Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Diagnóza nemoci z fotografie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Zimoval jsem 2 včelstva na 3 NN a 2 oddělky na 2 NN. Asi budeš nejblíže pravdě. Jarní prolety proběhli ve věech úlech. Ale asi byli tak slabé, že je ostatní vyrabovali. Jo chybama se člověk učí. Letos musím mít do konce srpna zakrmeno.
Neviděl jsem,ani neslyšel ,že by lupičky kálely na česno.
Byl to asi zbytek domácích včel. F.V.
Ja som mal bez úhynov, 5 včelstiev menilo matku a som ich zrušil, 12 včelstiev som už predurčil na rozdelenie po spevnení na zabitie matiek a budú to oddelky, ostatok veľmi dobré. v okolí popadali včelstvá u jedného 90% a dalšieho 60%. U synovca a neteri nepadlo nič a to je spolu 75 včelstiev čo už majú medníky.

Podľa mňa išlo málo mladých jedňodňových včiel do zimy a preto boli výpadky včiel. Podpísal sa pod to klieštik, zlé podnecovanie včiel počas bezznášky a + matky boli vadné čo začali stagnovať za to že sa vykládli, včely ich išli vymeniť, po vyliahnutí vykúsaly včely matečníky takže to ani nie je temer vidno že tam boli. Včely sa aj upracovali a preto ten spád vo včelstve a nakonec rabovka. A je zo včelami amen.
Aby sa tomu predišlo I: tvoriť oddelky
II: meniť matky už ako 2 ročné
III: Z jari čo majú včely slabý vyvoj čiže pokulhávajú vymeniť matky alebo brakácia lebo inak sa to vráti včelárovi ako bumerang..
IV: Včely podnecovať a donúťiť ich ešte plodovať v septembri a vtedy sa dá najlepšie zlykvidovať klieštik.
V: Po poslednéj znáške okamžite liečiť chemicky.
Vytáčanie včelstiev ani 15 septembra nevadí, nič im nebude.
Ja kyselinu nepoužívam po jej zážitku a to bolo 1 a posledný krát. Cool
Dobrý den,
bohužel padlo mi jedno včelstvo.
Na podložce bylo celkem dost kleštíků.
Dost včel mělo ukousané hlavičky, křídla pod.
Přikládám 3 fotografie:
foto1
foto2
foto3

Na fotkách jsou vidět takové hliněné hrudky. Vůbec nevím, co to může být?
Poznáte, co bylo důvodem úhynu včelstva?
Děkuji
Zvápenatění => zeslábnutí => vyloupení => rejsek
Spatna matka je pricinou toho zvapenateni,podle me to muselo byt odhalitelne mnohem, mnohem driv...Podle me zbytecna chyba vcelare=pouceni pro priste..
[Obrázky: Fotografie0527.jpg]

Prosím, CO ŽERE MOJE VČELY? dlouhodobě na okraji chomáče nacházím na podložce nohy a křídla sežraných včel. Tohle množství je tak za 3 týdny. Co bydlí v mojem úlu? Rozkousaný není nikde, stopy ve sněhu kolem taky nic...takže něco malého? Rejsek? Jak se toho zbavit?
Máš v úle rejska. Zabezpeč si letáč na výšku 7mm,do podmetu vlož lepivú podložku ktorú predávajú na odchyt hlodavcov a do stredu na tú podložku polož kúsok čokolády Na druhý deň by si mal mať po probléme.
jozef cez otvor 7 mm mi chodil vlani do úľa na včely ako na hody, pomohla len materská mriežka cez letáč...
Děkuji, potvora jeden. Mateří mřížka, lepicí past a čokoláda!
Nech ho žít, on zas tolik neškodí a když je teplo, tak okolo úlů uklízí.
Já bych ho také nechal. Je to moc hezké zvířátko o myšici to platí také. Když máš pod plodištěm nástavek, tak jsou včely v pohodě a nad škodou se dá mávnout rukou. R. S.
Rejsek mne nevzrusuje,ten at si tam spaciruje.Mysice to je jiny kafe,v ule rozezere souse,vyhryze diru do cesna,rozhryze folii,polystyren,nataha do ulu listi,dokonce prohryze plastove ocko,drevo ramku,aby mohla dovnitr a tak se vypase,ze pak uz zas nemuze ven.Neskutecna bestie- mysice destruktor.Snad na kazdem cesne jsou videt jeji hryzance,jak zkousela,na kterym cesne bude mit s hryzanim co nejmin prace a nastehuje se do ulu.Pristi rok musim poridit mrizku proti mysim z plechu.
Mám první včelstvo. Kontroloval jsem podložku a spad za 24 hodin. Je tam asi 20-30 podlouhlých živých tvorů. Hledal jsem na internetu co by to mohlo být ale marně. Nevíte někdo co to je?

Tak dle příspěvku výše by to mohla být MAJKA.
(12.04.2018 19:54)Lubomír Terš napsal(a): [ -> ]Mám první včelstvo. Kontroloval jsem podložku a spad za 24 hodin. Je tam asi 20-30 podlouhlých živých tvorů. Hledal jsem na internetu co by to mohlo být ale marně. Nevíte někdo co to je?

Tak dle příspěvku výše by to mohla být MAJKA.

Je to brouk, drabčík (Staphylinidae), buď jsou dravci, nebo třeba také komenzálové. Byl bych v klidu, naprosto neškodný Smile
Mě to také připadá jako larva Majky , alespoň podle těch obrázků to odpovídá tomu co je zde Navíc už to, ze je v úle a cizopasí na včelách tomu odpovídá
Brouk čeledi drabčíkovití. (Drabčík) Je povětšinou masožravý. Také jsem ho jednou měl na jaře v úlu. Včely se po ochlazení stáhly z plodu, který zahynul a Drabčík se do něj pustil. Projděte si úl po souších, dost možná to bude podobná situace. Nic fatálního se neděje, jen si udělejte prohlídku a očistu v úlu.

tak než jsem to dopsal kolega Blecha to napsal stejně....
https://scrubmuncher.files.wordpress.com...cture1.jpg

Viz stadium 1

https://i.pinimg.com/736x/4f/bc/d8/4fbcd...search.jpg


ti drapčíci nemají tak dlouhé ty dva fousy na zadečku, což je zřejmé na tom 3tím obrazku.
Přesvědčuji včelaře našeho spolku, aby mi přinášeli plásty s plodem uhynulých včelstev. Dnes mi přinesl jeden mladý včelař zajímavou souš. Občas je něco podobného vidět , ale ve velmi malém rozsahu. Takovouto destrukci plodu jsem ale ještě neviděl. Byla způsobená zavíječem malým. Housenky zavíječe malého lezou podél mezistěny a prokousávají se u dna buněk, nezastaví se ani před buňkami s plodem. Plod se přitom odděluje od dna, je odtlačen nahoru, deformuje se a posléze hyne. Jeho cesta je patrná z vystouplých nezavíčkovaných buněk plodu. Na vyjmutých včelách jsou patrny výkaly zavíječe.

[Obrázky: jjvcela.sweb.cz\foto\IMG_0882_m.JPG] [Obrázky: jjvcela.sweb.cz\foto\IMG_0883_m.JPG] [Obrázky: jjvcela.sweb.cz\foto\IMG_0884_m.JPG]

[Obrázky: jjvcela.sweb.cz\foto\IMG_0885_m.JPG] [Obrázky: jjvcela.sweb.cz\foto\IMG_0887_m.JPG]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's