Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Nejhorší stanoviště včel v ČR
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Vyfotíš a dostaneš pokutu - takové jsou dnešní zákony čti. Pak někoho nabádejte aby aktivně bojoval s nějakým nešvarem.

Nicméně jsem optimista, začne se to řešit až včelaři změní taktiku a v okamžiku, kdy bude u nich vyhlášeno ochranné pásmo tak se odregistrují z Hradišťska a prohlásí, ze nevčelaří. Tím se zbaví povinnosti odevzdávat měl na vyšetření a jelikož mají včely mimo viditelnost z veřejných míst a nikdo bez soudního příkazu nemůže na jejich pozemek, tak v tomto režimu utajení přečkají ten rok. Kdo jim co může, když se o tom nebude vědět, že ? Nebudou riskovat pálení a ušetří za vyšetření na mor.
Je dobře, že se debata o problémech s likvidací opuštěných nebo neudržovaných včelařských stanovišť rozproudila.
V současné době byly zahájeny práce na přípravě nové veterinární vyhlášky o včelách. Byl jsem za Dadantklub přítomen prvé seznamovací diskusi k předběžnému návrhu a jak jsem již napsal v příslušném vláknu, byl jsem překvapen odpovědným přístupem většiny přítomných a snahou po zrodu vyhlášky co nejkvalitnější.
Pokud budu přizván i na další plánovaná jednání, přednesu tam tento problém a věřím, že bude snaha nalézt optimální legislativní řešení.
podľa mňa by sa táto maringotka dala chápať ako opustená vec.... a podľa toho ďalej s ňou v tomto duchu nakladať......
Majiteľ prestal mať o túto vec záujem. Nový majiteľ pre istotu by mohol vykonať stery prípadne dať urobiť vyšetrenie na prítomnosť moru včelieho plodu u nás cca 17€ čakacia doba minimálne 2.týždne. Ak by tam bol mor mohol by nový majiteľ urobiť veterinárne opatrenia platné u Vás. Ak by sa v budúcnosti bývalí majiteľ prihlásil o túto opustenú vec a vy by ste ju spálili mali by ste v ruke potvrdenie o vyšetrení a nariadenie veteriny na vykonanie zabezpečenia proti šíreniu nákazy.

Ak by to dopadlo v poriadku, teda bez moru a bývalí majiteľ by sa príhlásil napríklad štát tak by ste si mohli nárokovať prostriedky na vyšetrenie, zabezpečenie tejto veci, prípadne ak by ste preukázateľne vynaložili prostriedky na opravu tejto veci, plus ak by to bolo o rok po tom ako by ste si túto vec privlastnili máte taktiež právo na náhradu za krmenie a ošetrenie proti varaoa a prípadne aj ochranu....

Teoreticky je to zdĺhavý proces, ale ak to má človek v blízkosti do 8km tak by do toho mal ísť, už len pre vlastné dobro.


"Závěrem můžeme definovat opuštění věci jako projev vůle vlastníka , kterým se svého vlastnictví k věci úmyslně vzdává, t.j. dává najevo, že již nechce být dále vlastníkem. Jde o jednostranný právní úkon, který může byt učiněn i konkludentně a to bez rozdílu, zda se vztahuje k věci movité či nemovité. Okamžikem opuštění přechází opuštěná věc do vlastnictví státu bez dalších podmínek, t.j bez ohledu na to, zda je vlastník opuštěné věci známý či nikoli.Opuštěn"
(11.07.2014 8:59)JKL napsal(a): [ -> ]Vyfotíš a dostaneš pokutu - takové jsou dnešní zákony čti.

Toto snad platí jen pro nepovolené snímání veřejných prostor kamerou se záznamem, snad pro fotografování předmětů, staveb a přírody to neplatí ne? To by mě za chvíli mohli zavřít za to že jsem vyfotil Slobodzianův neexistující včelín Smile Nebo snad když fotografuji úly musím mít písemné svolení každé včely, která se v něm v době fotografování nachází?
u nás sa takýto záznam môže vyhotovovať ale po 15 dňoch sa musí vymazať. Ak by však išlo o trestnoprávne konanie ako v tomto prípade záznam nemá vymazať. Ťažko teraz povedať ako ten človek argumentoval, lebo napríklad zhotovovanie snímkou a videa pre novinárov nepotrebujú súhlas dotknutej osoby (osoba ktorá je na zázname).

Predpokladám že aj u Vás máte zákony v tomto zmysle..... ale na druhej strane je to choré...
Dedičstvo včiel bez opatery má predajnú hodnotu asi pol roka -rok. Potom už sa k tomu pridružujú náklady na likvidáciu. Ak toto dedič nevyužije, tak sa k tomu "otočí chrbtom", ale stále je to majetok s vidinou nejakého nepatrného zisku.
Dextře, u nás v domě jsem zařizoval kamery, tak jsem s UOOU jednal. Nejdříve jsme měli v domě kamery bez záznamu, modulované do STA (společné antény), tedy kdokoliv se mohl na televizi kouknout, kdo že to stojí před hlavními dveřmi, než je otevřel. Kamery bez záznamu UOOU nezajímaly vůbec. Když jsme pak začali kamery zaznamenávat, tak jsem na UOOU donesl papír, že členská schůze jednomyslně schválila záznam kamer a bylo mi vydáno reg. číslo subjektu. Bohužel ouředník se připravil na "minulou válku" a vyžaduje aby se zaznamenávalo max. 7 dní, tedy žijí v dobách, kdy se zahnamenávalo na VHSky a každé ráno přišla ostraha do práce a strčila do zařízení kazetu nadepsanou "pondělí" čímž se starý záznam přemazal. Jak zajistit aby byl v dnešních moderních záznamových zařízeních pouze týden v době kdy nejmenší disk na trhu je 500G mi nikdo neporadil. Když jsme měli v domě vykrádačky, tak jsem záznamy kamer vypálil na CD a předal policii a nikdo se mě na nic neptal ani nechtěli vidět to reg. číslo subjektu.
Kamery se záznamem nesmí zabírat veřejné prostranství (pak ale nechápu jak mohou existovat takovéto servery), nejsem si ale vědom, že by bylo nějaké omezení při fotografování, nota bene, když na té fotografii nejsou žádní lidé, jen úly a příroda.
Mišane mám zkušenost "přebíráním" pozůstalosti. Kámoš chtěl začít včelařit a požádal mě zdali bych mu nepomohl převést úly. Prý mu je hrozně výhodně nechá nějaký prabratranec po dědovi. Jenže ten prabratranec byl tak trochu vyčůraný, zjistil si kolik stojí včelstvo, kolik stojí plně vybavené BVDčko ceny sečetl a z výsledné částky sundal 20% a tvářil se jakou dává výhodnou cenu. Tak jsem kamarádovi vysvětlil, že za to chce moc a ať se dohodne na nějaké symbolické částce, neboť ty univerzály stejně půjdou dříve či později do kamen a včelám bude muset měnit matky. S tím prabratrancem nebyla řeč a kamarádovi jsem tuto "výhodnou" koupi rozmluvil, tak ani nevím zdali tam má tu pozůstalost dodnes, nebo sehnal na ty staré úly s bodavými včelami jiného kupce...
Ono je prakticky jedno jestli je vyfocena osoba nebo otevřeným oknem binec v soukromém pokoji či zanedbaná zahrada s troskami úlů. Pořád platí ta ochrana soukromí a za soukromí považuji jak svůj pokoj tak svou zahradu, tak třeba výpis z účtu a pokud toto soukromí (nemusí jít nutně o obličej nebo celou osobu) někdo vyfotí a pak prezentuje veřejně a není to zrovna novinář, tak se mohu obrátit na úřady pro ochranu soukromí a ten kdo prezentuje toto veřejně dostane za současných nařízení pokutu.
Ono se to asi normálně nepoužívá, ale právě ti, kteří jsou pak pomocí takovéto fotografie popotahováni použijí tuto ochranu soukromí jako argument no a pak dostanete flastr. Takže poukazujte na opuštěná stanoviště - ale anonymně a nejlépe šeptem - zpovědnice v kostele je ideální.
doprkvančic jaký soukromý,když svým jednáním poškozuji ostatní je to obyčejná bezohlednost.Sad
(11.07.2014 9:58)dexter napsal(a): [ -> ]podľa mňa by sa táto maringotka dala chápať ako opustená vec.... a podľa toho ďalej s ňou v tomto duchu nakladať......

No podľa stavu chromu na zámke, asi až tak opustený nebude.....
(13.07.2014 7:41)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]doprkvančic jaký soukromý, když svým jednáním poškozuji ostatní, je to obyčejná bezohlednost.Sad

Tak tak. Jenomže je tu, Milane, problém v tom, že můžeme ctít vcelku tradicí dobře nastavené principy stran toho, co je slušné a ve fungující komunitě přijatelné či únosné.
Ale pak je tu "právo" ...
Bohužel naše "právo" neodráží často ani spravedlnost, ani tu etickou rovinu. Tvořili ho (či tvořitelům naslouchali) ti, které zvolila většina zde žijící komunity.
A znovu bohužel:
Není to vlastně asi nikde na světě.
A ještě jednou bohužel:
Vidím to jako symptom krize. Velmi obecně, ale cítím to jako vážný problém pro časy příští.
Je to nepochybně tím, že jsem aktivista ... A ještě navíc tradicionalista. A co je ještě horší: zelený monarchista ... Wink Big Grin
Nevím, proč se mi v této souvislosti dnes vybavii Aqualung (http://en.wikipedia.org/wiki/Aqualung_%28song%29 ) Iana Andersona a Jethro Tull, pokusím se na to časem přijít, jen mě mate, proč se mi do toho pletou Heavy Horses ... (http://www.azlyrics.com/lyrics/jethrotul...orses.html ) Surprised
Možná to bude tím, že: Too Old to Rock'n'Roll: Too Young To Die (http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/j...die-109833 ).

Jiří
Vážení kolegové,
vzpomeňme si. Našim prabábám, pradědkům, ale i bábám a dědkům stačilo "desatero přikázání božích" v němž bylo obsaženo vše, co upravovalo mezilidské vztahy. My jsme ale již mnohem dále, než ti naši "zaostalí předkové". Máme na mezilidské vztahy i nový "Občanský zákoník" který obsahuje pouhých 3080 §§§. Kam byste ještě chtěli to, "co je slušné a ve fungující komunitě přijatelné či únosné" vtěsnat? Vždyť na to je Občanský zákoník příliš tenký a v dnešní společnosti takové přežitky, uznejte, nemají místo. Na to, co dříve stačil starosta a obecní strážník vyřešit během jednoho dne, někdy za pomoci obecní šatlavy, máme dnes soudní jednání která se táhnou, táhnou .... a táhnou, utáhnout nemohou. Aha to jsem již v jiné pohádce. Ale buďme uznalí. Vždyť i právníci chtějí nějaký ten příspěveček na své skromné přežití.
Jo a jaké, že je vlastně to původní téma Aloisie Alzheimre? Neříkej, že by o bordelářích? Ti se ale v tom našem Česku vyskytují zcela běžně.
JK

Admine promiň.
Právě, Pepo, ta doba ... Kam jsme došli a proč? Chceme se vrátit? Můžeme se vrátit? Kam?
A ti "tažní koně" (heavy horses), kteří stále stále ale stojí v postrojích připraveni táhnout a nebýt "poslední v té čestné denní dřině" ...
Tož to zkusme vrátit k normálu, je to jen o troše osobního vkladu, snad i odvahy a důvěry ve smysl řádu ...
Tu to nevyřešíme, ale můžeme svou energii napřít k těm, kteří rozhodují. A trošku je aspoň podusit, protože/přestože oni to tak lehce nevzdají ... Ale státní úředník má největší strach z toho, že je na něj vidět ... O vedení Svazu platí totéž ...
I to, že tu jsme schopni spolu o tom rovně mluvit, je zdrojem energie, která nám k tomu pomůže ...
Zkusme ty věci změnit ... Pravda, nesouvisí to jen s tímto tématem ...
Trochu praxe:
Cheme to? Máme na to? Víme jak? Není to náhodou tak, že mnohým z nás ten bordel spíš vyhovuje?
Začněme třeba u nastavení důsledné, přesné a kontrolovatelné registrace a evidence stanovišť.( Už vidím, jak z toho někteří dostávají vyrážku ... )
Tedy nikoli tak, aby jedno z občanských sdružení říkalo: to je v pořádku, my to máme pod kontrolou a víme, řešíme ... (nemají, jak je vidět, ale to je zase jiný příběh, jenomže i to s tím souvisí ...).
No a pokud já vím, tak právě to bylo jedno z témat jednání na SVS o nové vyhlášce a právě tam nedošlo v této věci k žádné shodě. Naopak, Svaz a s ním spojené subjekty dělají vše pro to, aby to nemusely poustit z rukou. Přitom je to věc státní správy, do níž se občanská sdružení nesmějí montovat. Tedy teoreticky, ač podle práva ...
Žijeme (či chceme snad žít) v demokratické a otevřené společnosti. A tam jde o nastavení otevřeného systému. Takového a tak nastaveného, aby se nezvrhl ve vzájemné vyřizování účtů a práskání ...
Jedeme v tom všichni. A za daných podmínek i mlčení je vlastně souhlas s daným stavem. Zní to možná tvrdě, ale i tahle doba je o individuální spolu-účasti. Pořád platí: No, you're never too old to Rock'n'Roll if you're too young to die.
Přestože The Mouse Police Never Sleeps (http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/j...eps-109591 )
Jiří
Přesně tak jak říkáte to dopadlo.Není opravdový zájem udělat jednou pro vždy pořádek.F.V.
(13.07.2014 7:41)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]doprkvančic jaký soukromý,když svým jednáním poškozuji ostatní je to obyčejná bezohlednost.Sad

Přestaňte z toho dělat zase komunismus. Já tam zpátky moc nechci.

Každý si může dělat to co není zákonem zakázáno.
Pokud tady takový zákon není, je to legální.
Který zákon je porušen?

A není zákon? Smile Tak se ptejte těch co tady 25 let zastupují 98% včelařů jaké byly priority.

Podle mě je existence takových vozů a stanovišť legální (neporušuje zákon) a úředník oprávněně nic nedělá.
Může se mi to líbit nebo ne, ale to je tak vše.
(13.07.2014 8:27)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]
(11.07.2014 9:58)dexter napsal(a): [ -> ]podľa mňa by sa táto maringotka dala chápať ako opustená vec.... a podľa toho ďalej s ňou v tomto duchu nakladať......

No podľa stavu chromu na zámke, asi až tak opustený nebude.....

Nemyslím že je to nová zámka. Podľa mňa je ešte z doby keď sa robili veci poriadne a v Československu...... ta kladka prežije aj mňa...... ak teda sa nestretne s pilou na železo Big Grin ale aj tak je tej maringotky škoda
(14.07.2014 7:23)KaJi napsal(a): [ -> ]Přestaňte z toho dělat zase komunismus. Já tam zpátky moc nechci.
Každý si může dělat to co není zákonem zakázáno.
Pokud tady takový zákon není, je to legální.
Který zákon je porušen?
A není zákon? Smile Tak se ptejte těch co tady 25 let zastupují 98% včelařů jaké byly priority.
Podle mě je existence takových vozů a stanovišť legální (neporušuje zákon) a úředník oprávněně nic nedělá.
Může se mi to líbit nebo ne, ale to je tak vše.

Nevím, Karle, co je bolševického na tom, že je třeba udělat pořádek v evidenci. Jsi asi momentálně u našich německých sousedlů, tož se jich optej, jak to tam mají ...
Co já vím, tak s tím nemají žádný problém a pravidla mají nastavena jasně, obecně jsou veřejností přijímána (protože jsou nastavena a vysvětlena tak, aby to většině dávalo smysl) a naopak úředníci nabízejí komfortní servis všem, kteří jaksi vstupují do hry.
Ptát se vedení komunitiy zvané jedněmi "Peroutkovo", jinými "Mandíkovo", dalšími řadou jiných bizarních názvů, je sice na místě, a to zejména proto, že si stále usurpují právo se do toho montovat, ač to zjevně nezvládají (možná z nějakých důvodů ani "zvládat" nechtějí), takže jsou za ten současný bordel evidentně odpovědni. Iluze vše objímající a milující matky je snad už aspoň pro některé z nás minulostí.
Z principu je tento postup, myslím, zásadní chyba.
Je třeba jednat se státní správou a oprostit se od toho, že se pořád nějak instinktivně vztahujeme ke Svazu. Už neplatí: opustíš-li mne, zahyneš ...
Mě by osobně zajímalo, jak to třeba vidí svolavatélé i účastníci toho jednání na SVS. Jenomže to se nedozvíme, protože oficiální zápis není ...
Tu je úkol i pro členy Svazu, ptát se, s čím je tam jejich "zastupovatelé" "zastupovali".
Představte si třeba situaci, že po takovém jednání by se objevil dokument, v němž by bylo: ten a ten (co zástupce těch a těch) řekl ..., onen (co zástupce jiných) odpověděl ...
A navíc ještě kdyby to bylo podloženo schválením zúčastněných subjektů.
Rozumím tomu, že z tohoto má řada aktérů tak trochu kopřivku. Ostatně nic nevíme ani o těch separátních jednáních, která byla jako secvičná v předstihu a jen pro vyvolené.
Dokud se do tohohle nenastaví řád, tak se nepohneme dál. A zůstaneme odkázáni na totalitní manipulace typu úvodníků ve Včelařství. Ale co když si nic jiného nezasloužíme?
Jiří
Až bude předpis, že i opuštěné stanoviště má být v evidenci a co není v evidenci má být dáno do "OK stavu", tak pak to nebude komunisus.

Zatím neznám žádný předpis který by to nařizoval.

Tím bych si dovolil obrátiti - hlavně ochránce a zastánce silné pozice ČSV ve vztahu ke státu - tímto směrem.
Aby ta silná pozice byla k něčemu užitečnému pro včelaře a včely. Smile
Vždyť i sám pan přednosta co vrchní zaříkávač stále opakuje mantru, jak přece nám všem jde o včely a včelaře ...
Tu je třeba si tedy přáti, řečeno s klasikem drsným a statečným Karlem Havlíčkem, aby jim tato slova "z huby do rukou vjeti ráčila" ... Big Grin
Jiří
Karle, máš pravdu, ale asi pláčeš na špatném hrobě. Já jsem si na tomto fóru dal z různých důvodů pauzu. A když to tady čtu, tak v té pauze asi budu pokračovat. Centrální evidence stanovišť? OK, ale jedna taková už tu je, ale hlavně mi z jednoho takového centrálně registrovaného stanoviště někdo letos odvezl 35 oddělků plus oplodňáčky. Výsledek? Ten je takový, že kromě zkažené sezóny, stresu a snahy dostát závazkům vůči lidem, kteří měli oddělky objednané, nadále nehodlám svá stanoviště přiznávat. A příspěvky jistého pana doktora mě taky nenechávají chladným. Vzhledem k tomu, že je medicinae universae a nikoli juris utrisque, pak nechápu, proč se chce plést do tvorby legislativy. Pokud by se totiž v právu vyznal, pak by věděl, že všemožných právních předpisů je už strašně moc a tvorba dalších kvalitu bytí nezlepší... Ono takové, jak píše, neudržované stanoviště může vypadat různě. Někdo by si ho mohl představit i tak, že je to každé, které nemá trávu v okolí 3m od úlu udržovanou pravidelným sřihem v rozmezí 0,5-3cm. Absurdita? Samozřejmě, jenže podobných absurdit se v poslední době začíná ukazovat stále více, takže bych byl velice opatrný v tom co a jak se legislatvně upravuje a za jakým účelem.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's