Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plné souše zatuhlého medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahoj,chci se poradit dnes byl proolet a včelky se daly do pohybu. Tak sem začal přemýšlet mám totiž skoro všechny souše ,z minulé sezony zavalené ztuhlým medem . Tak přemýšlím,kdy to šupnout pod včelky asi to budu dávat do prvního nástavku ....jen nevím kdy jestli už teď z jara ??..ale to neponesou do medníku a do vytáčení to nejspíše opět ztuhne ....Co myslíte ....za jak dlouho ztuhne med pod víčkama tak aby se dal vytočit Smile jinak zimuji na dvou nástavcích a třetí dávám medník. 1 nástavek 11 rámků .....
Nemělo by zatuhnout a dej jim to v dubnu pokud netrpí nouzí....
Z přidávání zásob bych počkal až do prvních prohlídek a dal je jen těm včelstvům které je opravdu potřebují.Pokud mají svích zásob dostatek ta jim nemá smysl přidávat další stejně si jich nevšimnou a došlo by jen k zvětšení prostoru.Zásoby bych nechal pro odělky a strýčka příhodu nikdy se neví co nás v sezoně potká.
Je potřeba vyčkat a zbytečně do včelek nešťourat. Člověku to sice nedá, ale to se nedá nic dělat. Každé vyrušení v nynější době je problém. Ty zásoby bych doopravdy dával jen těm co mají nedostatek zásob a to bych určitě nyní nedával po celých nástavkách, ale jen po jednotlivých plástechSmile
Jedna věc je, zda včely hladoví. A to je jedna věc. Byloteplo,pokud měly dost energie aby si trochu zatopily -tedy alepoň kousek zásob v dosahu, tak využily tepla a už si nanosily ze vzdálenějších částí úlu.
A pokud přebývají souše se zásobami, tak pak je nechat na duben cca. Já bych to nazebroval nad plod. A to je pak vidět jak se do toho schutí zakounou a proplodují to.
CHci se zeptat.Mám asi 15 plástu plných zásob po včelstvech co nepřežili zimu.Jak je nejlépe skladovat než je použiji ke krmení oddělku.Děkuji za odpověd.SmileAngel
Mám podobný problém. Bohužel mi letos zahynuly hned troje včely Undecided a zbylo po nich spousty rámků s cukrem i medem. Celkem 5 nástavků. Poradí někdo, co s nimi? Souší mi zbylo jen 20. Takže pokud bych rozšiřovala později nové oddělky, mohu jim přidat jen ty s cukrem, což mi nepříjde nejlepší. Tedy zpočátku ano, ale pak by neměly kam nosit.
Máte někdo prosím nápad, jak na to?
Předem díky Shy
Oddělkům dávat zásobní plásty i mezistěny.

Zavíčkovaným plným plástům se snad zavíječ vyhýbá, zabalené do plastu Smile by mohly vydržet do podletí i do příštího předjaří. A to by se mohly hodit.

Nikdy nevíme jaká bude snůška, jaké bude jaro. Toto jsou ty lepší starosti. Smile
Dobře tedy,všechny plné rámky si ponechám pro oddělky. Dostanou k tomu mezistěny a musí se činit.
Ještě se chci zeptat, vydrží prosím i nezavíčkované plásty?
Starší a zkušení včelaři z minulého století takové plásty zasypali moučkovým cukrem a uchovávali v suchu zabalené v novinách. Pak plásty vydržely.
JK
Markéta napsal(a):a zbylo po nich spousty rámků s cukrem i medem. Celkem 5 nástavků. Poradí někdo, co s nimi?

Cakra, cakra, Vy jste jim ale musela popřávat! 5 nástavků zásob, to je mezi 50 - 100 Kg. Jako zbytek po třech včelstev je to opravdu dobrý.
Ale teď vážně. Zatím nástavky skladujte stejným způsobem, jako souše. Až začne být ve skladu nad 10 st, tak 1x za 2 týdny jim zapalte sirné knoty.
Předpokládám, že oddělky, které seženete, budou mít tak 5 rámků. Do oddělku hned 1 plást zásob a 1 souš s vodou. Po týdnu druhý plást zásob a 2 mezistěny. Povídání o dalším postupu v oddělku už nepatří do tohoto tématu.
Plásty se zásobami, které budete chtít vložit do oddělků, 2 - 3 dny před vložením nesířit!

Ostatní plásty můžete klidně skladovat , pokud je budete pravidelně sířit. Když je nespotřebujete na oddělky, můžete je v létě po posledním vytáčením vložit do včelstev místo zakrmení.
@Vladimír Polysver: K tomu množství zásob jen připomenu, že moje rámková míra je 39x15 a všechny rámky nebyly samozřejmě plné zásob. Nicméně krmím na podzim 15 kg, takže vaše výpočty nebyly o tolik vedle. Já to tipuji na cca 35 kg. Ještě jsem nechala nějaký med.
Vzhledem k tomu, kolik toho zbylo, hádám, že valná většina zahynula už na podzim. Takže příští rok se spíš než na krmení zaměřím už v létě na léčení.
Pokud máte 39 x 15, možná by stálo za to se podívat do knížky dr. Kamlera: Ošetřování včelstev v 11 - 12 rámkových úlech typu Dadant, případně na webové stránky Dadantklub. Vložením jednoho vysokého nástavku jako plodiště by se možná vyřešily mnohé problémy. Idea
Při instalaci odělků je dobré za poslední plást zastrčit komorovací přepážku. Je to nějaká deska polystyrenem začínaje, OSB konče, která má v horní třetině díru asi 20 mm. Za přepážku se dávají rozškrábané a mohou být i namočené plásty se ztvrdlými zásobami. Oddělky je začnou tahat přes díru k sobě a pojedou. Česno u zás komory se musí ucpat.Zdraví R. S.
Referenční URL's