Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Diagnóza nemoci z fotografie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Ahoj Tediku, je mi líto včeliček, každá je potřeba. Koukni sem možná to bude vono. https://colosscz.webnode.cz/l/ne-kazde-v...kalo-zimu/ Fotky na konci.
Samozřejmě můžeš poslat ten štěp na rozbor, abys měl jistotu.
Zdravim.

Vcelarim 3.rok. Mam problem z dvoma vcelstavami a jednym preletakom. Vcelarim na nezateplenych B-ckach.
Skusim popisat cely priblem. Na jar som mal 3 silne produkcne vcelstva a jedno slabe v ktorom sa objavila vreckovytost plodu. Rodinu som zlikvydoval. V rodine "B" prepukla rojova nalada a tak som spravyl preletak. Pomohlo to. Do preletaka som vlozil vajicka z rodiny "A" kde mam kupovanu matku linie SKLENAR. Po zavieckovani matecnikov jeden mal na viecku uz len vrstvu taku ako ked sa ide liahnut matka a vcielky jej z vrchu pomahaju. Tak rekuze ju vyslobodim a dam do oplodniacika a zuzitkujem do odlozencov ktore chcem robit. No po zlupnuti viecka som nasiel dnu len tmavohnedu tekutinu vid video. Cely plodovy ramik bez probkemov ziadne znamky poskodenia zachladenia alebo neakej choroby. Co to moze byt?

Dalsi probkem je vo vcelstvak "B" a "C" Vcelstvo "B" ktore je po urobeni preletaku ma dost velku mederovytost ale nie uplne na vsetkych ramikoch. V niektorych bunkach som nasiel zahynute vceli vid video 2. Tak isto len v mensom pocte v rodine "C" Co to moze byt a ako postupovat. Rodina "A" je uplne v poriadku.

video 1: chory matecnik
https://youtube.com/shorts/TgksOYrqroA?feature=share

video 2: uhynute vcielky v bunkach
https://youtube.com/shorts/Diu4iOP_Lt0?feature=share

foto je z rodiny "B" medzerovytost.
https://photos.app.goo.gl/Rhkp2CwKMrTwKSGA6

Dakujem za kazdu radu.
Zdravím, mám jedno včelstvo, kde už cca od začátku prosince dosti udumírají včely a při vysejpání podložky po poslední fumigaci jich tam na podložce už byla docela vrstva.
Po novém roce jsem mezi včelami na podložce našel bohužel i matku. I přes velký úhyn jich je ještě část naživu a včera při prohlídce jsem zaregistroval, že některé mají na konci zadku do hněda zbarvenou skvrnu. Nemá někdo zkušenost, co by to mohlo znamenat, případně jestli to souvisí s úhynem? Lepší foto bohužel nemám, ale snad je to tam trochu vidět.

[Obrázky: detail1.jpg]

[Obrázky: detail2.jpg]
Že by Nosema...?
Otevíraj vonnou žláru a rozšiřujou feromon. Když usarujete roj tak to dělaj hodně aby se ostatní včely oryentovali.
Včelstvo s nosemou po zimě už jsem jednou měl, v úle to bylo pokálené a z úlu to nevábně zapáchalo. Zde to na nosemu zatím nevypadá.
Toto včelstvo (zbytek včelstva) je už asi měsíc bohužel bez matky, je možné že by to bylo příčinou otevírání vonné žlázy, když vlastně feromon už nějaký čas vůbec nemají? Mají snahu si narazit matečník, je tam i larva, ale ta bude asi nějaké trubčice.

[Obrázky: 20230216-163400plast.jpg]
Asi za 10 dní tam najdeš matičku, bude klást jen trubčinu, zkus zamáčknout jednu včelku s tím hnědým zadečkem, co z ní vyběhne, já by jsem zkusil i přivonět
To jsou samý bláboly. Nosemu nelze vidět. Jedine pod mikroskopem rozbor žaluku.. Pokálené včelsvo bude mít určitě nosemu ale je to zpúsobeno tím že bylo slabé a každá jednotlivá včela byla přetížena topením,krmením plodu,velkou spotřebou zásob,zachlazením a nemožnosti se včas vyprázdnit. Nosema je zas jen negatyvní důsledek mnoha faktorú u slabých trápených včelstev.
Podľa popisu to kľudne môže byť nosema cerenae a včely na rozdieľ od apis nemusia byť vôbec pokálené. Chce to sírny knot a zlividovať to čo prežilo.
Jedna MB, vajíčka súvisle a na dne - bola to tichá výmenaWink
Ač nerad, ale asi budu muset ten zbytek včelstva uspat. Ať už je to pravděpodobně nosema nebo něco jiného, tak to včelstvo má problém a spojovat to s jiným slabším je asi blbost. Ale co s plásty z toho včelstva, je to hodně nakažlivé? Je tam spousta plástů se zavíčkovanými zásobami, které měli na zimu a skoro většina zásob zůstala. Zatím nevím, jak s nimi naložit. Nástavky pak zkusím přežehnout hořákem, jestli to bude stačit.
Zbyňku, v podstatě máš jenom dvě možnosti:
a) udělej ohýnek, pozvi děti (vnoučata) a plásty spal. Dobře to hoří, pěkně to voní, děcka budou mít radost a šetřit na pár rámcích a troše cukru se určitě nevyplatí. Úl včetně dna vyčisti (vydezinfikuj), ať máš čisté svědomí.
b) použij zásoby a rámky pro další včelstva, protože šetřit se musí a třeba nám za pár měsíců poreferuješ, zda se ti ta úspora vyplatila. Úl nečisti, je to moc práce. A kdo šetří, má za tři (nebo je taky bez včel).
Záleží jen na tobě, kterou cestou se dáš. Big Grin
Je ešte iná možnosť trošku zložitejšia Wink Rámiky vytočiť-"med" iba pre vlastné použitie. Plasty vytopiť. Rámiky spáliť a nadstavky (dno, sieťka) opáliť horákom.
Tak som to urobil, keď mi po zakŕmení dohopsali včielky do "cieľa" Sad
Jestli nejsou pokálené a jsou tam trubčice, tak to není infekční a není co pálit. Normálně bych s nima posílil nějaký slabším s plodem a trubčice se vytratí.
Pokálené sice nejsou, ale nějaký problém tam bude, poněvadž už asi tři měsíce ve velkém padají na podložku. V prosinci jich tam byla vrstva, že se zdálo, že padly komplet. U ostatních včelstev je určitý spad také, ale proti tomuto včelstvu znatelně nižší. Těm vedle by posílení prospělo, ale to by muselo být zdravými včelami a to je vtomto případě méně pravděpodobné.
Trubčice jsou přes zimu neklidné, spotřebovávají zásoby. Kdyby na tom byly tak špatně, tak je na konci února po nich. Jasně, je to nakonec jen na to na tobě. Já za úlem nestojím, abych to posoudil ze dvou fotek.
Našel jsem v mobilu videa z 20.5. Bylo to pouze kolem krajního úlu.

https://youtube.com/shorts/-kYMcCVHCys?s...c1wblb5wTT
ono je taky významný vědět, v kolik hodin se to, co se děje kolem včel, děje. na videu jsou vidět trubci, to že se takhle ploužej, to je normální, když sou zesláblí. ty dělnice nevím.

co ten úl dělá teď....v říjnu...ve srovnání s květnem? žije, vytočil jsi med, plodovala matka, kolik rámků obsedaj před zimou?

jak dopadlo to včelstvo, cos měl podezření na loupež?
Videa jsou točená odpoledne v 15 hod. Úl jsem asi 20.7. přemetl na mezistěny, matku loňskou jsem nechal a dal formidol 40 dle návodu. Med začátkem června a podruhé toho 20.7. celkem tak 30-40 kg. Teď jsou OK.
Na loupený úl kouknu v so nebo ne.
Zdravím, všiml jsem že mám mezi mrtvolkama včely s podstatně menším zadečkem (na foto včela vpravo, vlevo je normální včela k porovnání) jednu jsem viděl i v úle přes folii. Nevíte čím by to mohlo být, V listopadu jsem měl úhyn cca 40% a celou zimu padá víc mrtvolek než v minulých letech. Naposledy jsem ošetřoval v prosinci pokapem šťavelkou
[Obrázky: P-20240227-095534b.jpg]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's