Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Diagnóza nemoci z fotografie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Mohl by se někdo podívat na přiložené fotografie a sdělit mi zdali ty včely s žlutým flekem na hrudi jsou napadeny nějakou nemocí, nebo jsou jen odřené např. od zúžených oček? Pozoruji je asi tak měsíc. Je to normální, nebo mám něco dělat (začít nějak léčit, vyměnit typ oček, popř. je radši zavřít). Děkuji za rady.
Nemůže to být pyl? Větší fotky asi nemáš, co?
Být to trubci, tak bych to tipoval na učení značení matek.
ty moje to mají taky, je to pyl
Větší fotky mám, naopak jsem je musel zmenšovat aby se mi vešly sem na fórum. Díky za odpověď radši se zeptám než abych něco podcenil. Ten pyl mě napadl, ale poslední dobou je snůška mizerná, včely pyl skoro nenosí tak mě bylo divné že by ho měly na zádech. A proč ten pyl je pouze takto na hřbetě proč není okolo celé hrudi? Nemám pro jistotu nějakou včelu usmrtit a provést nějaký test?
Chlapci, niečo k tomu pridám i ja.Máte šťastie, že vaše včely nosia do úľov peľ, na mojej včelnici to nevidieť, celkove včelstvá nemajú plod, vidieť včely na napájadle je unikum, je však prirodzený jav, keď ani vodu nepotrebujú.

Vidieť peľ nalepený na hrudi včiel, počas sezóny nie je také neznáme, sú rastliny ako sú uhorky, tekvica-dýně a mnoho ďalších teraz ešte vidím rastlinu so žltými kvetmi, ľudovo mu ľudia vravia pyštek, celé meno Pyštek obyčajný- Linária vulgaris. Veľmi dlho hvitne VI.-IX mesiac, včely ho navštevujú, pravdepodobne získajú z nektárií nektár, kďže kvety majú peľnice nad vchádzajúcimi včelami do kvetu, sa na hruď zachytávajú peľové zrnká, čím sa im vytvára žltý fľak Tak isto je to na kvetoch uhoriek a tekvici.
Nebuďte preto nešťastný, peľ si prinesú na jar, keď ho budú potreboavť.
Mě to připadá jako ten pyl z netykavek žlaznatých akorát žlutý. Konec konců ty naše žluté netykavky nedůtklivé teď v lese kvetou. Na hrudi je to proto, že včely z nich sají nektar a přitom prolézají tím pyskem a nahoře jsou prašníky.

Tono česky ten Pyštek je Lnice květel a máš naprostou pravdu (jako obvykle) - zde je důkaz

Teď koukám. Dávám ti první bod - asi si zde přetočil počítadlo palců nahoruBig Grin
Taky mi to před dvěma lety vrtalo hlavou, kde se tam ty včely se žlutým terčíkem berou ... Zajímavé je, že se objevují fakt až během léta ... Holt makají ...
Jiří
nebo to budou dresy. Jak už nemají co dělat tak hrajou na česně fotbálek Smile
No já si vzpomínám jak včelky vypadaly, když kvetly kaštany, vraceli se rudé jak Husák po srpnu. Ale to byly červené celé a bylo poznat že to je pyl, ta žlutá tečka vypadá jak kdyby to bylo něco přirostlé na tu včelu. Každopádně díky moc za rozptýlení mých obav.
Ta tečka je patrně původně mokrý a pak přischlý pyl (kašička z pylu a vody). V takovéto podobě se to vyskytuje vždycky po dešti (mokro, vlhko). Na jiných částech těla se jim to ošoupalo a zůstalo jen na hřbetě. Když je sucho a dlouhodobě pěkně, jsou buď některé zaprášené celé a některé čisté (bez pylu).
(14.09.2012 18:14)Mlha_cz napsal(a): [ -> ]... mám něco dělat (začít nějak léčit, vyměnit typ oček, popř. je radši zavřít). Děkuji za rady.

To jsou žluté značky. (2012 - žlutá) V okolí se někdo učí značit nanečisto na dělnicích matky, nebo je možné, že v okolí probíhá monitoring dělnic. Výzkum dělnic značením je běžná věc. No a přelétávání - emigraci dělnic z úlu do úlu snad nemusím zde rozepisovat. _gp_
zapoměl jsi na smajlíka, aby to přeci jen někdo nepochopil jinak Surprised
Jo, je to barva. Možná jak Mlha natíral ty česna, tak ho napadlo si vyzkoušet značení nanečisto. Na fotce 4 jde vidět krásně jak má dělnice od barvy zapatlané i křídla. Takže asi tak._gp_
Moje barva to není, protože jsem dna a víka natíral ve sklepě a na střechu je dával až úplně suché. Spíš se kloním k tomu pylu, zkusím jednu včelu odchytit a dát to někam pod mikroskop, bohužel ho nemám.
buď v klidu, je to pyl
Já jsem to identifikoval jako pyl. Mých včelek s takovýmto značením jsou stovky v každém úle. Dnes jsem nafotil jednu kytku co by takhle mohla značkovat včelky.

[Obrázky: P1000630.jpg]

Roste jich u nás celkem dost, a když květ roztáhnete, tak z vrchu jsou pestíky.
Citace:To jsou žluté značky. (2012 - žlutá) V okolí se někdo učí značit nanečisto na dělnicích matky, nebo je možné, že v okolí probíhá monitoring dělnic. Výzkum dělnic značením je běžná věc. No a přelétávání - emigraci dělnic z úlu do úlu snad nemusím zde rozepisovat. _gp_

Gusti, neviem čo k tomu dodať, môžem sa čudovať tvojmu jednostrannému vystvetleniu (farebné značky?), ja som nálety zberačiek peľu pozoroval od polovici leta a jednoznačne tvrdím, že niektoré včely (nie všetky z úľa letajú na peľ) náhodne získavajú terčíky na hrude pri návšteve viac druhov rastlín, ktoré svojou stavbu kvetu to zapríčíňujú. A nie je to jeden rok, včely na ich letáčoch prezradia vracajúce sa včely s peľom. Tento peľ včely zbierajú len z núdze keď iný peľ nie.
Tolik dohadování o trochu pylu ...Tongue
Ja vídavam teraz na jeseň podobne zafarbené včely, ale oranžovou farbou. Niekedy prídu včely do úľa aj celé oranžové od "hlavy až po päty". Jediné, čo nie je oranžové, sú oči. Je to podľa mňa aj vo vašom prípade jednoznačne peľ.
gupa to na varoa nevypada, neni to vcelomorka????
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's