Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Diagnóza nemoci z fotografie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
(08.04.2019 20:01)Lubomír Terš napsal(a): [ -> ]Příspěvek 494.
Loni jsem to měl též v úle. Je to Majka. Jak jsem koukal na podložku dnes, tak je tam mám opět - ale pouze v jednom úle a to ve stejném jako v loni.

Ako sa napadnutie vyvija? Nasli by sa fotky neskorsich vyvojovych stadii? Na tych z minuleho roku nejde skoro nic rozoznat. Drzim palce vcelam aj navstevnikom.
Na niektorých, najmä starších plástoch, som našiel medzerovitý plod. Pootváral som viečka jednotlivých zaviečkovaných buniek a našiel som takýto plod - viď foto. Bol na okrajoch rámikov na spodku plodiska, nad otvoreným dnom (zachladnutie?), ale aj v strede plodiska silných včelstiev. Čím to môže byť spôsobené?
Sbv virus .. Vreckovitost plodu..
Slabší včelstvo se starou matkou a možná přichladlý plod.. Silné včelstvo s mladou matkou to vymýtí i na starých plástech . Je to podobné jako se zvápenatěním.
(08.04.2019 15:22)iceage napsal(a): [ -> ]@iceage
Uau, diky za ukazku, napdeni larvami Majky jsem jeste nevidel. Vypada to hrozive! Ale...uz jsou na podlozce, tak je to snad ok. V ramkach nic podezreleho neni?
Zdravím,včera som si našiel niečo také,čo by to podľa Vás mohlo byť?
https://ibb.co/yWdKDtZ
Vyzera to ako vreckovitost plodu. Pokila je vcelstvo vitalne a ma dost plodu, malo by to zvladnut.
Podle zpusobu poskozeni plodu je to podle mne zavijec maly "podhlodava larvy a vypada to pak takhle.Overeni je jednoduche ty poskozene larvy v rade staci vytahavat a najde se pak larva nebo sama utika.Pro vcely je tezke tyto odstranit ale v jednom okamziku se to napadeni zmensi neni psano na kolika ramkach to je ale i dve,tri larvy zavijece na plastu poskodi dost plodu.Neni to nic pokud napadeni neni velke z ceho by se strilelo jeden rok staci vcely zavijece likvidovat nekdy ne.
Ďakujem pekne za odpovede,vážim si to.
(12.07.2019 9:12)KTM napsal(a): [ -> ]Podle zpusobu poskozeni plodu je to podle mne zavijec maly "podhlodava larvy a vypada to pak takhle.Overeni je jednoduche ty poskozene larvy v rade staci vytahavat a najde se pak larva nebo sama utika.Pro vcely je tezke tyto odstranit ale v jednom okamziku se to napadeni zmensi neni psano na kolika ramkach to je ale i dve,tri larvy zavijece na plastu poskodi dost plodu.Neni to nic pokud napadeni neni velke z ceho by se strilelo jeden rok staci vcely zavijece likvidovat nekdy ne.

K tomu něco jen z doslechu.

Už se přestalo snad blbnout se včelou tmavou, nejspíš šlo jen o dojení dotací a tak to vyšumělo. Nezažil jsem to s ní (u nás byly už jen kříženky s Vlaškou - snad ještě zuřivější), ale jen slyšel, že tohle měly hodně a že včelař chodil do včel se hřebíkem v ruce a furt to musel likvidovat. Ten druh včely tohoto zavíječe toleruje. Naposledy jsem to slyšel od Milana Havelky, možná by to mohl vysvětlit a upřesnit.

Takže jenom ne tuhle včelu, včelu Tmavou. Zuřivě bodá, má menší než malé výnosy, žádný jarní rozvoj a hlavně má jednu příšernou a dnes už zapomenutou vlastnost. Když bylo vč déle otevřené a nebo se dělalo malinko zbrkle a nebo úplně bez příčiny, někdy včely uchvátily matku do klubka a zabily jí. Včelařství je do příchodu Kraňky článků o tomto jevu plné, doporučuju studium staré literatury než někdo začne podporovat...

Co píšu je zdánlivě mimo téma, jen je tady tahle souvislost a je dobré o ní vědět.
Prvně vyzkoušej a pak hodnoť.
Je to totiž - Jedna paní povídala .......
Moje zkušenosti jsou praví opak - Dříve jsem nevěděl- Co to je zavíječ malí......
Až po totální likvidaci všech včelstev v okolí / varroáza - ještě pálení všech včelstev při jednom jediném brouku, mor /kdy se zde objevila
kraňka z Dolu je problém se zavíječem.
Nedávám ,ale jen vinu včele.
Ono když je přetlak v okolí tímhle škůdcem ,nepomůže ani svěcená /můžeš mít silná včelstva jak chceš/.
Na tom má,ale vinu i včelař - Když vidíš po uhynulích včelstvech z minulého roku kukly na česně v červnu ........ F.V.
Ahoj, tohle jsme našel na podložce - podložka byla čištěna před 48 hodinami.
Je mi jasné, že se nejdná o nemoc - spíše to připomíná ukouslé vršky matečníků (materiál i velikost)- ale s ohledem na množství a dobu se mi to nejeví jako pravděpodobné. bohužel jsem neměl kuřák, tak jsem nemohl do úlu.

Nemáte někdo tušení, co by to mohlo být?

[Obrázky: IMG-20190714-104347.jpg]

[Obrázky: IMG-20190714-104357.jpg]
víčka z plodu
Víčka z trubčího plodu.
Jenže já tam vidím i brouky a současně mravence, kteří je kalupem odnášejí a to by mě tedy asi docela znervoznilo. Ale třeba jen špatně vidím.
Stáří je průser.
Díky, trubčí plod mě nenapadlSad Mne překvapila ta velikost.
U jednoho včelstva jsem si všiml tiché loupeže. Schodou okolností je na váze, takže to prokázat nebylo tak těžké. Zásoby ještě má, ale zlodějky berou 1,5-2kg denně. Včel je v úle zatím dost, ale při dnešní kontrole jsem nenašel M ani otevřený plod , jen 3 rámky zavíčkovaného plodu. Chtěl jsem je spojit s rezervním oddělkem, ale všiml jsem si těch včel uhynulých při vykousávání se z pod víček a s nápadně vytažným sosákem.
Setkali jste se s tím někdo? O co se prosím jedná? Nerad bych zbytečně zlikvidoval i ten oddělek přetažením nějakých virů, které už se stejně nezastaví nebo tak něco.
Díky
Ta hlučná loupež už dávno proběhla. Teď už to jen tiše dovykrádají. Mladušky coby kukly už nic nezahřívalo, jsou vyhladovělé, sotva se vylíhly a není včela, co by jí nakrmila. Bezcenné, zrušit.
To že nie je tam otvorení plod a boli lúpene je to že včely vyhadzovali postihnutý plod nemocou. Malé sa neliahli a staré rapídne ubudli a nakoniec podlahly lúpeži. Takto sa šíri nákaza a môže to tým skončiť že takto podlahnú aj tie čo lúpili. Včely zadusiť a dielo vytopiť, to je jediné riešenie. Takto sú úhyny včiel a pár odbrníkov vymyslí že na klieštika.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's