro-sponkovačku měl a bylo to peklo. Do lipových přířezů nestřílela sponky nadoraz, musel jsem na ni hodně tlačit a využívat kladívko. Bolela mě z toho ruka (než se rozpadla). Pak jsem koupil pneumatickou a to je teprve pošušňání. Zatím jsem na té pneumatické nasponkoval 600 rámků a nesekla se mi žádná sponka. U té Lídlovské jsem nestačil šroubovat a proklínal toho inženýra, to to vymyslel. Sponky se totiž sekaly průběžně furt, ne jen na konci. Navíc nemám problém se sháněním sponek.
Pokud muzu doporucit objednal jsem si tuto sponkovacku je lehka dobre se me s ni pracuje sponky zajedou jak do masla. Pouzivam sponky o delce 32 a 25 mm.
http://www.spojovace.cz/pneumatickenarad...40-Prebena

pokud budete kupovat pneumatickou poridte si i ten mazaci clen na vzduchovou hadici at se vam to nesekne.
Já mám penumatickou Parkside z Lidlu, cena tuším 600 Kč a už nastřílela přes 3 000 sponek (smrk, borovice) a bez problémů. Sponky bere ty nejběžnější 5,7 mm, daj se sehnat kdekoliv. Možná jsem měl štěstí na kus, protože některé přístroje této firmy jsou fakt něco...Šel jsem ale do ní pro to, že záruka je stejná ne li delší než u sponkovačky za x tisíc a u sebe bych tu drahou nevyužil, nastřílela by sponek stejně a riziko, že odejde hned po záruce je vysoké. Mám známého, jehož prací jako konstruktéra bylo navrhovat design výrobků tak, aby vydrželo průměrné používání v rámci záruky a pak šlo do kytekSmile
Aky je najvhodnejsi kompresor na sponkovacku? Olejovy alebo bezolejovy a aka velkost nadrze je potrebna? Dakujem
Napríklad tento- bezolejový, všestranné využitie, spoľahlivý- mám ho, plne doporučujem /prvý odkaz/. Ak chceš stĺkať rámiky, tak vhodnejšia sa mi zdá klincovačka /neviem z čoho pramení tá veľká láska včelárov ku sponkovačkám a ešte elektrickým/, majú tam lacnú, spoľahlivú, "kiksy" nevyrába, klince za "babku"/ druhý odkaz/.
http://gude.gude.sk/predaj/1335/Kompreso...elna-sada/
http://gude.gude.sk/predaj/167/Pneumatic...IDI--sada/
Nevím jak kdo ale pořídil jsem si sponkovačky malou na drátkováni a velkou na rámky od fy. KAXL na netu je to pod hobby nářadím sponkovačky vyšly na cca750 +/- a 1000 +/- dají se tam koupit i sponky malá je od 6-14 /10 mma velká je 16-40 /5,7mm na rámky stačí 32/5.7mm a na drátkováni 10/12.8 mm jsou to ty modré od Güde udělal jsem s něma přes 10 000 rámků a krom přimazáni jsem sněma nic nedělal.
V Lidlu bude zase k mání sponkovačka, ale tentokrát se jedná o nějakou odlehčenou verzi:
http://www.lidl.cz/cps/rde/SID-FABDE371-...il&id=5669
Taky jsem to viděl, ale zdá se mi velmi "light". Zajímal by mě názor okolí jestli má význam...nějakou jsem chtěl kupovat..

Díky Petr
Tuhle jsem nezkoušel, ale po zkušenostech s jinými levnými sponkovačkami to vidím tak, že pokud ji máš na ne víc než desítky rámků ročně a při případných reklamacích se netrápíš dopady nad životní prostředí, tak se ti vyplatí. V jiném případě bych do ní nešel.

edit: Koukám, že je jenom na 10mm sponky, což je fakt málo. Na sponkování rámkových přířezů to chce sponky nebo hřebíky aspoň 25 mm dlouhé.
použitie max.na sponkovanie drôtika do rámikov..na skladanie samotných rámikov nevhodná..
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's