Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Diagnóza nemoci z fotografie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Mě to připadá jako pylové rousky.
Je to peľ z bodliaku / pcháč / Je to sladký peľ.
(10.10.2016 9:11)xzoomer napsal(a): [ -> ]Zdravím, jelikož podle nějakých pravidel jako nováček nemůžu zakládat nové příspěvky, musím oživovat nějaké staré, takže jsem vybral tento.

Prosím o posouzení fotografie z varoa podložky. Nejde mi ani tak o Varoa, ale o fialové výměšky co jsem na ní našel. Nevíte někdo o co se jedná? Je to letošní oddělek, který jde poprvé do zimy, krmil jsem celé léto a část září. Tak jestli jsem to nepřehnal a nejedná se o úplavici??? Díky za info, jestli jste se s tím už někdo setkal.


[Obrázky: DSC_0003.jpg]


A za druhé máš v úlu nebo pod ním na 99% úřadujícího rejska či myš. Kusy celých křídel, nožiček, vlevo vidím i moč a výkaly. Doporučuji pastičku na podložku. (granule pro psy nebo kočky fungují Wink )
Hlavne klid to fialovy bude pyl a kridla a nozicky jsou spis zalezitost vos.
Taky bych rekl ze vosy,rejsek mi pokazdy nechaval i kousky tel vcel.a jak psal tom pokud mi leze do vcel je to pro me skudce a likviduju ale nastesti davam uz poctive pletivo a cuba zdatne vyhrabava jednoho za druhym a moc ji chutnaj.....
Neví někdo proč jsem dneska našel v podmetu tohle?

Omlouvám se ale nejde mi přidat fotka. V podmetu jednoho úlu jsem našel asi třícentimetrovou vrstvu včel. Myslel jsem, že mi odešlo celé čelstvo, ale ne. Zatím to v úlu hučí. Na mrtvých včelách je vidět, jako by měli na zadečkách vyvrtaný díry a leželo tam pár larev. Vypadali jako malá rýže barva bílá káva. Trochu jsem se zděsil že je jich moc. Pokud bych to vysypal do talíře, tak by byl plnej. Ostatní včelstva jsou v pořádku. V podmetu pár mrtvoleka včelstva hučí. Děkuji za každou reakci. Mohu poslat foto ale jen z mobilu na mobil.
Kedy naposledy si ten podmet kontroloval?
No vlastně nevím. Ale určitě to bylo v květnu. Potom už asi ne. Myslíš že je to tam nastřádáno za delší dobu? Asi ano. A ty larvičky?
Od května (mája) nemôže na dne úľa zostať vôbec nič. Temer každá včela pri opúšťaní úľa vynáša bordel (mrtvolky, melivo, všetko čo sa dá uniesť). Ten spád mrtvoliek sa musel nazbierať až v zníženej letovej aktivite teraz v októbri (řijen). Alebo aj september, pokiaľ bolo včelstvo slabé a nestíhalo vynášať.
Právě, že to bylo jedno z nejsilnějších včelstev. Zakrmil sem asi 15 kg cukru, odebíraly rychle a všechno zpracovali. Navíc ledle u domu hučela ještě před měsícem, takže si ještě něco nanosily. Hladem to být nemohlo, otrava asi taky ne, to by bylo i u ostatních. Tak nevím.
No jestliže si ta viděl
(12.11.2016 18:52)alesjochman napsal(a): [ -> ]... Na mrtvých včelách je vidět, jako by měli na zadečkách vyvrtaný díry a leželo tam pár larev. Vypadali jako malá rýže barva bílá káva.

tak pokud nejde o nový druh parazita typu lumčík se specializací na včely, tak jsi tam ty mrtvolky měl dost dlouho - možná z nějaké podletní loupeže.
(18.02.2017 16:17)Tomáš Palata napsal(a): [ -> ]
(17.02.2017 22:41)MatesP napsal(a): [ -> ]... kde pochodující včely bez poškození křídel a pod v sezoně jasně signalizují nástup nosemy. Taky jsem sledoval, že lezoucí včely bez poškození si jako třou nožičkama o zadeček, jako by je něco trápilo....
To jako tohle? To se u nás objevilo napodzim.

Ještě bych k tomu doplnil. Objevil jsem to, když jsem šel ráno na zahradu a najednou zjišťuji, že šlapu
. Byla snůška z lesa. Cement. Vzal jsem několik včel, dal na sluníčko na špalek. To je to předchozí video. Jakmile se zahřály a "očistily", odletěly do úlu. Ostatní včely zmizely z trávy do oběda, jak sluníčko vysušilo trávu. Oddělek zatím žije...
Pěkný večer, při dnešní kontrole spadu na podložkách jsem objevil tuto potvůrku (velikost si odvodíte od spadaných pylových rousků. Mám k to mu dvě otázky a budu velmi vděčný za odpovědi.
1. co je to za živočicha?
2. na podložce bylo spousta spadaného pylu, je to běžné?
díky.

[Obrázky: potvurky.jpg]
Ad 2) Ne, podle mě to běžné není. Zkus se podívat, zda včely nechodí někudy, kde to na to není určené - např. skrz síťované dno (síťovina má někdy větší oka nebo v ní je díra) anebo skrz zúžené česno či myší zábranu. Prostě jestli někde není něco, co funguje jako (nedokonalý) pylochyt.
ad 2) podle mě je spadaný pyl na podložce zcela normální. Přínos pylu je nyní ohromný....a včelám prostě spadne rousek při jeho sundavání do buňky - to jsou ty rousky rovnoměrně rozeseté po celé podložce. Někdy je na podložce docela velká hromádka rousků - většinou v místě očka. Tam by to asi chtělo odmáčknout plást od přední stěny o kousek dál....ale stává se to i když se včely vracejí ve větším množství - v očku nastane "tlačenice" a některé rousky si včelky prostě odřou o sebe navzájem.

ad 1) vypadá to jako larvy slunéček.
Když jsem měl spadlého více pylu, zkontroloval jsem očka, mám zateplené úly a jako průchod je použita vodovodní trubka. Pokud se zasune moc dovnitř, vznikne menší mezera k loučce a pak jim pyl spadává.
Prosím o samostatnou / větší / fotografii živočicha kterého chceš určit.
Pyl - je to možné i při stresu - bouchání do úlu, nešetrné zacházení při otevírání úlu ,upadnutí rámků do úlů ,při obracení.........
Vyčisti podložky a zkontroluj za 24 hodin a pak hledej příčinu - jestli bude,.
Při větší snůžce za je pylu na podložce za týden taky dost. I při otevřeném celém česně a bez zjevných příčin. F.V.
Je to pravdepodobne larválne štádium jedného drevokazného hmyzu. Bodla by kvalitnejšia fotka. Ak sa týchto potvor chceš zbaviť, daj včelám KM do podmetu..
Dnes jsem to vyfotil pořádným foťákem. Zatím jsem se dopídil, že by to mohlo být jedno z larválních stádií Majky obecné, ale nikde nemohu nalézt žádné info, co přesně dělá a zda je potřeba se jí zbavit a jak.
[Obrázky: potvurky02.jpg]
Určitě to není přirozený parazit včel. Spíše bych řekl, že se tam dostal náhodou. Nebo se tam stáhl podobně jako mravenci.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's