Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Sponkovačka na rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Na sponkovanie rámikov je elektrická sponkovačka dostatočná - 25 mm do makkého dreva zvláda bez problémov. Nutnosť pritlačenia sponkovačky je daná z princípu sponkovačky - uderník sponkovačky tvorí jadro elektromagmetu, ktoré po privedení napätia na cievku vykoná pohyb - úder smerom na sponku. Zo základných fyzikálnych zákonov (akcia a reakcia, zachovanie hybnosti) vyplýva že telo sponkovačky má tendenciu vykonať pohyb opačným smerom, teda sponkovačka má snahu poskočiť a tým pádom sa spona nezarazí celá, tomuto sa musí zabrániť dostatočným pritlačením sponkovačky na sponkovaný predmet. U pneumatickej sponkovačky táto nutnosť silnejšieho pritlačenia odpadá, lebo protiakcia voči pohybu úderníka sa neprenáša do tela sponkovačky (prostredníctvom magnetickej sily na cievku elektromagnetu a tým na telo sponkovačky), ale pohyb úderníka je spôsobený stlačeným vzduchom, ktorý svojim tlakom a pohybom únáša smerom na sponku a zároveň absorbuje protiakciu od pohybu úderníka.
Našel jsem toto video:


a zajímalo by mě, co je to za sponkovačku, že se do ní dají sehnat takové krátké spony, že neprolezou z loučky ven až na druhou stranu.
Zkoušel jsem trochu hledat, ale nedaří se mi najít takovou sponkovačku, aby se do ní daly používat takto krátké sponky a zároveň sponky tak dlouhé (33 mm), aby se s ní daly jak sponkovat rámky, tak i potom drátkovat těmi krátkými.
Neporadíte někdo?
Děkuju, Pavel
Tomáš Jaša na to bude mít přednášku ve Zbýšově, myslím, že mu to odsýpá trochu rychleji.
Tedy když to nedělá na koleni Big Grin


Jinak to je myslím čalounická sponkovačka. Krátké sponky seženeš také do elektrických sponkovaček.
Do sponkovacky Prebena 2P H30SD sa daju nabijat sponky od 9mm do 30mm. Je to velmi kvalitny pristroj - do GO som cez nu prehnal vyse 100.000 sponiek vsetkych velkosti.
Nepatri ale medzi najlacnejsie - stoji okolo 300 EUR.

Matej
(22.11.2012 18:10)pavelno napsal(a): [ -> ]Zkoušel jsem trochu hledat, ale nedaří se mi najít takovou sponkovačku, aby se do ní daly používat takto krátké sponky a zároveň sponky tak dlouhé (33 mm), aby se s ní daly jak sponkovat rámky, tak i potom drátkovat těmi krátkými.
Neporadíte někdo?
Děkuju, Pavel
Kdo má delší zkušenost se sponkováním sponkama tl. 5,8mm? Kolik dáváte spon na spoj pro vysoký a nízký rámek? Stačí jedna, nebo raději pro dvě? Používám klasické rámky (šířka všech louček 25mm) s mezerníkama a spony 32mm dlouhé a v rukách to od sebe neroztrhnu, ale otázka, co dokáže rozpěrák a propolis, sluneční tavidlo, pařák, atd...
Jak na nízký (17cm) tak na vysoký (27,5 cm) dávám po jedné sponce z Gűde sponkovacky 5,8 délky 40mm. Drží perfektně jak v lipovem tak smrko-lipovem provedení. Z počátku jsem měl problém s věčným zasekavanim sponek v hlavě, kde se jedna nozka vždy zakroutila a musel jsem ji rozdelat a vyndat. Děsná zdrzovacka. Po snížení tlaku z 8 na 6 atm to ihned přestalo. Jinak bych se za to jedno kapnuti olejicku před každým započetím práce přimlouval. Přeci jen kdo maže, ten sponkuje. Řemeslo je řemeslo. A ta kapka myslím životnost přeci jen prodlouží.
Doporučený tlak je tuším 4-4,5 atm nevím to momentálně přesně.Pozor aby jsi velkým tlakem nezničil pístek.
No a k těm sponám-zkusil jsem prvně 32mm po jedné a bylo to dobré.
Na radu zkušenějšího kolegy (tuším že to byl Renda) Undecided jsem prubl 25mm dlouhé a dvě vedle sebe.Je to ještě lepší skoro jako svařené.Wink Drží to krásně a kladívko už jen zahálí. Nedělám rozdíl mezi nízkým a nebo vysokým rámkem.Po tom máznutí olejíčkem se rozhodně přikláním k nasazení alespoň toho malého látkového respirátoru na nos a ústa.Nepříjemně to bez něj štípe v nose už po pár ranách.

Tak jsem pohledal a našel.Byl to Renda a poslal mi tento obrázek krabičky abych se v obchodě lépe orientoval.
Po chvalospěvech na stránkách tohoto tématu jsem již také neodolal a jelikož mám již léta kvalitní kompresor s 180 l nádobou a vzduchovou vrtačku a vzduchový šroubovák, tak jsem zakoupil novou sponkovačku/hřebíkovačku POWER PLUS R0311, není to určitě co se týká kvality žádný zázrak ale cena tomu odpovídala necelých 1200 a v balení bylo 2000ks spon a hřebíků. Rozměr:
280 x 266 x 62mm
Váha: 1.55kg (3.41Lb)
Délka hřebů: 15 - 50mm
Šířka spony: 5,7mm
Délka spony: 16 - 50mm
Požadovaný tlak: 60-100PSI (4-7bar)
Max. tlak: 120PSI (8.3bar)
Kapacita spon/hřebů: 100ks Akorát po bitvě, kdy mám mašinku doma mne napadlo jestli to není nějak nestandardní rozměr sponek. Jestli bych je neměl objednat do zásoby dokud jsou k sehnání? 10000 spon 38 mm dlouhých stojí 800 Kč. To se mi zdálo jako rozumná cena. Co vy na to? Jinak sponkoačka pracuje perfektně (zkoušel jsem zatím prvních 100 spon).
Neboj. Sponky to jsou normální. Dobré ceny mají i zde
Jen k těm hřebíkům - pokud jsou z hřebíkovačky.
Kdysi - už nám to zde na foru asi nepřijdeSmile - byl problém sehnat informace o spolehlivosti jsem váhal s nákupem "levné" Guede a tak si půjčil od sklenářů profi hřebíkovačku a na základě zkušeností si ji i koupil. Tehdy stála přes 4litry. No pak jsem si koupil za 8 sponkovačku. Smile Protože ty hřebíky držely, ale hlavičky procházely skrz dřevo. Tedy pokud jsou to ty "T" hřebíky do laciných sponkovaček.
Do sponkovačky používám tyto hřebíky. http://www.azvercajk.cz/5665-prislusenst...00ks-gude/
Na samotné sponkovačce se dá nastavit síla úderu. V rámku je hlavička hřebíku těsně pod povrchem. Sponkovačka Gude kombi mě stála necelou tisícovku. Zatím velká spokojenost.
Každá pneumatická pištol sa dá regulovať veľkosťou tlaku , ked klincuješ do kríža teda z vrchu aj z boku tak to dobre drží, najmä keď použiješ 32 mm klince
Bohužel, mně neochránily ani ty z boku a to jsem to střílel do čepovaných langů.
Minimálně z boku sponku, ta "hlavička od sponky" vodorovná se už blbě protahuje, samotný dřík projde dřevem snadno.

Není to samozřejmě u každého rámku a ne první rok. Záleží jak bylo právě hustý dřevo.

A je to moje zkušenost, jen varuji, nerozmlouvám. Serie 2004/2005 dodnes je občas vyhodím.

Samořejmě 99% procent a víc rámků je dobrých, ale to je dost málo. Když člověk stojí na poli a má v ruce kus dřeva ze kterého kape med, je to prostě "incident". Smile Ať to bylo sponkované či hřebíčkované. (i u sponekj se to stane, když je rámek na tupo a dokonce do kříže. U dvojitě čepovaného se sponkami se mi to nestalo na rozdíl od hřebíčkovaného té samé konstrukce).
ja pouzivam sponi 4cm dlhe a zatial sa mi nestalo zebi sa rozisli ramiky mam na tupo davam po 2 sponi niekedi 1 sem tam sa stava ze pri 2 sponach mi koniec sponi vileti z ramika sponi beriem od jedneho stolara su to vraj potiahnute nejakym lepidlom su take zlte drzia riadne skusim ich najst na neteSmile
vizeraju neak takto http://www.elvin.cz/spony-makita-p-75138...kup199.php
Tak to si přečti o tom něco tady : http://www.spojovace.cz/pneumatickenarad...ch-ramecku odstavec "Spony a hřebíky s pryskyřicí"
Asi to bude ono
Já mám Senco - USA - tam dělají ze dřeva celé baráky a oni na to jsou docela dorbý. Hřebíčkovačku na T hřebíčky i bouchačku na velké do 90mm.
Se sponkami podobnými té Makytě je to nějaký "M" 10*38mm mám dělané nástavky a drží mi tím i 12r 45*30.
Stejně jako se dle fotek takto dělají nástavky na Novém Zélandu i jinde.
Tam jde o to, že spoje drží tím, že se namáhají na střih, ne na tah. A stejně tak i u rámků.

Mám i NN nástavky kde jsme je nabouchal jen sponkama z boku a některé drží, jiné neudrží prkno co se kroutí. A to někdy neudrží ani vruty 4mm a prasknou. Proto mají mylsím Matelovi v sadách asi 6mm.

Protože jsem kupoval rámky hotové a byly dělané často jen na tupo bez čepování nebo jen polovičně, ne jak jak je Lang standard tak předpokládám, že profi výrobce nepoužívá Guede a pak je prostě problém s vytažením.

Nejde posuzovat jen spoj, ale hodnotit celou konstrukci rámku. Pokud je to dobře načepované tak pak je možné že to i velmi dobře drží s 20kama. ALe je to třeba hodnotit nejen délkou sponky - proto se o tom tak vykecávám - ale celkovým provedením rámku - včetně jeho váhy (výšky).

Kdybych měl dost času kupuji třeba od Kotrly přířezy (pár stovek jim mám, hlavně pro plastové MS) lepím je (to mě stojí jen místo na stole kde je to naskládané do štosu, máznu štětcem a lepidlem) a potřebuji jen kladivo na sbouchnutí a pak místo kam je dám - žádnou formu. A pak do ruky sponkovačku a rány jistoty. Shora a z boku a stačí myslím 25mm a přežijí mě. Protože drží i na sucho sestavené. Zatímco třeba poločepované se vaklají i sbité dvěma 40kami shora jednou z boku.
K tomu lepidlu - to je běžné, ale musí být husté dřevo aby sponka zahřála a lepidlo zateklo, jinak je to na nic. Do rámků po letech - podívejte se na to. Třeba u lípy jsem měl lepidlo netknuté.
Ja sa ospravedlnujem za tu predošlu odpoveď,
K tomu lepidlu. Preveroval som okolo dratkovania sponkovačkou. Názor je taký, že to ide ako sme to videli na videach, ale povedia len kus pravdy, čo ti nestačí na realizaciu . Akú sponkovačku použiť, ake spony /bez, alebo s lepidlom/ . Nemam to este vyskúšane, ale
BOSTITCH 216-80 a spony s lepom. Naklad okolo 200ečok.
Pracujem na tom, ak to rozbehnem dam vedieť. Uvítal by som info komu to už odseipá.
Dobrý den. I já se s Vámi podělím se svými zkušenostmi se sponkovačkami. Sponkovačka č. 1 byla elektrická Parkside z Lidlu. Cena lidová, vercajk pekelný. Sponky se mi sekaly skoro každou pátou sponku. Protože tato sponkovačka nemá rychloupínák na vyhazování spon, tak ty dva imbusáky na otevření a vyčištění byly po ztlučení 300 rámků kaput, stejně jako sponkovačka. Sponky do této sponkovačky z Lidlu jsou tenké, měkké a trhají se. Koupil jsem ne-lídlovské sponky, ale byly o 1 desetinu užší, takže jsem to tam nemohl narvat Lidlovka má asi 5,9 mm šíři spony).

No a pak jsem ztvrdnul týden na netu a sháněl sponkovačku, která by mi pasovala na ty sponky, co jsem za pětistovku už pořídil (šíře sponek 5,8 mm). Nakonec jsem koupil toto: http://www.pevatools.cz/15196-drevoobrab...ann-akce-/ a to proto, že tato sponkovačka umí střílet sponky o délce 8 mm, což je šíře loučky a tak nyní mohu drátkovat rámky sponkovačkou, kdy inspiraci jsem čerpal zde:


Sponkovačka/hřebíkovačka Holzmann T 50/40 sice nemá rychloupínák na vyhazování sponek, ale není jej třeba, protože sponky se v ní nesekají, takže maximální spokojenost. Po zhotovení přípravku na drátkování jsem takto nadrátkoval všech 300 rámků a bez námahy. Narozdíl od elektrické sponkovačky Parkside má tato pneumatická pořádný úder (Parkside špatně zarážela sponky do lipových louček, takže jsem na ni musel silně tlačit).

Také jsem zkoušel, jestli je do louček lepší hřebík, nebo spona, kdy se sponou mi přijde rámek pevnější. Střílím tam spony o délce 32 mm, protože ty kratší sice drží, ale není to tak bytelné.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :