Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimal x Langstroth
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Optimal je těžší?
To nevím Wink, ale Optimal má Rosťa Pešek, je s ním za ty roky včelaření spokojený a počítám, že rámky s oddělky od něho by mi do "americké" bedýnky nepasovaly Big Grin.
To, že když postavím Langstroth na Optimal (nebo obráceně Big Grin ) a vždycky je tam někde díra, považuji za jediný nedostatek obou úlových systémů.
Honza, drž sa ty len toho optimalu...Wink

Aj u nás za slovenského štátu počas druhej svetovej vojny bežala reklama:
"Pite slovenské pivo je chutné, zdravé a hlavne je naše..."
Měnit značku nebudu, akorát mně na včelařské škole tak "nahlodali", že jsem se rozhodl vyzkoušet Optimal v celé jeho šířce, vlastně spíš výšce.
Výhoda langa je hlavně v tom, že do něj optimal rámek dostanu, ale do optimalu lang rámek ne, což je při pořizování oddělků podstatné.
Pavle, asi mi něco podstatné uniká, ale v čem je ta výhoda?
Mám Optimal, proč mi bude vadit, že do něj nedostanu rámek z Langa.
Mám Langa, co získám, když do něj dostanu rámek z Optimalu.
Nevidím žádnou podstatnou výhodu, když chci Langa, seženu si oddělky na Langa. Když chci Optimal, seženu si je na Optimal.
To, že může nastat situace, kdy potřebuji Langa a seženu jen Optimal mi jako nějaká zásadní výhoda nepřipadá. O převodu včelstev na jinou RM už tady bylo popsáno mraky stránek.
Možná to někteří nečekali, ale úlovou otázku jsem měl vyřešenou před domluvením oddělků Wink. Jinak zastávám názor, že v případě Optimal versus Langstroth jde více méně o osobní vkus. A ať si Janko z poza Moravy Wink myslí co chce, su Moravák, tak mám moravský úl, aj dyž to néni Moravský univerzál.
Také jsem si myslel, že optimal je lepší, ale nyní kdybych znova začínal, tak jdu do langa, protože do langa se prodávají plastový rámky, mezistěny a spousta dalších drobností, které by se mi líbily vyzkoušet. Další výhoda je při skladování prázdných nástavků, protože do langa jde šupnout jeden až dva další nástavky (podle zvolené velikosti) a při větších počtech nástavků se to fakt asi pozná. Další výhodu vydím že užší nástavek se lépe drží a hlavně nosí. Až budu za deset let mněnit nástavky a dna půjdu do langa. A když nad tím tak přemýšlím začnu od příštího roku vyrábět pár úlů langa na rok 2018. Abych všechny ty serepatičky mohl vyskoušet. Jo a toto je pouze můj názor(možná hloupý).
(19.12.2016 14:17)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Výhoda langa je hlavně v tom, že do něj optimal rámek dostanu, ale do optimalu lang rámek ne, což je při pořizování oddělků podstatné.

Ono to platilo dříve, dnes už je to passé. Dnes už je dost prodejců oddělků na obě míry po celé republice.
No to je možná ono. Já jsem si nemyslel a nemyslím, že je Optimal nejlepší a že Lang je horší. Já jsem s Optimalem spokojený.
Dyť ono je to jak z děvčicama Wink
Z hlediska rozvoje včel a výnosu medu, jsou si oba úly rovny, vždyť jsou to oba NN Smile Rozdíl bude jen v doplňcích a v tom jak komu vyhovuje s úlem a v úlu pracovat Wink
(19.12.2016 17:23)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]...nemyslím, že je Optimal nejlepší a že Lang je horší.

dobre uvažuješ, a to s odložencami, keď už vieš aký úľ máš nie je problém...
..a dalo sa to riešiť aj pred rokmi, ja som kupoval odložence do LG od Mirka Sedláčka , čiže vlastne som začínal s "moravskými" včelami, keď už ten úľ nie je moravský...Wink
Tož, dal jsi je tam naštorc?
pavel ale ja som ich dával do amerikánskeho LG, tak nie "naštorc" ale normálka..Wink
(19.12.2016 16:38)Viktor napsal(a): [ -> ]Další výhoda je při skladování prázdných nástavků, protože do langa jde šupnout jeden až dva další nástavky (podle zvolené velikosti) a při větších počtech nástavků se to fakt asi pozná.

Jen pro představu, jak se nástavky dají štosovat uvidíte zde:
http://www.vcelynastrese.cz/jaknato/stos.html
Jak moc uskladňujete prázdné nástavky. Já mám většinou souše, ve zbytku nové rámečky. Prázdný nástavek aby u mě pohledal.
Další nesmyslný argument.
Jo, tohle uskladňování má fakt výhodu, akorát to využiju jen u nových nástavků, než je poprvé použiju v provozu. Pak už snad nikdy nejsou prázdný a je jich pořád málo. Smile
Uskladňování souší nebo nových stlučených rámečků mimo nástavky, třeba v závěsech u stropu, má taky svoje výhody. Je v nich mnohem lepší přehled, nejdou do toho myši a člověk je nemusí vyprazňovat. Třeba před krmením, na které se prázdné nástavky docela hodí. Právě proto, že jich je pořád málo.
Honzo, Stando - a co prazdne nastavky na krmeni pri pouziti velkoobjemovych stropnich krmitek [lavory, samly apod.]...?
Tam právě narážím na ten problém, že ty prázdné nějak pokaždé zmizí. Obsadí mi je souše co nechávám přes zimu - dávám jich 8 nebo max. 9 a tím jich je potřeba ještě víc, než když jich je tam všech 10.
Většinou taky krmím rámkovými krmítky, takže tam mi ty nástavky navíc až tak nescházejí. Případně pokud je mám na krmení, tak později do nich ještě někdy dávám na zimu oddělky, které během léta jsou v polystyrénových plemenáčích.
Zrovna letos se mi nepodařilo všechny včas přendat a do dvojich se mi pustili žluny a musel jsem je odepsat. Než jsem je přendal a natáhl sítě, tak byli pryč. Sad-
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's