Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Diagnóza nemoci z fotografie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
No než jsem vložil fotku, tak jsem trochu procházel toto vlákno od začátku jestli na něco nenarazím, asi u 15 stránky jsem to vzdal. Kdybych kouknul jen o stránku zpět tak bych narazil na fotky které vložil jjvcela nedávno a zdá se že je to totéž co mám já. Takže tedy nejspíš zavíječ, ale co s ním když je v tom plástu?
To už neví ani včely. Ty totiž tomu měly předejít a neumožnit motýlici naklást vajíčka. Když už by se stalo, tak ta lepší včelstva dřív larvu zneškodní, než se pod víčko prokouše, pak už je pozdě.
Vyměnit matku.
Když už jsme u toho zavíječe, můžu rámek plný pylu zpočátku napadený zavíječem dát do včelstva a ono si ho vyřeší nebo raději vůbec a nebo jen do silného vč?
Zdatné včelstvo si s tím hravě poradí.
Mě se to taky ve včelstvech objevuje, ale nikdo tohle pořádně neví čim to je. Někdo říká VSH někdo něco jinýho. Jsou na to různý teorie.

Edit: Ted jsem přečetl ten článek, tak to jsem zvědav jestli to je fakt zavíječ. Zejtra mrknu do pár včelstev, schválně ve kterejch se to objevuje, tohle mě docela zajímá.
VSH nastupuje ve chvíli, kdy populace VD začne růst a ohrožuje existenci včel. Nemyslím, že by v tuto dobu byla situace s množstvím VD tak špatná, populace se teprve rozjíždí.
Není to sice nemoc, ale netuší někdo, čím je to způsobené? Buňky jsou absolutně nevytaženy, pouze ty s plodem, které matka zakladla. Proč okolo včely nestaví? Už se mi to párkrát stalo, ale tady to jsou hned dva rámky za sebou. Špatná mezistěna? Proč ale nahoře staví?
To se stává, když se plod dostane mimo plodiště. Ta mezistěna možná byla více, možná celá zakladená ale včely zachránily jen starší plod a zbytek plodu zrecyklovaly, buňky už nedostavěly a konce označily propolisem, tam už matka nezaklade. Patrně to bude vadná manipulace s plásty.
No to určitě.....Big Grin Vedle těchto míst - na vedlejším plástu je trubčina a včely prostě udělají místo pro vybíhající trubce. Ne všecko znamená vadnou matku nebo špatnou manipulaci.
Tohle se podle mě stává, když matka zaklade lehce vytaženou mezistěnu jen z části a pak zeslábne snůška a na zbytek se holky vykašlou.
(27.05.2018 22:50)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]No to určitě.....Big Grin Vedle těchto míst - na vedlejším plástu je trubčina a včely prostě udělají místo pro vybíhající trubce. Ne všecko znamená vadnou matku nebo špatnou manipulaci.

Milan len uvaha či to chapem spravne keby prehodil plasty znemožni trubcom liahnutie a včely by zase upravili plast oproti?
Existuje ještě jedna možnost - a tou je prohnutá mezistěna. Zatavení studené mezistěny a její následné zvlnění.

(28.05.2018 7:55)VILIAM napsal(a): [ -> ]
(27.05.2018 22:50)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]No to určitě.....Big Grin Vedle těchto míst - na vedlejším plástu je trubčina a včely prostě udělají místo pro vybíhající trubce. Ne všecko znamená vadnou matku nebo špatnou manipulaci.

Milan len uvaha či to chapem spravne keby prehodil plasty znemožni trubcom liahnutie a včely by zase upravili plast oproti?

Správně. Většinou včely udělají prostor sami už při víčkování prubčiny.

Jak to včely řeší když je trubčina na plástech vedle sebe? U volné stavby je to běžné.
Pri kontrole podloziek som v dvoch vcelstvach nasiel nieco, co som zatial nevidel a neviem to identifikovat. V prvom momente som si myslel, ze v tych uloch bola rabovka a su to otrhane nozicky vciel. Ale pri blizsom pohlade to su nejake male "chrobaky", vacsina bola mrtva, niektore sa este hybali.
Viete niekto, co to je, prip. ci je to nejaky problem pre vcelstvo?

[Obrázky: IMG-20190405-185157.jpg]
asi blbost, ale nejsou to larvičky (triungulini) Majky fialové?
[attachment=5474]
Řekl bych, že ano.
Zrovna minulý týden jsem jednu našel na zahradě, jak špacírovala po trávníku. Tedy dospělou Majku, ne larvu Smile
Ak na toto forum nahodou chodi clovek, ktory vie vymenovat u nas zijuce druhy hmyzu s podobnymi larvami, a vie vymenovat ich rozlisovacie znaky, ten clovek to rozhodne o sebe nedal vediet. Musis si literaturu googlit sam ;(
Majka potrebuje čmeliakov a včely larvy majky zabijú.
Ja som tiež videl na včelnici Májky, bolo ich 9 a vypadá to jak Bybeno Michelin. Je to chrobák ktorý sa hodil na trovenie ludí, oblúbenec pre Borgiovcov aj z Pluzgiernikom. Z týchto dvoch chobákov a rastlín sa dá vyrobiť kuraté.
Příspěvek 494.
Loni jsem to měl též v úle. Je to Majka. Jak jsem koukal na podložku dnes, tak je tam mám opět - ale pouze v jednom úle a to ve stejném jako v loni.
Klobuk dolu pani, toto by mi fakt nenapadlo. Majku som uz na pozemku davnejsie videl, tento rok som este nemal to stastie.
Predpokladam, ze pre vcely to teda nepredstavuje ziadnu hrozbu a vedia sa s tym vysporiadat same.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's