Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Diagnóza nemoci z fotografie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Je to v arboretu ve Vysokém Chvojně (Pardubický kraj). Dali tam nástavkový úl a každý nástavek má ze strany dvířka, která se nechají otevřít a přes plexi se na včely podívat. Děkuji za vyvedení z omylu Smile.
nic to neni, jen zavickovane vetsinou cukrove zasoby.
(26.10.2015 7:13)zajíc napsal(a): [ -> ]Mě daleko víc než plást se zásobama děsí věta "dnes jsem v parku v jednom volně přístupném úlu pro veřejnost narazil.." Kde takovou vymoženost mají?

Takových "vymožeností" je po republice víc.
Co Tě na tom děsí?
(21.06.2015 15:00)Maky II napsal(a): [ -> ]Milan Havelka napsal:
,, Nakousnul jsem to už v "cena medu".....ale ať máte co hledat.....Big Grin Množí se případy, kdy včelaři pozorují na odlíhnutém rámku s plodem několik desítek buněk, které včely odvíčkovávají a vynášejí mrtvá stadia včel....od larev až po kukly s fialovýma očima. Někdy i nevylíhlé mladušky.....Včera jsem dostal fotky od jednoho účastníka zde na VF a dneska se mi dostalo informací i od jiných včelařů....například jeden v Dobrovici. Fotky jsem odeslal MVDr. Martinu Kamlerovi....a pravděpodobně je to nějaký virus. V pondělí budeme schánět vzorky na vyšetření. Takže kdo byste něco takového pozoroval ve svých včelstvech, tak lze poslat v pondělí vzorek na Martinovo jméno do VÚV Dol. Buď celý plást nebo výřez z plástu s inkriminovanými larvami. Mě překvapilo, kolik včelařů o tom ví, že to ve včelách mají a zatím o tom mlčí. Asi ty úhyny loňskem ještě neskončily."
Přikládám ty zmiňované fotografie. Nejsou nic moc, ale je na nich patrné, že se něco děje. Plást dnes balím a posílám k vyšetření i s nějakými vzorky v krabičce.

Tak jsem se včera dozvěděla z výsledků vyšetření, že se jednalo o SBV- pytlíčkovitost plodu.
Asi to pro mne nebyl úplně čítankový případ - nedělalo to ten pověstný pytlíček s tekutinou, bylo to tužší.
Jsem ráda, že vím, co to bylo. Včelstvo jsem pro jistotu už v létě utratila. Ono se píše, že včelstvo při této nemoci ztrácí zájem o práci , čistotu v úlu, stavbu, hlídání včelstva na česně. Nic z toho jsem nepozorovala. Naopak holky postižené buňky vyklízely, stavěly v pohodě. Možná by se toho sami zbavily (bylo to celkem silné včelstvo pokud mohu soudit podle množství po utracení), ale když jsem nevěděla, tak zrušení byla jistota nerozšířit si nemoc na stanovišti.
Tak moc děkuji Milanovi a taky Martinovi Kamlerovi za pomoc.
Jen si dovolím takové malé rýpnutí: Uvádí se, že jde o nemoc v ČR ojedinělou. Jestli to nebude tím, jak píše Milan, že o tom někteří včelaři ví, ale raději o tom mlčí.
Je pro mne bolestné, že jsem přišla o včelstvo, na druhé straně mi to přineslo poznání něčeho, co by mi ve včelách mnoho lidí neukázalo.
Maky
Kdo říká, že je ojedinělá?
Uvádí se to v novém Včelařství Wink
Asi jako hniloba, o té taky tvrdí že tady 20-30 let nebyla.

Pytlíčkovitý plod je tady podle mě rozšířen od úhynů 2007 - tedy já jej vnímám od té doby.

Na druhé straně, to vykusování plodu je pro mě znakem že to včelstvo není nejhorší. I když to člověka tehdy děsilo, těch problémů se v těch letech objevilo hodně. Předtím zvápenatění, . .
Spíše bych usuzoval na nevhodné spojení matky s trubcem z dovezeného chovu.
Tak tady se před deseti lety, a myslím že ani dnes, moc matek nedováželo. Takže kde by se ti trubci vzali? Pokud myslíme dovoz ze zahraničí. A bylo to v hodně včelstvech - tedy že by zrovna víc matek mělo smůlu na trubce.
Myšleno fialové oči u plodu.
Co myslíš?.... Že jsou to blonďáci?....Surprised
Maky,moc Tě nepotěším.Já to zatím zjistil jen u pár včelstev.Ale nějak ten návod nesedí.
U mne jsou jen odvíčkováno a ukouslá hlava,odnesena.Dokola po mojím odvíčkování,plod s fialovýma očima.
Tak mi to nedalo a všechno jsem vytahal pinzetou.Na každé larvě s ukouslou hlavou přisátá varroa.
Nic jiného jsem nezjistil.
A když jsem odevzdával měl,na jedné podložce leželi též dvě takové larvy. A je zvláštní,brouk na ní byl též.
Dám pozor v sezoně a zkusím to poslat a vyfotit.F.V.
Taky jsi měl pocit, že v měli žádní VD, ale na těch mrtvolkách co jsou povolené ze měli vybrat byli naskákané - asi v posledním záchvěvu měly tendenci se do něčeho zakousnout.
Raději pssst! Abychom nemuseli další rok odesílat krabice od bot s mělí včetně všech mrtvolek.
Měl jsem podobný problém po spáření matek, které jsem zamačkal velkého výpadku plodu podobných příznaků. Matky spářené po 5hodině kdy trubci z ostatních úlů již nelétají pouze z otevřených plemenáčů kde je pravděpodobnost spáření největší.
Co je zvláštního na plodu s fialovýma očima, Jarku?Huh
Milane nic,stádium plodu před vylíhnutím.Dá se podle toho určit jeho stáří. F.V.
Já vím Františku, proto se Jarka ptám........ale Jarek v tom asi moc jasno nemá.Dodgy
Zajímavé je to o tom viru SBV Mně dalo zabrat to odlišit od jiných fujkajblíků než mi došlo že je to odvíčkované od včel. Že je tam SBV jsem nepostřehl, ale trápil mě v té době taky.

Včelstvo bych ani nelikvidoval, jen obnovoval plásty ale hlavně matku za hodně jinou!
(11.02.2016 13:17)vlcek napsal(a): [ -> ]Tak mi to nedalo a všechno jsem vytahal pinzetou.Na každé larvě s ukouslou hlavou přisátá varroa.

Dám pozor v sezoně a zkusím to poslat a vyfotit.F.V.

Vlčku ve tvém případě to asi nebudou SBV ale varoasenzitivní včelstva Smile. Když ti je tak pěkně otvírají a okusují Wink.
Já tam přisáté a ni živé neměla. Bylo to v červnu a to jsem dělala zkoušky na T i D plodu, tak to vím jistě. Ten plod byl nedovyvinutý, ale jak říkám, vyloženě pytlíčky to nedělalo. Některé byly bílé, některé nahnědlé a některé hnědé - různě velké.
Bylo to jen v jednom včelstvu, které bylo rok staré. Uvidím letos, rozhodně to budu sledovat. Maky
U mne všechny larvy v pořádku.Těsně před,došlo k odstranění víček a ukousnutí /utržení/hlavy.Barva též správná.Bílá.Bez jakékoli deformace.
Jen ta přisátá varroa.Okolo těchto buněk vše živé. F.V.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's