Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Svíčky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
aj ja som si teraz uvedomila, že pri roztápaní vosku vo vodnom kúpeli dávam pozor, aby bol len "akurát rozpustený", aby dlho nevrel, potom sa mení farba nezvratne do hneda. Okyslenie by ho možno zas vyžltilo, ale to pri mojej produkcii nepoužívam. Čo máme "profi historického" sviečkára, tak ten tvrdí, že ľudia na jarmokoch práve preferujú ten tmavý vosk, pripadá im prírodný, u toho žltého si myslia, že je chemicky upravovaný. Vraj čím tmavší, tým lepší.
(11.10.2013 9:30)Ing. Jiří Šturma napsal(a): [ -> ]
(10.10.2013 16:13)RadimŠ napsal(a): [ -> ]hlinik nema vliv na zabarveni vosku - k cisteni pouzivam al hrnec

Kaju se, udělal jsem včera pokusy a skutečně hliník vosk nezbarvuje. Zároveň jsem udělal pokus s teplotou. Dle literatury vosk taje při 68 st. C. Zkusil jsem teplotu 71-72 st. C - vosk zůstal krásně žlutý. Pak jsem vosk opět ohřál v hliníkové konvičce na cca 100 st. C - mírně hnědo-zelené zbarvení, další ohřátí na 120 st. C - silné tmavo hnědozelené zbarvení.
Z toho usuzuji, že tmavou barvu vosku dělá jeho tepelná degradace.
Fotky z výroby mezistěn z vlastního vosku. A je žlutý Wink

[Obrázky: 14012012260.jpg] [Obrázky: 14012012261.jpg]

Kvalita nic moc - foceno mobilem při mizerném osvětlení.

A dokonce mám tu zkušenost, že když nechám ve friťáku na dně kousek tmavého "přepáleného" vosku, tak mi obarví i ty pěkné MS, i když už topím na cca 80 °C a tedy ten nový vosk již nepřepaluji.
Ale pokud ten tmavý sleji, friťák vytřu papírem a dám tavit MS jen na 80 °C, tak jsou svíčky zase krásně žluté.
Neviem ci je ucelne liat vosk s teplotou blizkou bodu tuhnutia. Horsie bude zatekat do jemnejsich detailov, prip. sa mozu vytvorit bublinky a pod. defekty z rychleho zatuhnutia okrajovej vrstvy vosku. Urcite mu to vsak neuskodi, to nespochybnujem.

Pri kazdom vyvarani vostin je predsa teplota min 100 st C (asi skor viac, pretoze zmes vody a vosku by mala mat vyssi bod varu ako cista voda), a aj tak dostaneme pekny zlty vosk. Moj postup filtracie vosku spociva v dvojnasobnom pevareni vo vode, kedy sa voskovy kolac necha pomaly vychladnut a necistoty usadene na jeho spodku sa nasledne oskrabu. Kazdym dalsim prevarenim takto objem necistot vo vosku exponencialne klesa.

Skor dbat o to, aby sa lokalne nepripaloval v miestach pri zdroji tepla. Ja ked som robil sviecky, tak som si vosk najprv nahrial vo vodnom kupeli na cca 90-95 st. C a potom som ho este rychlo zohrial na dvojplatnicke (s kusom plechu ako medzivrsvou chraniacou pred priamym kontaktom s horucou platnickou) na cca 105 st C. Pouzival som malu smaltovanu naberacku s plochym dnom, objemu tak akurat na jednu sviecku.

Foto hotoveho vyrobku je v prilohe - podla mna ma peknu zltu farbu (pre porovananie - pozadie je biely kancelarsky papier A4) aj typicku voskovu vonu. Na sviecke si mozete tiez povsimnut spominane preliacenie stredovej casti valca oproti spodku a vrchu sviecky.

Prikladam este aj foto tej nezdarenej formy od p. Meciara v zagumickovanom stave. Pokial sa aj niekomu ten odklon od kruhoveho tvaru nezda velky, ubezpecujem, ze na vyslednych svieckach bol viditelny az velmi, na prvy pohlad si to vsimol kazdy, bez toho aby som ho na to upozornil. Najhorsie na tom je, ze ta elipsa je pretiahnuta v smere sikmom voci prednemu reliefu, co este umocnuje efekt vyslednej asymetrie.
No a pomohlo by formu vložit do pvc instalatérské roury kvůli držení tvaru? Mam od něho také formy, ale ještě jsem neměl dost materiálu k odlévání, tak jsem je ještě nezkoušel. Ta roura by se dala i podélně rozříznout, kdyby měla menší tvar a zároveň by pomáhala gumičkám. Sám bych to zkusil, ale nemám je teď u sebe a pár dní nebudu.
okrem liatych cajovych som este spravil tocene cajove, este dam foto vyrobku chyba uz iba balenie smrstovacia folia alebo celofan a mašla. Skuska horenia caj sviecky z medzistienok, s knotom na parafin dopadla normalne, tam pri medzistienke to hori v poriadku a nedusi sa knot. Preto, ze ten vosk stecie do bublin medzistienky a knot ma moznost horiet. Doba horenia cez 2h 30min.
Dusenie knôtu spôsobuje nesprávny priemer knôtu voči priemeru sviečky. Pri správnej voľbe je jedno, či je sviečka z parafínu, včelieho vosku alebo gelu,
P. Mečiar trubku používá při tenké a vysoké formě. Nebyla ta forma nějakou dobu prázdná a stažená gumičkama? Doporučuje je skladovat plné, takže si to zaškrcení může pamatovat. Ještě k těm čajovkám z formy, jde také dávat knot za ,,studena,,.

[Obrázky: Fotografie0033.jpg] [Obrázky: Fotografie0034.jpg] [Obrázky: Fotografie0026.jpg] [Obrázky: Fotografie0029.jpg] [Obrázky: Fotografie0030.jpg] [Obrázky: Fotografie0032.jpg]
(11.10.2013 20:47)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]No a pomohlo by formu vložit do pvc instalatérské roury kvůli držení tvaru? Mam od něho také formy, ale ještě jsem neměl dost materiálu k odlévání, tak jsem je ještě nezkoušel. Ta roura by se dala i podélně rozříznout, kdyby měla menší tvar a zároveň by pomáhala gumičkám. Sám bych to zkusil, ale nemám je teď u sebe a pár dní nebudu.

Odhliadnuc od faktu, ze za tie peniaze mal poslat tovar, ktory ma splnat vsetky zakladne poziadavky kvality, a teda ho nie je nutne este kadejako upravovat, aby bol vobec pouzitelny, myslim, ze PVC forma ani ina forma kruhoveho tvaru nepomoze. Totiz, ak aj vonkajsok zrovnam do kruhoveho tvaru, hrubka formy je vsade rozdielna, takze vnutro kruhove nebude. Ja som to riesil tak, ze som formu v smere hlavnej elipsy na vrchu formy stlacil takou malou svorkou vyrobenou zo spajdle a hlinikovych zarazok. Nebolo na to treba nejaku extra silu, skor dostatocne dlho stelovat, aby som nasiel spravny smer a stlacenie, lebo po kazdom odliati bolo potrebne tuto sustavu rozobrat. Je to otravne, zdrzujuce a aj deprimujuce, lebo clovek si nikdy nemoze byt isty, ci jeho robota nakoniec nevyjde navnivoc. Nekoniec to asi predsalen skusim vyreklamovat, lebo ked sa nad tym zamyslam, tak uz sa mi s takou formou nechce zlostit.



(11.10.2013 22:17)Roman Ovsík napsal(a): [ -> ]P. Mečiar trubku používá při tenké a vysoké formě. Nebyla ta forma nějakou dobu prázdná a stažená gumičkama? Doporučuje je skladovat plné, takže si to zaškrcení může pamatovat.

Ona nie je smerovo deformovana, jednoducho je zle odliata. P. Meciar nevycentroval masterformu pri odlievani a takto to dopadlo. Prve cca 2 tyzdne (od odoslania po rozbalenie pod stromcekom) pred tym, nez bola prvykrat a zatial aj posledny krat pouzita bola original zabalena tak, ako ju p. Meciar poslal. Dodnes mam odlozenu tu sviecku, ktora v nej bola nim naliata. U nej je ta elpsovitost evidentna, vid foto.

Prikladam este foto sviecky vyslej z nenapravanej formy (ta ktoru s formou poslal p. Meciar) - vlavo. Vpravo je mnou vyrobena sviecka z formy fixovanej spajdlou, ktora ma pekny kruhovy prierez.
Před lety jsem svíčky dělával. Letos mě lenost donutila si formy od pana Mečiara koupit. Než jsem si je objednal, psal jsem mu zda používá na formě "zámek", který slouží ke správné poloze obou stran formy a zároveň zabraňuje vytékání vosku. Pan Mečiar mě ubezpečil, že formy netečou. A jako druhou věc jsem si k formám používal kopyto ze sádry. Co forma, to originál sádrový odlitek. Pro ilustraci dávám pár fotek malého stromečku. Sám s jeho formami zatím zkušenost nemám, válí se mi v koutě a čekají na vánoce.

[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]
Rád bych přispěl trochou zkušeností k výrobě svíček. Koupil jsem pár kilo včelího vosku, vlastně ho bylo skoro 40kg Smile Formičky na svíčky si vyrábím sám, ale ne z Lukoprenu. Ten je dobrý na válcové svíčky se vzorem, ale kvůli jeho tvrdosti je na svíčky členité (andělíčci, zvířátka apod.) nevhodný - osvědčil se mi silikon tvrdosti 10 (Lukopren má 40) ze serveru svicky.net. No a teď k věci. Rozehřál jsem v mlékovaru kousky vosku a nalil do forem. Vosk byl kalný jako burčák no a svíčky při hoření prskaly jak o život. Zahájil jsem pátrání v diskuzích a zjistil, že je v něm zbytková voda. Dle dobré rady jsem ho hodinu ohříval na 90°C, aby se voda vypařila, ale bez efektu. No a když jsem byl už dost naštvaný z výborné koupě, otevřel jsem knihu pana Švamberka o záhadných včelách. Mimo jiné tam píše o čištění vosku pomalým chladnutím. Zkusil jsem to a to jediné mi pomohlo. Vosk je zbavený veškerých nečistot a samozřejmě i té vody. Do mlékovaru jsem dal asi 1,5dcl vody a v tom rozpustil vosk. Vanička, do které vosk liji, je pečící forma z Ikey usazená do 6cm polystyrenu, ten je i dole, nahoře pak 3cm polystyren jako víko. Tloušťku si zvolte jakou chcete, já našel doma tento. Ještě po 10ti hodinách je vanička horká, ale v této době již doporučuji vosk vyklepnout (pozor na vodu) a špachtlí oškrábat spodek. Jde to lépe, než když to ztvrdne Smile
K teplotě vosku - osvědčilo se mi lití do forem při teplotě cca 80-85°C. Detaily jsou krásně zvýrazněné, zateče to všude kam má. U nižších teplot vznikaly na svíčkách deformace a díry po vzduchových bublinách (ty už zřejmě kvůli rychlejšímu chladnutí nestačily vyjít na povrch). Zhnědnutí vosku jsem nezpozoroval. Při vyšších teplotách se vosk ve formách ještě jakoby "vaří" a vespod svíček je po vychladnutí spousta malých podpovrchových bublinek. Výhoda teplejšího vosku je i v tom, že pokud ho nalijete do formy tak, aby byl zároveň s okrajem, lehce se propadne, přičemž okraje zůstanou vystouplé. Stačí pak jen nůžkami odstřihnout knot a svíčka stojí rovně, není třeba ji moc přiřezávat žiletkáčem nebo zažehlovat žehličkou.
Ke knotům - tohle je alchymie a skoro bych to přirovnal k know-how na výrobu medoviny. Nejlepší zkušenost mám s knoty firmy Odetka. Je tam i pěkný článek a srovnávací test. Používám knoty dle té tabulky s optimalizovanými průměry svíček a funguje to. To že včelí svíčky potřebují o dost silnější knoty než parafinované mohu jen potvrdit. Raději používám knoty kulaté než ploché. Je pravda, že ploché se lehce zkroutí do obloučku a hoří pak tou vrchní ploškou, ale rovně stojící kulaté stačí odpařovat více vosku. A především rovnoměrně. Plameny silnějších knotů jsou vyšší, ale stékavost je minimální a paradoxně doba hoření delší. Kulaté knoty se musí občas zastřihnout, na konci se tvoří taková bambulka.

Tak jsem se trochu vypovídal a možná si teď ťukáte na čelo. Neobjevil jsem Ameriku. Jen jsem chtěl nabídnout pomocnou ruku svíčkařům v začátcích, najít pohromadě to, co jsem já v začátcích nikde nenašel a takovýto článek bych býval ocenil. Na druhou stranu, je tisíc způsobů, jak to dělat jinak. Nevnucuji se, je to jen můj postup.

[attachment=2582] [attachment=2583] [attachment=2584]
zkoušel jsem si vyrobit pár litých svíček, mám starý smaltový hrnec a tak jsem jej použil, svíčky byly žluté ale blbě se z něj vosk nalíval. Tak jsem si koupil nový smaltovaný hrnec se špičkou kvůli nalévání, a vosk v něm rozehřátý je tmavý, takový jako by do zelena. Nevíte někdo čím to může být? že by to bylo tím novým hrncem? Nevím si s tím rady co ted?
A ještě by mě zajímalo jestli je potřeba formu na svíčky něčím vytírat před litím? Mám jednodílnou a udělal sem 3 svíčky které šli vyklepnout a čtvrtá mi zústala už přilepená a potrhala se, tak jsem formu vymil do čista a udělala to znovu? Tak nevím třeba by nějaký olej pomohl? Sad
A z čeho ty formy máš?
je to nejaký plast, není to silikon... Ale je to přímo forma na svíčky tak nevím kde je háček... ty silikonové se musí nějak čistit nebo mazat??
Silikonové se nemusí mazat. Na ty plastové bych asi použil přípravek, který se používá před odlíváním nějakého sádrového nebo dřevěného modelu. Je to většinou přípravek na mýdlové nebo parafinové bázi. Viz. třeba
http://www.svicky.net/separator-mydlovy
http://www.svicky.net/separator-parafinovy
OK díky, asi spíš zkusím ty silikonové formy. A to obarvení vosku může být tím hrncem? Nebo čím by to mohlo být??
Jo, ten silikon bude určitě lepší. Momentálně bych rád vyzkoušel ACC Silicones nebo Smooth-On. Na jůtubu je plno videí. Z ACC dělá i pan Mečiar ze Slovenska. A to obarvení - nemám zkušenosti, bohužel.
Ahojte nevíte někdo kde se dají koupit knoty na svíčky ze včelího vosku? potřebuji větší balení. Děkuji za informaci
knoty.cz vyrobeno v ČR, měli by mít svoje značení přiřazené ke včelařskému značení. Cca před dvěma lety jsme řešili přes mail, posílala jsem i vzorky dle včelařského značení.
Knoty vyrábí Odetka a Vemat (tam je to na dotaz, nemají je na webu).
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's