Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Beeper - Včelařská aplikace pro mobilní telefony
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Dobrý den,
rád bych oslovil všechny uživatele tohoto fora v rámci projektu Beeper, který realizuje ČVUT v Praze. Jedná se o jednoduchou aplikaci určenou pro běžné včelaře, která umožní vedení úlových záznamů a poznámek z prohlídek včelstev. V rámci tohoto projektu vzniká aplikace ovládaná lidským hlasem (v českém jazyce), kterou můžete za pomocí mobilního telefonu a handsfree používat přímo na své včelnici.

V současné době je aplikace již ve fázi testování a proto bysme Vás chtěli poprosit o pomoc s jejím testováním v laboratořích ČVUT, neboť si velmi dobře uvědomujeme, že odborný i osobní názor Vás - budoucích uživatelů, je ten nejdůležitější. Zároveň samozřejmě nabízíme licenci k softwaru na rok zdarma a plnou podporu v případě, že nám pomůžete aplikaci otestovat a upozorníte nás na to, co by mělo být jinak, nebo třeba jen řeknete, že je to v pořádku.

Máte-li chuť a zájem vytvořit s námi hodnotnou aplikaci, prosím kontaktujte nás:


E-mail: ondramandik@gmail.com
Mobil: +420 731 469 516 (T-Mobile)
Web: http://www.ondramandik.com/beeper

Skype: ondramandik
ICQ: 276548681

Děkuji,
Ondřej Mandík, ČVUT
Pokud byste kdokoli chteli napsat co od takoveho software ocekavate nebo chcete, piste klidne zde do tematu. Kazdy prispevek pomuze udelat tenhle software podle toho co jako vcelari skutecne potrebujete, a ne podle toho co si vedci z CVUT mysli ze potrebujete Smile a to muze byt nekdy bohuzel kriticke..

Proto testujeme, a proto se Vas ptame, driv .. nez udelame chybu.
Dobrý den kolegové z okolí Prahy,
ve výše psaném příspěvku se skrývá naděje pro nás včelaře, kteří si musí dělat záznamy kontrol včelstev, protože náše pamět´na to nestačí. Zde nám nabízí elegantní možnost hlasového záznamu přes mobil do svého počítače. Potřebují jen konzultaci zkušeného včelaře a to v Praze. Já jsem se sice nabídl, ale pro mne je to zruky. Chtěl bych tímto vyzvat tyto včel. odborníky poblíž Prahy, aby byli nápomocni těmto mladým lidem v dobré a prospěšné věci pro nás.
Asi je to předčasné, ale kolik by měla stát roční licence.
Myslím, že to je pro další využití, ne teď pro testování, dost důležitá informace.
Bohuzel cenu licence neumime jeste presne urcit, jakmile budeme mit alespon hruby odhad hned to sem napisu.
Myslím, že by bylo férové udělat alespoň hrubý nástin. Cena licence bude řádově ve stokorunách, tisících? Časově omezená ( roční ), jednorázová bez omezení? Jak na tom budou testeři, budou mít licenci zdarma, zvýhodnění? Testování stojí čas a energii, nechtělo by se mi podílet na vývoji, vkládat své myšlenky a poznatky do projektu, když si za svoji práci budu muset nakonec zaplatit.
Licence bude urcite na 1 rok, Testeri maji licenci na cely prvni rok se vsemy upgrady zdarma - jak jsem psal vyse Smile. O cene bohuzel nerozhoduju pouze ja, takze nemuzu pustit zadnou informaci bez konzultace s ostatnimy.

(doplneni: 1 rok pouzivani se pocita ode dne zakoupeni, v pripade testeru od data kdy bude vydana prvni oficialni verze - vsechny docasne testovaci betaverze budou mit testeri zdarma po celou dobu behu projektu, i v budoucnu bude-li se vyvyjet jakakoli nova verze, bude tato nova testovaci verze pro testery zdarma v plne funkcnosti - to muzu zarucit)
Ta cena je dost rozhodující. Těžko bych dal dva tisíce na rok. A těžko říci, kolik dát, když to člověk ještě neviděl. Ale dovedu si představit dát 300,-/za rok.
Technická. Nešlo by, na vašich stránkách (pominu-li překlepy atp.,Big Grin ), používat jazyk pro normální lidi a ne jen pro ty free,cool a in? Myslím tím více češtiny. Já - když je půlka věty v angličtině to moc nechápu. Asi nejsem dosti coolConfused. Takže já vlastně doteď nevím o co jde Wink. Tedy rsp., po roz klikání už to vidím, ale roz kliknutí kořene je pro mě malé překvapení, co se pod tím skrývá.
Souhlasim s Vami, stranky nejsou zatim propagacni jsou to pouze stranky na sdileni specifikaci a dokumentu pro vyvojovy team. Jakmile bude aplikace pripravena k pouziti vsechny tyhle (technicke, anglicke apod..) informace zmizi a nahradi je cesky jednoduchy web slouzici jako napoveda a propagace.

Puvodne jsem stranky nechtel vubec zverejnovat, ale po mnozstvi dotazu jsem tak ucinil, berte je prosim tedy s rezervou...
Myslím, že zajímavý licenční model by byl takový, který by umožnil vést např. 5 včelstev ve verzi zdarma ovšem se zobrazováním reklamy.
Více jak 5 včelstev by bylo možné spravovat v placené "PRO" variantě bez reklam, kdy bych viděl cenu do 100 Kč ročně.
Funkční rozdíl ve variantách by nebyl, bylo by jen omezení počtu včelstev.
Petře podobně to má program Beetight, na který si sám upozorňoval:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Beetig...2#pid17492
další existující SW o kterém se zde diskutovalo je :
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Softwa...322#pid322
také je tu zápisník:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-PSNV-v...30#pid6530
možná by to chtělo založit samostatnou rubriku Smile

Mě by spíše zajímalo co program Beeper bude umět navíc oproti výše uvedeným programům, popř. jaká bude provázanost. Např. mám účet na Beetight, ale přesto že tento má kolonku "Varroa Drop" tak se musím přihlásit na VMS a tento údaj zadat podruhé. Chtělo by to spíše mít jeden systém, který je provázaný a pomáhá jak jednotlivému včelaři, tak i dává přehled o stavu včel v republice, popř. i mimo ní. Např. program Beeper má i kolonku jaké bylo počasí v době inspekce včelstva a automaticky se předvyplní počasí, které bere pravděpodobně z nějakého meteoserveru.
Po dnešním testu musím přiznat, že hlasové ovládání je celkem příjemné a člověk má záznamy současně s prohlídkou - nemusí tedy po zavření úlu cokoliv psát a vzpomínat si.

Provázanost s VMS by byla dobrá a doufám, že moc neprozradím, když napíši, že se o ní přemýšlí.
Dekujeme vsem testerum, ktery prisli na laboratorni testovani do CVUT, ohlasy byli vicemene dobre a testovani dalo ocekavane vysledky. Pristoupili jsme tedy k vyvoji dalsi verze ktera bude jiz spustelna na i mimo laboratore. V souvislosti s tim bych Vas vsechny chtel poprosit o vyplneni kratkeho dotazniku:

http://www.ondramandik.com/beeper/dotaznik

Zabere jen 4min (opravdu jen 4min) a pomuze nam nastavit novou verzi presne tak jak ma byt - to je tak jak si to prejete Smile.

Dekuji,
Ondra Mandik, CVUT
Probíral jsem to s panem Mandíkem v Třešti, ale myslím, že by to mohlo zaznít i zde jako námět k diskusi, třeba někdo něco zajímavého také přidá:

Rok zdarma pro testery včelařského softwaru mi přijde neskutečně malá odměna za vynaložené úsilí. Ve včelařině jeden rok neznamená téměř nic, vlastně tak jen dojde k další fázi testování. Co si budeme namlouvat - software bude mít mouchy, které se právě v tomto prvním roce budou ladit. Uživatelé se tak maximálně naučí program ovládat, navíc jistě budou ještě poskytovat zpětnou vazbu pro upgrade a záplaty. Pro další využívání již bonus za vynaložené úsilí a sdílení svých informací mít nebudou. Marketingově je to jistě pro vývojáře výhodné, podchytí si zákazníky a moc je to nebude stát - ale z mého pohledu až přespříliš, resp. nevyváženě na to, aby bylo pro mě zajímavé do toho jít. Nehledě na to, že jde m.j. také o diplomovou práci - ale přesto se to od počátku staví téměř výhradně jako komerční projekt ...

Další - a to možná ještě podstatnější - problematická (plánovaná) vlastnost programu je ukládání dat na serveru. Osobně mi takové cloudové řešení nevyhovuje, byť je nyní uváděno jako hudba budoucnosti. Data jsou moje, mám je rád pod svojí kontrolou... Argument, že mnozí nezálohují nebo to neumí, je spíše výmluva pro možnost zvýšit svoji moc nad uživateli než argument (v obecné rovině) - zkopírovat soubor na jiný disk či jej vypálit běžný uživatel umí. A mají-li být data v cloudu, musí být připojení - což je další podproblém zmiňovaného řešení. Za A) je to drahé, za B) připojení není v mnoha mikrolokalitách stabilní, je-li tam vůbec...

Abych jen nekritizoval:
Osobně bych uvítal, kdyby aplikace byla nezávislá na připojení a nebyla cloudová.
Odměnu pro testery bych vnímal jako adekvátní, byla-li by stanovena např. na deset let.


(Jen pro úplnost - jiný software pro včelařskou evidenci v terénu již používám.)
S tím mohu jen souhlasit.

Pokud vím, tak by aplikace měla být ve finální verzi částečně nezávislá na internetovém připojení - zadávání informací offline a následovná synchronizace v okamžiku připojení k internetu.
Sám mám stanoviště bez signálu mobilních sítí a vím, že tam jen tak signál nebude.
Spoléhání na data, umístění na serveru, nad kterým nemám kontrolu je krátkozraké a rizikové. Nespoléhám ani na e-maily na serveru, stahuji si je prostřednictvím poštovního klienta na PC, cokoliv je jinde než u mě na HDD, je silně zranitelné.
Představa, že budu celý rok pomáhat ladit vývoj sw, testovat, vkládat své nápady a myšlenky... a v podstatě nic za to nedostat. Pokud by cena roční licence mohla být v rozsahu 100-150 korun, tak za svoji celou sezónu dostanu 1-2 hodiny průměrné mzdy. Díky vývoji ve formě nedoladěného produktu. Děkuji nechci, své práce si cením sakra více.
Nevím co máte proti datech v cloudu, určitě jsou bezpečnější než na disku, minimálně jsou periodicky zálohovaná atd. Dále máte data stále k dispozici, např. z jakéhokoliv počítače či tabletu, připojeného k Internetu. Předpokládám, že nějakou zálohu dat k sobě na disk půjde provést, popř. bude nějaká tisknutelná forma záznamů. Mě by spíše zajímaly podrobnosti projektu, tedy v čem ten program bude lepší než Beetight, který je pro mé dva úly teď zdarma. Ty stránky Beeperu jsou příliš obecné.
Jakékoliv testování je spíše pro nadšence asi se na něm těžko dá zbohatnout a chápu, že ne každý má na ně čas.
Mě by spíš zajímalo, zdali nějaká organizace se za tento projekt postaví a zaručí že se bude dále rozvíjet. Já osobně mám obavy, že autor na jaře obhájí diplomovou práci a projekt odsune na vedlejší kolej, neboť ho nic nebude tlačit na projektu pokračovat a prodeje programu budou minimální, protože včelařská základna je přestárlá a konzervativní, dle posledních statistik 2/3 včelařů doposud nepoužívají úly s varroadnem a vy si myslíte že tito odhodí svoje inkoustové tužtičky a zažloutlé notýsky a začnou si dělat záznamy elektronicky?
V Třešti jsem se zeptal Ondřeje Mandíka, kolik včelařů, kteří otevřou úl, má u sebe "chytrý" telefon. Nebyla to jen narážka na přestárlé a konzervativní včelaře. Byla to i otázka na cenu aplikace, protože ta je odvíjena od toho, zda ji používá tisíc uživatelů nebo 10tisíc. Na druhé straně odmítat pokrok a nové technologie je nesmysl. Myslím si, že projekt Beeper by měl přejít z komerčně prezentované aplikace do roviny témata diplomové práce s tím, že ČVUT by se zavázala, že každý rok další student bude aplikace dále rozvíjet. V tom případě se může najít pár včelařů, kteří mají k moderní technice blízko, budou aplikaci zdarma používat a poskytovat zpětnou odezvu. A další studenti mají téma na práci na léta dopředu. Každý měsíc vyplňuji dotazníky mladších kolegů - studentů, kteří píší diplomové práce. Považuji to za podporu mladých při snaze uspět. Ale nikdy jsem nezaznamenal tvrzení, že jejich "výzkum" je v prvé řadě komerční. A když si zaplatím, budu z toho něco mít.
Tak kde je záměru konec? Ukecávám syna ... už dlouho. Aby něco podobného vytvořil. Tvrdí, že udělat evidenční aplikaci bez nějakých grafických blbinek není složité. Ale zatím neměl čas. Představu mám velice konkrétní. Tak uvidím a dám případně vědět.
link na web nefunguje, a má to být na IOS, android, wokna, nebo jaký OS? nebo multi-platformní?
Stran: 1 2
Referenční URL's