Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Diagnóza nemoci z fotografie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
(30.07.2016 10:27)KaJi napsal(a): [ -> ]... Spíš je otázka co je to za virus. Pokud to je virové.

Ja by som tieto otázky postavil na prvé miesto. Slovo vírus je tak široký pojem ako slovo choroba.

Podľa mňa nešťastný opakovaný vstup do slabého "včelstva" spôsobí podobnú kalamitu. Mal som tiež taký prípad (s dočasným protirojovým oddelkom) a keď som mu dal čas a pokoj, dal sa do poriadku. Ako písal vyššie pavell, pokiaľ nepoznáme bližšie súvislosti, nemôžme presne poradiť.

Tie fotografie majú jedno spoločné (okrem toho otvoreného plodu). Majú zmiešané obsadenie buniek. Nektár, lárvy, peľ, vajíčka nahádzané ako s lopatou. To spôsobuje obrátený plást, založený plást medzi iné, neprítomná a následne dosadená matka... Je to na pohľad (slušne povedané) neestetické. Aj choré včely pokiaľ matka kladie a včiel je ešte "dosť", tak kladie v súvislých zónach a zásoby včely tiež ukladajú "zmysluplne".

Keď mi v minulosti niekto "pokazil" počítač, vždy som sa snažil dozvedieť pri akej činnosti. Keď mi užívateľ povedal že pri hre, tak som mu nenadával, lebo hrami získavali pracovníci "zručnosti". No a keď som vedel príčinu, veľmi ľahko sa opravovalo.
Že by u mě hrozil opakovaný vstup do včelstva? Smile
SPíš opakovaný proto že to včelstvo nebylo OK.

Druhá věc je, zda je to dobře či špatně. Tedy to že to vidíme. Mohly by to taky včely nechat dolíhnout a jelo by to ve včelstvu víc. Možná jsme svědky toho že včelstvo pozná že je to No OK= NOK.

Já myslím znám případy kdy to nezavíčkovaly a kdy to odvíčkovávaly v tomto stadiu. Plus navíc to co je na fotce detailu co jsem je dal - provokace - do Kurzů Minala Havelky. Buď to nikdo neprohlížel, neb je to pro včelaře dneska normální?

https://postimg.cc/image/naahxqu6v/

A taky existuje odvíčkování larev v ranném stadiu, kdy je to "bílá kaše" uvnitř larvy. Asi taky nějaký virus.
..alebo baktéria..
Ne Karle, normální to není a nejsi zdaleka první, kdo to sem dal. Nákaza se jmenuje "virové onemocnění včelího plodu" Vloni se to tady rozebíralo přes Martina Kamlera. V knihách uvedené jako sezónní záležitost. Jaké viry to skutečně jsou? - nech si udělat vyšetření... Je zajímavý, k čemu se nechá v úvahách dojít nad fotkou se zavíječem.Dodgy
Vyšetřeních - tedy vzorků jsem odevzdal spoustu, stejně jako ty. Smile
A co se z toho dozvíš zajímavého?

I kdybych znal výsledkySmile
Pouze detekci virů, nikoli kolik jich tam je- tedy intenzitu napadení a hlavně asi nikdo neví co s tím. Smile
A už vůbec nevíme do jaké míry to škodí včelám kde nevidíme kliniku - do jaké míry to snižuje výkonnost, životnost, a o vlivu na matku se toho taky moc neví.
Jak moc to přenášejí trubci a jde to pohlavní cestou, . . . . ?
Jak moc musí být včely načaté něčím jiným aby jim začaly vadit viry.
Co je ten stresující faktor který je načne, oslabí jejich imunitní systém?
Jak moc to má na svědomí Amitráz, Gabony atd?

(30.07.2016 15:17)gusto napsal(a): [ -> ]..alebo baktéria..
která? Vlastně jsou zajímavé jen dvě, zde by připadla v úvahu jen jedna, nebo ještě něco jiného?
(29.07.2016 23:42)Jožko58 napsal(a): [ -> ]
(28.07.2016 21:58)tomino1977 napsal(a): [ -> ]Zdravim, pri prohlizeni plastu jsem si vsiml mista kde na plodu chybela vicka, ale v bunkach byly opticky neposkozene kukly vcel ve fazi cernych oci. Slo o cca 20 bunek na plose 25 cm2, zbytek plastu je OK. Nekolik kukel bylo z pulky vyzranych - je to na fotce videt. Pritom se mezi temi otevrenymi kuklami prave lihly normalne vyvinute vcely - jedna je taky videt. Jde o bezne probihajici odstranovani plodu uhynuleho kvuli napr. prehrati nebo zachlazeni? V knihach jsem tento stav nenasel. Kukly jsem pri te prilezitosti vyytahal a prohledl napadeni klestikem a zadny na nich nebyl. Co si o tom myslet? Tomas

[Obrázky: 20160728_192331.jpg]


Bola tu otázka,či je to aj na tmavých plástoch,áno,je to hlavne na tmavých plástoch.
Je teba zvýšiť hygienické konanie,pri práci použiť jednorázové rukavice,neprekladať plásty- nezamieňať medzi úľami navzájom,páčidlo po práci ošetriť plameňom.
Dezinfekcia úľa vysokou teplotou- plameň,parafín.
Ak je včelstvo silné a má význam ho zachraňovať,tak zo zdravého včelstva pridať zásobné plásty s medom a peľom,nejaký plást žemľovej farby a premiesť na medzisteny.Podať PROBIOTIKÁ!!! No väčšinou silno napadnuté včelstvo je slabé- utratiť.
Vosk z takýchto plástov by som nevytápal,iba ak na sviečky.
Výmena matky je otázna.Videl som matku klásť v takomto napadnutom včelstve,plást zakladený odpredu dozadu,odhora až dole.Lenže keď sa tretina plodu nevyliahne,včelstvo nesilnie,stagnuje.A ďalšia vec,ak vymeniť matku,ale nepridať ju do toho "bordelu".

Príde mi to až moc prehnané. Vosk zo včelstva napadnutom vírusovým ochorením je úplne normálny vosk. Teplo vo voskotopke alebo v slnečnom kolektore dostatočne postačuje na likvidáciu takých rámikov. Vírusy nevytvárajú žiadne tepluodolné spóry. Na dezinfekciu takých úľov a rámikov stačí bohate savo. Nikdy som napr. včelstvo s vreckovitosťou plodu neutrácal. Som toho názoru že včelstvá ktoré dokážu prekonať napr. vreckovitosť, nozemu sú včelstvá pre mňa vzácne, pretože si dokázali vytvoriť odolnosť voči chorobám. A to by som bol dobrý blbec, keby som práve takéto včelstvo likvidoval. Pokiaľ sa nejedná o MVP alebo HVP nikdy by som včelstvo nezlikvidoval. Mám jedno minuloročné včelstvo, ktoré som minulý rok osádzal do úľa ako roj. Krátko po osadení som u neho našiel kliniku vreckovitosti plodu. Uvažoval som že ho rozpustím a nechám včely vžobrať sa do ostatných úľov. Ale potom ma napadlo že ho budem podnecovať a "liečiť". Včelstvu som už neviem ako často dával CMC s pridanou kys citrónovou /citróny/ a alicín obsiahnutý v cesnaku. Dnes je to jedna z najsilnejších rodín čo mám a tento rok som si z nej spravil pekný odloženec, ktorý je zdravý a silný. Na rok mám v pláne z týchto včiel robiť ďalšie odložence ak prezimujú a ja dožijem Wink
Necekal jsem tak dlouhou debatu s nejednoznacnym vysledkem - v zasade se da rict, ze jako vcelari moc nevime o co jde a nevime to dlouhodobe - http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Mezero...#pid106977

Prosel jsem dneska to vcelstvicko komplet. Je to letosni inverzni oddelek (priznavam, ze to nebyl puvodni zamer). Matka je tedy letosni nouzova, lihla se v prvni pulce kvetna. Ta minula fotka je mozna prilis velky detail, takze se skutecne muze zdat, ze to na plastu totalni chaos s naslednymi uvahami o zavijecem decimovanem chudackovi zralemu na zruseni.

Posilam fotku jednoho celeho plastu. Ten plast neni nejak vystavni, ale vylozenej prusvih tam mym pohledem zacatecnika taky nevidim. Neni to tak ze mlade matce chvilku trva nez se rozjede naplno?

[Obrázky: 20160730_123908_HDR.jpg]
Vitej v klubu. Smile Smile

Marku souhlas, jen dotaz kdyz to zminujes. Ty jsi nekde videl HVP? Mimochodem, te bakterii taky staci prevarit. 80 stC. Plus desinfekce.
(30.07.2016 17:10)tomino1977 napsal(a): [ -> ]Necekal jsem tak dlouhou debatu s nejednoznacnym vysledkem - v zasade se da rict, ze jako vcelari moc nevime o co jde a nevime to dlouhodobe - http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Mezero...#pid106977

Prosel jsem dneska to vcelstvicko komplet. Je to letosni inverzni oddelek (priznavam, ze to nebyl puvodni zamer). Matka je tedy letosni nouzova, lihla se v prvni pulce kvetna. Ta minula fotka je mozna prilis velky detail, takze se skutecne muze zdat, ze to na plastu totalni chaos s naslednymi uvahami o zavijecem decimovanem chudackovi zralemu na zruseni.

Posilam fotku jednoho celeho plastu. Ten plast neni nejak vystavni, ale vylozenej prusvih tam mym pohledem zacatecnika taky nevidim. Neni to tak ze mlade matce chvilku trva nez se rozjede naplno?

[Obrázky: 20160730_123908_HDR.jpg]
Na tom rámku není ani za nehet propolisu. Včelstva, která netmelí, mohou mít právě ten problém se zavíječem. Tmelení bylo, možná je i nadále negativní vlasností a důvodem k vyřazení z chovu. Já mám na to názor opačný.
Proto jsem se ptal zda to někdo viděl na starém díle, já pokud si vzpomínám jen na novém - tedy bez propolisu.

Proto jsem taky dělal pokusy co bude lepší - radikální obměna na světlé dílo, nebo nechat starší opropolisované.
Propolis je přeci antivirotikum.

To že mě vyšlo tmavé dílo jako problematické je možná tím, že zde je možná ta bakterie co jsem si podle Toma vymyslel. Smile
(30.07.2016 20:09)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Na tom rámku není ani za nehet propolisu. Včelstva, která netmelí, mohou mít právě ten problém se zavíječem. Tmelení bylo, možná je i nadále negativní vlasností a důvodem k vyřazení z chovu. Já mám na to názor opačný.

Diky za tenhle postreh, skvele to zapada do te skladacky. Ze 7 vcelstev 2 tmeli uplne minimalne. A v obou dvou jsem si vsiml tohohle problemu. Ostatni tmeli vyrazne vic (to co tohle "problemove" vcelstvo zatmeli za 3 mesice, ma jine za 3 dny. A v tmelicich jsem to odvickovani nikdy nepozoroval. Panove, diky moc, pomohli jste mi. Nemam dalsich otazek Smile
(30.07.2016 20:24)KaJi napsal(a): [ -> ]Proto jsem se ptal zda to někdo viděl na starém díle, já pokud si vzpomínám jen na novém - tedy bez propolisu.

Proto jsem taky dělal pokusy co bude lepší - radikální obměna na světlé dílo, nebo nechat starší opropolisované.
Propolis je přeci antivirotikum.

To že mě vyšlo tmavé dílo jako problematické je možná tím, že zde je možná ta bakterie co jsem si podle Toma vymyslel. Smile

KaJi ne...te mě! Takhle jsem to neřekl! Já jsem se vás, pravda řečnicky, zeptal, jestli nemáte zanedbané včely a to mě mohlo napadnout jen podle toho, co tu o sobě a svém způsobu včelaření píšete! Neznám vás, nebyl jsem u vás, mám představu jen z toho, co tady píšete, z obrázků které sem dáváte atd. a třeba taky z toho, jak jste před lety vyjel a vyhrožoval žalobami když někdo napsal, že vám vaše stanoviště vyfotí a dá sem na forum.

Podle toho, jak se o mě furt otíráte, jsem se asi strefil, co myslíte?
Fotek KaJistanovišť tu na fóru pár je. Vyfocených a daných.
Az prijedu domu, ja mu jeste neco vyfotim. Smile

On si pri sve povaze nedovede predstavit, ze si clovek dela sam.ze sebe srandu, zvlast ve vlaknu, kde se Narcisove ukajeji nad svym trikrat natrenym nastavkem, misto aby si udelali tri oddelky.Wink Wink.
Poraďte prosím o co jde. Je možné, že jsem příliš radikálně nazebroval slabý oddělek a došlo k zachlazení plodu. Nebo je to něco jiného?

[Obrázky: zachlazen_plod_nebo_zv_penat_n.jpg]
Zvápenátenie plodu...
(28.07.2016 21:58)tomino1977 napsal(a): [ -> ]Zdravim, pri prohlizeni plastu jsem si vsiml mista kde na plodu chybela vicka, ale v bunkach byly opticky neposkozene kukly vcel ve fazi cernych oci. Slo o cca 20 bunek na plose 25 cm2, zbytek plastu je OK. Nekolik kukel bylo z pulky vyzranych - je to na fotce videt. Pritom se mezi temi otevrenymi kuklami prave lihly normalne vyvinute vcely - jedna je taky videt. Jde o bezne probihajici odstranovani plodu uhynuleho kvuli napr. prehrati nebo zachlazeni? V knihach jsem tento stav nenasel. Kukly jsem pri te prilezitosti vyytahal a prohledl napadeni klestikem a zadny na nich nebyl. Co si o tom myslet? Tomas

[Obrázky: 20160728_192331.jpg]

Luxusní vysvětlení této problematiky: https://beeinformed.org/2013/04/23/bald-brood/ Třeba to někdy někomu pomůže. KaJimu dík za odkaz.
použij kyselinu mravenčí,pokud mas vymen matku pripadne pokud nejsou vcely na nevhodnem vlhkem miste......kyselina a vymena matky vetsinou problem odstrani....
Já už jsem to vyřešil (KM primárně kvůli VD a čas na zesílení včelstvíčka), ten odkaz jenom pěkně uzavírá tohle téma, nad kterým jsme před pár týdny živě diskutovali. Dal jsem to sem čistě pro případné další kolegy. Ale dík. T.
Zdravím, jelikož podle nějakých pravidel jako nováček nemůžu zakládat nové příspěvky, musím oživovat nějaké staré, takže jsem vybral tento.

Prosím o posouzení fotografie z varoa podložky. Nejde mi ani tak o Varoa, ale o fialové výměšky co jsem na ní našel. Nevíte někdo o co se jedná? Je to letošní oddělek, který jde poprvé do zimy, krmil jsem celé léto a část září. Tak jestli jsem to nepřehnal a nejedná se o úplavici??? Díky za info, jestli jste se s tím už někdo setkal.


[Obrázky: DSC_0003.jpg]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's