Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimal x Langstroth
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Tak volba stanoviště je bezesporu důležitější rozhodnutí než volba úlové sestavy.
(21.12.2016 21:34)lubano napsal(a): [ -> ]Chlapi, já neřeším délku rámku. Zajímá mne, do jaké nadmořské výšky se úspěšně používají tenkostěnné úly. V Česku moc včelařů kteří mají včelnici v tisíci metrech nad mořem asi moc není.

Tak si projdi profily langsthrothistů a jinejch nezateplenistů, sousta jich tam má i nadmořskou výšku. Já jí tam hned dopíšu.
Lumbo, co je to podle tebe "úspěšně používají a co neúspěšně" ?
Protože pro někoho může být kritérium úspěchu včelstvo, které mu přinese za sezonu 30 - 40 kg medu, druhý může považovat úspěch přínos 20 kg a jiný třeba 120 a více kg na včelstvo. Všechny tenkostěnné nezateplené úly nemají stejnou tloušťku stěny a stejnou délku rámku. Ve stejném úlovém systému, stejné nadmořské výšce a na stejném stanovišti můžou dva včelaři včelařit s jiným úspěchem, tak jak jeden z nich může být mnohem zkušenější než druhý. Ta délka rámku, o které jsi psal, že ji neřešíš, tak ta s úspěšným přezimováním silného včelstva (a každého včelstva) souvisí a to v každém úlovém systému. Proto jsem včera napsal, že by bylo dobré, kdyby se k tomu vyjádřili zkušení včelaři a autority (příspěvek č. 197), což by pomohlo mnohým začínajícím včelařům. Nejlepší pro začínající včelaře je navštívit nějaký uznaný kurz pro začínající včelaře, nebo více kurzů u různých zkušených včelařů. U každého pochytí člověk něco, něco dělají stejně něco jinak a pak rychleji přijdeš na to, co tvým včelám na tvém stanovišti vyhovuje. Můžeš nato přijít i sám, ale může ti to trvat i několik let, což je asi škoda, protože je to ztráta medu.
Asi ti nikdo neodpoví na tvou otázku, dokud blíže nevysvětlíš, co je podle tvých kriterií úspěšné včelaření a co neúspěšné.
Název diskusníko téma se jmenuje Optimal x Langstroth, nikoliv opačně Langstroth x Optimal. Tzn. Optimal je na prvním místě. Z toho mi vyplývá výzva od Optimalu.... Tongue
Jsem Optimalista a JASNĚ ŘÍKÁM NEMÁM RÁD FEMINIZOVANÉ ÚLY. Proto volím OPTIMAL pro pořádný chlapy, co vylezou v květnu na MÁJKU! Ženám sdečně a s láskou doporučuji Langstroth.

V centrální Africe mají přísloví, ten kdo nosí na hlavě nádosbu s vodou, je žena. Něco podobného se dá říci v Čechách o úlu Langstroth. Kdo včelaří v úlu Langstroth je žena. Aby nedošlo k mílce, ženy mám rád :o))

To jenom, kdyby někdo váhal s výběrem :o))
Já si zase vybral optimálně langstroth. Uvažoval jsem i o českém langstrothu optimal, ale cena a rychlost dodání rozhodla. No když je 10l pro ženy, 11o pro muže, tak pro koho je čtvercový 12 langstroth? Smile
V centrální Africe mají přísloví, ten kdo nosí na hlavě nádosbu s vodou, je žena. Něco podobného se dá říci v Čechách o úlu Optimal. Kdo včelaří v úlu Optimal je žena.

A máš to.
Citace:vernut napsal: Lumbo, co je to podle tebe "úspěšně používají a co neúspěšně" ?
Úspěšné včelaření pro mne znamená, že nemám úhyn včelstev, včelstva jsou zdravá a medu donesou vždycky o něco více než včelstva v okolí. Nekočuji, hlavní snůška je z medovice, tak je to sázka do loterie. Letos 20kg na včelstvo (možná by bylo o něco víc kdybych nerozšiřoval a neposiloval oddělky plodovými plásty z produkčních včelstev), v roce 2015 to pro změnu bylo 68kg na včelstvo.
Ale vraťme se do vlákna O x LG. Proč jsem upřednostnil Optimál? Je to konstrukce rámečku a síla jeho louček. Z toho vyplývá celá řada vlastností které mi vyhovují. Především nízký nástavek v plodišti a medníku, protože včelstvo včetně matičky bez problému pochoduje nahoru a dolů. Délka rámku 42cm a 11 rámků v nástavku medníku je ještě váhově zvládnutelno. 11 rámků na čtvercovém půdorysu mi umožňuje nástavek rozdělit na polovinu (4 rámky + kapsové krmítko, to celé 2x + přepážka) a mám dva plemenáče z materiálu který normálně používám (ale to jsem již psal). Otvor průměr 35mm v zadním víku podmetu pro léčení a stropní krmítko k tomu. Proč to píši? Kolem 15. července odeberu medník, vydělám trubčí plásty během několika dní dodám zásoby, sundám krmítko a dám včelstvu volnou ruku. Již je nevyrušuji, při léčení jenom vydělám špunt. Takto vydrží až do poloviny dubna a celou zimu jenom spokojeně vrní, že to mají podle svého.
Tak to opravdu včelaříš úspěšně, když nemáš ztráty.
Myslel jsem, že se ptáš na úspěšnost použití tenkostěnných úlů v této nadmořské výšce v souvislosti se sílou zazimovaných a vyzimovaných včelstev. Vyzimované silné včelstvo je pak na jaře schopné přinést mnohem více medu. Proto jsem to takto i pochopil.
Je ale výborné, že také včelaříš v krásných Optimálech.
(18.12.2016 18:36)Ing. Břetislav Pravda napsal(a): [ -> ]U Optimalu jsem zatím neslyšel o nikom, kdo by použil nižší nástavky, jak těch 17cm.
Nebo je tady někdo, kdo to zkoušel s nižšími nástavky?

My používáme i rámek 42x15 a 9 rámků v nástavku. Více na http://www.vcelar.com

To ale už není Otimal!
Také by mně zajímalo, jak se včelstvo vyrovnalo s tím, že má po stranách dostatečně velký prázdný prostor, když mu tam chybí 2 rámky. Jestli to vidí jako výhodu nebo nevýhodu, nebo je to včelstvu jedno? O tomto tam asi nikde nepíše.
Jí si myslím, že to je Optimal, a možnost v něm takto včelařit je naopak výhoda Optimálu. Kdyby neměl čtvercový půdorys tak by to nešlo.
Takže budoucnost patří úlům čtvercového půdorysu, který má právě Optimal. Protože včelaření v něm (v nich) je variabilnější.
...kto má Optimal a včely chová na teplú stavbu nech sa hlási u súdruha Žincicu...Wink
Goro, protože jsem se takto už dlouho nezasmál, až do slz... lepší než na silvestra.
Tak za to ti dávám zeleného Vernuta.
Taká zima ako je teraz vzhľadom k tomu koľko si tie moje vychovali zimných včiel vedie aj mňa opäť k súkromnému riešeniu úľovej otázky . Ono myslím že to neni žiadna úchylka ani slabosť ,lebo žiadny úľ nie je dokonalý . Langstrot navrhol ten úľ s rámikmi na 2 nadstavky v ktorých ak sa spojí plástová plocha jedného a druhého rámika dá nám to štvorec ,zrejme aby to ochotne obsadili . Normálne v iných nerámikových úľoch tej doby (truhlík ,košnica)bol priestor podobný nejakej dutine v strome čo je lepšie pre včely ,teda užší a vyšší priestor ,čo by bolo pre mňa asi teraz vhodnejšie ako sa bojím že mi tam zamrznú ked udre -26. Myslím že ku ideálu do tunajších podmienok má asi najbližšie pri zohľadnení veľkosti a parametrov rámika má asi Zanderov úľ či rámik a keby chcem včeláriť nejak prírodne bez posilovania na jeseň a kadečoho tak spravím zostavu v tomto duchu že rámik výšky o polovici jeho dlžky tak dlhý aby nemusela byť moc hrubá horná latka a teda nemali včely problém cez to behať a minimálne ako trojzostavu na sezonu 2nadstavky plodisko a jeden medník . Taká česká varianta by mohla byť 39x19 na 9 rámikov 3+ nadstavky minimálne z čoho by ste mali veľkú radosť ,lebo plocha rámikov by sedela k 2/3LG .

Som zvedavý koľko mínusov za toto bude . Big Grin .
Igor, toto je téma Optimal x Lanstroth, ak tvoje včely majú problém behať cez hrubú hornú latku LG, urob si Optimal s tenkou hornou latkou..WinkWinkWink
(alebo ich to "natrénuj", moje to zvládajú v LG ľavou zadnou)
Ja samozrejme rozumiem , môj príspevok nebol ani tak o úľi optimal ,ale úli snov ,,ideál,, .Big Grin čo je toto za žáner hh

Inak tréning včelám netreba na behanie cez LG rámik ,len neviem načo toľko dreva v úli mať .

Ono samozrejme optimál má svoju nespochybniteľnú logiku štvorca tiež to sa mu nedá uprieť ,ale neoslovi ma trebars že som ho mal zapožičaný . Inak mi chýba na nejakom fore téma úľa Ideál kde by sme sme sa mohli hádať až dokiaľ nodôjdeme na to čo je najlepšie a teda dosiahneme dokonalosti Big GrinBig GrinBig Grin . A teda ju pri najbližšej príležitosti založím . Inak som asi prekyslený po sviatkoch tak sa ospravedlňujem za trolenie.
(05.01.2017 15:58)goro napsal(a): [ -> ]ak tvoje včely majú problém behať cez hrubú hornú latku LG, urob si Optimal s tenkou hornou latkou..WinkWinkWink
A nebo si dej to Langa rámečky s tenkou horní koučkou alá Optimal v ČR je dělá např. pan Nerad.
A nebo si pořiď platové rámky, zde není horní loučka téměř žádná a včelám se to líbí.
Když se dívám na úly Optimal, jsem hrdý na svou vlast a obdivuji ty vlastence, kteří jej vyvinuli.
Nyní si jen vybrat, který Optimál, jestli 39x17 nebo 42x17.
Já vybral 42x17. Tento rok, jestli bude průměrná snůška, pokusím se z něj vypotit 80 až 120 kg medu v průměru na jeden úl samozřejmě.
Zdravím súdruha Žincicu Smile
Jen jestli to nebyli patrioti.
(05.01.2017 16:31)vernut napsal(a): [ -> ]Nyní si jen vybrat, který Optimál, jestli 39x17 nebo 42x17.
Zdravím súdruha Žincicu Smile

39x17 je taky Optimál? O Optimalu jsem taky hodně uvažoval, tak ho mám ani jsem to nevěděl, ju chů. To už je poslední dny několikátá věc, co bych chtěl súdruhovi Žinčicovi nahlásit, a nemám kontakt. Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's